fbpx
notino popust

Morakniv Bushcraft nož za preživljavanje

Morakniv Bushcraft nož za prezivljavanje

Nož je vjerojatno najvažniji alat u situacijama preživljavanja, stoga je najdraži dio opreme svakog pravog buschcraftera. Dobar nož u pravim rukama je iznimno svestran alat. Pomoću njega možemo napraviti vatru, sagraditi sklonište i pomoći nam u pronalaženju hrane.

Morakniv Bushcraft nož za prezivljavanje

Koristio sam različite noževe u svom životu, ali jedan se posebno ističe, a to jest Mora nož. Godinama sam uživao koristeći ovu marku noževa, a posljednje godine koristio sam model Morakniv Bushcraft. Ovaj brand noževa postoji dugo i s razlogom. Visokokvalitetni materijali koji su istovremeno pristupačni i upotrebljivi čine ga popularnim izborom među ljudima koji vole boraviti na otvorenom.

Prije odabira noža za preživljavanje, treba uzeti u obzir nekoliko stvari.

Nož sa punom drškom 

Puna drška znači da je noža izrađen od jednog komada metala i proteže se cijelom dužinom  drške noža. To pruža dodatnu čvrstoću nožu pri obavljanju zahtjevnih zadataka, što je ključno za nož koji planirate koristi za preživljavanje.

Vrsta metala od kojeg je napravljen

Danas se mnogi noževi izrađuju od nehrđajućeg čelika, što je dobra opcija, posebno kada je riječ o održavanju oštrice. Međutim, problem s nehrđajućim čelikom je što može biti teže napraviti varnice s njim kada koristite kresivo.

Tip oštrice 

Tip oštrice određuje oblik i kut oštrice. Kao što svaki alat ima svoju svrhu, tako i oštrica noža može biti specijalizirana za određene zadatke.

Značajke noža Morakniv Bushcraft

morakiv buschcraft noz
Photo: Morakniv

Ovaj model ima punu dršku, debljine 3mm, duljine oštrice od 11cm i ukupne duljine od 23cm. Oštrica je izrađena od visokougljičnog čelika, što znači da, ako se ne održava pravilno, tj. ako se ne podmazuje nakon upotrebe, može biti podložan koroziji. Zato je veći dio noža prekriven crnim protukorozivnim premazom.

Oštrica za rezanje izrađena je u obliku “Scandi grind”. To pruža tanak rub za rezanje s snažnom podlogom, čime omogućuje precizno rezanje, kao i obavljanje težih zadatka. Po mom mišljenju, “Scandi grind” je također puno lakši za naoštriti, posebno za one koji nisu vješti s brusnim kamenjem.

Drška je izrađena od sintetičkog materijala s gumiranom teksturom koja pruža čvrsto prianjanje prilikom obavljanja zadataka, čak i pri vlažnom vremenu. Također je iznimno udoban za držanje i odgovara različitim veličinama ruku.

Bushcraft model ima nešto drugačiju futrolu od drugih Morakniv modela. Izrađena je od tvrde plastike i dolazi s dvije dodatne alatke koje su vrlo važne u situacijama preživljavanja. Na jednoj strani futrole integrirana je mala pločica za brusenje kako bi se očuvala oštrica nakon upotrebe. A na drugoj strani futrole nalaze se plastični prstenovi u kojima je smješteno kresivo za paljenje vatre. Ovo kresivo može napraviti varnice koje dosežu 3000 °C i može podnijeti do 700 udaraca. Futrola također ima kopču za remen koja olakšava samo nošenje. Međutim, ako vam smeta i tražite futrolu bez kopče za remen, ne brinite, ova je uklonjiva. I sjajna stvar je što sve to ima ukupnu težinu od samo 28g.

Prednosti modela Morakniv Bushcraft

  • Oštrica je izrađena od visokougljičnog čelika, što ga čini lakšim za naoštriti i lakšim za korištenje s kresivom.
  • Općenito, švedski noževi su visoke kvalitete
  • Ima protukorozivni premaz
  • Dolazi s pločicom za oštrenje noža
  • Dolazi s švedskim kresivom koji stoje među najboljima na tržištu.
  • Futrola je vrlo izdržljiva.
  • Na dnu futrole nalazi se rupa za odvod vode, pa nema brige da će oštrica stajati u vodi unutar futrole. To također olakšava čišćenje unutrašnjosti futrole nakon dana teške upotrebe. 
  • Lagan je i jednostavan za nošenje.
  • Košta svega 85€

Mane modela Morakniv Bushcraft

Oštrica je izrađena od visokougljičnog čelika pa je podložna koroziji. Važno je osušiti nož nakon svake upotrebe i nanijeti tanki sloj ulja ili pošpricati sa Ballistol sprejem.

Zbog protukorozivnog premaza, treba biti oprezan pri korištenju noža za pripremu hrane.

Kada je riječ o zadacima na otvorenom i radu s drvetom, ovo je jedan od omiljenih noževa mnogih. Scandi grind sjajno zarezuje u drvo i nemate strah od proklizavanja oštrice.

Leđa oštrice

Dva su razloga zašto se mnogima sviđa što su leđa oštrice ravna. Prvo, kada koristite palac za precizan rad ili izradu perja, to omogućava ugodniji i kontroliran rez. Drugi razlog je što bolje djeluje na kresivo i proizvodi više varnica.

Batoneiranje?

Postoji mnogo mišljenja o tome treba li nož koristiti za batoneiranje drva. Za sada, ostavit ću svoje mišljenje po strani i reći da ovaj nož može podnijeti batoneiranje.

Kresivo

Ako koristite kresivo za paljenjenje vatri svaki put kada boravite na otvorenom, naravno pokazivati će znakove habanja. Pošto prstenovi koji držekresivo na mjestu su od plastike, postoji mogućnost da se slome u situaciji pada ili zapinjajna za neku jaku granu. U situaciji preživljavanja u stvarnom životu, ne bi htjeli ostati bez glavnog načina paljenja vatre. Srećom, na samoj ručki kresiva postoji unaprijed izbušena rupa. Bilo bi dobro iskoristiti samu dršku kresiva i provući konopac kroz rupu. Na kraju konopca napraviti petlju dovoljno veliku da se može pričvrstiti za kopču na pojasu futrole. To je dodatni način da se osigurate da će kresivo ostati na vama i ikada sam držač popusti.

Dijamantni oštrač noža

Održavanje oštrice noža, pa i učinkovitije rezanje, itekako je važno. Tupim nožem morate uložiti puno više sile i truda u rezanje, što može dovesti do nekontroliranog reza pa čak i vaše ozljede.

Zbog toga trebate odvojiti vrijeme i naoštriti oštricu. Imač dijamantni oštrač ugrađen u futrolu je zaista plus, pogotovo kada zaboravite ponijeti drugi oštrač ili kada vam nije dostupan. 

Korisnici savjetuju, da kada je dijamantni oštrač poprilično grub kada je nov, pa pripazite kako nosite futrolu da biste zaštitili druge predmete od ogrebotina. Nakon nekoliko korištenja površina brusilice se izgladi i taj je problem nestaje. Osim toga, brusilica se ne čini izravno oblikovana u futroli, pa pretpostavljam da je drži neka vrsta ljepila.

Na kraju dana ovaj nož ima puno više prednosti nego nedostataka. S toliko mnogo noževa za preživljavanje na tržištu, može biti zbunjujuće pokušavati se snaći među dostupnim opcijama. Nadam se da će vam pružene informacije pomoći da odlučite je li Morakniv Bushcraft pravi izbor za vas ili ne.

Komentariši