fbpx
notino popust

Messi ili Ronaldo – koji je zaista bolji?

Messi ili ROnaldo

Razgovor o nogometu, i o tome ko je najbolji nogometaš današnjice, obično završi prepirkom ili svađom oko nama dobro poznata dva igrača Messija i Ronalda. Često se pitate ko je bolji od njih dvojice, često čujete druge kako ista pitanja postavljaju, pogotovo medije koji prave analize njih dvojice i njihovih karakteristika.

Sudeći po svemu , mogu vam reći da bi mi trebali biti jedino sretni, što smo rođeni u vrijeme kada su njih dvojica na sceni, jer magije koje vidimo od njih nas podsteknu da volimo fudbal i da ga gledamo sa velikim žarom. U nastavku pročitajte dobro urađenu analizu na tome ko je zaista bolji od njih dvojice, a možda nije ni jedan bolji, možda su isti.

Analiza svih postignuća tokom karijere

Možemo vidjeti da je Leo Messiju prosjek bodovanja po FIFI-noj analizi u cijeloj karijeri (0,82) a Cristiana Ronalda (0,72). Možemo zaključit da je za 0,1 postotni bod veći prosjek Messija nego Ronalda. Cristiano Ronaldo je tokom cijele karijere odigrao 146 utakmica više od Lea Messija i postigao je samo 24 gola više od argentinskog napadača.

Također, Leo Messi je tijekom cijele karijere dao 61 asistenciju više od Cristiana Ronalda, postigavši ukupno 963 gola ostvarenih u 836 utakmica. U međuvremenu, Cristiano Ronaldo je postigao 926 gola u 982 utakmice, ukupno 0,94 postignutih golova tokom cijele karijere.

Kako postižu golove?

Leo Messi

Leo Messi postiže 8 od 10 golova lijevom nogom , desnom nogom postiže 1 od  8 golova . Zbog svoje visine postiže samo 1 od svakih 28 golova koristeći glavu.

Dva gola koja je Messi postigao s drugim dijelovima tijela bila su rukom protiv Espanyola 9. juna 2007. u La Ligi, a grudima u finalu Mundijalita 2009. protiv Estudiantesa de La Plata.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo postiže 6 od 10 golova desnom nogom , 2 od 10 golova lijevom nogom i 2 od 10 golova glavom . Zbog svoje veličine i zato što Cristiano više skače , u tom je aspektu mnogo snažniji od argentinskog napadača.

Osim ovih konvencionalnijih golova, Cristiano Ronaldo postigao je gol laktom protiv Athletic Bilbaa u sezoni 2014/2015. Drugi “neobični” gol Cristiana Ronalda postignut je (bukvalno) svojim polnim organom.

Gdje postižu više golova – kući ili u gostima?

Leo Messi

Leo Messi postiže otprilike 6 od 10 golova kod kuće i 4 od 10 postiže u gostima . Mali postotak njegovih golova, 1 od svakih 20, postignut je na neutralnom terenu , bilo u finalima ili na natjecanjima kao što su Svjetski kup, Svjetski kup klubova, Kopa Amerika, itd.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo predstavlja praktički identične brojke u tom pogledu. CR7 postiže otprilike 5 od 10 golova kod kuće i 4 od 10 golova u gostima . Mali postotak njegovih golova, 1 od svakih 18 golova, postignut je na neutralnom terenu .

Sva dostignuća u klubovima za koje su igrali

U nastavku vas vodimo do brojke koje su Leo Messi i Cristiano Ronaldo postigli za klubove u kojima su igrali. Podsjetimo, Messi je cijelu karijeru proveo u FC Barceloni, u koju je stigao kada je imao 13 godina i gdje se uspio iz nižih kategorija izborit do mjesta u prvom timu, dok je Cristiano Ronaldo profesionalnu karijeru započeo u Sporting Club u Portugalu, kasnije potpisao ugovor sa Manchester United-om. 2009. godine postao je dio Real Madrida gdje je igrao 9 sezona i na onda prelazi u Juventus iz Torina.

Možemo vidjeti da je prosjek bodova Lea Messija u cijeloj klupskoj karijeri (0,88) za 0,14 boda veći od Cristiana Ronalda (0,74).

Cristiano Ronaldo je u cijeloj klupskoj karijeri odigrao 119 utakmica više od Lea Messija i uprkos tome postigao je 6 golova manje od argentinskog čarobnjaka (0,98%). Također, Leo Messi je u cijeloj klupskoj karijeri dao 52 asistencije više od Cristiana Ronalda , postigavši ukupno 855 postignutih golova u 700 utakmica ( 1.22 gola generirana igrama ). U međuvremenu, Cristiano Ronaldo je postigao 797 golova u 819 utakmica , ukupno 0,97 golova postignutih u igrama u cijeloj svojoj klupskoj karijeri .

Dodavanjem golova i asistencija možemo potvrditi da je Leo Messi u svojoj klupskoj karijeri postigao 58 golova više od Cristiano Ronalda, uprkos tome što je odigrao 119 utakmica manje .

Saznajte više

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo još uvijek definiraju ovu novu eru fudbala. Borba između njih dvojice da budu na vrhu bit će upisana u historiju i možda će oni biti dva najveća igrača svih vremena.

Osim trofeja, vodstvo koje su obojica pokazali bilo je fenomenalno, a iako sada igraju u različitim zemljama, još uvijek traje bitka za tim ko će završiti karijeru s najviše ciljeva.

Messi je više patio od povreda, ali je navikao da sam ruši rekorde.

Obojica su impresivni po tome što to rade protiv velikih rivala i na najvećim pozornicama.

805 golova Josefa Biscana na 530 utakmica između 1928. i 1956. godine je najviši nivo u fudbalu i, u načelu, mogu ga ispuniti obojica, iako se to čini nemogućim. Ali ova dvojica se ne mogu otpisati, sve dok ne objese kopačke o klin.

Odnos Ronalda i Messija

U intervjuu iz 2015. godine Ronaldo je komentirao rivalstvo rekavši da “mislim da ponekad previše guramo jedni druge u konkurenciji, zato je konkurencija tako velika”  dok je Ronaldov menadžer za vrijeme svog mandata u Manchester Unitedu, Alex Ferguson, mišljenja da “mislim da suparništvo jednan protiv drugog uopšte ne smeta. Mislim da imaju svoj lični ponos u smislu da žele biti najbolji”.

Nakon Ronaldovog odlaska iz Real Madrida u Juventus, Messi je priznao da mu nedostaje, rekavši: “Nedostaje mi Cristiano. Iako ga je bilo pomalo teško gledati kako osvaja trofeje, dao je prestiž La Ligi.” Tokom zajedničkog intervjua u dresu Ceremonija UEFA igrača godine 2019. Ronaldo je rekao da bi volio “ubuduće zajedno večerati”. A Messi je za to imao odgovor kasnije da “Ako dobijem poziv, zašto ne”

Zaključak

Messi i Ronaldo uglavnom se razlikuju po svom stilu. Ronaldo je mašina. On je eksplozivan igrač, s nenormalnim fizičkim sposobnostima i ogromnom količinom talenta. Visok i snažan i sigurno jedan od najvećih igrača, ali Ronaldo ne posjeduje Messijevu magiju.

Argentinac je veći prirodni talenat od Ronalda. On je virtuoz, mađioničar. Njegov dribling smatra se najboljim što je nogomet ikada vidio, a njegova brzina i okretnost mu omogućavaju da lagano prolazi svoje protivnike. Čini poteze koji ostavljaju ljude bez riječi. Vidjeti ga kako se provlači kroz odbranu tima, a zatim kako lagano gurne loptu pored golmana je nešto zaista posebno.

Tagovi

Komentariši