fbpx
notino popust

Recenzija Dyson V8: Isplati li se kupiti u 2024. godini?

dyson v8
Photo: Dyson

Bežični štapni usisavači postali su neizostavan dio modernih domaćinstava, a Dyson V8 je jedan od najpopularnijih modela na tržištu. Nedavno je Dyson redizajnirao i ponovo lansirao ovaj model, koji je prvobitno pušten u prodaju prije nekoliko godina. Ova nova verzija V8 donosi nekoliko ključnih unapređenja, uključujući novi dizajn glave za podove i set dodataka, čime se dodatno poboljšava učinkovitost i praktičnost.

U ovoj recenziji analizirat ćemo kako se novi Dyson V8 uspoređuje s prethodnim modelima i drugim konkurentnim bežičnim usisavačima, s posebnim naglaskom na njegove performanse, ergonomiju i nove značajke.

Što nam se sviđa

Dyson je izdao nekoliko modela bežičnih usisavača od prvobitnog izdanja V8 2016. godine. Među glavnim izdanjima su V10, V11, V12, V15 i najnovije Gen5 serije.

dyson v8 automobil
Photo: Dyson

Općenito, svi modeli koji su slijedili unaprijedili su V8 na neki način. No većina tih novih verzija ima potpuno drugačiji dizajn ručke koji su duži. I dok novi, duži stil ručke ima neke prednosti, stari stil, koji je trenutno dostupan samo na ovom novom V8, još uvijek je preferiran.

Razlog zbog kojeg je ovaj stil ručke omiljen je zato što je lakši i ima bolji centar gravitacije. Teško je objasniti, ali V8 se jednostavno čini lakšim za korištenje s ergonomskog stajališta.

U ručnom načinu, V8 također ima kraću udaljenost između ruke i dodatka koji se koristi. Tako je mnogo praktičniji za čišćenje iznad poda poput brisanja prašine. Manje opterećuje podlakticu i manje je neugodan za korištenje od novijih Dyson bežičnih modela.

Što dolazi u kutiji

 • Dyson V8 bežični usisavač
 • Glava za čišćenje Motorbar s funkcijom odvijanja kose
 • Kombinirani alat
 • Alat za odvijanje kose
 • Punjač
 • Zidna stanica za punjenje
 • Priručnik i jamstvo

Pražnjenje

dyson v8 praznjenje
Photo: Dyson

V8 je omiljen jer se može isprazniti njegov spremnik bez uklanjanja štapa, što se čini kao očita prednost. No, svi ostali Dyson modeli koji se danas prodaju, uključujući V12 Detect Slim, V15 Detect i Gen5 modele, ne mogu se isprazniti sa štapom pričvršćenim.

Usisna snaga i protok zraka

Osim dizajna ručke i ergonomskih prednosti, performanse V8 su također impresivne. U većini slučajeva, performanse su vrlo slične originalnom Dyson V8.

Na primjer, testiranja su pokazala da ima iste osnovne brojke protoka zraka i zatvorenog usisa kao i prethodni V8, oboje su iznad prosjeka, što je pozitivno. Originalna verzija Dyson V8 dobro je čistila, a protok zraka i usisna snaga su veliki dio toga.

Odvijanje kose

Jedno područje gdje se novi V8 razlikuje od stare verzije je nova tzv. “Motorbar glava za čišćenje s odvijanjem kose,” koja je potpuno novi dizajn glave za čišćenje za 2023. godinu.

Među ostalim nadogradnjama, ova nova glava sada ima aktivni sustav za odvijanje kose, koji su plastični češljevi koji uklanjaju kosu dok usisavate.

Testiranja su pokazala da ovaj sustav učinkovito rješava problem zapetljavanja kose na četkama usisavača.

Performanse usisavanja

dyson v8 znacajke
Photo: Dyson

Ovaj novi dizajn glave za podove također stvara bolji pečat na tvrdim podovima nego prethodne verzije. Na primjer, novi V8 je znatno bolje prošao u testovima nebrtvljenog usisa i nešto bolje u testu podizanja iz utora, što mjeri koliko dobro glava za čišćenje pečati.

V8 je fantastično usisavao tepihe. Uspio je pokupiti sve vrste i veličine krhotina, od finih do ekstra velikih krhotina. U testu dubinskog čišćenja tepiha, gdje se provjerava koliko dobro pokupi pijesak koji je duboko ugrađen u tepih, također je bio iznad prosjeka.

HEPA Filtracija

Ima Dysonovu cjelovitu HEPA filtraciju, koja zadržava 99,99 posto čestica prašine veličine do 0,3 mikrona. Ovo je značajka dostupna samo na skupljim usisavačima poput ovog i nešto što se toplo preporučuje.

Njegov set dodataka je također prilično velika nadogradnja u odnosu na prethodne verzije V8. Zapravo, to je isti osnovni set dodataka koji se dobiva s vrhunskim Dysonima poput V15 ili Gen5.

Dodaci

 • Zidni nosač
 • Alat za uske prostore
 • Četka za prašinu/tapeciranje, koja je jedna od najomiljenijih
 • Motorizirani alat za odvijanje kose, koji je prilično nevjerojatan za usisavanje tapeciranog namještaja

Cijena

Iako je svakako na premium razini, V8 je puno jeftiniji od drugih Dyson bežičnih usisavača. Cijene se kreću od 380 do 399 eura.

Što bi se moglo poboljšati

Baterija

Dyson procjenjuje bateriju na V8 na 40 minuta pri niskoj snazi, što je malo ispod prosjeka, ali isto kao i originalni V8.

U načinu maksimalne snage, trajanje baterije je oko 9 minuta s pričvršćenom glavom, što je bolje od prethodnog V8 i slično čak i V15 Detectu. No treba napomenuti da je izlazna snaga na V15 veća pri maksimalnoj snazi, pa nije baš usporedivo.

Također, baterija na V8 nije izmjenjiva, kao što su baterije na novijim Dyson štapnim usisavačima. I za razliku od gotovo svakog Dyson bežičnog usisavača od V8 na dalje, V8 ima samo dva postavke snage: nisku i maksimalnu snagu.

Niska snaga je više nego dovoljna za većinu zadataka usisavanja. Na primjer, svi testovi podizanja obavljeni su pri niskoj snazi. No, korisno bi bilo imati postavku srednje snage ili postavku automatskog podešavanja kako bi se maksimalno iskoristilo trajanje baterije i performanse štapnog usisavača.

Čišćenje srednjih i velikih krhotina

Nova glava za čišćenje Motorbar na V8 dizajnirana je kao kombinirana glava, što znači da se može koristiti za tvrde podove ili tepihe. Dok je u većini slučajeva jednako dobra za tvrde podove i tepihe, performanse na tvrdim podovima su pomalo razočaravajuće.

Naime, kada je riječ o većim krhotinama, Motorbar je počeo gurati krhotine srednje veličine u testovima na tvrdim podovima. Krhotine srednje veličine u ovom slučaju su različite veličine žitarica.

U stvarnom svijetu, međutim, s normalnom veličinom krhotina, Motorbar glava za čišćenje više nego dovoljna za većinu zadataka na tvrdim podovima.

Je li Dyson V8 vrijedan kupnje?

Zaključno, V8 pruža izvanredno iskustvo u smislu težine i rukovanja, čak i u usporedbi s najskupljim Dyson modelima. Ima nešto manje snage i nešto kraće trajanje baterije od vrhunskih Dyson modela, ali čak i stariji Dyson modeli često su bolji od potpuno novih modela konkurenata. Kada se uzmu u obzir nedavno redizajnirani elementi na V8 u 2023., ovo je stvarno dobra vrijednost za Dyson.

Dyson V8 Specifikacije

 • Snaga usisavanja: 115 airwatta
 • Kapacitet spremnika: 0.53L / 0.56 qts
 • Maksimalno trajanje: 40 min
 • Vrijeme punjenja: 5 sati
 • Dimenzije (d x š x v): 22.1 cm x 24.9 cm x 125.7 cm
 • Težina: 2.54 kg

Komentariši