fbpx
notino popust

11 najskupljih ogrlica na svijetu: Luksuz i raskoš u draguljarskom svijetu

11 najskupljih ogrlica na svijetu

Ogrlice su oduvijek bile simbol luksuza, elegancije i bogatstva. Kroz povijest su se stvarale nevjerojatne i iznimno vrijedne ogrlice koje su oduzimale dah svojom ljepotom i raskošjem.

U 2023. godini, najskuplja ogrlica na svijetu je “A Heritage in Bloom” koju je dizajnirao kineski majstor dragulja Wallace Chan. Ova prekrasna ogrlica vrijedna je nevjerojatnih 200 milijuna dolara i sastoji se od 383,4 karata dragog kamenja, uključujući bezbojni dijamant kao središnji komad, čija je vrijednost 35 milijuna dolara.

Ova ogrlica je vrhunac vrhunskog zanata izrade i umjetničke izvrsnosti, privlačeći pažnju ljubitelja nakita diljem svijeta.

Najskuplje ogrlice na svijetu

Najskuplje ogrlice na svijetu izdvajaju se od ostalih po svojoj izuzetnoj ljepoti, povijesti i ogromnoj novčanoj vrijednosti. Neki od ovih komada su postali slavni zbog svoje jedinstvenosti, raskošnih dijamanata ili dragulja koji su ugrađeni u njih, ili povijesnog značaja koji nose sa sobom.

Ovo je lista najskupljih ogrlica na svijetu u 2023. godini:

1. “A Heritage in Bloom”

 • Vrijednost: 200 milijuna dolara
 • Dizajner: Wallace Chan
 • Izrada: 383,4 karata dragog kamenja, s naglaskom na bezbojni dijamant

2. “L’Incomparable”

 • Vrijednost: Procijenjena između 55 i 137 milijuna dolara
 • Dizajner: Mouawad
 • Izrada: 407,48 karata žutog dijamanta, uključujući središnji dijamant “Incomparable” te druge dragulje

3. “The Hutton-Mdivani Necklace”

 • Vrijednost: Procijenjena između 30 i 50 milijuna dolara
 • Dizajner: Cartier
 • Izrada: Dijamanti i prirodni biseri u nizu, povijesna ogrlica s raskošnom poviješću

4. “Heart of the Ocean”

 • Vrijednost: Procijenjena na 20 milijuna dolara
 • Dizajner: Harry Winston
 • Izrada: 15 karata plavog dijamanta, okružen dijamantima i postavljen u platinu

5. “Wittelsbach-Graff Diamond”

 • Vrijednost: Procijenjena na 16,4 milijuna dolara
 • Dizajner: Laurence Graff
 • Izrada: Plavi dijamant “Wittelsbach” te brojni bijeli dijamanti

6. “The Sautoir”

 • Vrijednost: Procijenjena na 14,8 milijuna dolara
 • Dizajner: Van Cleef & Arpels
 • Izrada: Dijamanti, safiri, i smaragdi s vintage dizajnom

7. “The Queen of Holland”

 • Vrijednost: Procijenjena na 12,3 milijuna dolara
 • Dizajner: Royal Asscher Diamond Company
 • Izrada: Rijedak plavi dijamant, bijeli dijamanti, i žuta zlatna ogrlica

8. “The Red Scarlet”

 • Vrijednost: Procijenjena na 10,4 milijuna dolara
 • Dizajner: de Grisogono
 • Izrada: Crveni i bijeli dijamanti, rubini, safiri, i smaragdi

9. “The Vacheron Constantin Emerald”

 • Vrijednost: Procijenjena na 8,5 milijuna dolara
 • Dizajner: Vacheron Constantin
 • Sastav: Smaragdi, dijamanti, i bijeli zlato

10. “The Majestic Pink”

 • Vrijednost: Procijenjena na 8,4 milijuna dolara
 • Dizajner: Piaget
 • Izrada: Ružičasti dijamanti, bijeli dijamanti, i ružičasto zlato

11. “The Blue Lili”

 • Vrijednost: Procijenjena na 8,1 milijuna dolara
 • Dizajner: Graff Diamonds
 • Izrada: Plavi i bijeli dijamanti s dizajnom inspiriranim ljiljanima.

Ove ogrlice predstavljaju vrhunac ljepote, stručnosti i vrijednosti u svijetu nakita, te su pravi dragulji koji zadivljuju svojom prefinjenošću i raskošjem. Njihova rijetkost, ljepota i visoka cijena čine ih predmetima divljenja širom svijeta.

Najpoznatije ogrlice na svijetu

U svijetu nakita postoji nekoliko ogrlica koje su postale prave ikone stila i prepoznatljive diljem svijeta. Njihova elegancija, izuzetna ljepota i povijesni značaj čine ih vrhunskim komadima nakita koji oduzimaju dah.

U nastavku ćemo vam predstaviti neke od najpoznatijih ogrlica na svijetu, čija se slava proteže kroz vjekove i koje su postale simboli luksuza i prefinjenosti. Od dijamantnih ogrlica do kultnih komada, istražite svijet ovih remek-djela nakita koja su zauvijek utkana u povijest mode i ljepote.

Ogrlica “A Heritage in Bloom”

“A Heritage in Bloom” je remek-djelo koje je dizajnirao kineski majstor dragulja Wallace Chan. Ova nevjerojatna ogrlica procjenjuje se na vrijednost od 200 milijuna dolara, čime je postala najskuplja ogrlica na našoj listi.

Ogrlica se sastoji od ukupno 383,4 karata dragog kamenja, s istaknutim glavnim bezbojnim dijamantom vrijednim 35 milijuna dolara. Osim dijamanata, ogrlica uključuje i druge dragulje kao što su bijeli ovčji masni žad, ledeno zeleni žadeiti, ružičasti dijamanti te još 19 bezbojnih dijamanata.

Posebnost ove ogrlice je da su dijamanti unutar nje izrađeni iz Cullinan Heritagea, vrlo rijetkog dijamanta tipa IIA težine 507,55 karata. Tip IIA dijamanata je poznat po svojoj besprijekornosti i odsustvu nečistoća.

Ogrlica je izuzetno detaljno izrađena, prikazujući sportske figure leptira za ljubav i šišmiša za sreću. Zanatlije su radile više od 47.000 sati kako bi stvorile ovo remek-djelo. Također, zanimljivo je da ogrlica ima modularni dizajn koji omogućava nošenje na 27 različitih načina, što ističe izvanrednu kompoziciju i sofisticirani dizajn koji je zaštitni znak Wallacea Chana.

Ova ogrlica predstavlja spoj vrhunskog zanatskog umijeća, rijetkih dragulja i nevjerojatnog dizajna. Izuzetna vrijednost i estetska ljepota “A Heritage in Bloom” čine je iznimnim primjerom vrhunskog nakita koji očarava svojom ekskluzivnošću i ljepotom.

A Heritage in Bloom ogrlica
Foto: The Jewellery Editor

Ogrlica “Incomparable”

Ogrlica “Incomparable” zaista je izuzetna i poznata po svom nevjerojatno vrijednom kamenu koji je kao privjesak. Njena cijena od 55 milijuna dolara odražava rijetkost i ljepotu ovog dragulja.

Glavni dio ogrlice je besprijekorni smeđe-žuti dijamant težine 407,48 karata. Taj dragulj je postavljen u ružičasto zlato i okružen 91 bijelim dijamantom, čime se naglašava njegova ljepota. Ukupna težina ove izvanredne ogrlice iznosi nevjerojatnih 637 karata. Estetski, “Incomparable” podsjeća na vinovu lozu, jer glavni kamen visi s “stabljike” ogrlice.

Ova ogrlica je vrijedna ne samo zbog svoje cijene, već i zbog svojeg egzotičnog, asimetričnog i nepravilnog dizajna. Ona ima jedinstvenu estetiku koja je privlačna i intrigantna.

Prema legendi, originalni kamen pronašla je siromašna djevojka prije nekoliko desetljeća u Kongu, Africi. Taj rijedak i dragocjen dragulj postao je glavna atrakcija u poznatim muzejima, uključujući Smithsonian, prije nego što je bio izrezan i postavljen u luksuznu ogrlicu od strane draguljara Mouawad. Središnji dragulj od 637 karata smatra se najvećim besprijekornim dijamantom na svijetu.

Ogrlica “Incomparable” predstavlja vrhunac raskoši i ljepote u svijetu nakita, te je vlasnici pruža izuzetan i vrijedan komad koji će zasigurno privlačiti pažnju i oduzeti dah.

Incomparable ogrlica
Foto: The Jewellery Editor

Ogrlica “Heart of the Ocean”

Ogrlica “Srce okeana” postala je ikonična zahvaljujući filmu “Titanik”. U filmu, lik Rouz, kojeg je igrala Kejt Vinslet, nosi ovaj komad dok je Džek, kojeg je igrao Leonardo DiCaprio, se zaljubljuje u nju. Ova ogrlica privlači veliku pažnju i inspirirala je mnoge renomirane draguljare da stvore vlastita izdanja “Srca okeana”.

Neprocjenjivi komad sadrži plavi dijamant u obliku srca kao privjesak, okružen bijelim dijamantima. Ovaj prekrasan komad visi na nizu bijelih dijamanata. Nakon izlaska filma “Titanik”, Asprey i Garrard su prodali svoju verziju ogrlice za 2,2 milijuna dolara, dok je superiorna verzija stvorena od strane Harryja Winstona zaradila nevjerojatnih 20 milijuna dolara.

Postoje i jeftinije verzije “Srca okeana” koje su napravljene od Swarovski kristala i prodavane su po cijenama od 20 do 80 dolara. Osim toga, J. Peterman je stvorio službenu filmsku repliku koja vrlo vjerno podsjeća na ogrlicu iz filma. Te replike postale su vrlo tražene među kolekcionarima, a jedan komad danas može doseći cijenu od čak 5.000 dolara.

Ogrlica “Srce okeana” je postala simbol romantike i elegancije, zahvaljujući popularnosti filma “Titanik”. Njezina ikonička prisutnost u filmu privukla je veliku pažnju javnosti i učinila ju poželjnim komadom nakita za mnoge ljubitelje filma i kolekcionare.

Heart of the Ocean ogrlica
Foto: HeartoftheOcean.com

Ogrlica “Heart of the Kingdom”

“Srce kraljevstva” je zapanjujući komad nakita koji je kreirala renomirana tvrtka Garrard and Company. Ova predivna ogrlica sadrži 155 karata kruškolikih i okruglih bijelih dijamanata koji su postavljeni u traku oko glavnog dragulja. U središtu komada nalazi se jedan od najvećih burmanskih rubina na svijetu – rubin u obliku srca težine nevjerojatnih 40,63 karata. Ovaj rubin privlači pažnju svojom dubokom crvenom nijansom koja podsjeća na krvavog goluba.

Ogrlica “Srce kraljevstva” također ima fleksibilni dizajn, što znači da se može nositi i kao tijara, pružajući više mogućnosti nošenja i prilagodljivost.

Ova ogrlica je ukrašena ukupno s 150 dijamanata, koji dodatno naglašavaju njen raskošan izgled. Švicarska laboratorija potvrdila je iznimnu rijetkost i autentičnost blistavog rubina u ovom komadu. S obzirom na rijetkost i ljepotu ovog dragulja, ne iznenađuje da cijena “Srca kraljevstva” iznosi nevjerojatnih 14 milijuna dolara.

Ogrlica “Srce kraljevstva” predstavlja vrhunac elegancije, ljepote i luksuza u svijetu nakita. Njen izvanredan dizajn i rijetki rubin čine je posebnim i izuzetno vrijednim komadom nakita.

Heart of the Kingdom ogrlica

Ogrlica “Mrs. Winston”

Mrs. Winston je kaskadna dijamantska ogrlica koju je elegantna Jessica Alba nosila tijekom ceremonije dodjele Zlatnih globusa 2013. Ova prekrasna ogrlica sadrži ukupno 187,5 karata visokokvalitetnih bijelih dijamanata, većina kojih su u obliku kruške. Ti dragocjeni dragulji spuštaju se iz dijamantske trake u središte ogrlice. Tri velika dijamanta postavljena su na dnu kako bi dodali težinu ogrlici i naglasili suženi izgled komada nakita.

“Gđa. Winston” ima ukupno 207 dijamanata i predstavlja povratak na kultivirani izgled iz 1950-ih. Ova klasična ogrlica u obliku slova V elegantno je upotpunila atraktivnu haljinu Jessice Albe na ceremoniji dodjele nagrada. Cijena ovog komada iznosi 5,8 milijuna dolara, jer su svi dijamanti postavljeni u platinu i imaju D, E ili F kvalitet boje, što garantira izvanrednost.

Ogrlica “Mrs. Winston” je istinsko remek-djelo nakita, s obzirom na svoj visokokvalitetni dizajn, izvrsnost dragulja i klasičnu eleganciju. Vrijednost ovog komada odražava rijetkost i ljepotu dragulja, kao i stručnost u izradi. Ova ogrlica predstavlja luksuz i sjaj te je dodala poseban sjaj i eleganciju Jessici Albi na dodjeli Zlatni globusa.

Mrs. Winston ogrlica

Ogrlica “Etcetera Burmese Ruby”

Ogrlica “Etcetera Burmese Ruby” smatra se najskupljom ogrlicom s rubinima u povijesti, budući da je prodana za ogromnih 6,4 milijuna dolara na aukciji Christie’s u Hong Kongu u studenom 2013.

Ovaj zadivljujući komad nakita podsjeća na ogrlicu od čipke i sastoji se od ukupno 87,78 karata rubina iz Burme (današnji Mijanmar) i bijelog ruba, koji je izrađen od dijamanata i bijelog pe. Svaki rubin povezan je s valom dijamanata, dok šest dijamanata u obliku kruške visi s ruba vala, stvarajući efekt kapljanja.

Burma (Mijanmar) je glavni izvor rubina, ali Sjedinjene Američke Države su uvelike ograničile trgovinu rubinima iz ove zemlje zbog zabrinutosti za ljudska prava. Tadašnja Obamina administracija izrazila je zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i radnih prava u draguljarskom sektoru Mjanmara. Ova zabrana vjerojatno je povećala vrijednost ogrlice “Etcetera” i dovela do postizanja visoke cijene od 6,4 milijuna dolara.

Ogrlica “Etcetera Burmese Ruby” simbolizira rijetkost i ljepotu rubina iz Burme te predstavlja izuzetan primjer visokokvalitetnog i skupocjenog nakita. Njena cijena odražava rijetkost i visoku potražnju za rubinima iz ove regije, kao i umjetničku izradu i estetsku privlačnost ogrlice.

Etcetera Burmese Ruby ogrlica

Ogrlica Christie’s

Christie’s dijamantska ogrlica, prodana za 8,14 milijuna dolara na aukciji u studenom 2013. godine, predstavlja remek-djelo nakita. Ova ogrlica postigla je izuzetno visoku cijenu zbog impresivnog broja dragulja koje sadrži i njihove kvalitete.

Ogrlica se sastoji od ukupno 52 okrugla dijamanta, čija je ukupna težina 104,84 karata. Svaki dijamant u ogrlici jamči najvišu čistoću i kvalitetu, što pridonosi njegovoj izuzetnoj ljepoti i sjaju. Svaki dragulj je pomno odabran kako bi pružio intenzivnu vatru i blistavost bez premca, čineći ovu ogrlicu zaista spektakularnom.

Christie’s je poznat po svom ugledu i osiguranju kvalitete dragulja koje prodaje. Ova ogrlica je posebna i vrijedna zbog svoje iznimne zbirke dijamanata i izvanredne kvalitete svakog pojedinog kamena. Izuzetna vatrenost i sjaj ovih dijamanata čine ovu ogrlicu nevjerojatno privlačnom i luksuznom.

Cijena od 8,14 milijuna dolara odražava rijetkost, kvalitetu i ljepotu ove dijamantske ogrlice. Njezin impresivan dizajn i vrhunska izrada čine je jedinstvenim komadom nakita koji je privukao pažnju kupaca na prestižnoj Christie’s aukciji.

Christie's ogrlica

Ogrlica “Marie Antoinette”

Ogrlica nazvana po francuskoj kraljici Mariji Antoaneti predstavlja luksuz i raskoš koji je bio karakterističan za njezin način života. Dizajnirana od strane prestižne draguljarske kuće De Beers, ova ogrlica ističe se svojom impresivnom ljepotom i sjajem.

Središnji dio ogrlice je ružičasti dijamant težine 1,84 karata, koji je postavljen vertikalno kao glavni naglasak. Osim toga, ogrlica sadrži i dva žuta dijamanta težine 5,24 i 7,06 karata. Svi ovi dragulji su okruženi malim dijamantima umetnutim u platinu, ukupne težine 181,1 karata, što dodatno naglašava ljepotu i sjaj ogrlice.

Zanimljiv detalj o ovoj ogrlici je sidro koje je izrađeno od dijamanta težine 8,05 karata. Sidro vuče ogrlicu i dodaje cjelokupnom stilu i obliku dodatnu eleganciju i profinjenost.

Ova ogrlica predstavlja spoj vrhunske izrade i prefinjenog dizajna. Inspirirana kraljicom Marijom Antoanetom, poznatom po svom stilu i ljubavi prema draguljima, ova ogrlica simbolizira luksuz, eleganciju i naslijeđe francuske monarhije. Ogrlica “Marie Antoinette” se procjenjuje na 3,7 milijuna dolara.

Marie Antoinette ogrlica

Ogrlica “Red Scarlet”

Ogrlica “Red Scarlet” je još jedan remek-djelo koje je dizajnirao poznati draguljar James Currens. Prodaje se za iznos od 5,1 milijuna dolara na aukciji Christie’s u Hong Kongu u studenom 2012. Ova ogrlica sadrži 26 burmanskih rubina ovalnog oblika, poznatih kao “golubova krv”, s težinom od 1,27 do 5,38 karata.

Svaki rubin je okružen skupom kruškolikih i bijelih markiznih dijamanata. Dijamanti i rubini su smješteni na način koji stvara efekt cvijeta, dajući ogrlici izgled cvjetne leje. Dragulji su postavljeni u 18-karatno bijelo zlato i plemenitu platinu.

Ova ogrlica je nastala u suradnji Jamesa Currensa i juvelira Fai Dee iz Hong Konga. Rubini golubove krvi potječu iz Mogok Stone Tract-a u Gornjoj Birmi, regiji poznatoj po visokokvalitetnom kamenju za nakit. Ova ogrlica je izuzetno vrijedna i izrađena s velikom stručnošću, koristeći prekrasne rubine i dijamante kako bi stvorila zadivljujući vizualni dojam.

Tržište nakita

Podaci s alliedmarketresearch.com i mckinsey.com ukazuju na značajan rast globalnog tržišta bižuterije i brendiranog nakita. Ovi izvori pokazuju da je industrija bižuterije doživjela značajan porast od 2015. godine, a predviđa se daljnji rast do 2022. godine.

Sve veća upotreba digitalnih medija za marketing proizvoda i poboljšanja u praksi internetskog marketinga imaju značajnu ulogu u poticanju rasta ovog sektora. Kako se tehnologija razvija, digitalni mediji postaju sve važniji kanal za promociju i prodaju bižuterije.

Ključni igrači u industriji, kao što su Avon Product Inc., Cartier, Louis Vuitton i Giorgio Armani SpA, igraju važnu ulogu u oblikovanju i usmjeravanju tržišta. Brendirani nakit je posebno u porastu i očekuje se da će činiti značajan udio ukupnog tržišta nakita.

Ovi podaci ukazuju na to da je industrija bižuterije vitalna i dinamična, s velikim potencijalom za rast i inovacije. Potrošači diljem svijeta pokazuju sve veći interes za ekskluzivne i brendirane komade nakita, što stvara nove mogućnosti za razvoj ovog tržišta.

Komentariši