fbpx
notino popust

Kako zategnuti kožu na licu i vratu?

Kako zategnuti kožu na licu i vratu?

Starenje znači bolje upoznavanje sebe, bolje razumijevanje i učenje lekcija poniznosti, gracioznosti i mudrosti kojima vas mogu naučiti samo godine života.

Starenje također znači promjene na vašem tijelu, posebno izgled vašeg lica i kože. Može vam trebati određeno vrijeme i prilagođavanje kako biste pronašli zdrav stav o borama, staračkim pjegama i opuštenoj koži.

Nitko ne može zaustaviti sat u potpunosti, ali postoje različite metode prevencije i klinička rješenja za zatezanje vaše kože. Ovaj će tekst govoriti o tome zašto se koža opušta, kao i nekoliko načina za rješavanje opuštene kože.

Zašto se koža opušta?

Kolagen je najzastupljeniji protein u vašem tijelu. Drži vašu kožu u svojoj strukturi i formira zglobno tkivo između mišića i kostiju.

Vaše tijelo prirodno proizvodi kolagen, ali kako starite, proizvodnja ovog važnog proteina opada. Kao rezultat, vaša koža postaje manje elastična, a bore počinju da postaju vidljive.

Kako se smanjuje prirodni nivo kolagena, tako se smanjuje i prirodna količina masti u dubljim slojevima kože. To ostavlja prazan prostor ispod slojeva kože, što može dovesti do opuštanja ili opuštanja kože tamo gdje je nekada bila čvrsta.zašto je koža opuštena

Ostali faktori životnog stila mogu rezultirati ranijim stvaranjem bora. Ako ste skloni borama, to je uglavnom rezultat genetike. Ostali faktori koji mogu doprinijeti ranim borama uključuju:

 • pušenje
 • često izlaganje ultraljubičastim A (UVA) / ultraljubičastim B (UVB) zrakama
 • ekstremni gubitak ili debljanje
 • prehrana bogata prerađenom hranom

1Kućni lijekovi

Kad počnete čitati o kućnim lijekovima za opuštenu kožu, mogli biste primijetiti da se većina lijekova usredotočuje na prevenciju, a ne na rješavanje bora. Što se tiče stvarnog vraćanja izgleda kože, kliničke procedure i postupci u ordinaciji imaju mnogo veću vjerovatnoću da budu efikasne.

Znači, vaša najbolja opklada za sprečavanje opuštenosti kože je kumulativni efekt. Usredotočite se na brigu o svojoj koži kao na način života, uključujući prestanak pušenja i korištenje zaštite od sunca.

2Kreme i losioni za učvršćivanje kože

Dvije su glavne vrste proizvoda protiv starenja: antioksidanti i ćelijski regulatori.

Antioksidanti

Antioksidanti su bogati vitaminima C, B i E. Djeluju jačajući vašu kožu djelujući protiv oksidativnog stresa i uglavnom služe za sprječavanje bora, umjesto da zategnu opuštenu kožu.

Neki dokazi koji ukazuju na to da antioksidativni sastojci smanjuju crvenilo i upale, čineći kožu zdravijom.Antioksidanti

Ćelijski regulatori

Stanični regulatori su kreme i losioni koji sadrže peptide, retinole ili sastojke faktora rasta. Cilj ovih sastojaka je potaknuti proizvodnju kolagena u vašoj koži, zbog čega neki tvrde da mogu preokrenuti znakove starenja.

Retinol (vitamin A) se najčešće koristi kao sastojak krema protiv starenja. Ali tretinoin , drugi oblik vitamina A, može biti najefikasniji sastojak za učvršćivanje kože na vratu i licu.

Od 1984, višestruke studije na životinjama i ljudima pokazuju da tretinoin može učvrstiti vašu kožu i povećati proizvodnju kolagena do te mjere da opuštenost kože postaje manje primjetna.Retinol Vitamin-A

3Joga

Joga se preporučuje za kožu koja izgleda mlađe i tijelo koje se osjeća zdravije. Joga sama može povećati nivo kiseonika u vašoj koži.

Ali što se tiče vježbi za lice usmjerenih na zatezanje kože, koje se nazivaju i joga lica, većina dermatologa vjeruje da one ne djeluju. Neprestano stavljanje lica u određene položaje dio je onoga što uzrokuje bore, pa ga vježbanje joge vjerojatno neće poništiti.

4Kućni uređaji

Neki se ljudi zaklinju da niz kućnih uređaja djeluje na izravnavanje njihovih bora. Primeri ovih uređaja su razni valjci, uređaji za radio frekvencijama (RF) i mikroiglice.  RF uređaji mogu zapravo raditi na zaustavljanju pojave bora.

Iz 2017 studija otkrila je da kada se koristi RF uređaj svakodnevno tokom osam sedmica, poveća proizvodnju određenih proteina u dubljim slojevima kože. Među sudionicima studije to je dovelo do vidljivo zategnute kože.

Ne postoje klinički podaci koji podržavaju upotrebu nekoliko drugih popularnih kućnih uređaja, uključujući valjke od žada. I dok kućni uređaji kao mikroiglice mogu pomoći, vi kad biste to učinili vidite mnogo značajnije rezultate nakon tretmana mikroiglicama od medicinskog stručnjaka.mikroiglice

5Suplementi kolagena

Oralni suplementi kolagena mogu vam pomoći u sprečavanju labave kože kako starite.

Kolagen tripeptid, posebno, je proučavan za njegovu upotrebu protiv starenja. Pijenje dodataka kolagena vjerovatno je preventivnija mjera da spriječite opuštanje kože nego korektivna mjera.kolagen

6Krema za sunčanje

Nošenje kreme za sunčanje je jednostavan način na koji možete biti proaktivni u vezi s opuštenom kožom na licu i vratu. Svakodnevno nošenje kreme za sunčanje spriječit će oštećenje kože sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama. Takođe smanjuje rizik od raka kože.

Obavezno nanesite kremu za sunčanje na vrat i poprsje kao jedan od načina da vaša koža izgleda mlađe.krema za suncanje

7Pijte vodu

Ako ostanete hidratizirani, vaša će koža izgledati mlađe. Također će vam poboljšati raspoloženje i perspektivu. Ako je vaša koža često i stalno lišena pravilne hidratacije, primijetit ćete da su znakovi starenja uočljiviji.voda

8Medicinski postupci

Ako ne osjećate kao da kućni lijekovi djeluju na to da vaša koža izgleda čvrsto, vaš sljedeći korak mogao bi biti razgovor s dermatologom o medicinskim postupcima.

Manje invazivni

Laserski piling

Cilj laserskog obnavljanja kože je promoviranje proizvodnje kolagena u dubljim slojevima kože, dok se ljušti gornji sloj kože što će poboljšati teksturu i tonus.

Za jedan tretman košta između 1000 i 1500 Eura. Rezultati ovog tretmana nisu trajni, ali nakon nekoliko godina možete vidjeti čvršću kožu.Laserski piling

Ultrazvučna terapija

Ultrazvučna terapija cilja područje ispod brade, kao i lice i vrat. Obično košta manje od 1.500 Eura. Ultrazvučni talasi prodiru duboko u vašu kožu da stimulišu proizvodnju kolagena. Nekim ljudima je potrebna samo jedna runda ove terapije, dok se drugima treba vratiti na ponovljeni tretman.

Ultrazvučna terapija

Radio frekvencija

Radio frekvencija je još jedan oblik tretmana koji stimulira proizvodnju proteina u dubljim slojevima vaše kože kako bi je učinio čvršćom.

Terapija radio frekvencijama je da budu barem jednake ili efikasnije od kozmetičkih krema za učvršćivanje.

Ovaj tretman košta oko 1500 Eura po rundi i terapija će se možda morati ponoviti za nekoliko godina. Radio frekvencija

Microneedling

Microneedling ima za cilj stvaranje generacije kolagena pomoću sitnih igala koje bockaju kožu. Prema jednoj kompaniji Dermapen, to može koštati između 100 i 600 Eura po sesiji. Vjerovatno će vam trebati nekoliko sesija u rasponu od tri do četiri mjeseca da biste vidjeli rezultate.

Rezultati mikronigljenja ponekad trebaju nekoliko mjeseci da bi bili uočljivi, a obično nisu trajni.microneedling

Botox

Botox je minimalno invazivni lijek ubrizgava se injekcijom. Prosječno košta između 250 i 300 Eura po tretmanu , a efekti jednog tretmana traju otprilike tri do četiri mjeseca.

Botox u osnovi uzrokuje da se određeni mišići na licu ne pomiču, što čini vašu kožu glađom i manje naboranom.Botox

Kybella

Kybella je lijek koji uništava masne stanice ispod brade. Namijenjen je smanjenju izgleda dvostruke brade, a tretman treba biti trajan.

Ponekad je potrebno nekoliko tretmana da bi se vidjeli rezultati.

Ko je dobar kandidat za neinvazivne postupke učvršćivanja lica?

Dobar ste kandidat za neinvazivne postupke učvršćivanja lica ako:

 • već ste isprobali kućne lijekove ili liječenje opuštene kože proizvodima
 • trenutno ne dojite ili niste trudni
 • imate blagu do umjerenu „labavost kože“ koja vremenom postaje sve izraženija

Invazivniji

Facelift operacija

A facelift je stacionarno kirurški zahvat u kojem doktor uklanja višak i opuštenu kožu, “povlačenje” lica, tako da koža postaje zategnuta.

Košta između 6.000 i 9.000 Eura. Lifting lica radi se u opštoj anesteziji, a može obuhvaćati i kožu na vratu.

Lifting lica može biti „potpun“, što znači dugački rez koji započinje na liniji obrva i proteže se dužinom vašeg lica, obično unutar linije kose. “Mini” lifting lica koristi kraće rezove i zahtijeva manje vremena za oporavak.Facelift operacija

Napomena o efikasnosti medicinskih postupaka

Što je tehnika invazivnija, rezultat će biti dramatičniji. Ali invazivne tehnike nose i veći rizik od neželjenih efekata, mogu dovesti do infekcije i obično nisu reverzibilne.

Pokušajte polako i razumno ublažiti svoja očekivanja kada se podvrgnete bilo kojem liječenju u ordinaciji.

Ako ste nezadovoljni svojim izgledom kože, dobro razmislite prije nego što nešto uradite. Ponekad, vanjski faktori koji dolaze sa starenjem mogu učiniti da se osjećate samozatajnije u vezi sa svojim izgledom.

Ako način na koji osjećate opuštenu kožu utječe na vaš svakodnevni život ili samopoštovanje, razgovarajte s doktorom. On može odrediti koji će najbolji postupak biti u zavisnosti od vašeg tipa kože i izgleda vaše kože.

Zaključak

Ako ste nezadovoljni svojim izgledom kože, dobro razmislite prije nego se odlučite da želite nešto uraditi. Ponekad, vanjski faktori koji dolaze sa starenjem mogu učiniti da se osjećate samozatajnije u vezi sa svojim izgledom.

Ako način na koji osjećate opuštenu kožu utječe na vaš svakodnevni život ili samopoštovanje, razgovarajte s doktorom. On može odrediti koji će najbolji postupak biti u zavisnosti od vašeg tipa kože i izgleda vaše kože.zategnuta sretna koža

REFERENCE:
 1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-tighten-skin-on-face#in-office-procedures
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383004/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30681787
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122507/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383004/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137887/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/

Komentariši