fbpx
notino popust

Maslinovo ulje protiv biljnog ulja: Koje je ulje bolje i zdravije?

maslinovo ulje protiv biljnog ulja

Kad prođete dijelom za namirnice u trgovini, možda ćete biti iznenađeni i preplavljeni izborom koji je sada dostupan na većini tržišta u pogledu ulja – maslinovo ulje, ulje repice, ulje šafranike i tako dalje.

Mogu postojati egzotični izbori, poput suncokretovog ulja ili kokosovog ulja, ali i standardna maslinova i biljna ulja. Pročitajte u nastavku tekst koji će vam pomoći da shvatite prednosti svake od ovih stavki i kada koristiti koju određenu vrstu ulja. Zatim saznajte sve o razlikama između maslinovog ulja i biljnog ulja, uključujući njihovu najbolju upotrebu, ukus, preradu i potencijalne zdravstvene beneficije.

O uljima

Čini se da sva ulja govore o različitim prednostima za zdravlje i kuhanje, ali koje su tačno te prednosti?

Dobre masti uključuju mononezasićene masti i polinezasićene masti, koje smanjuju ukupan holesterol i smanjuju LDL holesterol, lošu vrstu holesterola. Loše masti uključuju zasićene masti i transmasti, koje oboje podižu LDL holesterol.Ulja

Šta je maslinovo ulje?

Maslinovo ulje je prirodni sok koji se dobiva iz masline. Maslinovo ulje je jedino povrće koje je prirodno i može se jesti svježe prešano.

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima, koje smanjuju holesterol. Djevičansko maslinovo ulje sadrži i polifenol, antioksidans koji štiti tijelo od oštećenja slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima najveću količinu mononezasićenih masti zdravih za srce u poređenju sa svim ostalim prirodno proizvedenim uljima.

Osobama koje pate od čira ili gastritisa maslinovo ulje pomaže u aktiviranju žuči i hormona gušterače, pomažući u ublažavanju simptoma. Pored toga, pokazalo se da maslinovo ulje smanjuje pojavu žučnih kamenaca.

Maslinovo ulje ima nisku točku dimljenja, što ga čini preferiranim uljem kada zahtijeva srednje do jaku vrućinu, na primjer kada pržite hranu. Maslinovo ulje ima prepoznatljiv ukus koji hrani može dodati okus, poput tjestenine ili povrća s roštilja.sta je maslinovo ulje

Šta je biljno ulje?

Biljno ulje se obično pravi miješanjem ulja od različitih orašastih plodova, voća i sjemenki. Uobičajene sorte u biljnom ulju uključuju maslinovo ulje, sojino ulje, kukuruzno ulje, ulje šafranike i ulje kikirikija.

Biljno ulje ima slične blagodati za zdravlje srca kao maslinovo ulje, jer je ulje kombinacija ulja zdravih za srce, poput repice i maslinovog ulja.

Biljno ulje ima višu tačku dimljenja od maslinovog ulja, što ga čini boljom opcijom za kuhanje na izuzetno visokim temperaturama. Biljno ulje takođe praktički nema ukus, što ga čini izvrsnom opcijom za pečenje ili kuvanje hrane. Okus biljnog ulja neće zasjeniti niti utjecati na cjelokupni okus jela.biljno ulje

Maslinovo ulje u poređenju sa biljnim uljem

Maslinovo ulje ima više zdravstvenih blagodati i prirodnije je ulje u odnosu na biljno ulje. Maslinovo ulje ima nižu tačku dimljenja od biljnog ulja jer ima niži sadržaj masti od biljnog.

Biljna ulja su uobičajena ostava koja se često koristi za kuhanje, kao što je pirjanje ili prženje povrća, pravljenje umaka, podlijevanje pizza i sprečavanje lijepljenja tjestenine.

Maslinovo ulje i biljna ulja su neka od najpopularnijih biljnih ulja koja se koriste širom svijeta, a svako od njih pokazuje jedinstvene karakteristike.

razlika izmedu maslinovog i biljnog ulja

Razlike između maslinovog i biljnog ulja

Maslinovo ulje i biljno ulje razlikuju se po načinu proizvodnje, najboljoj kulinarskoj upotrebi, okusima i nutritivnom sastavu.

Ispod su neke od glavnih razlika između maslinovog i biljnog ulja:

Vrsta ulja:Maslinovo uljeBiljno ulje
IzvorPrešane maslineMješavina masti iz više biljnih izvora, poput suncokreta, kukuruza, repice, soje i šafranike
Glavne namjenePreliv za salatu, pirjanje, umakanje kruhaPečenje, prženje
Sadržaj vitamina i mineralaVitamini K i E, pronađeni u većim količinama u ekstra djevičanskim sortamaOvisi o mješavini ulja, ali obično zadržava minimalno hranjivih sastojaka nakon obrade
Visok udio u antioksidantimaDaNe
Obrađeno Ne (najmanje obrađeno je ekstra djevičansko )Da
Tačka zapaljenja200 ° C205 ° C

Prerada i aroma

Nakon što se biljna ulja ekstrahiraju, obično se čiste kemikalijama i zagrijavaju kako bi se uklonile nečistoće i produžio vijek trajanja. Što se ulje više podvrgava, to održava manje hranjivih sastojaka i manje okusa.

To je očito kada se uspoređuju minimalno prerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se može pohvaliti izrazitim okusom masline, sa biljnim uljem koje obično nudi generički, neutralan okus.

Maslinovo ulje ekstrahira se samo iz prešanih maslina, a ekstra djevičansko maslinovo ulje je najmanje obrađena verzija.

Nasuprot tome, biljno ulje se proizvodi miješanjem ulja iz različitih izvora, kao što su repica, sjeme pamuka, suncokret, soja, kukuruz i šafran. Stoga je potrebna veća obrada kako bi se uklonile nečistoće i stvorila mješavina neutralnog okusa.prerada i aroma

Prehrana i prerada

Stupanj prerade ulja prolazi ne samo da utječe na njegov okus već i na nutritivni sastav.

Iako i maslinovo i biljno ulje sadrže nezasićene masne kiseline, maslinovo ulje sadrži veće količine mononezasićenih masti poput oleinske kiseline, linolne kiseline i palmitinske kiseline. Biljno ulje sadrži uglavnom omega-6 polinezasićene masti.

Utvrđeno je da mononezasićene masti imaju protuupalno dejstvo i zdravije su za srce, dok omega-6 polinezasićene masti mogu biti proupalne i štetiti zdravlju srca ako se unose u većim količinama.

Vrijedno je napomenuti i da što se više ulje pročišćava, manje mikrohranjivih sastojaka i zdravih spojeva zadržava.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje – najmanje obrađena vrsta maslinovog ulja – bogato je antioksidantima i protuupalnim spojevima poput tokoferola, karotenoida i polifenola. Minimalno rafinirano maslinovo ulje takođe održava neke mikroelemente, kao što su vitamini E i K .

S druge strane, postupak rafiniranja koji se koristi za proizvodnju biljnog ulja uništava mikroelemente, antioksidanse i korisna biljna jedinjenja, uključujući tokoferole, fitosterole, polifenole i koenzim Q.

UKRATKO:

Biljno ulje visoko je rafinirana mješavina neutralnih ulja koja sadrži puno proupalnih masti i nema mikronutrijenata. Maslinovo ulje izrađeno je od prešanih maslina, s ekstra djevičanskim verzijama koje su najmanje obrađene i zadržavaju najkorisnije spojeve.ekstra djevičansko maslinovo ulje

Sličnosti između maslinovog i biljnog ulja

Mješavine maslinovog ulja i biljnog ulja imaju slične tačke dimljenja , smještene na oko 205 ° C. Tačka dimljenja ulja je temperatura do koje se može zagrijati prije nego što se njegova mast počne razgrađivati ​​na glicerol i slobodne masne kiseline.

Baš kao i biljno ulje, neke vrste maslinovog ulja su visoko obrađene, uključujući ulje komine. Ovim vrstama nedostaju mikronutrijenti, kao i karakterističan okus koji dobivate iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a umjesto toga ima neutralniji ukus.

Rafinirana maslinova ulja ne uključuju „djevičansko“ ili „ekstra djevičansko“ na etiketi, što ukazuje na njihov viši stepen prerade. Stoga je jednostavan način da osigurate da s polica pokupite ulje prepuno okusa koje također zadržava neke hranjive sastojke potražiti ove fraze.

UKRATKO:

Maslinovo ulje i biljno ulje imaju slične tačke zapaljenja. Za razliku od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, visoko rafinirano maslinovo ulje slično je biljnom ulju jer nudi minimalne, ako ih uopće ima, mikroelemente.tacka zapaljenja ulja

Koje je ulje zdravije?

Maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko, spada u najmanje obrađena ulja za jelo. To znači da zadržava najviše antioksidansa, vitamina i minerala. Na primjer, antioksidanti i polifenolni spojevi u maslinovom ulju opsežno su istraženi zbog svojih blagodati za zdravlje srca.

Biljno ulje, s druge strane, podvrgava se velikoj obradi kako bi neutraliziralo njegov ukus i stapalo nekoliko vrsta biljnih ulja. To znači da ima minimalno korisnih hranjivih sastojaka, a ostavlja samo prazne kalorije. Zamjena biljnog ulja s maslinovim uljem također može koristiti zdravlju mozga.

Jedno istraživanje pokazalo je da je zamjena biljnog ulja ekstra djevičanskim maslinovim uljem poboljšala kognitivne funkcije kod starijih ljudi.

Ako se odlučite za konzumaciju ulja, ekstra djevičansko maslinovo ulje obično je mnogo zdraviji izbor od većine biljnih ulja i mješavina biljnog ulja.

UKRATKO:

Iako maslinovo ulje i biljna ulja imaju različite kulinarske namjene, najzdravija je opcija ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je najmanje obrađeno i nudi najkorisnije spojeve.maslinovo ulje dobro je za mozak

Zaključak

Biljno ulje i maslinovo ulje široko se koriste u kuhanju. Iako se maslinovo ulje dobiva iz maslina i obično se manje obrađuje, biljno ulje je obično mješavina nekoliko biljnih ulja i visoko je prerađeno u proizvod neutralnog okusa.

U preradi biljnog ulja nedostaje mnogih zdravih mikroelemenata i biljnih jedinjenja koja se inače mogu naći u biljkama od kojih se proizvodi. Takođe je bogat omega-6 masnim kiselinama, što može doprinijeti upali.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, s druge strane, zadržava nekoliko vitamina i minerala u tragovima i bogato je antioksidantima i protuupalnim mononezasićenim masnim kiselinama koje mogu koristiti zdravlju srca i mozga.

Ako odlučite uključiti biljna ulja u svoju prehranu, minimalno prerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje zdraviji je izbor u usporedbi s biljnim uljem.maslinovo ulje je zdravije

REFERENCE:
  1. https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/olive-oil-vs-vegetable-oil.html
  2. https://www.healthline.com/nutrition/olive-oil-vs-vegetable-oil
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490476/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586566/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5775590/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196963/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4869010/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29141570/

Komentariši