fbpx
notino popust

8 jednostavnih načina kako riješiti začepljen nos kod djece

Kako rijesiti zacepljen nos?

Kašalj, kihanje i taj začepljeni nos …

Kada je vaše dijete prehlađeno, simptomi mogu varirati. Ali začepljenost nosa je gotovo uvijek problem. Za mnoge roditelje začepljen nos predstavlja velik problem zbog toga što im se čini da začepljenje nosa utječe da dijete pravilno diše.

Iako odrasli i starija djeca mogu ispuhati nos kako bi si pomogli očistiti nosne prolaze, još nisu svi mališani savladali ovu vještinu.

Po preporuci doktora, djeci mlađoj od 4 godine ne smiju se davati lijekovi protiv kašlja i prehlade bez recepta. Oni takođe savjetuju da se ovi lijekovi smiju davati samo uz ljekarski pregled. To je zato što su neučinkoviti za malu djecu. Oni takođe mogu predstavljati ozbiljne, čak i po život opasne nuspojave.

Pa kako možete ponuditi olakšanje svom mališanu? Isprobajte ovih osam nježnih i učinkovitih kućnih lijekova i metoda za ublažavanje začepljenja nosa.

Oni bi trebali pomoći vašem djetetu da se osjeća ugodno dok prehlada ne prođe.

1. Para

Ako vaše dijete udiše vlažni zrak, može mu pomoći da očisti svu sluz iz nosa koja uzrokuje njihovo začepljenje. Pokušajte koristiti ovlaživač zraka, isparivač ili samo neka vaše dijete sjedi u sparnom kupatilu.

Ako koristite ovlaživač zraka, pobrinite se da se redovito čisti kako biste izbjegli širenje spora plijesni. Postavite ga prema uputama proizvođača. Vodite ga u sobi svog djeteta tokom noći ili ga držite danju dok se igra.

Topla kupka u sparnoj kupaonici imat će isti efekt dekongestije. Dobit ćete i dodatnu pogodnost nudeći udobnost i distrakciju svom djetetu.

Naizmjence pokušajte pokrenuti vrući tuš, položiti ručnik na pod do vrata i jednostavno sjediti u sparnom prostoru sa svojim mališanom.inhalacija parom

2. Aspirator za nos i fiziološka otopina

Mališanima koji tek trebaju naučiti kako puhati nos, šprica može pomoći u čišćenju nosnih prolaza. Takođe može pomoći i nazalni aspirator.

Koristite ga s fiziološkom otopinom ili slanim kapima za maksimalnu efikasnost. Dostupni su bez recepta.

Evo kako to učiniti:

 1. Nježno položite dijete na leđa preko role ručnika kako biste zadržali glavu unatrag.
 2. Nanesite dvije do tri kapi fiziološkog rastvora u svaku nosnicu. To će vam pomoći da lakše uklonite sluz koja uzrokuje začepljenja. Ako je moguće, pokušajte držati dijete mirno oko minutu nakon nanošenja kapi.
 3. Zatim ih posjednite. Stisnite donji dio aspiratora u obliku sijalice. Lagano umetnite gumeni vrh u jednu nosnicu, pazeći da ga ne gurnete preduboko. Za bolje usisavanje prstom lagano držite drugu nosnicu zatvorenu.
 4. Polako pustite sijelicu aspiratora kako biste izvukli fiziološku otopinu i sluz. Sklonite vrh aspiratora i istisnite ga u maramicu da izbacite sadržaj. Zatim ga obrišite i ponovite s drugom nosnicom.

Obavezno dobro očistite špricu nakon upotrebe.

Solne kapi ne smiju se koristiti duže od nekoliko dana zaredom. One mogu isušiti nos vašeg djeteta, čineći ga nervoznim. Izbjegavajte koristiti aspirator više od nekoliko puta u jednom danu kako ne biste iritirali osjetljivu sluznicu u nosu djeteta.

Neka djeca zaista ne vole aspiratore. U tom slučaju pokušajte koristiti fiziološke kapi same.nazalni aspirator

3. Unos tečnosti

Dehidracija može predstavljati problem kada je vaše dijete prehlađeno. Izbjegavajte je nudeći puno tečnosti.

Ako dijete pije i gutljaj tečnosti, također će pomoći da se sluz izluči iz nosa i smanje kongestija.

Za stariju dojenčad i djecu voda je idealna. Ako vaše dijete odbije, pokušajte ponuditi druga pića koja su još uvijek zdrava. Smoothieji i smrznuti sokovi  mogu biti dobra opcija za smirivanje upale grla i pomoć vašem djetetu da ostane hidratizirano.

Ako vaše dijete više voli nešto toplo, pileća juha je druga opcija. Tople tečnosti, čak i topli sok od jabuke, mogu biti utješne kada je vaše dijete prehlađeno.limunov sok

4. Odmor

Neka djeca nisu toliko energična kao što su obično kada su bolesna, posebno ako imaju temperaturu. To je zato što se njihovo tijelo trudi da se bori protiv prehlade. Potaknite svog mališana da se što više odmara kako bi mogao ozdraviti.

Iako je san idealan, dobra je i tiha igra. Pokušajte smjestiti dijete u ugodan prostor poput kreveta, sofe ili čak ugodnog mjesta s puno jastuka na podu. Ponudite čitanje priče, blokove, bojanke, omiljeni film ili jednostavno provedite vrijeme s vama – bilo što da ih zaigrate.Spavanje

5. Spavanje u podignutom položaju

Ležanje dok se odmora može pogoršati začepljenje nosa vašeg djeteta. Ovo mu može ometati san. Postoji nekoliko načina na koje možete pokušati podići gornji dio tijela svojeg mališana, tako da gravitacija može pomoći u smanjenju začepljenog nosa.

Pokušajte smotati ručnik ili jastuk ispod gornjeg dijela dušeka vašeg djeteta. Ovaj malo uspravni položaj može biti udobniji od ležanja u ravnom položaju, posebno ako je nos vašeg dijeteta jako začepljen.spavanje uspravan polozaj

6. Lijekovi bez recepta za ublažavanje bolova

OTC sredstva za ublažavanje bolova, poput acetaminophena i ibuprofena, neće ublažiti začepljenje, ali mogu pomoći kod drugih simptoma, poput bolova zbog začepljenja nosa ili vrućice. Pitajte doktora prije upotrebe ovih lijekova kod vrlo male djece.

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), u većini slučajeva ibuprofen je siguran za djecu stariju od 6 mjeseci, a acetaminofen siguran za djecu svih dobnih skupina. Aspirin nije siguran za djecu.

Roditelji bi trebali odabrati pravu formulu za djecu i slijediti upute za doziranje na osnovu težine. Ako dijete mlađe od 3 mjeseca ima temperaturu, nazovite pedijatra.lijekovi bez recepta za zacepljen nos

7. Održavanje čistoće zraka

Roditelji koji puše ne bi trebali pušiti oko djece i ne bi trebali voditi dijete da posjećuje mjesta na kojima može biti dima.

Iako je teže kontrolirati, zagađenje zraka može imati značajan utjecaj na zdravlje djece. Prema istraživanjima, djeca koja žive u područjima s čišćim zrakom pokazuju manje respiratornih simptoma, poput začepljenja nosa i kašlja.dim od cigarete

8. Pileća supa

Pileća juha više je od pukog narodnog lijeka. Može ublažiti začepljenje nosa  smanjenjem upale. Neka istraživanja sugeriraju da pileća juha može ublažiti upalu gornjih dišnih putova, što može ublažiti simptome prehlade.

Uz to, pileća juha može djetetu pomoći da ostane hidratizirano i potaknuti ga da nastavi jesti kad se ne osjeća dobro.Pileca supa

Ostali uzroci i simptomi začepljenja

Ponekad osoba možda neće moći razlikovati prehladu od drugih bolesti. Većina infekcija koje uzrokuju simptome slične prehladi su zarazne, pa bi roditelji trebali prakticirati često pranje ruku i druge higijenske mjere za kontrolu širenja svih infekcija.

Neki drugi potencijalni uzroci začepljena uključuju:

 • Alergije: Alergije također mogu uzrokovati svrbež, suzne oči i obično ne uzrokuju groznicu.
 • GripaGripa uzrokuje simptome slične prehladi, iako su simptomi teži, a dijete može biti jako bolesno mnogo dana.
 • Bakterijske infekcije: Bakterijska infekcija sinusa može prouzrokovati začepljenja; ovo bi se moglo dogoditi nakon prehlade.
 • Strukturalne abnormalnosti : Ponekad dijete ima problem sa strukturom svog respiratornog sistema. Mogu imati devijaciju septuma ili povećane adenoide. Djeca koja se uvijek čine da imaju začepljenje nosa trebaju posjetiti liječnika.

Zaključak

Uvijek razgovarajte sa svojim pedijatrom prije nego što isprobate bilo koji lijek koji se prodaje bez recepta. Obavezno nazovite pedijatra ako se simptomi pogoršaju ili ako vaše dijete razvije temperaturu preko 38˚C ili ako izgleda vrlo loše.

REFERENCE:

 1. https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-congestion-remedies
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/9-methods-for-congestion-relief-in-toddlers#other-causes
 3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/153363
 4. https://www.aappublications.org/content/35/4/26.5
 5. https://www.childrensmn.org/educationmaterials/childrensmn/article/15563/suctioning/
 6. http://www.rochester.edu/uhs/care-of-colds-and-flu/

Komentariši