fbpx
notino popust

Kako pravilno ukloniti krpelja prema savjetima doktora

kako ukloniti krpelja

Bolesti koje prenose krpelji i dalje rastu u mnogim državama. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Sejdinjenim Američkim Državama izvještavaju da su od 2004. Godine otkriveni  devet novih mikroorganizama koji se prenose ubodima zaraženih komaraca i krpelja.

Dobra vijest je da krpelj mora biti pričvršćen za vas od 36 do 48 sati da biste se zarazili bolešću, kaže Gaspere Geraci, M.D., glavni medicinski direktor AmeriHealth Caritas, organizacije za upravljanje Medicaidom. “Ako ga pronađete unutar jednog ili dva dana, vjerojatno ćete biti dobro”. Ako se redovito pregledate, kao i vaša obitelj i kućni ljubimci, smanjit ćete rizik od obolijevanja od bolesti koje prenose krpelji ali pod uvjetom da to radite na pravi način.

Izvucite krpelja pincetom

uklanjanje krpelja cdc
Photo: CDC

U nastavku pogledajte pravila postupak za uklanjanje krpelja prema CDC-u:

  1. Koristite pincetu s tankim vrhovima kako biste uhvatili krpelja što bliže koži.
  2. Izvucite krpelja ravno prema gore, koristeći stabilan, ravnomjeran pritisak. 
  3. Dobro očistite mjesto ugriza (i vaše ruke) alkoholom za dezinfekciju ili sapunom i vodom.

CDC odvraća od “narodnih metoda” poput lakova za nokte, vazelina i topline koji odvajaju krpelja od kože, jer se oslanjaju na čekanje da se krpelj odvoji sam, što dugo traje. “Bilo što što odgađa uklanjanje krpelja nije dobra ideja”, kaže Robert B. Kimsey, Ph.D., entomolog sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis, specijaliziran za krpelje.

“Zagušivanje krpelja nije vrlo učinkovito”, kaže dr. Kardos. “Pokrivanje krpelja vazelinom ili lakom za nokte može čak učiniti da postane klizav i teže ga uhvatiti. I ne pokušavajte ga spaliti – samo ćete opeći kožu.”

Što se događa ako ne uklonite krpelja?

krpelj na ruci

Neke vrste krpelja u određenim zemljama mogu prenositi bolesti poput Lajamske bolesti i krpeljni tifus. Iako svaki krpelj ne nosi patogene, čekanje predugo da se krpelj ukloni povećava vjerojatnost prijenosa.

“Općenito, treba mu dan i pol do dva dana da krpelj koji je pričvršćen na vas prenese bilo kakve patogene”, kaže dr. Kimsey. “Kada se krpelj pričvrsti na vas, počinjne odbrojavanje i najbolje je da ga što prije skinete.”

Kako natjerati krpelja da se otpusti?

Kratki odgovor: Ne možete. “Krpelji, dok se hrani vama, zapravo zalijepe se na mjesto”, objašnjava dr. Kimsey. “Tvrdi krpelji o kojima se ljudi najviše brinu ne mogu se sami izvaditi.”

Ideja o narodnim lijekovima i metodama je jako loša, isto tako čekati da nabavite ulje peperminta, tekućinu za pranje posuđa, Vazelin, ili bilo koji drugi “lijek” koji internet trenutno preporučuje za ubode krpelja, neće djelovati na način na koji mislite da hoće. Dakle, umjesto da se oslanjate na te neprovjerene metode, bolje je potražiti pravu medicinsku pomoć.

Što se događa ako stisnete krpelja?

kako ukloniti krpelja pravilno

Brige o tome da će stiskanje krpelja uzrokovati ispustštanje veće količine patogena u ugriz možda su pogrešne.

Doktor Kimsey je nedavno proveo nekoliko neformalnih eksperimenata kako bi testirao ovu teoriju. On i istraživač s Harvard School of Public Health su uklonili natopljene krpelje s njihovih domaćina i pritiskali ih gumicama olovke pod mikroskopom.

“Nisu ispustili patogene, nisu eksplodirali i nisu lučili više pljuvačke nego što bi inače”, rekao je.

Što učiniti ako izvadite krpelja, a glava ostane u koži?

glava krpelja ostala u kozi

Ono što mislite da je glava krpelja zapravo nije glava uopće. “Ako nešto ostane u koži, to su ustvari dijelovi usta krpelja, zapravo čeljusti krpelja”, kaže dr. Kimsey.

Preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je da pokušate ukloniti bilo kakve ostale dijelove usta krpelja čistom pincetom, ali ako se ne mogu lako izvaditi, onda ih jednostavno ostavite i pustite da koža zacijeli. To je zato što nisu zarazni na isti način kao sam krpelj.

“Nema patogena povezanih s čeljustima krpelja”, kaže dr. Kimsey. “Vaša koža će odbaciti dijelove usta na isti način kao što će odbaciti opiljak.”

Što trebate učiniti nakon što se riješite krpelja?

“Kad krpelj bude uklonjen, pravilno ga zbrinite: Ispustite ga u wc školjku ili stavite u plastičnu vrećicu iz koje ne može pobjeći”, kaže dr. Geraci.

Odluka hoćete li sačuvati krpelja i poslati ga na identifikaciju ili testiranje, trebala bi ovisiti o mjestu gdje živite. “Sada postoje mnogi podaci o tome gdje je stopa zaraženih krpelja relativno visoka, a gdje relativno niska, kao i koje vrste krpelja zapravo prenose patogene, a koje ne”, kaže dr. Kimsey. “Donosite takve odluke na temelju znanja, a ne panike.”

Razgovarajte s vašim liječnikom ili stručnim osobljem ako imate pitanja o bolesti koje prenose krpelji u vašem području, i naravno, odmah se obratite liječniku ako se unutar nekoliko tjedana nakon uklanjanja krpelja pojavi osip ili groznica, savjetuje CDC.

Crvenilo i oticanje koje možete primijetiti nekoliko sati nakon ugriza krpelja nije nužno razlog za zabrinutost. To pokazuje da vaše tijelo prepoznaje strane proteine u slini krpelja i koristi imunološki odgovor da ih ispere iz tijela, baš kao i kod uboda komarca. “U stvarnosti, ta početna reakcija na slinu krpelja događa se mnogo prije nego se prenesu bilo kakvi patogeni”, kaže dr. Kimsey. “To je samo vaš imunološki sustav koji obavlja svoj posao.”

Tagovi

Komentariši