fbpx
notino popust

Pregled najboljih e-bicikala u 2024. godini: Sve što trebate znati prije kupnje

najbolja elektricna bicikla

Tržište za e-bicikle ili pedelece je ogromno, jer potpora pedala putem elektromotora čini biciklističke ture ponovno atraktivnima za mnoge izletnike. Međutim, kupnja e-bicikla još uvijek je velika investicija, jer dobra motorizirana bicikla često koštaju preko 3.000 eura. Osim toga, postoje razlike ovisno o tome koristi li se e-bicikl za put do posla u gradu ili za izlete po poljskim putovima. Postoje različite kategorije e-bicikala. Neki proizvođači nude i allroad ili SUV e-bicikle, koji su prilagođeni obje vrste vožnje. Stiftung Warentest je testirao takve modele e-bicikala. Predstavljamo pobjednika testa, najbolji omjer cijene i kvalitete te ostale preporuke. U videu možete vidjeti na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje e-bicikla.

KTM Macina Aera 671 LFC

KTM Macina Aera 671 LFC
Photo: KTM

E-bicikl KTM Macina Aera 671 LFC je okretan i pokazuje dobre vozne karakteristike. Mjenjač i kočnice funkcioniraju vrlo dobro. Rukovanje je izvrsno, ali bicikl je prilično težak. Baterija od 625 vat-sati nudi dobar domet, a motor se lako nosi s usponima.

Prednosti:

 • Vrlo dobra okretnost
 • Pouzdan mjenjač s lancem
 • Najbolje rukovanje na testu

Nedostaci:

 • Vrlo težak
 • Motor nešto glasniji

Model KTM Macina Aera 671 LFC postigao je najbolju ukupnu ocjenu na testu e-bicikala,  “dobar”. Testeri hvale okretnost i izvrsni mjenjač s lancem, koji dobro funkcionira i na usponima. Za pogon se brine snažan motor: Bosch Performance Line CX s okretnim momentom od 85 Nm. Testeri su primijetili da je motor nešto glasniji. Baterija od 625 vat-sati osigurava odgovarajući domet i lako se može izvaditi i umetnuti. Vožnja je ocijenjena s „dobro“. Položaj sjedenja je sportski, s nagnutim držanjem prema naprijed, ali je i dalje udoban. Baterija se puni 3:20 sati, što nije najbrže, ali je dobro. Motor se može dobro dozirati. U kategoriji pogona također je dobio ocjenu „dobro“. Opće rukovanje ocijenjeno je s “dobro”, što je najbolje na testu. Postavke i upravljanje nisu pokazali slabosti. Ukupna težina e-bicikla s baterijom je 28,3 kg, pa ga je teško nositi. Sigurnost i izdržljivost ocijenjeni su s „vrlo dobro“. Ispitivanje električne i funkcionalne sigurnosti te test kočnica bicikl je uspješno prošao. Testeri posebno hvale snažnu svjetlosnu opremu od 150 luksa. Ispitivanje ručki i sjedala pokazalo je tragove štetnih tvari, pa je ocjena ovdje samo „zadovoljavajuća“. No, razina onečišćenja nije zabrinjavajuća. E-bicikl je dostupan u veličinama okvira 43, 46, 51, 56 i 60.

Centurion Country R960i

centurion country r960i
Photo: Centurion

Centurion Country R960i pokazuje ukupno dobre vozne karakteristike, ali nije baš pogodan za duže ture. Okvir ima tendenciju vibriranja, a sjedalo je klizavo. Unatoč snažnom motoru i izdržljivoj bateriji, ovaj allroad e-bicikl je najpogodniji kao gradski bicikl.

Prednosti:

 • Ukupno dobro vozno ponašanje
 • Dobra kontrola motora
 • Visoka sigurnost

Nedostaci:

 • Težak za vožnju bez motora
 • Teško vađenje i umetanje baterije
 • S prtljagom smanjena stabilnost vožnje

Specialized Turbo Tero 4.0 Step-Through

Photo: Specialized

E-bicikl Specialized Turbo Tero 4.0 Step-Through je izuzetno stabilan i vozi se s preciznom kontrolom motora. Motor je snažan i tih, a baterija ima visoki kapacitet. Vađenje i umetanje baterije predstavlja određene probleme. E-bicikl je također prilično težak.

Prednosti:

 • Vrlo dobro vozno ponašanje
 • Stabilan s prtljagom
 • Vrlo dobra kontrola motora

Nedostaci:

 • Teško vađenje i umetanje baterije
 • Vrlo težak

E-bicikl Specialized Turbo Tero 4.0 Step-Through postigao je ukupnu ocjenu “dobro” i zauzeo drugo mjesto na testu zajedno s dva druga modela. Model je sportski orijentiran i pogodan je za terenske avanture u laganom terenu. Stabilnost vožnje je visoka čak i s prtljagom. Motor Specialized 2.0 s okretnim momentom od 70 Nm odlično reagira, a baterija od 710 vat-sati brzo se puni unatoč svojoj veličini. Međutim, vađenje i umetanje baterije je problematično.

Vožnja je ocijenjena s “dobro”, isto kao i pobjednik testa. Položaj sjedenja je sportski nagnut prema naprijed, ali i dovoljno udoban za duže ture. Motor radi prilično tiho. Pogon je također ocijenjen s „dobro“. Baterija se puni 4:10 sati, što je nešto duže, ali ima veću kapacitetu u usporedbi s baterijom pobjednika testa. Mehanizam držanja baterije je nezgodan, testeri su primijetili da baterija često ispada. S težinom od 26,4 kg, i ovaj e-bicikl je prilično težak. Za rukovanje dobio je ocjenu „zadovoljavajuće“.

Sigurnost i izdržljivost nisu u potpunosti zadovoljili testere. Kočnice su radile dobro. Svjetlosna oprema od 65 luksa nije savršena prema naprijed, ali je bolja prema nazad. Ocjena za sigurnost i izdržljivost je „dobro“. Ručke i sjedalo su potpuno bez štetnih tvari, za što su dobili najvišu ocjenu “vrlo dobro”. Dopuštena ukupna težina uključujući prtljagu je 136 kg, što je nešto malo. Dostupne veličine okvira su S, M, L i XL.

Flyer Goroc2 2.10

Photo: Flyer

E-bicikl Flyer Goroc2 2.10 impresionira vrlo dobrim voznim karakteristikama i visokom stabilnošću vožnje. Motor je vrlo snažan – gotovo previše. Velika baterija se brzo puni. Međutim, okretnost je ograničena, a rukovanje ima slabosti. Električna sigurnost nije potpuno zadovoljavajuća.

Prednosti:

 • Vrlo dobro vozno ponašanje
 • Stabilan s prtljagom
 • Baterija od 750 Wh se brzo puni

Nedostaci:

 • Ograničena okretnost
 • Postavke nisu idealne
 • Nema potpunu vodonepropusnost motora

Vrste e-bicikala

E-bicikli se, ovisno o obliku, razlikuju po prikladnosti za različite namjene. Tako e-planinski bicikl, koji se koristi za vožnju po neravnom terenu, mora zadovoljiti drugačije zahtjeve u usporedbi s trekking biciklom koji se vozi po uređenim stazama. Granice su, međutim, često nejasne jer proizvođači često ne žele ograničiti za koga je njihov model prikladan. U tim slučajevima postoji čak i posebna kategorija, tzv. allroad ili SUV e-bicikli, ali proizvođači ih ne klasificiraju uvijek kao takve. Ključne kategorije su:

Trekking e-bicikl

Trekking e-bicikl

Trekking e-bicikli su najpopularniji modeli, jer obećavaju opuštajuće biciklističke ture u prirodi. Ovdje su važni udobnost i domet, kao i mogućnost prijevoza opreme na prtljažniku. Istovremeno, trekking bicikli moraju imati opremu za promet, poput blatobrana, svjetlosne opreme i reflektora, za razliku od e-MTB-ova.

E-planinski bicikl

E-planinski bicikl

E-planinski bicikl mora zadovoljiti iste zahtjeve kao i neelektrični planinski bicikli, samo uz potporu motora. E-MTB-ovi imaju široke gume za sportske vožnje po poljskim i šumskim stazama te moraju biti robusni i dobro amortizirani. Motor mora savladavati snažne uspone, a domet je manje važan. Fokus je na kraćim, ali intenzivnim vožnjama po neravnom terenu. E-MTB-ovi često nisu prikladni za cestovni promet.

Gradski e-bicikl

Gradski e-bicikl

Gradski e-bicikl je, kao što ime sugerira, namijenjen za grad. U gradu obično nema velikih prepreka, a veliki domet nije u fokusu. Elektromotor se može uključiti po želji, primjerice, kako bi se stiglo na posao bez znojenja. Nakon toga se može voziti bez motora radi kondicije. Glavni aspekt je udobnost i dodatna oprema potrebna u gradu, poput prtljažnika.

SUV/Allroad e-bicikl

Budući da većina biciklista ne može priuštiti više e-bicikala za različite namjene, SUV ili allroad bicikli trebaju spojiti prednosti svih vrsta: amortizaciju i sportsku prirodu e-MTB-ova, izdržljivost trekking bicikala i udobnost gradskih bicikala. Većina modela teži jednoj smjeru, primjerice više trekking nego sport. Naravno, postoje određeni kompromisi. Allroaderi su svestrani i prikladni za cestovni promet.

Crossover e-bicikl

Naziv „Cross“ ponekad se koristi kao sinonim za SUV/allroad. U osnovi, crossover e-bicikli predstavljaju mješavinu trekking i planinskog bicikla. Međutim, obično su više usmjereni na e-MTB i nemaju opremu za cestovni promet, poput blatobrana i svjetala. Za ture u prirodi, cross modeli su dobro prikladni jer mogu savladati bilo koji teren.

E-teretni bicikl

Elektromotor ne može samo podržati pedaliranje, već omogućava i prijevoz tereta. E-teretni bicikli imaju površinu za utovar, na kojoj se mogu prevoziti kutije ili drugi teret. Za to je potreban posebno snažan motor i velika baterija. Budući da prijevoz tereta zahtijeva puno energije, domet je ipak kraći.

E-sklopivi bicikl

Kao i kod običnih bicikala, postoje i kompaktni sklopivi ili preklopni e-bicikli. Ovi bicikli se mogu sklopiti u kompaktan oblik i obično su posebno lagani. Pogotovo u gradu nema problema s pohranom e-bicikla, a može se i prevoziti u vlaku. Domet je ograničen.

E-cestovni/sportski bicikl

Na prvi pogled, podrška pedalama putem elektromotora ne djeluje sportski, ali to ovisi o načinu korištenja e-bicikla. E-cestovni bicikli mogu pomoći pri pokretanju. Motor pomaže, kao i kod svih e-bicikala, samo do brzine od 25 km/h. Nakon toga, ovisi o vašoj mišićnoj snazi. Sportski e-bicikli su lagani, a udobnost je manje važna.

S-pedelec do 45 km/h

E-bicikli se smatraju biciklima ako podržavaju pedaliranje do brzine od 25 km/h. Nakon toga, ovisi o vašoj mišićnoj snazi. Sljedeća razina je S-pedelec: i ovdje pedalirate, ali motor se isključuje tek pri brzini od 45 km/h. Za vožnju ovom vrstom e-bicikla potrebna je dozvola za mopede i mora se nositi kaciga. Međutim, nije potrebna registracija i oznaka kao kod mopeda.

Na što obratiti pažnju pri kupnji

odabir e bicikla

Namjena

E-bicikl se može koristiti za različite svrhe: kao bicikl za svakodnevno putovanje između posla i kuće, kao trekking bicikl za ture u prirodi ili kao planinski bicikl u brdovitom terenu. Nisu svi modeli prikladni za sve namjene, čak i ako se radi o allroad/SUV izvedbama. Za skakanje i druge sportske eskapade prikladni su samo pravi e-MTB-ovi, dok druge vrste e-bicikala nisu dovoljno stabilne. S druge strane, također je važno obratiti pažnju na to je li e-bicikl prikladan za cestovni promet, tj. ima li opremu sukladnu propisima, kao što su blatobrani i svjetlosna oprema. Sportski modeli često to nemaju.

Domet i vat-sati

Elektromotor podržava pedaliranje crpeći energiju iz baterije. To znači da što manje koristite podršku pedaliranju, to dulje traje baterija. Istovremeno, domet ovisi i o terenu, jer je za vožnju uzbrdo potrebna veća snaga nego za vožnju po ravnom terenu. Prosječni domet je teško odrediti. Grubo rečeno, baterija od 500 vat-sati je prikladna za kratke i srednje udaljenosti. Uzbrdo ćete prijeći oko 20 kilometara, dok u štedljivom modu na ravnici možete prijeći do 100 kilometara. Mnogi e-bicikli, osobito u trekking kategoriji, sada koriste baterije s 625 ili 700 vat-sati. To povećava domet, ali također znači veću težinu.

Oblik okvira

Postoje tri osnovna oblika okvira: dijamantni okvir s gornjom cijevi, okvir s niskim ulazom bez gornje cijevi i trapezoidni okvir kao mješavina. Većinu modela e-bicikala možete dobiti u dijamantnom ili okviru s niskim ulazom, a razlike nisu velike pa se trebate odlučiti za ono što vam je najudobnije. Gornja cijev daje okvir više stabilnosti, ali to je važno samo za stvarno teške uvjete: pravi e-planinski bicikli gotovo nikad nisu u izvedbi s niskim ulazom. Kod trekking ili gradskih bicikala te čak kod e-teretnih bicikala to nije bitno.

Snaga motora

Maksimalni okretni moment motora u njutnmetrima (Nm) pokazuje koliko je motor snažan. Kada se vozi uzbrdo, motor mora raditi više, stoga se najjači motori obično nalaze u e-planinskim biciklima. Za gradske bicikle obično je dovoljno 65-70 Nm, više snage rijetko je potrebno na ravnim asfaltiranim cestama. Za trekking bicikle je prikladno 75-85 Nm, tako da se mogu savladati i brda. 85 Nm za biciklističke ture gotovo je pretjerano i jaka ubrzanja mogu biti problematična. E-MTB-ovi ponekad koriste motore s 90-95 Nm maksimalnog okretnog momenta, koji se mogu nositi s velikim usponima.

Kočnice i mjenjač

Gotovo svi trekking i e-planinski bicikli opremljeni su hidrauličnim disk kočnicama, jer su zbog većih brzina bolji izbor. Zaustavljaju bicikl s diskovima na glavčini kotača vrlo učinkovito i zahtijevaju prilagodbu na početku. Kod gradskih bicikala često su dostupne i hidraulične obodne kočnice. One su robusne i zahtijevaju malo održavanja. Kočiona sila je nešto manja, ali za ravne terene je dovoljna. Slično je i s mjenjačem: e-MTB-ovi koriste isključivo mjenjače s lancem, a trekking bicikli ih također uglavnom koriste. Kod gradskih bicikala dominira mjenjač u glavčini. On zahtijeva malo održavanja i dobar je za vožnje po ravnom terenu. Ovisno o vrsti bicikla, izbor mjenjača je ograničen.

Komentariši