fbpx
notino popust

Podvodni ribolov za početnike

podvodni ribolov

Mislim da je prva stvar koju treba istaći je šta se radi u podvodnom ribolovu. Možda mislite da ostajete mirni u vodi dok ribe plivaju pored vas i pokušavate pucati kopljem.

Ili da jednostavno odete na kupanje i čekate da vam riba priđe i uzmete pušku tako da to bude posao bez napora. Ne, kao i sve u životu, morat ćete za to se potruditi.

Morat ćete plivati, roniti, zadržati dah i biti strpljivi. Pogledajmo najvažnije aspekte bavljenja ovim sportom podvodnim ribolovom.

Bićete slobodni u ronjenju

Da li vam je poznat pojam slobodno ronjenje? Naziva se i apneja, ali ne nije vrste hrkanja, u osnovi je to umjetnost zadržavanja daha ispod vode. Trik je naučiti i vježbati kako se to radi. Kao početniku može vam trebati neko vrijeme da se naviknete, pogotovo ako nikada niste ronili.

Jedan od aspekata slobodnog ronjenja koji ćete morati naučiti je kako izjednačiti pritisak. Za one koji nisu upoznati s tim pojmom, izjednačavanje je koncept ronjenja koji uključuje regulaciju pritiska u srednjem uhu.

Tehnika je prilično jednostavna, pogotovo ako ste ikada letjeli avionom i počeli osjećati kako vam pritisak raste u ušima.

Šta trebate raditi?

Zatvorite nos i lagano puhajte dok ne osjetite pucanje. Samo pazite da ne pušete prejako, jer možete oštetiti bubnjeve.ronjenje na dah

Morat ćete uzeti dah da biste zaronili u potrazi za ribom

Kao što je gore spomenuto, ovo nije jednostavno i vama riba ne dolazi sama. Kako ribe žive u moru, mogu ići gdje god požele i uglavnom izbjegavaju ljude poput vas s velikim šiljastim predmetima.

Mnoge će se ribe nalaziti u blizini morskog dna, što znači da ćete prvo morati vježbati tu tehniku izjednačavanja da biste vidjeli o kojoj se vrsti ribe radi i možete li je loviti.

Jednom kada pomislite da tu ribu možete uhvatiti i spremni ste povući okidač, upamtite ovo: ribe su poput pasa. One osjećaju kad ste nervozni. Opustite se, budite prirodni, a zatim napad! Upravo ste pogodili prvu ribu (ili ste promašili i morate pokušati ponovo).

Ronioci uspoređuju to kao spoj sa djevojkom: ne budite toliko očigledni u vezi sa svojim namjerama i ponašajte se kao da vas to ne zanima.podvodni slobodni ribolov

Uvijek morate obratiti pažnju

Drugo, zaista biste trebali biti oprezni oko držanja podvodne puške pod vodom. Znate onaj oštar kraj? To može naštetiti vama ili vašim kolegama u podvodnom ribolovu. Zbog toga uvijek držite podvodnu pušku licem okrenutom prema dolje u vodi, a ne uperenu u stopala ili osobu ispred sebe.

Konačno, nikada ne gubite iz vida ljude oko sebe, posebno kada neko lovi ribu. Uvijek budite svjesni i držite distancu između recimo kolega i vaše mete.

Od ulova do stola

Kad smo već kod ručka, velik dio onoga o čemu se ovdje radi ima veze s hranom i odakle dolazi.

U današnjem modernom i masovno prerađivanom svijetu brze hrane i trenutnog zadovoljenja izgubili smo zahvalnost za hranu koju jedemo i prirodni ciklus stavljanja hrane na stol.

Koncept lova na ribe održiv je i poštuje okoliš. I dalje lovimo ribu i još uvijek koristimo ono što ulovimo za uzdržavanje, ali to činimo s razumijevanjem da jedemo ono što ulovimo i da je podvodni ribolov sport, ali onaj sa sviješću da se od mora ide do stola.

Pojednostavljeno, u Podvodnom ribolovu danas ne lovimo u ograničenim područjima, nikada ne lovimo ništa van sezone ili što je ugroženo i jedemo ono što ulovimo.

Šta će vam trebati za početak podvodnog ribolova?

Podvodna puška

Važno je uložiti u podvodnu pušku koja odgovara vašim potrebama. Nema smisla kupovati jeftinu podvodnu pušku ako je podvodni ribolov nešto što želite raditi prilično često i to dobro. Kada kupujete pušku, uzmite u obzir sljedeće:

 • Koliko često ćete podvodno loviti?
 • Gdje ćete u podvodni ribolov?
 • Hoćete li u podvodni ribolov s obale ili čamca?
 • Koju ćete ribu ciljati?

Iz ovih pitanja trebali biste biti u mogućnosti odrediti kakav kvalitet pištolja želite i koja dužina pištolja će vam trebati. Ako ciljate manje ribe na kopnu, najbolje je započeti pištolj od 110 cm, jer je puno lakše napuniti ga i rukovati njime. To se zatim može nadograditi na pištolj od 130 cm kada počnete ciljati veće ribe s čamca. Ako želite kupiti samo jedan pištolj za sve svrhe, pištolj od 120 cm mogao bi biti idealan.podvodna puska harpun

Peraje

Vaše peraje odvedu vas do dubine u koju želite zaroniti, a pomažu vam i s lakoćom plivati kroz struju i valove.peraje

Maska

Udobna maska važna je za podvodni ribolov. Razmotrite vidno polje koje maska pruža i da li je malo volumena. Maska malog volumena je ona koja ima manje prostora između vašeg lica i sočiva. Što je maska nižeg volumena, to ćete morati manje da je izjednačite dok se spuštate.disalica

Disalica


Idealna disalica za podvodni ribolov je disalica koja je fleksibilna, što je čini izdržljivom i praktično neuništivom.

Plovak, zastava i ploveća linija

Plovak i zastava važni su za sigurnost, kao i osiguranje da ne izgubite pušku! Visokokvalitetna zastava plutajućeg i ronilačkog znaka upozorit će vodeni promet na vaše prisustvo u vodi. 

Čamci jedna je od najvećih opasnosti s kojima se suočava ronioc, tako da je plovak u svakom trenutku neophodan. Vaša plutajuća linija je pričvršćena za vaš plutajući i stražnji dio vaše puške. To znači da kada pucate u ribu, možete pustiti pištolj i vratiti se na površinu po zrak, a zatim zgrabiti plovak i povući pušku i ribu.

Važno je i ako koplje stane u strukturu na dno, tako da možete pustiti pištolj i vratiti se po zrak, ali opet pronaći pištolj nakon što odahnete. Ovo je posebno korisno kada postoji malo struje.

Nož

Nož je važan dio opreme za podvodni ribolov. Riba obično ne umire samo zbog koplja, morat ćete nožem usmrtiti ribu.

Odijelo

Odijelo će vas zaštititi od uboda, sunca i posjekotina grebena i kamena koji mogu biti jako oštri. Kada kupujete neoprensko odijelo, trebat ćete si postaviti nekoliko pitanja:

 • Gdje ronite?
 • Koliko često ronite?
 • Jeste li neko ko osjeća hladnoću?

Ovih nekoliko pitanja trebalo bi vam reći koliko želite potrošiti na svoje neoprensko odijelo i koja vam je debljina potrebna. Tipično će ronioci imati dva ili tri različita neoprenska odijela različite debljine kako bi odgovarali različitim godišnjim dobima.Neoprensko odijelo

Utezni pojas i utezi

Ako nosite neoprensko odijelo, neopren će vas učiniti još poletnijim i trebat će vam utezi koji će vam omogućiti udobno ronjenje. Važno je pravilno namjestiti utege, jer preteško može biti opasno, a prelako otežati ronjenje i lov. Dobro je pravilo postizanje pozitivnog uzgona na dubini od 10 m – NE SMIJETE toneti dok se opuštate na površini.

Čarape i rukavice

Čarape su važne za zaštitu stopala od uboda, žuljeva, sunca i kamenja i grebena. Rukavice su vitalne za podvodni ribolov. Nakon što ustrijelite svoju ribu, morat ćete je zgrabiti. Ribe imaju bodlje i oštre zube koji vam mogu stvarati puno problema ako ne nosite rukavice.

Sigurnosna pravila podvodnog ribolova

 • Nikad ne ronite sami
 • ne forsirajte svoje bubnjiće
  (tlak izjednačavajte svakih 3 metra)
 • napravite plan kako roniti gdje roniti i provjerite uvjete ronjenja
  skinute disalicu sa usta
 • ne izdišite pod vodom nit naglo kad izađete na površinu
 • ne ronite bez zastave i utega
 • slijedite pravilan interval
  (nek između svakog zarona bude 5 min razlike ili i više ovisno o temperaturi vode)
 • nikad ne gledajte gore pri izronu ili dole pri uronu
  ne ronite ako ste bolesni li umorni
 • pazite na hranu i vodu
  (možete roniti 4 sata nakon velikog obroka ili dva sata nakon nekog laganog obroka, ronioci izbacuju puno tekucine tijekom ronjenja obratite pažnju na to)
 • upoznajte vaše tijelo trebate znati kad prestati
 • nikad ne disite ubrzano pre zarona (vise od 15 udisaja u minuti)
 • izbjegavajte brzo okretanje u vodi
 • ostavite sebi vremena za adaptaciju

Najbolja mjesta na svijetu za podvodni ribolov

Florida Keys

Najjužnija tačka kontinenta SAD-a nudi siguran uspjeh u podvodnom ribolovu. Na većini lokacija duž 120 kilometara dugačkog ostrvskog lanca vidljivost ide sve do dna.The Florida Keys

Ascension Island

Na pola puta između Brazila i Južne Afrike, ovo je područje već godinama zatvoreno za komercijalni ribolov, a gotovo svi u ronilačkoj zajednici smatraju ga Mekom. Ovo je zaista iskustvo koje jednom u životu ne doživi većina ribara.

Centralna Amerika i Karibi

Za one koji imaju malo više, ali ipak nakon tropske avanture, ovo su sigurna žarišta. Topla voda, izvanredna vidljivost i nepregledna raznolikost riba – snook, skuša, pijetlovi, papagaji, brancini i jastozi, čine Panamu posebnom žarišnom točkom, a zaliv Chiriqui i Hannibal  Banks redovito su na vrhu mnogih časopisa za podvodni ribolov.Central America & Caribbean

Australija ili Južna Afrika 

Tražite nešto malo uzbudljivije? Isprobajte Land Down Under, gdje su najbolja mjesta za podvodni ribolov smještena oko poznatih koraljnih grebena na kontinentu. Ili se uputite prema Južnoj Africi, gdje morski psi definitivno premašuju ribare. Neobične vrste poput škriljave deverike, trevalley, mangrove jacks, wahoo, jobfish i rankin bakalar su česte. Ali uzmite u obzir ove krajeve samo ako tražite ozbiljnu injekciju adrenalina.Australia 

Meksički zaljev 

Kad prikupite značajno vrijeme ronjenja, uzmite u obzir brojne naftne platforme uz obale Teksasa, Louisiane, Mississippija i Alabame, koje nude neka od najboljih morskih uzgajališta na planeti. Gulf of Mexico

Kalifornija

Moderna industrija podvodnog ribolova zavladala je u Južnoj Kaliforniji početkom 20. vijeka. Iako je to područje danas gusto naseljeno, i dalje ćete pronaći bezbroj grebena s algama u moru i stjenovitih obalnih uvala izvrsnih za ronjenje. A jednom kad krenete sjeverno od Santa Barbare? Tihi ocean je prostrani morski raj stotinama kilometara sjevernije.California

REFERENCE:
 1. https://spearfishing.com.au/pages/spearfishing-getting-started-guide
 2. https://www.thrillist.com/travel/nation/everything-you-ever-needed-to-know-about-spearfishing

Komentariši