fbpx
notino popust

10 Najjeftinijih zemalja na svijetu u kojima možete živjeti

10 najjeftinijih zemalja za zivot

Jeste li ikada zamišljali život u zemlji gdje vaši životni troškovi iznose manje od 340 dolara mjesečno? Zamislite se u idiličnom okruženju gdje možete uživati u svakodnevnom životu bez velikih financijskih opterećenja.

Ako vas takva ideja privlači, obradovat će vas saznanje da postoje zemlje koje nude upravo tu mogućnost. U nastavku ćemo istražiti 10 najjeftinijih zemalja za život u svijetu, temeljenih na mjesečnim troškovima smještaja i osnovnih potreba za pojedinca koji živi sam.

Ova raznovrsna lista obuhvaća destinacije diljem svijeta, od egzotičnih tropskih rajeva u Centralnoj Americi do čarobnih lokacija na Dalekom istoku.

Bez obzira na to želite li okusiti bogatu kulturu, istražiti prekrasne prirodne ljepote ili jednostavno uživati u mirnom životnom tempu, ove zemlje pružaju priliku da postignete to po cijeni koja neće naprezati vaš novčanik.

Saznajte više o ovim destinacijama i saznajte kako vaš san o pristupačnom životu može postati stvarnost.

1. Indonezija

Troškovi: 340 USD/mjesečno

Najekonomičnije mjesto za život na svijetu je Indonezija. Ova ostrvska država, poznata i kao Republika Indonezija, proteže se između Indijskog i Tihog okeana u jugoistočnoj Aziji. Sa preko 17.000 ostrva, Indonezija je najveća ostrvska država na svijetu i dom je za impresivnih 264 miliona stanovnika, što je čini četvrtom najnaseljenijom zemljom na planeti.

Uživajte u rajskim plažama, raznovrsnoj kuhinji i povoljnim troškovima života.

Iako neka mjesta u Indoneziji, poput Balija i Džakarte, mogu imati cijene slične onima u drugim većim zapadnim gradovima, postoji mnogo područja gdje možete živjeti vrlo jeftino. Na primjer, mjesta kao što je Senggigi na ostrvu Lombok mogu vam osigurati smještaj i pokrivanje troškova života za samo 340 dolara mjesečno.

Za smještaj poput jednosobnog studija, očekujte plaćati oko 142 dolara mjesečno ili 12 dolara po noći u hotelu. Indonezija također nudi pristupačne cijene za luksuzne namirnice. Cijena piva, kafe i kokosa iznosi samo 0,89 dolara za pivo, 0,10 dolara za kokos, 0,71 dolara za kafu i 1,77 dolara za obrok izvan kuće.

Zbog povoljnih cijena života i raznolike kulturne scene, Indonezija se ističe kao najjeftinija zemlja na svijetu za život.

Indonezija

2. Bolivija

Troškovi: 431 USD/mjesečno

Bolivija, zemlja bez izlaza na more, smještena je u zapadnom dijelu Južne Amerike. Sadašnja populacija Bolivije iznosi oko 11,05 miliona ljudi, koji dijele ukupnu površinu od 1.098.581 km². Njen glavni grad je Sucre. Bolivija je raznolika multietnička država, obuhvatajući američke Indijance, Afrikance, Azijate, Evropljane i Mestize.

Bolivija vas očarava andskim planinama i naseljima visoko u gorju. Njena multikulturalna baština i šarolika priroda čine je posebnom destinacijom.

Rangirana kao peta najveća zemlja u Južnoj Americi i 27. u svijetu po veličini, Bolivija nudi širok spektar jezika. Španski je službeni i dominantni jezik, dok se govori i trideset i šest drugih autohtonih jezika.

Za sve one koji razumiju španski jezik, važno je znati da ćete biti sretni što možete živjeti u Boliviji. Cijena života je izuzetno povoljna. U jednosobnom studio apartmanu u La Pazu, jednom od najjeftinijih gradova u zemlji, možete boraviti za oko 145 dolara mjesečno, ili otprilike 23 dolara po noći preko Airbnb-a.

Kada je u pitanju hrana i piće, cijene su također prijateljske prema vašem džepu. Pivo i kafa koštaju oko 1 dolar, a tipičan obrok vani neće vas koštati više od 2 dolara. Bolivija je definitivno destinacija koja nudi povoljan način života.

Bolivija

3. Nepal

Troškovi: 450 USD/mjesečno

Nepal je zemlja koja nudi izuzetno povoljan način života i spada među najjeftinije destinacije, sa cijenom od 450 dolara mjesečno.

Smješten u jugoistočnoj Aziji, većim dijelom na Himalajima, Nepal obuhvaća i dijelove Indo-Gangskih ravnica. Njegova trenutna populacija iznosi oko 29,3 miliona stanovnika, koji nastanjuju površinu od 147.181 km². Graniči se s Kinom i Indijom, zauzimajući četrdeseto osmo mjesto po broju stanovnika i devedeset treće mjesto po veličini na svjetskoj karti.

Dom najvišeg vrha svijeta, Mount Everesta, Nepal nudi nevjerovatan planinski okoliš i sa stotinama hramova.

Za 164 dolara možete pronaći jednosobni studio apartman u jednom od najjeftinijih gradova u Nepalu, Pokhari, ili možete potrošiti otprilike 23 dolara po noći putem Airbnb-a.

Nepal pruža priliku da živite jednostavno i uživate u prekrasnom okruženju sa dosta planina i prirodnih ljepota. Njegova niska cijena života čini ga izuzetno privlačnom destinacijom za one koji traže pristupačan način života.

Nepal

4. Vijetnam

Troškovi: 500 USD/mjesečno

Vijetnam je destinacija koja će vas koštati svega 500 dolara za cijeli mjesec, čineći ga jednom od najjeftinijih zemalja na svijetu za život.

Smješten na najistočnijem dijelu indokineskog poluotoka u jugoistočnoj Aziji, Vijetnam dijeli granice s Kinom, Laosom i Kambodžom. Zemlja ima oko 95,5 miliona stanovnika i prostire se na površini od 331.212 km². Njegov glavni grad je Hanoi, dok je najnaseljeniji grad Ho Ši Min.

Uživajte u šarenim gradovima, bujnim rižinim terasama i obalnim ljepotama. Vijetnam je mješavina kultura i okusa.

Kada birate mjesto za boravak u Vijetnamu, najjeftiniji grad, Nha Trang, nudit će vam mogućnost jednosobnog stana po cijeni od oko 259 dolara mjesečno ili 24 dolara za noćenje putem Airbnb-a.

Osnovne potrepštine poput hrane, piva i kave također su vrlo pristupačne. Očekujte da ćete potrošiti otprilike 0,58 dolara za kavu, 0,86 dolara za pivo i 1,73 dolara za obrok negdje vani.

Vijetnam pruža mnogo povoljnih aktivnosti kojima se možete baviti kako biste ispunili svoje vrijeme. Također, s vremenom provedenim u zemlji, kao i u većini mjesta na ovoj listi, vjerojatno ćete pronaći još jeftiniji smještaj i aktivnosti. S ovakvim povoljnim troškovima, Vijetnam se nameće kao primamljiva opcija za život.

Vijetnam

5. Argentina

Troškovi: 542 USD/mjesečno

Na petom mjestu naše liste je Argentina. Za povoljnih 542 dolara mjesečno, možete dobiti smještaj za jednu osobu i pokriti troškove života za cijeli mjesec u jednom od najjeftinijih argentinskih gradova, Salti.

Argentina je još jedna zemlja španjolskog govornog područja Južne Amerike. Granicu dijeli sa Čileom, Bolivijom, Paragvajem, Brazilom, Urugvajem, Južnim Atlantskim oceanom i Drakeovim prolazom. Sa svojih 2.780.400 km², Argentina je osma najveća država na svijetu i druga po veličini nakon Brazila. S ukupnom populacijom od preko 44 miliona ljudi, ova zemlja ima obilje prostora za istraživanje.

Argentina vas vodi kroz kontraste – od dinamičnog Buenos Airesa do impozantnih Andskih planina, nudeći urbani sjaj i prirodne ljepote.

Ako razmišljate o životu u Argentini, obradovat će vas saznanje da za samo 100 dolara mjesečno možete dobiti jednosoban stan, ili oko 27 dolara po noći, ovisno o dobu godine, u gradu Salti.

Što se tiče hrane i pića, cijene su također izuzetno povoljne. Obrok će vas koštati oko 1,70 dolara, pivo je dostupno za oko 0,80 dolara, dok će šoljica kave koštati otprilike 0,55 dolara. Ove pristupačne cijene dodatno čine Argentinu privlačnim izborom za život.

Argentina

6. Peru

Troškovi: 543 USD/mjesečno

Na šestom mjestu najjeftinijih zemalja za život u svijetu je Peru. Sa prosječnim troškovima života od oko 543 dolara mjesečno, ova zemlja španjolskog govornog područja vrijedna je pažnje ako tražite povoljno mjesto za život.

Peru se smjestio na zapadnom dijelu Južne Amerike, graničeći s Ekvadorom, Kolumbijom, Brazilom, Bolivijom, Čileom i Tihim oceanom. Trenutna populacija iznosi 32,17 miliona ljudi, a zemlja se proteže na ukupnoj površini od 1.285.216 km².

Impresivnih 73,7% stanovništva su rimokatolici, a službena valuta u Peruu je sol (pen).

Zemlja drevnih Inka i čudesnog Machu Picchua, Peru vas uvodi u mistični svijet arheoloških nalazišta i netaknute prirode.

Prilikom rezervacije smještaja, očekujte izdvajanje oko 198 dolara mjesečno za jednosobni stan u centru grada, ili 24 dolara po noći za opciju preko Airbnb-a, uz cijene temeljene na gradu Arequipa.

Dok boravite u Peruu, naravno, trebat će vam hrana i piće. Pivo košta otprilike 1,47 dolara, kava je oko 0,98 dolara, a obrok u restoranu može biti svega 2,94 dolara. Ove povoljne cijene dodatno doprinose atraktivnosti ovog mjesta za život.

Peru

7. Meksiko

Troškovi: 587 USD/mjesečno

Meksiko se nalazi u najjužnijem dijelu Sjedinjenih Država. Osim što dijeli granice s SAD-om, također se proteže uz Tihi ocean, graniči s Gvatemalom, Belizeom, Karipskim morem i Meksičkim zaljevom. Zauzima peto mjesto po veličini među američkim državama, pokrivajući površinu od oko 2.000.000 km² i zauzima trinaesto mjesto po veličini među svim državama.

Očarajte se šarenolikom kulturom, od aztečkih ruševina do modernih gradova. Plaže, hrana i dobrodošlica čine Meksiko jedinstvenim.

Trenutno ima nešto više od 129 miliona stanovnika, a glavni grad Meksika je Meksiko Siti. Impresivnih 83% stanovništva su katolici, a službena valuta je meksički peso (MXN).

Mjesec boravka u jednosobnom studijskom apartmanu u jednom od najjeftinijih gradova Meksika, Queretaru, koštat će vas oko 256 dolara mjesečno, odnosno 24 dolara po noći na Airbnb-u.

Kad je riječ o osnovnim potrepštinama, kao što su pivo, kava i hrana izvan kuće, očekujte da potrošite oko 1,54 dolara za pivo, 1 dolar za kavu i 3,10 dolara za obrok izvan kuće. Ovi pristupačni troškovi dodatno čine Meksiko primamljivom opcijom za život.

Meksiko

8. Malezija

Troškovi: 588 USD/mjesečno

Slijedeća destinacija na našem popisu je Malezija, pružajući vam priliku za život uz nevjerojatno niske troškove od samo 588 dolara mjesečno, što uključuje osnovni smještaj i troškove života.

Smještena također u jugoistočnoj Aziji, Malezija graniči s Singapurom, Tajlandom, Vijetnamom i Indonezijom. Zemlja se sastoji od trinaest država i tri savezne teritorije, koje su podijeljene Južnim kineskim morem u dvije regije.

Ove dvije regije, poluotok Malezija i istočna Malezija, imaju slične površine, ukupno obuhvaćajući 330.803 km². Stanovništvo Malezije broji 31,6 miliona ljudi, s glavnim gradom Kuala Lumpurom.

Pogledajte spoj tradicije i modernog u Maleziji. Tropske plaže, kulturna raznolikost i ekonomska stabilnost čine je privlačnom.

Kada tražite smještaj, možete očekivati oko 209 dolara mjesečno za jednosobni stan u jednom od najpristupačnijih gradova poput Kota Kinabalua, ili se odlučiti za Airbnb opciju po cijeni od 35 dolara po noći.

U Maleziji možete uživati u pivu za otprilike 1,57 dolara, šalici kave za samo 0,60 dolara te večeru u restoranu za samo 1,69 dolara. Ovaj bogat izbor dostupnih opcija dodatno pridonosi povoljnom životu u ovoj zemlji.

Malezija

9. Tajland

Troškovi: 679 USD/mjesečno

Tajland, nazvan Kraljevina Tajland, a ranije poznat kao Sijam, smješten je u srcu jugoistočne Azije. Sa svojih 76 provincija, ova država zauzima važno mjesto na svjetskoj karti. Prostirući se na preko 513.120 km², Tajland se ubraja među pedeset najvećih zemalja na svijetu, sa ukupnom populacijom od nešto više od šezdeset devet miliona ljudi.

Otkrijte bogatu povijest, budističke hramove i živahnu atmosferu. Od metropole Bangkoka do plaža na tropskim otocima, Tajland ima sve.

U jednom od najjeftinijih gradova, Udon Thani, možete iznajmiti jednosobni studio apartman po cijeni od oko 199 dolara mjesečno, ili 40 dolara po noći na Airbnb-u. Tajlandski glavni grad, Bangkok, krase bogata kultura i živopisna atmosfera.

Tajlandski baht je službena valuta, a čak 94,50% stanovništva prakticira budizam, što daje posebnu duhovnu dimenziju ovoj zemlji.

Tajland

10. Kambodža

Troškovi: 812 USD mjesečno

Na samom početku naše liste najjeftinijih zemalja za život u svijetu nalazi se Kambodža. Smještena u jugoistočnoj Aziji, ova zemlja je poznata i kao “Kampuchea”, ili Kraljevina Kambodža. Sa površinom od otprilike 181.035 kvadratnih kilometara, Kambodža graniči s Tajlandom, Laosom, Vijetnamom i Tajlandskim zaljevom. Njezin glavni grad je Phnom Penh, a ukupna populacija iznosi oko šesnaest miliona ljudi.

Sa svojim ikoničnim Angkor Watom i kulturnom baštinom, Kambodža pruža dubok uvid u prošlost.

U svakom pogledu, troškovi života u Kambodži su izuzetno pristupačni, spuštajući se ispod 812 dolara mjesečno. Za primjer, iznajmljivanje malenog jednosobnog studijskog apartmana u jednom od najjeftinijih gradova, poput Sihanoukvilla, stajat će vas otprilike 246 dolara mjesečno ili svega 32 dolara po noći putem Airbnb-a.

Valuta Kambodže se naziva “Riel” (KHR), a skoro 97,7% stanovništva prakticira budizam. Ova bogata kulturna i duhovna dimenzija dodaje poseban šarm i jedinstvenu atmosferu ovoj zemlji.

Kambodža

Zaključak

Zamislite, svega 340 dolara mjesečno za pokrivanje svih troškova smještaja i života. To je zaista nevjerojatno, zar ne? A ono što je još bolje, to će biti na tropskom rajskom ostrvu! Dakle, kokos na plaži i opuštanje kada god poželite. Fantastično, zar ne?

Evo brzog pregleda 10 najjeftinijih zemalja za život:

 1. Indonezija – 340 dolara
 2. Bolivija – 431 dolara
 3. Nepal – 450 dolara
 4. Vijetnam – 500 dolara
 5. Argentina – 542 dolara
 6. Peru – 543 dolara
 7. Meksiko – 587 dolara
 8. Malezija – 588 dolara
 9. Tajland – 679 dolara
 10. Kambodža – 812 dolara

Ovo su zemlje koje vam omogućuju da živite jeftino i uživate u različitim kulturama i okruženjima. Sada je na vama da odaberete svoj idealni rajski kutak za život po pristupačnim cijenama!

Prednosti života u najjeftinijim zemljama

Osim što je život jeftin, život u ovim jeftinim zemljama nudi niz drugih privlačnih aspekata:

 1. Kulturološko obogaćenje: Život u drugoj kulturi omogućava vam da naučite nove jezike, upoznate različite načine razmišljanja i razumijete raznolikosti svijeta.
 2. Prirodna ljepota: Mnoge od ovih zemalja nude spektakularne prirodne ljepote, od tropskih plaža do planinskih vrhova. Imate priliku istražiti različite krajolike i aktivnosti na otvorenom.
 3. Nova iskustva: Život u inozemstvu donosi nove avanture, izazove i prilike za rast. Naučit ćete se prilagođavati novim situacijama i razvijati vještine koje možda niste znali da posjedujete.
 4. Druženje s lokalnim stanovništvom: Upoznavanje lokalnog stanovništva pruža dublji uvid u kulturu i način života te vam omogućuje stvaranje trajnih prijateljstava i veza.
 5. Duhovna dimenzija: Neke od ovih zemalja imaju bogatu duhovnu povijest, što vam može pružiti priliku za istraživanje i duhovni razvoj.
 6. Učenje o sebi: Život u drugačijem okruženju izaziva vas da razmislite o svojim vrijednostima, ciljevima i prioritetima te vam omogućuje da bolje shvatite sebe.
 7. Jednostavnost i sporiji ritam: Mnoge od ovih zemalja imaju opušteni stil života, gdje naglasak nije na brzini i potrošnji. To vam može omogućiti da usporite i više uživate u svakodnevnom životu.
 8. Finansijska sloboda: Niske cijene života mogu vam omogućiti veću financijsku slobodu i fleksibilnost, kao i mogućnost putovanja i istraživanja više mjesta.

U konačnici, odluka o životu u ovakvim zemljama ovisi o vašim ciljevima, interesima i prioritetima. Razmotrite sve aspekte prije donošenja odluke, kako biste osigurali da odabrana zemlja odgovara vašem načinu života i osobnim potrebama.

prednosti zivota u jeftinim zemljama

Komentariši