fbpx
notino popust

Ultimativni vodič – saznajte sve o ovoj najintrigantnijoj zemlji gdje se susreće istok i zapad rođenu iz miješane osmanske i austrougarske povijesti

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je jedna od najcjenjenijih zemalja u Evropi. Skrivena u sjeni popularnijih susjeda, posebno Hrvatske i Crne Gore , Bosna i Hercegovina također nudi mnogo toga i vrijedi vašeg vremena i truda da je posjetite.

Nekada je bila poznata kao ‘Jeruzalem Evrope’.

Posjetitelji vjerovatno će pamtiti zemlju po njenoj dubokoj, neumoljivoj ljudskoj toplini, njenim prekrasnim planinama, brojnim srednjovjekovnim ruševinama tvrđavama, rijekama, impresivnim vodopadima i povoljnom skijanju. Bosna i Hercegovina je za mnoge poput droge.

Sastavili smo za vas listu najboljih mjesta za posjetiti u Bosni i Hercegovini koja će vas, nadamo se, nadahnuti za putovanje u ovu nevjerovatnu zemlju.Sarajevo VIjecnica

Da li je sigurno putovati u Bosnu?

Ali prije nego što vam kažemo o tome šta posjetiti u Bosni, započnimo s najvažnijom stvari – sigurnošću.

Kao što svi znamo da se Bosna i Hercegovina nalazila u samom središtu surovog jugoslavenskog rata devedesetih godina.

Rat je završen prije više od 20 godina, a iako još uvijek možete vidjeti brojne ostatke, ali sigurnost Bosne više nije problem za putnike.Razgledavanje, posebno na najpopularnijim lokacijama, je sasvim u redu. Koristite zdrav razum i sjetite se normalnih mjera opreza i sve će biti dobro.

Postoji samo jedna stvar na koju treba biti oprezan prilikom posjete Bosni – ostale nagazne mine iz ratnog vremena. Čišćenje je u toku, ali još uvijek postoji nekoliko hiljada mina širom zemlje, najčešće u udaljenim područjima.

Putovanje u Bosnu – praktične informacije

Kako doći do Bosne i Hercegovine?

Nažalost, doći do Bosne i Hercegovine nije najlakše, ali isto tako i nije nemoguće.Postoje četiri međunarodne zračne luke: Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka. Naravno da bi najbolje bilo letjeti za Sarajevo s obzirom da je aerodrom dobro povezan s gradom, a iz glavnog grada možete doći do većine mjesta u Bosni i Hercegovini.

Najbolji način za obilazak Bosne i Hercegovine je osobnim automobilom, pa ako možete – iznajmite automobil i vozite se. Na ovaj način zaista možete puno vidjeti!Ako ne onda se morate pouzdati u javni prijevoz, autobusi će u većini slučajeva biti vaš jedini način prijevoza.karta Bosne i Hercegovine

Da li je Bosna i Hercegovina skupa?

Da bih vam brzo odgovorimo – ne, nije. Domaća valuta je bosanska marka, 1 euro je 1,955 KM. Novac možete jednostavno uzeti s bankomata, ima ih dosta. Samo budite oprezni jer će vam neki bankomati možda naplatiti naknadu.

Neki od primjera cijena:

  • Autobuska karta Sarajevo – Mostar: 20 KM
  • Ćevapi: ispod 10 KM
  • Kroasan u pekari: 1 KM
  • Burek u pekari: 2 KM
  • Mala boca Coca-Cole: 1 KM
  • Velika boca vode: ispod 1 KM
  • Žičara u Sarajevu: 20 KM za povratnu kartu
  • Tramvajska karta u Sarajevu: 1,60 KM
  • Boca domaćeg piva: 2 KM

cevapi

Najbolje vrijeme za posjet Bosni i Hercegovini

Planirajte svoje putovanje Bosnom za rano ili kasno ljeto, poput juna ili septembra.

Popularne destinacije imaju manje gužve (iako se čini da u Mostaru uvijek ima turista) i ono što je najvažnije, ljeto u Bosni i Hercegovini može biti zaista vruće i suho. Posjeta Bosni u to vrijeme može biti pravi izazov.Ako možete putovati u Bosnu van sezone, onda to učinite.

18 najboljih mjesta za posjetiti u Bosni i Hercegovini

Ali, ostavimo za sobom te stvari i razgovarajmo o najboljim mjestima za posjetu u Bosni i Hercegovini, zar ne?

Sarajevo

Glavni grad države i jedan od najfascinantnijih gradova Evrope – Sarajevo je grad koji morate obavezno posjetiti kad dođete u Bosnu i Hercegovinu!

Tu se bukvalno susreće Istok sa Zapadom, za nekoliko minuta hoda možete pronaći katoličku katedralu, pravoslavnu katedralu, džamiju i sinagogu.

Zbog toga je glavni grad Sarajevo previše puta bio u središtu burne historije: tamo je počeo Prvi svjetski rat, tamo su se odigrale Zimske olimpijske igre 1984. godine, tu su se odigrale najduže opsade u modernoj historiji. Ostatke tih događaja možete vidjeti diljem grada.

Sarajevo ima veoma dugu i burnu prošlost, a tome možete svjedočiti sa svakim korakom dok se krećete ulicom Ferhadije. Hodati od istoka ka zapadu ovom pješačkom ulicom nalik je doživljaju vraćanja u prošlost koja se odvija pred vama.Sarajevo

Posjetite Baščarsiju – otomanski dio Starog grada – to je neopisiva čista magija. Male drvene kućice kriju sve vrste lokalnih poduzeća – ugodne kafiće koji poslužuju gustu kavu, kovači koji prodaju ručno izrađene suvenire ili metalne kuhinjske potrepštine, male trgovine koje prodaju slatkiše, buregdžike i ćevabdžinice s ukusnom svježe kuhanom hranom.

S Baščaršije, najstarijeg osmanskog dijela grada, sa svojim malim trgovinama i ugodnim kafićima, prelazite u najživlji kvart izgrađen od strane Hapsburga u 19. stoljeću.bascarsija

Impresivne znamenitosti poput pseudo-osmanske fontane Sebilj, bivše Nacionalne biblioteke u pseudo-maurskom stilu Vijećnice zasigurno će se svidjeti ljubiteljima arhitekture. sebiljLatinski most na kojem je nadbiskup Franz Ferdinand ubijen 1914. godine zanimljiv je svim sukobima u povijesti. Ogromna džamija Gazi Husrev iz 16. stoljeća, sa sahat kulom, koja je tik uz katoličku katedralu ili pravoslavnu crkvu, dat će vam ideju o živopisnoj prošlosti Sarajeva, njegovoj vjerskoj dualnosti i njenom narodu.

Balkan je sinonim za sjajnu domaću hranu, a Sarajevo je u središtu ima najbolje od svega. Ako niste probali ćevape s kajmakom (mljeveno meso na žaru u hljebu s lukom) kod Želje, Hodžića ili burek (tijesto narezano mljevenim mesom, sirom ili špinatom) u saću, ne znate sta propuštate.

Ilidža

Tehnički je predgrađe Sarajeva do kojeg se lako može doći tramvajem.

Ilidža je poznata po banjama i šarmantnom parku i prostorom za rekreaciju i izvorištem rijeke Bosne(Vrelo Bosne).

Da biste tamo stigli, morate preći dugačku uličicu obloženu drvećem koja je zatvorena za vozila i samo s vremena na vrijeme prođu konjska kola iz vremena Austro-Ugarske (ako vam se ne sviđa hodanje, možete se voziti s njima, cijena bi trebala biti oko 10 maraka).

Na Ilidži ćete naći i stare, otmjene hotele s početka 19. i 20. stoljeća – u jednom od njih je nadvojvoda Franz Ferdinand proveo svoju posljednju noć prije atentata 28. jula 1914. godine (ovaj događaj poznat je kao početak svjetskog rata I).Vrelo Bosne

Lukomir

Za posjetu mjestu u kojem vrijeme miruje, Lukomir bi trebao biti na vašoj listi.Smješten visoko iznad linije drveća u planinama iznad olimpijskog skijališta izvan Sarajeva, Lukomir je toliko udaljen da su Srbi tijekom rata devedesetih smatrali da nema nikakvu stratešku vrijednost. 

Zbog toga, riječ je o netaknutoj vremenskoj kapsuli. Kuće u selu su niske i sa strmim krovovima koji mogu primiti teške snježne padavine.

Većina stanovnika tokom zime seli u grad, ali tokom ljeta kada ga posjetite, život se odvija onako kako postoji stotinama, ako ne i hiljadama godina. Ne propustite drevne srednjovjekovne stećke na groblju na rubu grada.

Također ćete se htjeti popeti na grebene i možda planinariti stazom po litici za nevjerojatan pogled na kanjon Rakitnice. Mještani će vas htjeti pozvati na kavu ili ćete pogledati njihovu ručno izrađenu pletenu robu.

U selu postoji mali “restoran” u kojem možete uživati u okusu domaćeg bureka uz svijež, tečni napitak od jogurta.Lukomir

Mostar

Mostar je legendaran i vjerovatno najpoznatiji grad u Bosni i Hercegovini. Većina nas je vidjela slike otomanskog starog mosta koji se izdiže iznad tirkiznih voda rijeke Neretve.

Nažalost, Mostar je bio i poprište okrutnog rata , a čuveni most, sagrađen u 16. vijeku, srušen je 9. novembra 1993. godine.

Stari most i njegovo prekrasno okruženje uvrstili su se na listu svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine.Mostar

Najbolje mjesto za za pogled i divljenje ovom području je minaret Koskin-Mehmed-pašine džamije – uspon može biti pomalo uzbudljiv, ali vrijedi pogledati!

Mostar je više od Starog mosta pa svakako pogledajte i ostale dijelove grada, posebno Snajperski toranj i park sa kipom Brucea Leeja!

Rat s početka devedesetih imao je mnogo žrtava, i ljudskih i arhitektonskih. Jedan od najpoznatijih među njima bio je Stari most u Mostaru. Nekada jedno od najznačajnijih obilježja Bosne, most su 9. novembra 1993. uništile hrvatske oružane snage. Mostar

Most, remek-djelo osmanske turske arhitekture, naručio je niko drugi osim Sulejmana Veličanstvenog, a dizajnirao ga je Mimar Hayruddin, učenik glasovitog Mimar Sinana. Izgradnja je započela 1557. godine, a za završetak je trebalo devet godina. 

Elegantan u svojoj jednostavnosti most se sastoji od jednog luka širokog 30 i 24 metra visokog, koji povezuje strme obale Neretve. Dvije kule štite ulaze na most. Ove masivne kamene konstrukcije stoje u oštrom kontrastu s raširenom siluetom mosta, samo naglašavajući njegovu ljepotu. Nakon završetka rata u Bosni, most je rekonstruiran od 2001. do 2004. godine.

Mnogo izvornog kamena spašeno je s dna rijeke. Zvanična godišnja takmičenja u skokovima sa mosta započela su 1968. godine i još se održavaju svakog ljeta. 2015. godine u Mostaru je održana Red Bull Cliff Diving World Series.Mostar most

Blagaj

Smješten nedaleko od Mostara, Blagaj je poznat po izvoru rijeke Bune (koja ide direktno ispod stijena vrelo Bune) i derviškoj tekiji izgrađenoj 1520. godine.

Oboje su smješteni jedno pored drugog.

Dok ste tamo, moguće je posjetiti i kuću derviša iznutra kako biste se divili dobro očuvanim osmanskim i derviškim ostacima i vidjeli mjesto iz druge perspektive.Blagaj Tekija

Počitelj

Zaista je lako promašiti Počitelj kada se vozite prema Mostaru – grad je smješten na brdu i kamene zgrade mogu nestati u bujnoj zelenoj vegetaciji.

Vrhunac uspona Počitelja nastao je između 16. i 18. vijeka, a ostatke srednjovjekovne i osmanske arhitekture možete pronaći ovdje.

Osjećate se kao da se u ovom utvrđenom gradu stalo vrijeme.

Za tako mali grad ima iznenađujuće mnogo znamenitosti: kuće, džamija i ruševine tvrđave. Sa koje se možete diviti pogledu na Počitelj i okolinu.Pocitelj

Kravica slapovi

Su jedno od najljepših prirodnih znamenitosti u Bosni i Hercegovini.

Smješten blizu granice s Hrvatskom i nedaleko od Mostara, vodopad Kravice popularna je atrakcija i ljetni odmor za turiste i mještane.

Čim ugledate mjesto shvatit ćete zašto – područje je zapravo zadivljujuće!vodopad Kravice

Trebinje

Mali dragulj smješten nedaleko od Dubrovnika, Trebinje je tako ugodan grad za posjetiti.

S populacijom malo većom od 30.000, ovdje se niko ne žuri i možete provesti ugodno vrijeme šetajući starim gradom s osmanskom arhitekturom ili se opuštajući se u jednom od kafića u sjeni drveća po kojima je Trebinje poznato.

Za najbolji pogled na grad popnite se na manastir Nova Gračanica (kopija istoimenog kosovskog manastira ) – nalazi se na brdu koje pruža prelepu panoramu Trebinja i okoline.Trebinje

Travnik

Smješten u samom središtu zemlje Travnik je iznenađujuće ugodan grad.

Vrijeme prosperiteta u Travniku se događa između kraja 17. i sredine 19. stoljeća, kada je grad bio glavni grad Bosne i Hercegovine.

Danas možete posjetiti impresivnu tvrđavu koja pruža zadivljujući pogled na grad i okolinu, kao i diviti se brojnim zgradama iz osmanskog doba. Travnik je jedini grad u Bosni i Hercegovini s dvije kule sa satom, poznat je i po živopisnoj džamiji koja je među najosobnijima u državi.

Također se kaže da se najbolji ćevapi u Bosni i Hercegovini mogu naći u Travniku.Travnik

Jajce

Nedaleko od Travnika možete pronaći Jajce – još jedan slikoviti, viteški grad. Centar je okružen zidinama, visoko izgrađenom citadelom. Morate se popeti tamo kako bi se divili prekrasnom pogledu na grad i okolinu.

Jajce vodopadJajce, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, historijski je grad poznat po svom ogromnom vodopadu usred grada, susretu dviju rijeka – Plive i Vrbasa i sa svojih 22 metra visine slapovi su impresivni i jedno od najboljih mjesta koje možete vidjeti u Bosni.

Taj je kraj u 14. stoljeću uspostavljen kao glavni grad tadašnje Kraljevine Bosne. Postoji gradski dvorac, stare utvrđene gradske zidine, visoke planine i duboke riječne doline. 

A tik nizvodno, na području Plivskih jezera, zbirka je od oko 20 malih koliba koje su nekada služile kao vodeni mlinovi lokalnim poljoprivrednicima. Ovaj skup malih drvenih koliba nekada je pšenicu lokalnih poljoprivrednika mljeo u brašno za vrijeme Austro-Ugarske. 

Tvrđava Jajce bilo je uporište grada Jajca, bivše kraljevske prijestolnice i posljednjeg teritorijalnog posjeda Kraljevine Bosne.Jajce vodeni mlinovi

Višegrad

Njegovu najveća atrakcija – Osmanlijski most preko rijeke Drine. Ova lokacija UNESCO-u je poznata zahvaljujući dobitniku Nobelove nagrade – Ivi Andriću – i njegovoj poznatoj knjizi „Most na Drini“.

Most mehmed-paše sokolovića koji se prostire preko rijeke Drine na istoku Bosne i Hercegovine ima dugu historiju. Izgrađen krajem 16. stoljeća poznati dvorski arhitekt Mimar Koca Sinan, most je trijumf osmanske monumentalne arhitekture i građevinarstva. Sa svojih 11 zidanih lukova koji se protežu na 179 metara, most se slavi kao savršen primjer proporcije.Visegrad most

Danas ljudi još  govore o ljepoti mosta i njegovom značaju kao arhitektonskom djelu. No, početkom 1990-ih, most, koji je 2007. stavljen na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Čuveni most je zaista spektakularan, ali još se ima što vidjeti u Višegradu. Grad ima zadivljujuću lokaciju, okružen bujnim brežuljcima.

Višegrad je također dom Andrić grada – umjetnog grada posvećenog Ivi Andriću i koji je kreirao poznati filmski režiser Emir Kusturica .Visegrad

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una najmlađi je od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Osnovan 2008. godine, park ima mnogo toga za vidjeti i učiniti, a jedan je od vodećih prirodnih atrakcija u zemlji.

Područje koje karakteriziraju bistre rijeke, prastare šume i krške formacije, Nacionalni park Una, može se pohvaliti ogromnom raznolikošću divljih životinja.

Uz sve to prirodno bogatstvo, na arheološkim nalazištima do vjerskih građevina nalazi se i fascinantna kulturno-povijesna strana Nacionalnog parka Una.

Jedno sjajno mjesto u parku je i Martin Brod, smješten na ušću rijeke Une i Unac. Prema lokalnoj priči, područje je dobilo ime po mladoj djevojci, koja se zaljubila u kovrdžavog muškarca, koji je živio na suprotnoj strani rijeke.

Njezini roditelji nisu odobravali njenu ljubav, a jednog dana kada je pokušala preći preko rijeke da bi ga upoznala, ona se tragično utopila.No, ključni prizor u parku je vodopad Štrbački Buk.

Štrbački Buk, kolekcija spektakularnih slapova i kaskada koje je mjesto za sve fotografe jer je to najviši vodopad kojem možete pristupiti u nacionalnom parku.Strbacki Buk

Banja Luka

Je drugi najveći grad u Bosni ključno obilježje banjalučkog prirodnog okruženja je rijeka Vrbas, živahna zelena rijeka koja teče kroz srce grada. Naziv ‘vrbas’ dolazi od lokalnog naziva za ‘vrbu’, zahvaljujući broju stabala vrbe koje rastu obalama rijeke i pružaju hladovinu za mirne šetnje uz nju. Katedrala Hrista Spasitelja je Banjalučka arhitektonska ikona. Smještena je prilično u središtu grada, na malom, ali lijepom trgu okruženom urednim travnjacima.

 Na ovom mjestu je postojala nekakva tvrđava još od vremena kada su Rimljani ovdje sagradili tvrđavu, mada postoje dokazi koji ukazuju na to da su ljudi iz neolitika također naseljavali to područje. Tvrđava Kastel je blizu centra Banjaluke i bila je važno vojno utvrđenje kao i strateško središte tokom Austro-Ugarskog i Osmanskog rata. Ono što se može primijetiti unutar tvrđave uključuje rimski sarkofag, drevne kamene zidove i prekrasan pogled na rijeku s vrha utvrda.

Izdvojena znamenitost u Banjoj Luci je Ferhadija mala ali raskošna džamija, sagrađena 1579. godine po nalogu osmanlijskog okružnog zapovjednika Ferhat-paše Sokolovića. Nalazilo se pod zaštitom Unesca, kada je 1993. namerno uništeno u sklopu brutalne kampanje etničkog čišćenja u kojoj su nesrbi protjerani iz grada. Pažljiva obnova započela je 2001. upotrebom tehnika iz 16. stoljeća i uključivanjem oko 60% izvornog zida spašenog iz raznih deponija. Konačno je završena 2016. godine

Kanjon Tare

Kanjon Tare jedan je od najdužih i najdubljih kanjona na svijetu, a nalazi se pod UNESCO-vom svjetskom baštinom i obavezno odredište za ljubitelje prirodnih ljepota. Završni dijelovi kanjona tvore granicu između Bosne i Hercegovine i Crne Gore .

Zbog položaja i dubine kanjona, najbolji način da se kanjon doživi je sa vode, na rijeci Tari.

Rijeka Tara prolazi kroz kanjon i popularno je odredište za rafting ovom vodom u ljetnim mjesecima.

S kristalno čistom plavom vodom, gustom šumom do ruba vode, čistim liticama i slapovima koje ćete vidjeti na putu je korisno i nezaboravno iskustvo.Kanjon Tare

Stolac

Uspavani grad Stolac može se naći na putu od Mostara do Crne Gore i Dubrovnika na obali rijeke Begrave.

U samom središtu grada nalazi se Čaršija džamija sa zadivljujućim zidnim muralima. Džamija, zajedno s većinom povijesnih građevina Stoca, uništena je u borbama 1993. godine.

Slikovito je i lijepo obnovljena od originalnog materijala. Krenite prilično uzvodno šetnjom do džamije Ćuprija i slatkim kamenim mostom do Inat Ćuprije sa tri kamene rake.

Nizvodno od Čaršijske džamije povratna staza vodi do urušene Vidoške tvrđave i prekrasnog pogleda. Mostarska cesta prolazi kroz upečatljivu nekropolu Radimlja, 3km zapadno od Stoca. Oni su nezaboravan prizor.

6,5km zapadno od grada, Badanj špilja ima paleolitičke crteže datirane 16.000. godine prije nove ere.Stolac

Međugorje

Prije manje od 40 godina Međugorje je bilo maleno selo u Hercegovini. Ali 1981. godine, šestero djece koja su se igrala na brdu vidjeli su ukazanje Djevice Marije i sada je Međugorje grad koji ugošćuje i do 1.000 katoličkih hodočasnika godišnje.

Katolička crkva nije prihvatila Međugorje kao sveto mjesto, a Papa ga nije posjetio, ali Pape su poslale izaslanike u posjet i to sigurno ne sprečava hodočasnike da dođu.

Najpoznatija statua je „Kip Uskrslog Hrista“. Ova brončana statua privlači hodočasnike jer već neko vrijeme “plače”.

Najprije mu je s koljena počela kapljati tekućina. Oni koji su više aktivni mogu da se penju na Brdo ukazanja, gdje je bilo više viđenja Marije nakon prvog ukazanja djeci.

Desetine trgovina s poklonima u gradu prodaju bilo kakve relikvije koje želite od krsta, krunica do statua Djevice Marije.Medjugorje

Konjic

Smješten otprilike na pola puta između Mostara i Sarajeva, Konjic je prilično mali grad za koji turisti nisu čuli. Ali to ne znači da treba to preskočiti!

Konjic je najpoznatiji po lokaciji Titovog bunkera. Tijekom 1950-ih, Josip Tito, vladar Jugoslavije, imao je impresivan podzemni bunker izgrađen kao bijeg u slučaju nuklearnog napada.

Ideja je bila da se on i dio elite može sakriti dolje i preživjeti nakon toga, ako se dogodi takva kriza.

Ako se više bavite vanjskim aktivnostima, u Konjicu možete pronaći nekoliko rafting tura uz rijeku Neretvu, kao i planinarske staze i slapove.Konjic

Tuzla

Prije nekoliko godina vojni aerodrom u Tuzli otvorio se evropskim budžetskim aviokompanijama omogućivši započinjanje ili završavanje vašeg putovanja u Bosni u malom gradu Tuzli.

Od Sarajeva je udaljen samo 3 sata, Tuzla je jedan od multikulturalnih gradova u Bosni i treći najveći u zemlji.

Poznata je po slanim jezerima, a jedno od njih nalazi se u centru grada, a ljeti nudi izvrsno mjesto za kupanje. Stari grad je mali, ali lijep i odlično mjesto za lutanje šarenim ulicama i posjetiti jednu od džamija.

Malo se stranih turista odluči ostati u Tuzli i zato je on kao skriveni dragulj. Puno je popularnih restorana za kušanje bosanske hrane i ljudi su vrlo ljubazni.Panonsko jezero Tuzla

Neobične atrakcije u Bosni i Hercegovini

Baščaršija

Orijentalna tržnica u srcu Sarajeva. Baščaršija je glavna turistička atrakcija Sarajeva. Smještena u samom srcu grada, ovaj bazar jedno je od najstarijih sarajevskih dijelova, kao i dobro očuvan primjer orijentalne arhitekture na Balkanu.

Naziv Baščaršija potiče od dvije turske riječi, „baş“ što znači „glava“ ili u ovom slučaju „glavna“ i „çarşı“, trgovačka ulica. Smještena uz sjevernu obalu rijeke Miljacke, Baščaršija je orijentalni bazar, labirint uskih ulica s malim trgovinama u kojima zanatlije izrađuju i prodaju svoje proizvode. Svojevremeno je svaka ulica bila posvećena različitoj vrsti zanata – metalnoj industriji, nakitu, grnčarstvu i tako dalje. Danas su mnoge stare zanatske radnje preuređene u suvenirnice i kafiće.bascarsija Sarajevo

Kao i mnogi orijentalni gradovi, Sarajevo je bilo podijeljeno na stambeni prostor ili “mahalu” i trgovačku zonu ili “çarşı” – “čaršiju” na bosanskom jeziku .

Prema balkanskim standardima, Sarajevo je relativno nov grad, osnovan nakon osmanskih osvajanja. Istorija Baščaršije počinje 1462. godine, kada je Isa-beg Ishaković, osmanski upravitelj Bosne, izgradio karavanserai, svojevrsnu orijentalnu postaju za pomoć na cesti, gdje su putnici mogli naći smještaj, stočnu hranu za konje, zamijeniti novac i popraviti svoja kolica.

Zlatno razdoblje Baščaršije došlo je u 17. vijeku, kada je sadržavalo više od hiljadu dućana koji su bavili više od osamdeset različitih zanata.

U 19. stoljeću bazar je pretrpio razorni požar koji ga je prepolovio na pola. U to je vrijeme Bosna bila provincija Austro-Ugarske imperije, a carske vlasti željele su Sarajevo pretvoriti u „moderan“ evropski grad. Nakon Drugog svjetskog rata kulturni i povijesni značaj Baščaršije ponovo je postao simbol grada.

Radimlja

Polje ispunjeno isklesanim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima zvanim stećci. Stećci su jedinstvene srednjovjekovne nadgrobne ploče koje se mogu pronaći na različitim lokacijama širom Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. 

Radimlja koja se nalazi tik uz grad Stolac ima najveću koncentraciju ovih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, s preko 100 primjera spomenika stećcima.Radimlja

Muzej ratnog tunela Nade

Ovaj muzej čuva ručno iskopani tunel koji je Sarajevo spašavao tokom srpske opsade

Devedesetih godina Sarajevo je bilo pod opsadom srpskih snaga koje su kontrolirale gotovo cijeli grad. Međutim, radnici su izgradili  tunel koji bi potajno opskrbljivao veći dio ostatka grada tokom okupacije.

Počeo je u januaru 1993. godine, pod kodnim nazivom „Objekt BD“, tunel je izgrađen da poveže Butmir i Dobrinju, ispod piste kojom su upravljali srpske snage. Prvi tunel iskopali su ručno i lopatama s obje strane, radnici koji su se u osam sati smjenjivali ispod zemlje. 

Sakriveni radnici, plaćeni cigaretama, morali su se boriti protiv skoro stalnog granatiranja i podzemne vode koja bi se uzdizala visoko u skučenom tunelu i morala su ga isprazniti kantu po kantu.Tunel nade Dva tunela konačno su se srela u julu 1993. godine, stvarajući liniju spasa od 800 metara između ova dva dijela grada. Nakon dovršetka tunel je imao prosječnu visinu od jedan i pol metra, a bio je zatrpan tonama čelika i betona. 

Po završetku rata tunel je napušten, ali u zgradi koja je pokrivala ulaz u tunel izgrađen je muzej.

Rat je možda završen, ali Muzej ovog ratnog tunela podsjeća nas da nitko neće zaboraviti nezaustavljivu odlučnost i snalažljivost građana Sarajeva.

Gazi Husrev-begova džamija

Dok putujete kroz Stari grad u Sarajevu , gotovo je nemoguće propustiti ovu prekrasnu džamiju koja se uzdiže nad jednokatnim okolnim građevinama. Njezina je istorija fascinantna koliko je i zgrada lijepa. U stvari, 1898. godine, džamija je postala prva džamija na svijetu koja je dobila struju.

Džamija Gazi Husrev-begova dovršena je u 16. vijeku i sadrži otomansku arhitekturu. Do danas, džamija jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini .

Prvo električno napajanje nije bila jedina zanimljiva epizoda iz prošlosti zgrade. Za vrijeme opsade Sarajeva (koja je trajala od aprila 1992. do februara 1996.), Begova džamija bila je očigledna meta zračnih napada koji su željeli bombardirati glavne spomenike umjetnosti i kulture.

 Kao takav, pretrpio je značajna oštećenja; međutim, donacijama međunarodne zajednice, džamija je obnovljena 1996. godine. Dok vanjština čuva osmansku arhitekturu, bosanski kaligraf Hazim Numanagić redizajnirao je unutrašnjost 2001. godine.Gazi Husref Begova dzamija

Inat kuća

Inat Kuća, ili “House of Spite”, više je od samo čudnog imena restorana. 

Austro-ugarska je 1878. godine Berlinskim ugovorom stekla kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom, i odmah započela s radom na okupaciji zemlje i proširivanju Habsburškog utjecaja na Balkanu. Dio njihovog plana uključivao je pretvaranje Sarajeva u koloniju modela gdje bi se moderne prakse urbanizma i nove tehnologije mogle testirati za upotrebu u čitavom carstvu. Prvo bi, međutim, morali da savladaju neočekivanu prepreku: jednog tvrdoglavog starca.

U sklopu preobrazbe Sarajeva austrougarski gradski dužnosnici započeli su gradnju 1892. godine na veličanstvenoj novoj gradskoj vijećnici. Zgrada je zamišljena tako da predstavlja veliku snagu, kao i sastavni dio novog gradskog tramvajskog sistema. Njihov prvi zadatak bio je raščišćavanje zemljišta za građenje građevine.Inat kuca

Nakon rušenja nekoliko kuća koje bi im bile na putu, ipak su naišli na problem. Stariji bosanski čovjek po imenu Benderija odbio je pristati na uništenje svoje kuće, čak i nakon što mu je ponuđeno više novca nego što je imovina vrijedila. Bez zemlje ispod njegove kuće ne bi bilo načina da se gradska vijećnica izgradi na željenoj lokaciji, tik uz rijeku Miljacku. 

Vodili su se dugotrajni pregovori između starca i grada (čak se i austrougarski ministar financija uključio) sve dok na kraju, 1895., nije pristao prodati svoje imanje za ekstravagantnu cijenu, ali samo pod jednim uvjetom: vlasti bi morale preseliti njegovu kuću iz osmanskog doba, opeku i ciglu po ciglu, i obnoviti je s druge strane rijeke.

Benderija se snašao; u popularnom prikazu priče, starac je svaki dan provodio sjedeći usred obližnjeg mosta, pušeći cigarete i pažljivo promatrajući radnike kako prevoze svaku ciglu preko rijeke. Kada je kuća konačno obnovljena, prikladno je dobila ime Inat Kuća. 

Danas ovaj ponosni simbol bosanske tvrdoglavosti služi praktičnijoj svrsi: pretvoren je u bosanski restoran 1997. godine.

Sarajevska bob staza

Olimpijska relikvija razorena ratom kojom sada preovladavaju grafiti i netaknuta priroda. Jednom ponosno obilježje sarajevskih Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, bob staza sada je propala nakon što je postala žrtva različitih vojnih akcija. Bob staza

Sarajevska žičara

Ponovno otvorena 2018. godine nakon što je uništena tokom rata, sarajevska žičara ponovo vozi ljude, penjući se 500 m do vidikovca na planini Trebević, visine od 1164m. Sarajevska zicara

Sahat kula

Smatra se da je ovaj povijesni sat jedini javni sat na svijetu koji pokazuje lunarno vrijeme. 

Smješten u povijesnom dijelu gradskog dijela Sarajeva, Stara sahat kula ne samo da je jedna od najvećih u cijeloj Bosni i Hercegovini, već se vjeruje i da je jedina sahat-kula na svijetu koja pokazuje lunarno vrijeme.

Iz sarajevskog tornja Gazi Husrev-begove džamije iz 16. stoljeća i uzdiže se stara sarajevska kula s satom jedna je od najviših u Bosni i Hercegovini. Trenutni mehanizam kazaljke na satu instaliran je krajem 1800-ih, a uvežen  je iz londonske časovničke kompanije Gillett & Johnson, zbog čega ga se ponekad naziva i “Little Ben”. Sahat Kula

Tajanstvena mašinerija ne slijedi standardno vrijeme, već umjesto toga označava vrijeme zasnovano na kretanju sunca i mjeseca kako bi mještani mogli klanjati svoje namaze. 

Delikatna astronomska mjerenja potrebna za zadržavanje vremena okretanja nebeskih tijela zahtijevaju da se sat kalibrira svaka tri dana ili tako nešto. Ova je odgovornost pala na jednog čuvara sata koji je resetirao pozlaćene kazaljke sata točno po rasporedu od 1960-ih. Počastvovan je zadatkom, smatrajući ga svetim pozivom. 

Budući da je izvorna religijska svrha iza lunarnog sata već dugo izgubila svoje značenje, većina turista jednostavno misli da četiri strane sahat-kule pokazuje loše vrijeme, pa čak ni mnogi mještani nisu svjesni značaja čudnog sata, ali poput neumoljivog okretanja sunca i mjeseca, ono se bespoštedno resetira uprkos onome što ljudi misle. 

Sternenweg Skulptura

Trube, egzotične figure, glave životinja, džinovske uši, cevaste spirale, mehovi, otvorene knjige – to su samo neki od elemenata koji čine ovu veličanstvenu skulpturu. Napravljen od njemačkog vajara Helmuta Lutza, “Sternenweg” je postavljen u uglu parka Hastahana u centru Sarajeva 2005. godine, poklon od njemačkog  grada  Friedrichshafen.Sternenweg Skulptura

Prašuma Perućica

Otkrijte posljednju džunglu u Europi – prašumu Perućicu

Ova s pravom nazvana “pluća Evrope” zapravo su dio Nacionalnog parka Sutjeska , najstarijeg i najvećeg u Bosni i Hercegovini. Neka stabla su ovdje stara više od 300 godina. Smještena gotovo na granici sa Crnom Gorom,  prašuma Perućica  jedna je od dvije preostale u Europi , pa nije ni čudo što je ovo jedinstveno mjesto upisano u preliminarni popis UNESCO-ve svjetske baštine.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, prašuma Perucica proglašena je strogo zaštićenim prirodnim rezervatom. Ne samo da Perućica okružuje planinske vrhove najviše zemlje – Maglić (2386 m) , Volujak (1978 m) i Snjeznica (1804 m), već skriva i impresivni vodopad SkakavacPerucica , koji se spušta s litice visoke 75 m.

Titov nuklearni bunker

ARK D-0 nalazi se u vojnom objektu na istočnoj strani rijeke Neretve, južno od Konjica. Ovaj tajni nuklearni bunker skriven u planini preuređen je u moderni izložbeni prostor.

Izgrađen po nalogu jugoslovenskog revolucionara Josipa Tita, nuklearni bunker službeno poznat kao ARK (Atomska Ratna Komanda) D-0 bila je čuvana tajna godinama. Izgradnja je započela u martu 1953., a završena je tek 26 godina kasnije, u septembru 1979. Titov Bunker Konjic

Izgradnja ARK D-0 bila je skupa oko 4,6 milijardi dolara uloženo je u izgradnju. Sve je to skriveno iza onoga što se čini običnom kućom, i protežući se u planini dužine 663 metra sa preko 919 metara stijene do vrha i to na najdebljem mjestu. 

Čitav je kompleks izgrađen u obliku potkove, podsjeća na lavirint sa kancelarijama, konferencijskim salama, spavaonicama i naravno Titovim privatnim sobama. Sve su to održale dvije kuhinje uz zalihe ulja, hrane i vode da bi njegovi korisnici mogli da izdrže u bunkeru i do šest mjeseci.

Bosanske piramide

One su kompleks od pet piramida u malom gradu, 30 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva. Sunčeva piramida doseže visinu od 220 metara ostale uključuju Piramide Meseca, Ljubavi, Zemlje i Zmaja.bosanske piramide

Astronomski opservatorij Čolina Kapa

Prije prvog svjetskog rata, na planini Trebević izgrađena je austrougarska vojna tvrđava. S vrha planine pružao se pogled na cijeli grad, i bio je ključna točka vojnog posmatranja. Nakon Drugog svjetskog rata, ovaj vidikovac ponovo se pokazao korisnim, kada je tvrđava pretvorena u astronomski opservatorij. 

Astronomsko društvo Orion osnovalo je opservatorij Čolina Kapa i naporno je radilo na tome da ga prilagodi vrhunskim tehnološkim standardima. Do 1972. godine bio je jedini takav pogon u Bosni i Hercegovini. 

Njegove tri kupole su čekale da astronomi promatraju noćno nebo, dok je tvrđava ispod sadržavala sve ono što bi gostujućim učenjacima moglo trebati za višednevni boravak, uključujući referentnu biblioteku i foto laboratorij. Istraživanja provedena u opservatoriju dovela su do objavljivanja fotografskog atlasa sjevernog neba sačinjenog sa ovdje snimljenih slika.Astronomski opservatorij Čolina Kapa

Nažalost, dvije decenije kasnije, devedesetih, veći dio Sarajeva bio je opustošen granatiranjem tokom rata u Bosni. Astronomski opservatorij nije bio izuzetak.

 Opservatorij Čolina Kapa i svi njegovi instrumenti bili su potpuno uništeni između 1992. i 1995. Bez Čolina Kape, astronomija u Bosni i Hercegovini gotovo ne postoji, uprkos činjenici da proučavanje zvijezda seže još iz 15. stoljeća.

Tjentište spomenik

Dva fraktalna zida spomenika podignuta su 70-ih godina kako bi podsjetili na operaciju inače poznatu kao Bitka na Sutjesci. Vojna akcija dogodila se za vrijeme Drugog svjetskog kada su nacisti željeli zarobiti njihovog vođu. Zbog složene bitke većina jugoslovenskih snaga je uspjela pobjeći, uključujući i njihovog vođu, čime je uništen plan nacista, što je zapravo bio drugi pokušaj. Iako je plan osa bio neuspjeh, nije bio bez tragedije. Poginulo je preko 7000 ljudi, uglavnom  građani koji nisu mogli pobjeći s većinom jugoslavenskih vojnih snaga. 

Tjentiste

Kako bi se prisjetili i nacističkog neuspjeha i tragičnog gubitka života, izgrađen je apstraktni ratni memorijal. Kao i mnogi spomenici sagrađeni u Bosni i Hercegovini tokom 70-ih, spomenik je kutna apstrakcija izrađena od krvavog sivog cjementa.

Spomenik Kozara

Na ovom spomeniku upisano je 9921 imena jugoslovenskih partizana koji su poginuli za vrijeme Drugog svjetskog rata

Tijekom proljeća 1942. godine, ustaše i njemački Wehrmacht opkolili su grad Banjaluku, a tijekom slijedećih sedmica ranjeno je 80 000 civila, ubijeno 1.700 partizana, a 50.000 civila poslano je u koncentracione logore. Početkom jula, grupa partizanskih snaga napokon je uspjela probiti opsadu, ali ljudski trošak već je bio plaćen.  

U čast ove tragične bitke napravljen je Spomenik Kozara i postavljen je 1972. godine. Dizajnirao ga Dušan Džamonja, a sagradio je ga na planini Mrakovici na visoravni okruženoj gustom šumom, segmentirana kula visoka je 33 metra.

 U čast poginulim na brončanom spomen zidu u blizini kule uklesana su imena 9921 jugoslovenskih partizana koji su svoj život dali za slobodu tokom ofanzive Drugog svetskog rata. Spomenik Kozara

Memorijalni spomenik Garavice

Zaboravljeni jugoslovenski spomenik žrtvama fašizma. Pored grada Bihaća, sumorni spomen park obilježava mjesto na kojem su tokom Drugog svjetskog rata pogubito 12.000 Srba i Jevreja.

Memorijalni park Garavice žrtvama fašističkog terora dizajnirao je poznati arhitekt Bogdan Bogdanović, a dovršen 1981. godine. Sastoji se od 15 kamenih stupova postavljenih oko vrha brda Garavice, visine otprilike 5 metra visine i svaki je formiranih iz niza isklesanih kamenih blokova.

Njegova antifašistička poruka ostaje snažna za one koji ga ipak odluče posjetiti; a ugravirano pismo na kamenu kraj ulaza u park glasi:

„Život je jači od smrti,

Pravda je jača od kriminala,

Ljubav je jača od mržnje. “

Garavice Spomenik

Kladanj voda za muškarce

Izvor prirodne Viagre koji se nalazi u Bosni. Čak i na vrhuncu , sredinom 1960-ih, takozvana Muška voda – Kladanj bila je čudna atrakcija.

Balkan, kao i mnogi drugi planinski predjeli Evrope, ima obilje prirodnih mineralnih izvora. Ovisno o posebnom udjelu minerala, voda iz mnogih takvih izvora može imati određene zdravstvene koristi, a vode s različitih lokacija preporučuju se kao potencijalno korisne za širok raspon bolesti.

Dođite u Kladanj, i probajte navodnu prirodnu Viagru koja izvire iz zemlje.

Kladaj je grad u istočnoj Bosni, na padinama planine Konjuh. Legenda o nevjerovatnim silama vode s lokalnog izvora započinje s poznatim osmanskim putnikom iz 17. stoljeća i piscem Evliyom Čebijem koji je izvor Kladnja opisao kao izvor mladosti.Kladanj muska voda

Šezdesetih godina 20. vijeka u blizini izvora izgrađeno je malo planinsko ljetovalište i voda se flaširala i stavljala u promet. Za razliku od većine drugih marki mineralne vode, koji su se prodavali u velikim bocama od 1 l, ovaj se prodavao u bocama od pola litra kvadratnog oblika, više sličnih tvrdim alkoholnim pićima, vjerovatno da bi naglasio svoj ‘potencijal’.

Kao marketinški zaplet, voda se čak prodavala u paketu sa narodnim muzičkim pločama.Iako su naučna istraživanja potvrdila sveukupni blagotvorni učinak u regulisanju krvnog pritiska, razine šećera u krvi i crijevne flore, to nikada nije potvrdilo djelotvornost vode kao lijeka za muškarce.

Međutim, mještani tvrde da je veliki broj djece u regiji dovoljan dokaz čarobnih svojstava vode.

Janjski Otoci

Janjski Otoci , u blizini Sipova, jedno je od najpopularnijih mjesta za kampiranje, planinarenje i terenski biciklizam u Bosni i Hercegovini. Janjski otoci

Nacionalni park Sutjeska

Planina Maglić i Volujak

Planina Maglić dio je planinskog lanca Dinarida na granici između Bosne i Crne Gore sa najvišim vrhom Bosne i Hercegovine od 2386 metara nadmorske visine. Najbolje fotografije su često sa jezera u obliku srca.Nacionalni park Sutjeska

Tvrđava Ostrožac

Tvrđava u dolini rijeke Une. Ostrožac je jedan od najfotogeničnijih dvoraca u Bosni, gotičko mjesto visoko iznad doline Une, oko 3 km udaljeno od Cazina. Prvi put se spominje 1286. godine, a Ostrožac je kapitulirao turskim snagama 1577. godine,  brzo je vraćen, a zatim ponovo izgubljen 1579. Bio je sjedište lokalnih kapetana 250 godina i obnovljen je oko 1905. Središnji travnjak unutar tvrđave sadrži zanimljiv vrt skulptura, osnovan 1969. godine.tvrdjava Ostrozac

Grmeč spomenik revoluciji

Ovaj 15 metara visok spomenik ovdje na planini Grmeč, je u spomen na tajnu bolnicu kojom je tijekom Drugog svjetskog rata upravljao partizanski otpor na padinama ovog brda, kao i za sve medicinare koji su radili na liječenju ranjenih vojnika.

Komentariši