fbpx
notino popust

Agava sirup – šta je, kako se koristi i gdje se može kupiti

sirup

Dio tradicionalne meksičke medicine već tisućama godina, moderni svijet brzo sustiže agavin sirup. Brojne dobrobiti ovog prirodnog zaslađivača nedavno su izazvale pozornost u industriji dodataka prehrani i prehrambenoj industriji, budući da potražnja potrošača za zdravim sastojcima biljnog podrijetla stalno raste.

Kroz ovaj kratki vodič saznajte sve što trebate znati o ovom sastojku i o tome kako tvrtke uključuju ovaj prirodni sastojak u svoje kataloge.

Odakle dolazi sirup od agave?

Sirup agave (također poznat kao nektar agave) prirodni je sastojak dobiven iz biljke agave. Ova biljna vrsta potječe iz crvenog vulkanskog tla središnjeg i zapadnog Meksika i raste na velikim nadmorskim visinama, te može naseliti tisuće hektara zemlje.

Postoji preko 200 vrsta agave, a Agave Tequilana Weber (ili Plava agava) je najpoznatija od njih, jer se koristi u proizvodnji tekile.

Sirup od agave drugi je poznati nusproizvod biljke agave i sastoji se od veganskog, prirodnog zaslađivača. Uz nešto rjeđu konzistenciju od meda, dobiva se iz soka biljke agave i obično je smeđe boje.

Kako se uzgaja Agava?

Biljke agave moraju rasti između 4 i 7 godina kako bi bile dovoljno zrele za berbu i zatim uključene u proizvodnju sirupa. Proces berbe je u potpunosti ručan i tradicionalno ga obavljaju Jimadores, lokalni stručnjaci za biljke agave i njihov proces berbe.

Jimador je vrsta farmera koji bere biljke agave. Ovaj zadatak zahtijeva vještinu prepoznavanja zrele agave koja sazrijeva između 5 i 35 godina, ovisno o vrsti agave.

Prednosti agava biljke

Dok su dobrobiti agave bile dobro poznate tradicionalnim liječnicima tisućama godina, moderna znanstvena zajednica također je potvrdila neke od ovih izvanrednih dobrobiti.

Glavna znanstveno potkrijepljena prednost ovog sastojka je njegova sposobnost da djeluje kao zaslađivač koji ima vrlo nizak glikemijski indeks. To dovodi do boljeg unosa glukoze u krvi i rezultiralo je preporukom sirupa od agave u određenim slučajevima dijabetičarima, pomažući im u kontroli šećera u krvi.

Nektar agave pomogao je smanjiti zdravstvene probleme povezane s pretilošću. Druge znanstveno dokazane dobrobiti uključuju promicanje korisnih bakterija i olakšavanje apsorpcije kalcija.

Osim toga, u ovom zaslađivaču postoje značajne količine antioksidativnih komponenti.

Koji su nedostaci agave?

Loša strana agave? Dok agava ima nizak udio glukoze, ima visok udio fruktoze, druge vrste šećera. Hrana se obično sastoji od tri vrste šećera: glukoze, fruktoze i saharoze. Glukoza je jednostavan šećer koji čini ugljikohidrate, pa ćete je često pronaći u hrani bogatoj ugljikohidratima (poput tjestenine, kruha i žitarica). Fruktoza je jednostavan šećer koji se nalazi u voću i biljkama (poput agave), a saharoza se sastoji i od glukoze i od fruktoze.

Glukoza je najvažniji oblik šećera za naše tijelo. Njegova struktura olakšava razgradnju i metabolizam za gorivo. To znači da je glukoza prvi šećer kojem se naše tijelo okreće kada mu treba energija. (Ali, kao što je spomenuto, postoji nešto poput previše glukoze.)

Fruktoza, druga vrsta šećera, nije tako lako metabolizirana. Mora se poslati u jetru, gdje će se pretvoriti u glukozu koja se zatim može koristiti kao energija. Budući da ovaj proces traje malo duže, manja je vjerojatnost da će fruktoza utjecati na vaš šećer u krvi nego glukoza.

Iako to znači da hrana s visokim udjelom fruktoze (poput agave) obično ima niži GI od one s visokim udjelom glukoze, to ne znači nužno da je zdravija.

Istina je da fruktoza ima manji utjecaj na neposredni šećer u krvi, jer je tijelo ne može odmah iskoristiti. Ali to može biti nevjerojatno opterećujuće za jetru. A to može dovesti do povećanog skladištenja masti, što znamo da je nezdravo. Pretjerani unos fruktoze također je povezan s metaboličkim bolestima, gastrointestinalnim bolestima, inzulinskom rezistencijom i zdravstvenim problemima.

Drugim riječima, previše glukoze može biti loša stvar, ali previše fruktoze je također loša stvar. Važno je upamtiti da bez obzira na to konzumirate li fruktozu ili glukozu, i dalje konzumirate šećer.

Upotreba sirupa od agave

Sirup od agave i sirup od plave agave koriste se kao svestrani sastojci u brojnim industrijama, uključujući sektore hrane, pića, farmacije i dodataka prehrani.

Njegova glavna tvrdnja je da je prirodni zaslađivač koji ima nizak glikemijski indeks.

Svojstva i karakteristike

 • Njegov sastav uključuje monosaharide: fruktozu (oko 80%) i nešto glukoze (oko 20%). Za usporedbu, konzumni šećer ili obični sirup sadrži 50% fruktoze i 50% glukoze
 • Također su uključeni voda, male količine ugljikohidrata, masti, poliola, vitamina i minerala
 • Smatra se da je 1,3x slađi od rafiniranog šećera
 • Djeluje kao alternativa prirodnom zaslađivaču i pojačivaču okusa, pružajući ugodan okus za više vrsta hrane
 • Ima 5 puta niži glikemijski indeks od šećera. Njegov GI je 15
 • Veganski je
 • Ne mijenja već pojačava okus konačnog proizvoda
 • Organski agavin sirup i organska plava agava ne sadrže GMO
 • Pokazuje veliku higroskopnost
 • Može se naći u velikom izboru boja

Često postavljana pitanja o sirupu od agave

Koliko agavinog sirupa za šećer?

Slađi je od šećera 1,3 puta, tako da jedna žlica sadrži 15 grama šećera. To znači da se u standardnom receptu 2/3 šalice agavinog sirupa koristi na jednu šalicu bijelog ili smeđeg šećera. Sve ostale tekućine mogu se smanjiti za ¼ šalice.

Koliko kalorija ima agavin sirup?

U 100 g ima 310 kalorija, odnosno 60 kalorija u jednoj žlici. To je manje od unosa kalorija u šećeru, koji iznosi 382 cal na 100 g šećera.

Koliko traje agavin sirup?

Obično se proizvod mora potrošiti unutar 24 mjeseca od datuma proizvodnje.

Kako čuvati agavin sirup?

Mora se čuvati u dobro zatvorenoj posudi i čuvati na sobnoj temperaturi na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetlosti. Temperature ne smiju prelaziti 30ºC i proizvod se ne smije zamrzavati kako bi zadržao svoje kvalitete.

Agavin sirup u industriji hrane i dodataka prehrani

Prihvaćen je kao željeni prirodni sastojak u industriji hrane, pića i dodataka prehrani zbog poboljšanja okusa, slatkoće i drugih ugodnih senzorskih svojstava.

Kako inovacije postaju sve važnije u sektoru dodataka prehrani, tvrtke su uvidjele kako uključivanje organskog agavinog sirupa daje dašak kvalitete i originalnosti njihovom katalogu proizvoda.

Zapravo, priznat je od strane EFSA-e i uključen je u tablicu ostalih proizvoda od voća i povrća.

Glavne upotrebe

 • Prehrambena industrija: slatki namazi, jogurti, sirupi, koncentrati pića, hladne žitarice, vrhnje, biljni sladoledi, bomboni, karamele, preljevi za salate, marinade, umaci, skuta, aromatizirano mlijeko.
 • Farmaceutski, nutraceutski i dodaci prehrani: sredstva za spavanje, vitamini i dodaci prehrani, gumene bombone, bočice matične mliječi, oralni sprej, ljekoviti slatkiši.
 • Pića: kokteli i mocktaili, kole, sokovi, kava, čaj.

Zašto industrija hrane i dodataka prehrani koristi agavin sirup?

 • Predstavlja alternativu zaslađivaču s boljim unosom glukoze, tako da može pomoći u prevenciji dijabetesa. Zapravo, pomaže u smanjenju sadržaja glukoze i saharoze, što je ključna briga za sve informiranije potrošače
 • Manje ga se količine mogu koristiti za isti učinak zaslađivanja od drugih tradicionalnih sladila, budući da je približno 30% slađi od rafiniranog šećera
 • Poboljšava teksturu i boju proizvoda
 • Poboljšava okus proizvoda bez značajnog mijenjanja
 • Produžuje rok trajanja proizvoda zbog svoje sposobnosti zadržavanja vlage. Stoga djeluje kao prirodni konzervans
 • Predstavlja visoku topljivost, kompatibilan je sa širokim rasponom različitih prehrambenih proizvoda i pića

Kako bi imali pristup ovim zdravstvenim prednostima, kupci se moraju odlučiti za kupnju sirovog organskog agavinog sirupa i izbjegavati visoko obrađene, manje zdrave verzije ovog prirodnog sastojka.

Gdje se može kupiti sirup od agave?

U našoj potrazi za raznim sirupima od agave, otkrili smo značajnu opciju iz Nature’s Finest. Ovaj sirup proizveden je 100% organskim metodama uzgoja, što znači da se sastoji isključivo od šećera koji se prirodno nalaze u biljci agave. Takve prakse ne samo da imaju za cilj bolje zdravlje potrošača, već i doprinose naporima za očuvanje okoliša.

Po cijeni od 5,59 € za bocu od 370 g, ovaj agavin sirup je praktično dostupan za one koji žele istražiti prirodne zaslađivače. Nature’s Finest nudi 14-dnevno jamstvo povrata novca, što odražava njihovo povjerenje u kvalitetu proizvoda. Za narudžbe veće od 40 €, Nature’s Finest nudi besplatnu dostavu, zajedno s opcijama ekspresne dostave koje obećavaju da će ovaj prirodni zaslađivač stići unutar 1-2 radna dana. Osim toga, njegova veganska priroda čini ga inkluzivnim izborom za pojedince koji traže alternativu tradicionalnim zaslađivačima.

agava sirup cta

Reference:

Komentariši