fbpx
notino popust

Ko je zaista bio Nikola Tesla

Vjerovatno ste čuli ili negdje pročitali o čovjeku bez kojeg današnji svijet ne bi mogao da funkcioniše. Genije koji je izumio prijenos i primjenu električne energije. Izumio je prvi motor naizmjenične struje (AC) i razvio tehnologiju stvaranja i prijenosa izmjeničnih struja. Bez njega mnoge tehnologije ne bi funkcionisale niti bi život bio zanimljiv. Vjerovali ili ne nazvan je ocem električne energije.

Nikola Tesla bio je inženjer i znanstvenik poznat po dizajniranju električnog sustava s izmjeničnom strujom (AC), koji je danas glavni svjetski električni sustav. Također je stvorio “Teslinu zavojnicu”, koji se još uvijek koristi u radio tehnologiji.

Tesla rođen u modernoj Hrvatskoj, došao je u Sjedinjene Države 1884. godine i nakratko surađivao s Thomasom Edisonom prije dva razdvojena načina. Prodao je nekoliko prava na patente, uključujući i ona svojim AC strojevima, Georgeu Westinghouseu.

Rani život

Tesla je bio jedno od petoro djece, uključujući braću Dane, Angelinu, Milku i Maricu. Teslin interes za električni izum potaknula je njegova majka Đuka Mandić koja je u slobodno vrijeme izmišljala male kućanske aparate dok je sin odrastao.

Teslin otac, Milutin Tesla, bio je srpski pravoslavni svećenik i pisac, pa je gurnuo sina da se pridruži svećeništvu. Ali Nikolini interesi polažu se izravno u znanosti.

1863. godine Teslin brat Danijel poginuo je u nesreći dok je jahao konja. Šok od gubitka uznemirio je sedmogodišnjeg Teslu, koji je izvijestio da je vidio – prve znakove njegovih doživotnih mentalnih bolesti.

Tesla je studirao matematiku i fiziku na Tehničkom sveučilištu u Grazu i filozofiju na Sveučilištu u Pragu. 1882. godine, dok je bio u šetnji, došao je na ideju o izmjeničnom motoru bez četkica, napravivši prve skice svojih okretnih elektromagneta u pijesku staze. Kasnije te godine preselio se u Pariz i dobio posao popravljanja elektrana na istosmjernu struju s tvrtkom Continental Edison. Dvije godine kasnije emigrirao je u Sjedinjene Države.

Nikola Tesla i Thomas Edison

Foto: indiatoday.in/

Tesla je stigao u New York 1884. godine i angažiran je kao inženjer u sjedištu Manhattana u Thomasu Edisonu. Tamo je radio godinu dana, impresionirao je Edisona svojom marljivošću i domišljatošću.

Nakon što je Thomas Edison otkrio koliko zaista vrijedi Nikola Tesla.

Dogovoren je sastanak i kad je Tesla opisao posao inženjeringa koji obavlja, Edison ga je, iako sumnjičavo, angažirao. Prema Tesli, Edison mu je ponudio 50.000 dolara ako bi mogao poboljšati pogone za proizvodnju generacije DC. U roku od nekoliko mjeseci, Tesla je obavijestio američkog izumitelja da je zaista poboljšao Edisonove motore. “Kad postanete punopravni Amerikanac, cijenit ćete američku šalu”, rekao mu je Edison. Tesla je odmah dao otkaz i odabrao teži put da sam stvori ono što je imao u vizijama.

Dane je provodio u parku okružen stvorenjima koja su mu tada bila najvažnija – golubovima – a njegove besane noći radeći nad matematičkim jednadžbama i znanstvenim problemima u glavi. Ta će navika zbuniti znanstvenike i učenjake desetljećima nakon što je umro, 1943. Njegovi su izumi osmišljeni i usavršeni u njegovoj mašti.

Tesla je smatrao da njegov um nije jednak, i nije iznad toga hvalio svoje suvremenike, poput Thomasa Edisona.

Ali ono što je njegovim suvremenicima možda nedostajalo u znanstvenom talentu (prema Teslinim procjenama), ljudi poput Edisona i Georgea Westinghousea očito su imali onu osobinu koju Tesla nije imao – posao za posao. I posljednjih dana u američkom pozlaćenom dobu, Nikola Tesla dramatično je pokušao promijeniti budućnost komunikacija i prijenosa energije širom svijeta. Uspio je uvjeriti J. P. Morgana da je na rubu proboja, a Tesli je dao više od 150 000 dolara za financiranje onoga što će postati gigantska, futuristička i zapanjujuća kula usred Long Islanda u New Yorku.

Uspon u razvoju Teslinog remek dijela

Nije dugo prošlo od vijesti da Teslin motor izmjenične struje vrijedi puno više nego što je Thomas to mislio i da vrijedi uložiti u njega, a kompanija Western Union postavila je Teslu da radi u laboratoriju nedaleko od Edisonovog ureda, gdje je dizajnirao AC napajačke sustave koji se i dalje koriste širom svijeta , “Motori koje sam tamo sagradio”, rekao je Tesla, “bili su upravo onakvi kako sam ih zamislio. Nisam pokušao poboljšati dizajn, već sam samo reproducirao slike onako kako su izgledale mojoj viziji, a radnja je bila uvijek onakva kako sam očekivao. ” (1)

Foto: youtube

Tesla je patentirao svoje AC motore i elektroenergetske sustave, za koje je rečeno da su najcjenjeniji izum otkad je telefon nastao. Ubrzo je George Westinghouse, prepoznavši da su Teslini dizajni mogli biti upravo ono što mu treba u naporima da ukloni Edisonovu struju istosmjerne struje, licencirao svoje patente za 60.000 dolara dionica i gotovine na temelju koliko električne energije Westinghouse može prodati. Konačno, pobijedio je u “Rat struji”, ali uz veliku cijenu u parnicama i konkurenciji za Westinghouse i Edison’s General Electric Company.

Tesla je nastavio raditi na svojim idejama za bežični prijenos kada je J. P. Morganu predložio svoju ideju o bežičnom globusu. Nakon što je Morgan uložio 150.000 dolara za izgradnju divovskog prijenosnog tornja, Tesla je odmah angažirao poznatog arhitekta Stanforda Whitea iz McKima, Meada i Whitea u New Yorku. Uostalom, Tesla je bio vrlo cijenjen čovjek koji je stajao iza Westinghouseovog uspjeha naizmjeničnom strujom, a kad je Tesla razgovarao, bio je uvjerljiv.

“Čim se završi, poslovni će čovjek u New Yorku moći diktirati upute i odmah se pojaviti u tipu u njegovu uredu u Londonu ili negdje drugdje”, rekao je Tesla u to vrijeme. “Moći će nazvati sa svog stola i razgovarati s bilo kojim telefonskim pretplatnikom na svijetu, bez ikakvih promjena u postojećoj opremi. Jeftin instrument, ne veći od sata, omogućit će svom nositelju da čuje bilo gdje, na moru ili kopnu, glazbu ili pjesmu, govor političkog vođe, obraćanje uglednog čovjeka znanosti ili propovijed elokventnog sveštenika , dopremljeno na neko drugo mjesto, ma koliko udaljeno. Na isti način bilo koja slika, lik, crtež ili ispis mogu se prenijeti s jednog na drugo mjesto. Milionima takvih instrumenata može se upravljati iz jedne, ali jedne postrojenja ove vrste. “

White je brzo počeo raditi na dizajniranju tornja Wardenclyffe 1901. godine, ali ubrzo nakon što je započela gradnja postalo je očito da će Tesli ponestati novca prije nego što je završi. Apel Morganu za dodatnim novcem pokazao se besplodnim, a u međuvremenu su ulagači žurili baciti svoj novac iza Marconija. U Decembru 1901. godine Marconi je uspješno poslao signal iz Engleske u Newfoundland. Tesla je mrmljao da Talijan koristi 17 svojih patenata, ali je na kraju parnica pogodovala Marconiju i nanesena je komercijalna šteta. (Vrhovni sud SAD-a na kraju je podržao Tesline tvrdnje, pojašnjavajući Teslinu ulogu u pronalasku radija – ali tek 1943. nakon što je umro.) Tako je talijanski izumitelj bio zaslužen za izumitelja radija i postao je bogat. Toranj Wardenclyffe postao je relikt visok 186 stopa (srušen 1917.), a poraz – Teslin najgori – doveo je do još jednog njegovog sloma. “Nije san”, rekao je Tesla, “to je jednostavan podvig znanstvene elektrotehnike, samo skupi – slijepi, slabašni, sumnjivi svijet!”

Neuspjesi, smrt i naslijeđe Nikole Tesle

Foto: npr.org

Teslin laboratorij u New Yorku izgorio je, uništavajući godine vrijedne bilješke i opremu. Tesla se preselio u Colorado Springs na dvije godine, vratio se u New York 1900. Osigurao je podršku financijeru J. P. Morganu i započeo izgradnju globalne komunikacijske mreže usredotočene na divovsku kulu u Wardenclyffeu, na Long Islandu. No, sredstva su ponestala i Morgan se našao u Teslinim grandioznim shemama.

Tesla je posljednja desetljeća živio u njujorškom hotelu, radeći na novim izumima čak i kad su njegova energija i mentalno zdravlje izblijedjeli. Njegova opsesija brojem tri i brzo umivanje odbačeni su kao genijalke ekscentričnosti. Zadnje godine proveo je hranjejući – i, tvrdio je, komunicirajući – gradski golubovi.

Tesla je umro u svojoj sobi 7. Januara 1943. Kasnije te godine, američki Vrhovni sud ukinuo je četiri glavna Marconijeva patenta, kasno priznajući Tesline inovacije u radiju. AC sustav koji se zalagao i poboljšao ostaje globalni standard za prijenos energije.

Stvari koje niste znali o Tesli

Tesla je nakratko kopao jarka za život da preživi

Nakon što je diplomirao na sveučilištu, Tesla je radio za električnu kompaniju Edison u Parizu, ali je 1884. otputovao u Sjedinjene Države u nadi da će raditi izravno za Edisona, vodeću ličnost u utrci za isporukom električne rasvjete i struje potrošačima. Tesla je brzo dobio posao inženjera u Edisonovom sjedištu, impresionirajući “čarobnjaka iz Menlo Parka” svojom marljivom domišljatošću. Nakon što je Edison slučajno spomenuo da će platiti 50.000 američkih dolara za poboljšani dizajn generatora istosmjerne struje, Tesla je radio noćima dok nije pronašao rješenje. Edison je odbio platiti novac tvrdeći da se našalio. Ubrzo nakon toga, Tesla je odustao od osnivanja vlastite električne tvrtke. Dok je tražio podršku kako bi podržao svoje istraživanje izmjenične struje, Tesla je uzeo posao kopajući rovove po 2 dolara dnevno kako bi sastavio kraj s krajem.

Uz pomoć Marka Twaina, Tesla je zamalo otkrio X-zrake.

Twain i Tesla postali su prijatelji u 1890-ima, dijelom zahvaljujući Twainovoj cjeloživotnoj fascinaciji tehnologijom i novim izumima. Posjećujući Teslin laboratorij kasno jedne noći, Twain je pozirao za jednu od prvih fotografija koju je zapalila užarena svjetlost. 1895. Tesla i fotograf Edward Ringwood Hewett pozvali su Twaina natrag u laboratorij kako bi pozirali za još jednu fotografiju, ovu upaljenu pomoću električnog uređaja zvanog Crookesova cijev. Kad je Tesla pregledao rezultirajući fotografski negativ, otkrio je da je mrljav i uočen te je zaključio da je uništen. Tek nekoliko tjedana kasnije, nakon što je njemački znanstvenik Wilhelm Röntigen objavio svoje otkriće onoga što je nazvao “X-zračenje” proizvedeno od Crookesovih cijevi, Tesla je shvatio da je Twainova fotografija uništena rendgenskim sjenama metalnih vijaka kamere.

Izmislio je brod na daljinsko upravljanje za koji je mislio da bi mogao okončati sva ratovanja.

U jeku španjolsko-američkog rata 1898. godine, jedan od Teslinih sporednih projekata bio je minijaturni brod koji se mogao pokrenuti, zaustaviti i upravljati rudimentarnim radio signalima. Kad je podnio patent za uređaj, američki patentni ured odbio je vjerovati da to može funkcionirati, pa je poslao agenta u Teslin laboratorij na Manhattanu na demonstraciju. Tesla je također pokazao svoj brod nizu drugih važnih posjetitelja, među kojima su J. P. Morgan i William K. Vanderbilt. Kazao je za New York Post da će njegov izum, koji bi omogućio vođenje bitki, a da ne dovodi ljude u opasnost, učiniti rat ratnim zastarijevanjem. “Bojni brodovi prestat će se graditi”, predvidio je, “i najstrašnija artiljerijska plovidba neće imati više koristi od tolikog željeza.”

Poznati arhitekt Stanford White dizajnirao je Teslin laboratorij.

Godine 1901. Tesla je uvjeravao svog menedžera J. P. Morgana da uloži 150.000 dolara u novi pothvat – moćnu laboratoriju u Wardenclyffeu, na sjevernoj obali Long Islanda, koji bi bio novi centar za Teslin rad na daljinskom i električnom prijenosu energije. Stanford White, vodeći arhitekt u zemlji i Teslin dugogodišnji prijatelj, dizajnirao je jednokatni laboratorij klasičnih proporcija, podržan velikanskim, visokim 185 kula. Toranj, koji se mogao vidjeti tako daleko kao New Haven, Connecticut, stajao je na vrhu složeni sustav uzemljenja Tesla osmišljen kako bi pomogao svom odašiljaču da “stegne zemlju tako da cijeli ovaj globus može uzdrmati.” duboko kako je toranj bio visok, odašiljač je povezao sa serijom od 16 podzemnih vodoravnih čeličnih cijevi, duljine svaka oko 300 stopa.

Tesla je jednom platio zaostali račun za hotel modelom svoje „grede smrti“.

Neispunjeni laboratorij u Wardenclyffeu na kraju je predan vlasnicima Waldorf-Astoria, djelomičnim plaćanjima za Teslove dugove. Desetljeća kasnije, upravitelji hotela Guverner Clinton dobili su sličan komad Tesle: drveni kovčeg za koji je izumitelj rekao da sadrži radni model njegovog oružja s potencijalnim ratnim česticama. Teslin snop smrti (bio je uporan da nije, kako su prenijeli mediji, “zraka smrti” bio u stanju zaustaviti svaku vojsku koja napada, čime je ratovanje besmisleno. Kad je prebacio kutiju s modelom, Tesla je upozorio zaposlenike hotela da ga nikad ne smiju otvoriti. Oni su se plašili poštovanja, skrivajući kutiju u spremištu. Nakon njegove smrti 1943, kutija je otvorena i otkriveno je da ne sadrži ništa osim bezopasnih starih električnih dijelova.

Reference:

  1. https://www.history.com/topics/inventions/nikola-tesla
  2. https://www.nationalgeographic.com/news/2013/10/131003-nikola-tesla-surprising-facts-statue-museum-science/
  3. https://www.history.com/news/9-things-you-may-not-know-about-nikola-tesla
  4. https://www.smithsonianmag.com/history/the-rise-and-fall-of-nikola-tesla-and-his-tower-11074324/

Komentariši