fbpx
notino popust

Vodič o vrstama i metodama ribolova za početnike

Vodič o vrstama i metodama ribolova za početnike

Ribu lovimo iz mnogo razloga – kao hranu, rekreaciju ili jednostavno kao način da se povežemo s prirodom. Bez obzira na vaš razlog, ribolov može biti izazovan, ali i vrlo opuštajući.

Kako biste uspješno pecali, važno je razumjeti različite vrste ribolova i metode koje su vam na raspolaganju. Bez obzira jeste li potpuni početnik ili iskusni ribolovac, postoje mnoge stvari koje možete naučiti i poboljšati svoju igru.

U ovom vodiču pružit ćemo vam pregled različitih vrsta ribolova i metoda, uz korisne savjete za poboljšanje vašeg ulova. Bez obzira želite li loviti u slatkoj ili slanoj vodi, na rijeci ili jezeru, na dnu ili na površini, ovaj vodič će vam pomoći u savladavanju osnovnih metoda i pružiti vam uvid u neke naprednije.

Koje sve vrste i metode ribolova imamo?

Postoji mnogo različitih vrsta i metodan ribolova koje možete naučiti, a svaka od njih nudi jedinstveno iskustvo i izazove. U nastavku teksta ćemo vam predstaviti osnovne vrste ribolova, uključujući slatkovodni i morski ribolov, kao i najpopularnije metode ribolova koje se koriste u svakoj vrsti. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni ribolovac, pronaći ćete korisne savjete i informacije koje će vam pomoći da poboljšate svoj ribolov i uživate u ovom prekrasnom sportu.

Slatkovodni ribolov

Ribarenje u prirodi

Slatkovodni ribolov nudi mnogo opcija za odabir mjesta za ribolov. Postoje rijeke, jezera, ribnjaci i potoci, svaki sa svojim prednosti i izazovima. Ovdje je nekoliko savjeta za odabir mjesta za ribolov:

Za ribolov na dokovima najbolje je koristiti štap srednje težine, duljine od 1,5 do 2,1 metra, s lakšim kolutom veličine 2500. Kao mamci se najčešće koriste crvi, pijavice ili umjetne varalice poput voblera i malih spinnera.

Kada birate mjesto za bacanje udice, potražite dokove koji su na mirnijim dijelovima vode, jer tu se ribe mogu skrivati iza struktura poput stupova ili bova. Dokovi koji su blizu kanala ili riječnih tokova također su dobri izbori jer su često omiljena mjesta riba koje se kreću kroz vodenu struju u potrazi za hranom.

Važno je uvijek provjeriti lokalne propise o ribolovu i dozvoljenim mjestima za ribolov na dokovima, kao i držati se sigurnosnih pravila, poput nošenja prsluka za spašavanje ako se ribolov obavlja s plovila ili blizu vode s jakom strujom.

Pecanje na plovak

ribolov na dnu

Iako je ribolov na plovak popularan na obali, također se često koristi na rijekama i jezerima. Ova metoda ribolova uključuje postavljanje mamaca ispod plovka u vodi, pritom ribar posmatra plovak čekajući da zaroni ispod površine, što je znak da je riba zagrizla mamac.

Ova metoda ribolova je posebno pogodna za početnike jer ne zahtijeva poseban ili skup pribor. Međutim, ribolov na plovak zahtijeva određenu vještinu i strpljenje, budući da ribari moraju čekati da riba zagrize mamac prije nego što povuku plovak.

Kod ribolova na plovak, važno je birati mamce koji su najprivlačniji ribama koje želite loviti. Za slatkovodni ribolov, popularni mamci uključuju crva, glistu, kukuruz šećerac, crviće od brašna i druge. Međutim, u morskom ribolovu, pored ovih mamaca, koriste se i lignje, rakovi, kao i riblje meso i iznutrice.

Kao i kod većine metoda ribolova, važno je pravilno odabrati mamce za vrstu ribe koju lovimo. No, jednako je bitno uzeti u obzir i okolnosti ribolova, kao što su mjesto, vrijeme, doba godine i područje gdje lovite. Prilagođavanjem izbora mamaca ovim faktorima, možemo znatno povećati šanse za uspješan ulov.

Ribolov na dnu

ribarenje na dnu

Ribolov na mamac, koji se još naziva i mirni ribolov ili ribolov na dnu, svakako je najstarija i najuniverzalnije korištena metoda. Da bi se privukla određena vrsta ribe, ribolovci često koriste različite mamce i tehnike postavljanja mamca. Kao šo sam naziv kaže, mamac se postavlja na udicu te se udica kači podizanjem vrha štapa kada riba proguta mamac. 

 Na primjer, za lov na pastrmku se često koriste mušice koje se ručno izrađuju, dok se za lov na štuku koriste veći mamci poput voblera. Također, neke vrste ribe preferiraju žive mamce poput ribica ili crva, dok druge vrste preferiraju umjetne mamce poput silikonskih glista ili varalica. Važno je istražiti i upoznati se sa preferencijama ribe koju lovite i prilagoditi svoj izbor mamca i tehnike postavljanja mamca prema tome.

Mamci se mogu dodatno otežati olovom ili drugim teškim materijalima kako bi se lakše spustili na dno gdje riba miruje. Na taj način mamci postaju vidljivi ribama koje se nalaze u donjem sloju vode, što povećava šanse za boljim ulovom. Također, treba paziti da mamci ne budu preveliki, jer to može odbiti ribe od prihvaćanja mamca.

S obzirom na to da je ribolov na dnu vrlo specifičan način ribolova, preporučljivo je da se dobro informirate o vrsti ribe koju pokušavate uloviti, kao i o području u kojem lovite, kako biste odabrali pravi pribor i mamce za svoj uspješan ribolov.

Lovljenje ribe na dnu zahtijeva malo više vještine i znanja nego neke druge metode ribolova. Međutim, s pravom opremom i metodom, može biti izuzetno učinkovito. Evo nekoliko dodatnih savjeta za ribolov na dnu:

  • Odaberite pravi mamac: Za ribolov na dnu, idealan izbor je živi mamac, poput ribe ili crva. Ako koristite umjetni mamac, odaberite onaj koji izgleda prirodno i koji se kreće na sličan način kao što to radi prirodna hrana ribe koju lovite.
  • Oprema za ribolov na dnu: Koristite tešku opremu, jer ćete morati spustiti mamac do dna i držati ga tamo. Izaberite uzicu koja može izdržati težinu koju koristite i osigurati dovoljno slobodnog prostora za ribu koju pokušavate uloviti.
  • Odaberite pravo mjesto: Ribolov na dnu najbolje funkcionira na područjima gdje se riba često skriva, kao što su dubine, podvodni grebeni i podvodni kameni tereni. 
  • Upotrijebite pravu tehniku: Kada je vaš mamac na dnu, lagano povucite vašu liniju prema gore, a zatim je spustite natrag prema dnu. To bi trebalo stvoriti lagano poskakivanje na dnu, što privlači ribu.
  • Budite strpljivi: Ribolov na dnu može biti spor i dosadan, ali važno je ostati strpljiv i ostati fokusiran. Uz malo sreće i strpljenja, možete uloviti veliku ribu koja se skriva na dnu.

Mušičarenje

Mušičarenje je metoda ribolova koja koristi štap dug 2,1 do 3,4 metra, jednostavan arbor kolut i tešku plastično obloženu liniju  spojenu na laganiju vodilicu od najlona. Štap se koristi za bacanje umjetnih mušica – napravljenih od dlaka, perja ili sintetičkih materijala, a namijenjenih za imitiranje prirodnih izvora hrane ribe. 

Ribolovac pomiče dugi štap naprijed-nazad, pružajući težem kraju linije da gura gotovo bestežinsku mušicu prema naprijed. Mušica se mora spustiti što nježnije na vodu kako ne bi uplašila ribu. Jednostavan rola se koristi samo za držanje linije i pomoć pri vađenju uhvaćene ribe. Vrste riba koje se love ovom metodom uključuju pastrmku i losos, ali krajem 20. stoljeća i gotovo sve ostale vrste riba, od sitnih do velikih.

Ribolov varalicom

ribolov sa varalicom

Pecanje varalicom je popularna metoda ribolova koja koristi umjetne mamce za privlačenje ribe na udicu. Postoji mnogo različitih vrsta mamaca, uključujući jigove, spinnerove, žlice, varalice za muhe, crankbaits i plugove, koje se mogu koristiti ovisno o vrsti ribe koju pokušavate uloviti.

Prednosti ribolova s mamcima su mnogobrojne. Mamci se mogu koristiti više puta, a ne zahtijevaju posebno skladištenje, čime smanjuju težinu vaše kutije za pribor. Također, nisu prljavi niti neugodnog mirisa te su zabavni za sakupljanje i aktivno korištenje. Mamci često dovode do većeg ulova i manjeg broja neželjenih riba na udici, a također pomažu u povećanju stope preživljavanja riba u sportskom ribolovu.

Međutim, ribolov s mamcima također ima i svoje nedostatke. Uz toliko različitih mamaca, može biti potrebno nekoliko pokušaja kako biste pronašli one prave za onu vrstu ribe koju pokušavate uloviti. Mamci također nisu toliko učinkoviti u mutnim vodama ili noću, te zahtijevaju pravu kombinaciju težine, veličine udice i boje kako bi bili više učinkoviti za vrstu ribe koju pokušavate uloviti.

Ukratko, ribolov na varalicu je uzbudljiva metoda ribolova koja može donijeti velike rezultate, ali zahtijeva određeno znanje i iskustvo kako bi se odabrali pravi mamci i tehnike za određenu vrstu ribe i uvjete ribolova.

Morski ribolov

Ulov ribe na brodu

Morski ribolovci koriste različite metode kao i u slatkovodnom ribolovu. Mušičarenje u slanoj vodi je postalo popularno u posljednjoj četvrtini 20. stoljeća. Ribolov na morskoj može se obavljati s plaže, sa stijena, s mola ili iz čamca. 

Važno je napomenuti da ribolov sa stijena jako opasan i ribolovca treba da bude jako oprezan kada se kreće po stijenama i obalnim područjima kako bi se izbjegle ozljede. Preporučljivo je nositi odgovarajuću obuću i odjeću koja pruža dobru zaštitu. Također je važno provjeriti uvjete plime i oseke, jer može doći do naglog rasta vode koji može biti vrlo opasno po ribolovca.

Ribe koje se obično love s obale uključuju prugasti bas, plavu ribu i ostale. Morski ribolovci koji pecaju iz čamaca love škarpinu, iverak, skušu i mnoge druge vrste trolanjem ili pridnenim ribolovom.

Surfcasting

Surfcasting je metoda ribolova sa plaže koja se obavlja uz pomoć 4 do 5 metara dugog štapa. Dulji štapovi omogućavaju ribolovcima da zabace konopac iznad valova i na što veću udaljenost. Štapovi se zatim oslanjaju na šiljke dok se čeka ugriz ribe. Na mediteranskoj obali koriste se lagani štapovi za surfcasting težine 60-120 grama, dok su na Atlantiku neophodni teži štapovi težine 100-250 grama. Ribolovci obično love plavu ribu, škarpine, iverak, šarane i druge vrste riba u morskim vodama.

Ribolov sa obale

Surf štapovi

Kod ribolova na obali s varalicama, ribolovac koristi različite vrste varalica, uključujući mekane, metalne i minnow varalice, koje se bacaju i povlače iz vode kako bi se privukla riba. Ova metoda ribolova je popularna jer se može izvoditi s gotovo bilo koje lokacije na obali, kao što su luke, morski zidovi, plaže i obalne stijene.

Kako bi se osigurala dovoljna udaljenost zabacivanja, ribolovac bi trebao odabrati štapove duljine 2,4 do 3 metra, te kolut veličine 3000. Za bolju kontrolu varalice i “osjetljivosti” na ugriz, preporučuje se korištenje pletenice umjesto monofilamentnog najlona. Također, fluorokarbonska vođica se preporučuje kako bi se smanjila vidljivost najlona u vodi.

Mekani mamci poput šada, vibrirajuće varalice ili žlice, mogu pomoći u pronalaženju aktivne ribe na većim područjima vode. Važno je paziti na kretanje vode jer ribe često vole loviti u područjima s većim turbulencijama.

Veliki ribolov

Veliki ribolov se često prakticira na otvorenom moru, to jest dubokom moru, gdje se lovi riba koja je teška i brza. Oprema za ovu vrstu ribolova naravno mora biti prilagođena tome. Ribolovci koriste često čeličnu žicu presvučene najlonom kako bi spriječili da ribe svojim zubima poderu konopac. Osim toga, koriste se vrlo jake šipke, najčešće od kompozitnih materijala, te kolute velike nosivosti koji mogu izdržati značajnu količinu namotanog najlona. Ovom metodom love se različite vrste riba, uključujući tune, marline, sabljarke i druge velike morske grabežljivice.

Sportski ribolov

sportski ribolov

U praksi sportski ribolov (uhvati i pusti), ribari odmah puštaju domaće ribe natrag u vodu gdje su ulovljene, bez da ih ozlijede. Kada se metode pravilno izvode, ova praksa može rezultirati visokom stopom preživljavanja riba koje se vraćaju u svoje prirodno stanište. Međutim, da bi se uspješno uhvatila i pustila riba, potrebna je praksa i znanje o ispravnim metodama. Naučite pravilne metode kako biste ulovili i pustili ribu na siguran i human način.

Uhvati i pusti ribolov je praksa koja pomaže u poboljšanju domaćih populacija riba tako što se dopušta da više riba ostane i razmnožava se u ekosustavu. Ova praksa ne samo da pruža priliku sve većem broju ribolovac da uživaju u ribolovu, već i pomaže u održavanju ribljih populacija i očuvanju okoliša. Puštanje neozlijeđene domaće ribe koju uhvatite dok ste u nacionalnom parku pomaže osigurati da ovu rekreativnu mogućnost mogu uživati i buduće generacije.

Postoji mnogo različitih metoda ribolova koje se koriste za lov različitih vrsta riba, a odabir prave metode i prave opreme ovisi o vrsti ribe koju želite uloviti i uvjetima vode u kojoj prije svega lovite. Bez obzira na metodu ili opremu koju koristite, važno je da se pridržavate svih lokalnih propisa o ribolovu i da se brinete o okolišu kako biste osigurali očuvanje populacije riba i njihovog staništa za buduće generacije. Korištenje prakse “uhvati i pusti” u ribolovu može pomoći u očuvanju populacije riba i omogućiti uživanje u ribolovu za sve ljubitelje ribolova.

Sigurnost na prvom mjestu

ribolov i sigurnost

Kada se radi o ribolovu, sigurnost bi uvijek trebala biti na prvom mjestu. Bez obzira jeste li iskusni ribolovac ili ste tek početnik, važno je da se pridržavate nekih osnovnih mjera opreza. Osim opreme za ribolov, važno je ponijeti i osnovne stvari poput vode za piće i seta za prvu pomoć. Ostanite zdravi i hidritirani kako biste osigurali ugodan dan u ribolovu.

Komentariši