fbpx
notino popust

Najbolja plinska kuhala za kampiranje u 2023. godini

najbolja plinska kuhala za kampiranje

Bilo da pripremate doručak nakon noći provedene pod šatorom ili kuhate nakon jutarnje avanture na otvorenom, pravo plinsko kuhalo ili gorionik, samo će poboljšati iskustvo.

Gdje god da idete, potrebno je da vaše plinsko kuhalo bude dovoljno prenosivo i izdržljivo da izdrži izazove putovanja. Na kraju krajeva, ne želite da vam planovi za obrok propadnu zbog lošeg gorionika.

Treba vam plinsko kuhalo koje lagano, pouzdano i brzo u obavljanju onih stvari čemu je namijenjeno, to jest prokuhavanju vode i pripremanje manjih obroka. Srećom, tržište je prepuno provjerenih modela i čak novijih, inovativnog dizajna. Od modela namijenjenih isključivo brzom prokuhavanju vode sa integriranom posudom do onih koji se mogu koristiti za pripremanje obroka u planinskim uvjetima. U nastavku pokrivamo najbolja plinska kuhala i gorionike za kampiranje u 2023. godini.

MSR PocketRocket 2

MSR-ov mali PocketRocket gorionik postigao je legendarni status među kamperima, a najnovija verzija 2 dodatno je smanjila težinu i obim. Rezultat je gorionik koji se jednostavno pričvrsti na vrh spremnika s izobutanom, omogućava fino kontroliranje kuhanja, teži svega 74 grama i zauzima vrlo malo prostora u ruksaku.

Photo: MSR

S iznenađujuće snažnim gorionikom za svoju veličinu i cijenom od 60 eura, PocketRocket 2 je jedna od najpopularnijih opcija na tržištu. Integrirani dizajn poput Jetboil Flasha ispod pružaju bolju otpornost na vjetar, veću učinkovitost i dolazi s loncem, ali činjenica da se većina odlučuje za MSR na gotovo svakom kampovanju.

Među većim štednjacima za ruksakanje, PocketRocket 2 doseže visoko poželjno srednje mjesto: sve-u-jednom dizajnu poput spomenutog Flasha odlični su za brzo prokuhavanje vode, ali su znatno teži, veći i skuplji. S druge strane, pravi brojači grama možda će se privući minimalističkim sustavom poput štednjaka na alkohol, ali to dolazi s velikim kompromisima u pogledu vremena prokuhavanja, kontrole kuhanja i općenite pouzdanosti. Sveukupno, PocketRocket 2 je sve što većini ruksačara treba i ništa što im ne treba, zbog čega zauzima naše prvo mjesto za 2023. A za malo unaprijeđenu verziju, MSR također nudi PocketRocket Deluxe za 85 eura, koji je teži s 82 grama, ali uključuje paljenje pritiskom i regulator za bolje performanse pri niskim temperaturama.

Vrsta goriva: Plinska kartuša
Težina: 74 grama
Cijena: 60 €

Primus Lite Plus 

Iako je mala, kuhinjska zona ima veliku funkcionalnost, posebno jer plamenik s pričvršćenom 100g plinskom bočicom stane u aluminijski lonac, a ako također spakirate mikrofiber krpu za sušenje koja dolazi u gorionik, sve će biti adekvatno zaštićeno od pomjeranja buke tokom pokreta.

Spoj plamenika na lonac je jednostavan i siguran, a lonac ima lijepu izljevnicu koja sprječava prolijevanje tekućine.

Photo: PRIMUS

Plamen jačine 1.500W pali se ugrađenim piezo upaljačem i dovoljno je snažan da prokuha pola litre vode za otprilike tri minute, ovisno o uvjetima.

Međutim, niste ograničeni samo na krčkanje i ključanje u loncu, jer postoje odvojivi metalni klinovi koji stabiliziraju sustav uvrtanjem u bazu štednjaka, tako da možete koristiti plamenik s tavom ako želite pripremati obrok.

Također možete otkopčati ručku i pretvoriti je u viseći štednjak ako ste ograničeni sa prostorom ili teško pronalazite ravnu površinu za kuhanje.

Snaga plamena: 1.500W 
Težina: 402g 
Gorivo: Plinska kartuša
Cijena: 107 €

JetBoil Flash

S obzirom na povećanu kvalitetu i izbor dehidriranih obroka, mnogi kameri i planinati sada koriste svoju štednjak uglavnom za prokuhavanje vode. Ako se prepoznajete u tome, integrisani sistem s bocama kao što je Jetboil Flash je odlična opcija. Ovaj sve-u-jednom štednjak omogućuje brzo prokuhavanje uz uključenu izoliranu podlogu koja se direktno pričvršćuje na štednjak putem izmjenjivača topline, što ga čini efikasnim i otpornim na loše vrijeme (ključna razlika u odnosu na Flash i neintegrirani PocketRocket). JetBoil Flash može prokuhati 1l vode za oko 3,5 minute, a s obzirom da vam nije potreban dodatni lonac, ukupna težina od 371 grama je prilično razumna.

Naposljetku, Jetboilov MiniMo ispod ima kontrolu kuhanja na laganoj vatri, ali ta verzija sporije kuha i košta više. Sve u svemu, teško je nadmašiti brzinu prokuhavanja, cijenu i jednostavnost upotrebe Flasha, a smatramo da je posebno primamljiv za nove planinare koji stavljaju naglasak na praktičnost više nego na težinu.

MSR WindBurner Stove System

Slično kao i Jetboil Flash, MSR WindBurner je sjajno integrirano rješenje za kuhanje u divljini ako vaši obroci u osnovi uključuju prokuhavanje vode. Obožavamo dizajn koji je otporan na vjetar: Nakon što upalite gorionik i sve ga pričvrstite na svoje mjesto, zatvoreni plamenik brzo dovodi vodu do ključanja, čak i u vjetrovitim uvjetima (što može biti slabost modela Jetboil koji ima više izloženog dijela).

MSR WindBurner Stove System
Photo: PRIMUS

Što se tiče kvalitete, praktički sve na ovom kuhalu, od plamenika u obliku saća do poklopca, je jako dobro izrađeno i izdržljivo. Cijena WindBurner-a od 173 eura je visoka, ali gledajući na sve ukupno je vrhunski štednjak za planinarenje i kampiranje.

Dodatna zaštita od vremenskih uvjeta je pretjerana za većinu planinara ljeti i prema mišljenju mnogih nije vrijedna povećanom cijenom od 65 eura u odnosu na Jetboil Flash. Također, WindBurneru treba duže da prokuha litru vode od Flash-a (ispušta 7.000 BTU naspram Jetboil-ovih 9.000 BTU) i ne uključuje ugrađeni piezo upaljač.

Ali za one koji očekuju puno izloženosti vremenskim uvjetima, tu je kuhalo koji će vas koštati 90 eura manje od modela Reactor (također više preferiramo sigurnost Windburner-ovog sve-u-jednom dizajna u nezgodnim situacijama poput portaledgesa i skučenih bivijevi). Na kraju, linija WindBurner uključuje i sisteme Duo i Combo kuhala, koji imaju veće lončiće, priključke za udaljene plinske boce (za bolju izvedbu u hladnim uvjetima) i mogućnost kuhanja na laganoj vatri.

Vrsta goriva: Plinska kartuša
Težina: 435 grama
Integrirana posuda: Da
Cijena: 173 €

Primus Express

Primus Express štednjak je jednostavan plinski gorionik koji je vrlo lagan i kompaktan. Može se sklopiti i zauzima malo prostora u ruksaku. Primus tvrdi da uski plamen gorionika dobro podnosi vjetar, ali u praksi na jačem vjetru potrebna je zaštita.

Express nema ugrađeni piezo paljenje, iako se to može kupiti kao dodatak. Ono što je važno kod piezo paljenja jeste da može biti sklon kvarovima, pa činjenica da se može kupiti bez njega dobra stvar.

Photo: PRIMUS

Držači posude se čvrsto zaključavaju na mjestu i vrlo dobro mogu držati posude većeg obima. Međutim, plamen je uzak i koncentriran te je štednjak bolje funkcioniše s manjim posudama. Express nije tako snažan kao neki druga plinska kuhala, ali ipak dovoljno brzo prokuha vodu, čak i u hladnim jutrima.

Vrsta goriva: Plinska kartuša
Promjer gorionika: 35 mm 
Snaga: 2600 W
Cijena: 40 €

BRS 3000T

Za cijenu od samo 16 eura, BRS 3000T možda ne izaziva puno povjerenja, ali njegove performanse su iznenađujuće i dobro rangira nasuprot ostalih gorionika kao MSR, Snow Peak, Primus i drugih. Iako ima generički dizajn koji smo već vidjeli kod sličnih slične modele pod nazivom Icetek Sports, ne pokušava iznova izmisliti toplu vodu, ali nudi pristojnu kontrolu plamena i performanse za povremene planinare i kampere.

Gorionik funkcionira na sličan način kao i MSR PocketRocket, koristeći bočice s izobutanom/propanom, a uključuje preklopive potporne nogare i lako upravljivi ventil (napomena: nema gumb za paljenje).

S obzirom na tako nisku cijenu, postoje neke stvari koje nisu idealne kod izrade. Prvo, gorionik ne sagorijeva jednako učinkovito kao PocketRocket, WindMaster ili LiteMax, pa ćete brže trošiti gorivo. Osim toga, gorionik se dobro ne nosi s vjetrom i duže će trajati da proključa na punoj snazi, a primjetna je i manja izdržljivost za razliku od skupljih opcija sa naše liste. No, ako imate realna očekivanja, BRS 3000T je dobra opcija za ograničeni budžet.

Vrsta goriva: Plinska kartuša
Težina: 25 grama
Cijena: 16 €

Kako odabrati plinsko kuhalo za kampiranje

Veličina i težina: Odaberite plinski gorionik prema vašem načinu pakiranja opreme. Ako idete lagano, odaberite kamperski gorionik koji je lagan, nešto poput Jetboil Flash 2.0 koji nudi super performanse uz malo veću veličinu.

Stabilnost: Ako ste strastveni planinar, poželjet ćete gorionik koji je stabilan i dobro radi čak i u vjetrovitim uvjetima. Četiri, umjesto tri držača posude, pomažu u stabilnosti. No, najbolja opcija je kada se gorionik postavlja izvan spremnika s gorivom.

Učinkovitost: Plinska kuhala sa posudom imaju najbolju učinkovitost zbog svojeg integriranog dizajna. Međutim, često su glomazniji i teži za pakiranje u usporedbi s klasičnim gorionikom.

Cijena: Postoji ogroman raspon cijena kamperskih kuhala. Ako će kuhalo ili gorionik biti korišten samo povremeno, držite se nečega jednostavnog i pouzdanog. Za strastvene planinare i kampere, možda će vrijediti uložiti u nešto s boljim performansama.

Gorivo: U većini slučajeva, standardne kartuše s plinom butan/izobutan/propan su prikladne. No ponekad je lakše nabaviti petrolej ili metanol u udaljenim dijelovima svijeta. U tim okolnostima, alternativni ili višenamjenski gorionici su dobar izbor.

Komentariši