fbpx
notino popust

Vrste udica za pecanje: Pronađite udicu koje će poboljšati vaš ulov

vrste udica za ribolov

U ovom tekstu ćemo govoriti i pojasniti različite vrste udica za ribolov i objasniti kako odabrati pravu za određene vrste ribe ili uslovima u kojima pecate. Bez obzira jeste li iskusan ribolovac ili početnik, važno je da razumijete različite karakteristike udica kako biste izvukli maksimum iz svoje opreme i povećali šanse za ulov ribe. Također ćemo vam dati savjete o tome kako održavati udice kako biste im produžili životni vijek i osigurali da su uvijek spremne za sljedeću upotrebu.

Dijelovi udice za pecanje

Vrh: Oštar dio koji probada riblja usta.

Oštrica: Zakrivljena “iglica” koja sprječava da se udica izgubi iz ribe.

Grlo: Dio udice koji se spušta od vrha.

Žlijeb: Dio gdje se udica savija prema sebi.

Drška: Isto kao grlo, ali na tupom kraju.

Oko: Prsten koji pričvršćuje udicu za mamac ili strunu.

Otvor: Udaljenost između grla i drške.

nazivi dijelova udice za ribolov

Svaka udica je prilagođena za određenu namjenu. Na primjer, duga, uska drška je korisna kada se koriste tanki mamci poput crva. S druge strane, širok otvor omogućuje upotrebu većih mamaca za privlačenje velikih grabežljivaca. Od svih ovih dijelova, vrh i oko imaju najrazličitije varijacije.

Vrste vrhova udica

vrste vrhova na udici

Udica je jedan od najvažnijih dijelova ribolovne opreme. Različite vrste riba zahtijevaju različite vrste udica. Ovdje ćemo se osvrnuti na pet najčešćih vrsta udica.

Vrh igle: Ovaj vrh ima postepeno sužavanje prema dršci. Ova vrsta vrha je osmišljena za jednostavno probijanje i minimalno oštećenje ribljih usta, čime se smanjuje šteta ribi i olakšava bacanje udice.

Vrh koplja: Najčešći vrh udice. Vrh koplja je ravan i izlazi iz grla, što omogućuje pristojnu penetraciju i ograničenu štetu ribi. Također se lako može naoštriti.

Umotano u šiljke: Ova vrsta vrha ima oblik spiralnog šiljka i prodire duboko u ribu s minimalnim pritiskom. Vrh je okrenut prema ušici udice, što omogućuje izravno usmjeravanje sile kroz riblja usta. Ovo je dobar izbor za ribe koje se puno bore prilikom izvlačenja iz vode.

Šuplji vrh: Udice s šupljim vrhom imaju savijeni šiljak koji se savija prema dolje. Ova vrsta udica se najbolje koristi za ribe s mekšim ustima, jer se pričvršćuju na mjestu nakon što se probiju kroz riblja usta. Međutim, postavljanje ovakve udice na otpornijim vrstama riba može biti izazovno.

Oštrica noža: Oštrica noža ima oštricu koja se nalazi na obje strane i usmjerena je od drške. Ova vrsta vrha udice namijenjena je za maksimalnu penetraciju. Međutim, vrhovi oštrice noža mogu uzrokovati veliku štetu ribi, pa se ne preporučuju za sve vrste ribolova.

Važno je napomenuti da vrhovi udica sa bodljama mogu uzrokovati veću štetu ribi prilikom vađenja udice. One stvaraju veću ranu i često se dublje zaglavljuju u ribi, što može otežati uklanjanje udice i smanjiti šansu preživljavanja ribe nakon puštanja.

Zato su udice bez bodljika bolje za ulov i puštanje, dok su udice s bodljama korisnije ako planirate jesti ribu koju ulovite. Mnogi ribari stoga lome ili turpijaju bodlje na svojim udicama kako bi smanjili štetu ribi i povećali šansu za uspješno ulovljenu i puštenu ribu.

Vrste ušica udice

riba na udici

Kada se radi o odabiru prave udice za ribolov, ne smijete zaboraviti na odabir pravog oblika ušice. Ušica igra važnu ulogu u stopi vašeg ulova, stoga odabir odgovarajuće ušice ovisi o vrsti ribolova i načinu ribolova.

Najčešća vrsta ušice je prstenasto oko koje se lako provlači kroz konac i radi s različitim vrstama čvorova. Za ribolov većih riba, ribari koriste lemljeno oko, koje je petlja zatvorena rastopljenim metalom. Lemo oko sprječava savijanje ili lomljenje udice tijekom borbe s ribom. Konačno, ušice s oblikom iglom idealne su za ribolov mamcem jer se lako provlače kroz ribu.

Postoje i druge vrste ušica koje se koriste za određene tehnike ribolova. Ribolovci za vještačku mušicu koriste ušice suženog oblika, koje su tanje prema kraju petlje i smanjuju težinu, što pomaže mušici da pravilno pluta. Za muhe koriste se ušice u obliku petlje koje daju malo više težine i omogućuju ljubiteljima vezanja mušica da budu kreativniji sa svojim dizajnom.

Veličina udica za pecanje

veličine udica za pecanje

Kada birate udicu za pecanje, važno je odabrati odgovarajuću veličinu. Iako bi pronalazak prave veličine trebao biti jednostavan, u stvarnosti je puno složenije nego što se čini. Postoje mnoge različite veličine i mjerenja koje trebate uzeti u obzir. U nastavku su navedeni najvažniji dijelovi i njihova značenja.

Mjerenje udice:

Mjerenje udice označava duljinu udice od vrha do savijanja.

Kada su u pitanju udice za pecanje, ribarske trgovine nude širok izbor domaćih i uvoznih proizvoda iz Finske, Japana, Koreje i Kine. Ono što otežava odabir je to što su domaće i uvozne udice numerirane na različite načine.

Kod domaćih udica, brojka označava udaljenost između vrha udice i prednjeg dijela, pa je numeriranje jednostavno. Međunarodni sustav numeriranja je drugačiji i udice se obično mjere u brojevima od 1 do 20, pri čemu je broj 1 najmanji, a broj 20 najveći.

Mjerenje debljine:

Debljina udice je važna kada koristite najlon određene veličine. Debljina se obično mjeri u rasponu od 1 (najtanja) do 9 (najdeblja).

Mjerenje težine:

Težina udice se obično označava u unci ili gramima. To je važno kada birate udice za specifične vrste riba.

Kada kupujete traperice, morate pronaći pravu veličinu koja odgovara vašoj duljini, struku i kroju. Slično tome, prilikom kupnje udice za pecanje, morate razmisliti o širini, duljini i razmaku. Debljina udice mjeri se mjeračem metala, a duljina mjeri koliko je dugačka drška. Širina se mjeri udaljenosti vrha udice od drške. Mnoge udice su označene s 2X Dugo, 3X Dugo, 2X Široko, 3X Široko i tako dalje, što označava koliko puta je duljina ili širina povećana u odnosu na standardnu veličinu.

Najbolji način za pronalaženje odgovarajuće veličine udica za vaš ribolov je da eksperimentirate i prilagođavate ih prema potrebi. Nemojte se ograničavati samo na standardne tablice veličina, već pokušajte s različitim veličinama i vrstama udica dok ne pronađete onu koja najbolje radi za vas.

Najčešće vrste ribarskih udica i njihova namjena

vrste ribarskih udica

Ako ste bili u prodavnici opreme za ribolov, vjerovatno ste primjetili da imaju desetine, čak stotine različitih ribarskih udica. Svaka vrsta postoji s razlogom, a čak i one najčudnijeg dizajna. Međutim, postoji nekoliko vrsta udica koje bi svaki ribolovac koji drži do sebe trebao imati u svojoj kutiji s priborom. Evo našeg kratkog popisa.

Udice za mamac

Udice za držače mamaca su vrsta ribarskih udica dizajnirana za držanje mamca na mjestu kako bi se spriječilo da sklizne s udice. One imaju bodlje na dršci koje drže mamac na mjestu i bodljikavi vrh koji se kači za ribu kada zagrize.Držači mamaca su vrlo učinkoviti, ali njihove bodlje mogu uzrokovati ozljedu koja može biti štetna za ribu. Stoga nisu najbolji izbor ako planirate pustiti ribu nazad u vodu.

Udice s plastičnim crvima

Udice s plastičnim crvima su idealne za ribolov s umjetnim mamcima. Zavoj u blizini oka udice drži “glavu” crva na mjestu, dok vrh udice probada tijelo i čeka da se zakači za ribu. Ostatak mamca visi labavo, što omogućuje crvu imitaciju prirodnog kretanja.

Trostruka udica

Planirate lov na krupnu ribu ili korištenje vodenih mamaca? Tada će vam trebati udice za visoke performanse. Trostruka udica kao što sam naziv govori znači tri puta veće šanse da riba zagrize, jer će uvijek postojati barem jedna strana s otvorenim krajem. Međutim, problem s ovim vrstama udica je taj što se mogu duboko zabiti u ribu, što ih čini teškim za vađenje. Stoga je važno koristiti ih s oprezom i pažljivo ih uklanjati kako ne bi došlo do slučajnih ozljeda.

Udice sa otvorenim okom

Udice sa otvorenim okom su  popularne među ribarima jer ih je lakše ukloniti od trostrukih udica, a manje su štetne po samu ribu. Često se koriste na spinnerbait ili popper umjesto trostrukih udica. Ove udice, kao što smo rekli, dolaze s otvorenim okom za jednostavno pričvršćivanje i imaju dugačke drške i vrhove, što im omogućava da prirodno vise s vašom varalicom i ostaju sigurno pričvršćene nakon što se postave.

Jig udice

Jig udice su jednostavne, ali vrlo učinkovite udice. Oko je postavljeno pod pravim uglom u odnosu na dršku kako bi se povećalo kretanje varalice u vodi. Jig udice su lako prilagodive za ulov i otpuštanje ribe, jer se mogu lako prelomiti ili ostrugati bodlje na vrhu.

Kružne udice

Kružne udice su vrsta udica koja je najbliža “prijateljskom” priboru ribe. Vrh udice se savija prema dršci, što sprječava da se udica zakači duboko u grlo ili utrobu ribe. Umjesto toga, udica hvata ugao usta. Kružne udice zahtijevaju malo prakse kako bi se koristile ispravno – morate pričekati da se čvrsto pričvrsti prije nego što počnete izvlačiti ribu, inače se mogu izvući iz usta ribe.

Weedless udice


Ova vrsta udice je omiljena među ribolovcima koji love Bas širom svijeta. Idealne su za pecanje u jezerima i ribnjacima koji su puni gustom vegetacijom. One imaju tanki štitnik koji se pričvršćuje na vrh, što sprječava da se uđe duboko u vegetaciju. Slične su klasičnom karabineru kako po izgledu tako i po funkciji. Ovaj štitnik vam omogućuje da izbjegnete izvlačenje vegetacije iz jezera svaki put kada izvučete mamac na površinu, dok je istovremeno dovoljno lagan da se ukloni čim riba uhvati vaš mamac.

Udice za hobotnice

Udice za hobotnice osmišljene su s jednom idejom u glavi,  a to jest, predstavljanje malih mamaca u prirodnom stanju. Njihova kratka i zaobljena drška smanjuje veličinu i težinu, dok istovremeno ostavlja dovoljno prostora za ugriz većih riba. Vrh na udici za hobotnicu lagano se savija, ali ne toliko kao na kružnim udicama.

Aberdeen udice

Aberdeen udice su prvi put korištene u udaljenim potocima u sjeveroistočnoj Škotskoj za ribolov lososa, a postale su popularne čim je ribolov postao sport. Njihova lagana žica i duga drška omogućuju sigurno pričvršćivanje malih živih mamaca bez ozljeđivanja, što osigurava da se mamci drže na životu što je duže moguće.

Udice su temeljna oprema svakog ribolovca, ali nisu sve udice iste. Od osnovnih modela s jednostavnim dizajnom do specijaliziranih udica za određene vrste ribe i tehnike ribarenja, postoji mnogo različitih vrsta na tržištu. Neke udice su namijenjene za upotrebu s živim mamcima, dok druge rade bolje s umjetnim mamcima poput plastičnih crva ili varalica. Postoje udice za pecanje u slatkoj i slanoj vodi, za lov na manje i veće ribe, te za različite načine hvatanja ribe. Stoga je važno da ribolovci odaberu odgovarajuće vrste udica za njihove specifične potrebe i ciljeve ulova. Razumijevanje vrsta udica i njihove svrhe može značajno poboljšati vaše iskustvo ribolova i povećati stopu ulova.

Komentariši