fbpx
notino popust

Napravite svoj prirodni repelent protiv krpelja

prirodni repelent protiv krpelja

Bilo da ste u vlastitom vrtu, na šetnji šumom ili na pikniku u parku, krpelji su posebno tijekom ljeta sve češći i vrebaju u zelenilu na ljude i životinje. S obzirom na to da tijekom ljeta provodimo više vremena na otvorenom, želimo vam ponuditi nekoliko savjeta kako se zaštititi od krpelja.

Krpelji su mali, brzi i izuzetno opasni za ljude jer su ovi sitni krvopije pravi prenositelji bolesti. Srećom, postoje biljke koje krpelji izbjegavaju zbog mirisa koji ne podnose.

Posebno nakon nekoliko kišnih dana, krpelji su aktivniji jer vole vlažno vrijeme. Postoje mitovi da krpelji padaju s drveća, no oni se ne penju više od 1,50 metara. Obično se kreću na visini od otprilike 30 do 60 cm, stoga su noge najčešće ugrožene.

Robert Koch Institut izvještava da je broj oboljenja od upale mozga, koju uzrokuju krpelji, tijekom godina porastao. Također, područja u Njemačkoj koja su rizična za krpelje su se povećala.

Kako se najbolje zaštititi od krpelja?

Najjednostavnija zaštita su dugi, uski odjevni predmeti koji pokrivaju noge i gležnjeve. Da biste lakše uočili krpelje, nosite svijetlu odjeću tijekom šetnje šumom. Nakon šetnje, pažljivo pregledajte svoje tijelo. Krpelji preferiraju meka, vlažna mjesta na koži poput pazuha, prepona, koljena i lakata.

Zaštita od krpelja s prirodnim sastojcima

Eterična ulja su dugo poznati narodni lijek protiv krpelja, no moraju sadržavati linalil acetat, linalool, cineol i kafar da bi bila učinkovita. Jedno od najugodnijih eteričnih ulja je lavanda. Ako nemate lavandu, možete koristiti katran, bor, grejp, timijan, smirnu, majčinu dušicu, metvicu, bosiljak ili origano (jedno od najsnažnijih eteričnih ulja i snažno prirodno dezinfekcijsko sredstvo).

Važno je da ne nanosite ova ulja direktno na kožu jer to može izazvati iritacije. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja s baznim uljem poput bademovog, jojobinog, sezamovog ili kokosovog ulja. Ova kombinacija može činiti čuda u borbi protiv krpelja. U nastavku ćemo vam pokazati kako napraviti sredstvo protiv krpelja koristeći prirodne sastojke i bez kemikalija.

Recept: Sredstvo za zaštitu od krpelja s eteričnim uljima

Sastojci

  • 100g čistog kokosovog ulja (tekuće ili čvrsto)
  • 10 kapi ulja limunskog eukaliptusa (Citriodiol)
  • 10 kapi lavande (eterično ulje)
  • 1 staklenka sa zatvaračem ili prazna sprej boca
  • 1 litra vode
  • 1 drveni štapić za miješanje

Priprema

Zagrijte litru vode u loncu. Kad voda počne ključati,sklonite lonac s vatre. Stavite kokosovo ulje u staklenku, zatvorite je i stavite je u vruću vodu da se otopi. Kada se kokosovo ulje potpuno otopi, dodajte 10 kapi ulja limunskog eukaliptusa i 10 kapi lavandinog ulja u staklenku i sve dobro promiješajte drvenim štapićem.

Ostavite smjesu da se ohladi, kako bi se ponovno stvrdnula. Kada se smjesa stvrdne, možete je direktno nanositi na kožu, čarape ili odjeću. Ako koristite tekuće kokosovo ulje, možete jednostavno pomiješati tekuće ulje s eteričnim uljima u sprej boci.

Sredstvo za zaštitu od krpelja za trljanje i prskanje

S gotovim sredstvom protiv krpelja možete trljati kožu ili je prskati. Nanesite zaštitu na područje oko linije kose, iza ušiju i na vratu. Ovo domaće sredstvo za zaštitu od insekata djeluje 2 do 3 sata, nakon čega bi trebalo ponovo aplicirati. Najbolje je da uvijek imate ovo sredstvo sa sobom tijekom izleta u prirodu.

Pri pripremi prirodnog sredstva protiv krpelja možete dodati i druge popularne eterične ulja. Posebno su pogodna ulja ružmarina, klinčića ili cedrovine. Odabir eteričnog ulja ovisi o vašim osobnim preferencijama mirisa.

Naš savjet: Prije pripreme stavite kap eteričnog ulja na kožu da provjerite postoji li alergijska reakcija. Ako dođe do reakcije, preporučujemo da se odustane od izrade sredstva protiv krpelja i umjesto toga koriste proizvodi za alergičare dostupni u ljekarnama.

Budući da mnogi ljudi osjetljivo reagiraju na intenzivna eterična ulja, izbjegavajte direktni kontakt s kožom zbog mogućnosti jakih iritacija, a ulje uvijek razrijedite s baznim uljem.

Što učiniti ako vas krpelj ugrize?

Ako sredstvo nije pomoglo i ipak vas je ugrizao krpelj, trebali biste ga što prije ukloniti. Za uklanjanje postoje posebni alati poput pincete za krpelje ili karte za krpelje. Također, krpelja možete ukloniti i običnom pincetom. Uhvatite ga što bliže površini kože, točnije za njegove dijelove koji probijaju kožu, a nikako za tijelo. Pazite da ne stisnete krpelja jer to može dovesti do oslobađanja više patogena u ranu, što može prouzročiti infekciju.

Upozorenje: Prije uklanjanja nikada ne stavljajte ulje ili druge supstance na krpelja, jer to može izazvati njegovu alarmnu reakciju, što dovodi do izlučivanja veće količine zarazne sline.

Nakon uklanjanja, dezinficirajte ranu i pratite je. Ako se mjesto uboda ponovno zacrveni tijekom dana ili tjedana, posjetite liječnika. Ako ne uspijete u potpunosti ukloniti krpelja, također se obratite liječniku.

Uživajte u pripremi vlastitog sredstva protiv krpelja!

Komentariši