fbpx
notino popust

Saznajte sve što vas zanima a niste znali o raku dojke Otkrijte rak dojke na vrijeme

Rak Dojke

Što je rak dojke?

Prije nego što počnemo o karcinomu dojke, važno je znati sve o anatomiji dojke. Normalno grudi se sastoje od žlijezda koje proizvode mlijeko, koje su uskim kanalima povezani s  bradavicom. Žlijezde i kanali podržavaju vezivno tkivo koje se sastoji od masti i vlaknastog materijala. Krvne žile, živci i limfni čvorovi čine većinu tkiva dojke. Kao i svi oblici raka, abnormalno tkivo koje čini rak dojke su pacijentove vlastite stanice koje se množe.

Te stanice se također mogu širiti. Kada se to dogodi, rak se naziva metastazom.
Rak dojke razvija se u tkivu dojke, prvenstveno u ductalnim karcinomima (ductalni karcinom) ili žlijezdama (lobularni karcinom). Rakom se još uvijek naziva i tretira kao rak dojke, čak i ako se prvo otkrije nakon što su stanice proširile na druga područja tijela.

U takvim slučajevima, rak se naziva metastaziranim ili naprednim karcinomom dojke. Rak dojke obično počinje formiranjem malog, zatvorenog tumora (brada) ili kao kalcijev depozit (mikrokapljice), zatim se širi kroz kanale unutar grudi do limfnih čvorova ili kroz krvotok na druge organe. Tumor može rasti i napadati tkivo oko dojke, kao što je koža ili prsni zid.

Neke kvržice su benigne (ne kancerogene), ali neke od njih mogu biti premale. Jedini siguran način razlikovanja benigne dojke i raka jest da tkivo pregledava liječnik kroz biopsiju.

Muškarci mogu dobiti rak dojke, ali oni čine samo jedan posto svih slučajeva raka dojke. Među ženama, rak dojke je najčešći rak i drugi vodeći uzrok smrti od raka nakon raka pluća.

Napomena:
Ako bi jedna od osam žena trebala živjeti najmanje 85 godina, jedna od njih će razviti bolest u nekom trenutku tijekom svog života. Dvije trećine žena s karcinomom dojke ima preko 50 godina, od kojih je većina između 39 i 49 godina.

Srećom, rak dojke je vrlo izlječiv ako se otkrije rano. Lokalizirani tumori se obično mogu uspješno liječiti prije nego se rak proširi; i u devet od 10 slučajeva žene će živjeti najmanje još pet godina.

Međutim, ponavljanje raka dojke je uobičajeno.
Kada se rak počne širiti, liječenje postaje teško, iako sa liječenjem se često može kontrolirati bolest godinama. Poboljšane procedure probnog rada i mogućnosti liječenja znače da će oko 8 od 10 žena s karcinomom dojke preživjeti najmanje 10 godina nakon početne dijagnoze.

Što uzrokuje rak dojke?

Iako su precizni uzroci raka dojke nejasni, znamo što su glavni faktori rizika. Međutim, većina žena koje imaju visok postotak da će dobiti rak dojke one ga ne dobiju. S druge strane, 75% žena s rakom dojke nema  poznate faktore rizika. Obiteljska povijest i dob su među najvažnijim faktorima. Rizik se povećava za ženu s određenim benignim grudima i značajno se povećava za ženu koja je ranije imala rak dojke ili rak endometrija, jajnika ili debelog crijeva.

Žena čija majka, sestra ili kći boluje od raka dojke dva do tri puta je veća vjerojatnost da će razviti bolest, osobito ako je u obitelji pogođeno više od jednog rođaka. To je osobito istinito ako se rak razvije kod žena koje su u premenopauzi, ili ako se rak razvije u obje dojke. Istraživači su sada identificirali dva gena odgovorna za neke slučajeve raka dojke – BRCA1 i BRCA2.

Jedna žena od 200 ima jedan od tih gena. Imajući gene BRCA1 ili BRCA2 predisponira ženu na rak dojke, i dok ne izlječi rak dojke njezin životni rizik iznosi 45% do 80%. Ovi geni također predisponiraju na karcinom jajnika i povezani su s karcinomom pankreasa, rakom dojke i muškim karcinomom dojke (BRCA2).

Zbog tih rizika, strategije prevencije i smjernice za screening za one s BRCA genima su agresivnije. Postoje i drugi geni koji su identificirani kao povećani rizik za rak dojke, uključujući PTEN gen, ATM gen, TP53 gen i CHEK2 gen. Međutim, ti geni nose manji rizik od razvoja raka dojke nego BRCA geni.

Općenito, žene iznad 50 godina imaju veću vjerojatnost da imaju karcinom dojke nego mlađe žene. Veza između raka dojke i hormona je jasna. Istraživači vjeruju da je izloženost ženama zbog estrogena veća, što utječe na rak dojke.

Estrogen govori da se stanice dijele; što se više stanice dijele, to je vjerojatnije da su na neki način abnormalne potencijalno postaju kancerozne.

Ženina izloženost estrogenu i progesteronu raste i pada tijekom njenog života. Na to utječe doba u kojoj počinje menstruaciju (menarhe) i zaustavlja menstruaciju (menopauza), prosječna dužina menstrualnog ciklusa i njezinu dob od prvog poroda. Ženski rizik za karcinom dojke povećava se ako žena započne menstruaciju prije 12 godine (manje od 2 puta više od rizika), ima prvo dijete nakon 30 godina, nema menstruaciju nakon 55 godina.

Trenutne informacije o učincima kontracepcijskih pilula i rizika od raka dojke su pomiješane. Neke studije pokazale su da hormoni u tabletama za kontrolu rađanja vjerojatno ne povećavaju rizik od raka dojke ili štite od raka dojke. Međutim, druge studije pokazuju da je rizik od raka dojke povećan kod žena koje su nedavno uzimale pilule za kontrolu rađanja, bez obzira na to koliko su je dugo uzimale.

Neke studije pokazuju da upotreba hormonske nadomjesne terapije s kombinacijom estrogena i spojeva koji sadrže progesteron povećava rizik od razvoja karcinoma dojke. Oni također pokazuju, nakon sedam godina praćenja, da korištenje samo estrogena ne povećava ili smanjuje rizik od razvoja raka dojke. Njihova upotreba može, međutim, povećati rizik.

Visoke doze zračenja, kao što je nuklearna izloženost ili terapijsko zračenje, kao što je korišteno za Hodgkinov limfom, čimbenik su razvoja karcinoma dojke nakon 15-20 godina. Mamografija ne utiče na razvoj raka dojke.

Razgovarano je o povezanosti između prehrane i raka dojke. Pretilost je značajan faktor rizika, pretežno kod žena u postmenopauzi jer pretilost mijenja ženski metabolizam estrogena. Pijenje alkohola redovito – osobito više od jednog pića dnevno – također povećava rizik od raka dojke.

Mnoge su studije pokazale da su žene čije su prehrane bogate visokom masnoćom, bilo da je to od crvenog mesa ili mliječnih proizvoda s visokim udjelom masnoća također povećavaju rizik od raka dojke. Istraživači vjeruju da ako žena smanji dnevne kalorije iz masnoće – na manje od 20-30 %- njezina prehrana može pomoći u zaštiti od raka dojke.

Znakovi i simptomi raka dojke uključuju:

 • gruda u dojci ili zadebljanje tkiva koja je drugačija od okolnog tkiva i koja uzrokuje bol u dojkama
 • crvenilo kože koje se širi cijelom dojkom
 • oticanje cijele dojke ili dijela
 • pražnjenje bradavica (osim majčinog mlijeka)
 • krvavi iscjedak iz bradavice
 • piling ljuštenje kože na bradavici ili dojci
 • iznenadna, neobjašnjiva promjena u obliku i veličini dojke
 • promjene u izgledu kože na dojkama
 • gruda ili oteklina ispod ruke

Vrste raka dojke

Rak dojke hormona receptora

Oko 80% svih karcinoma dojke je “ER-pozitivno“. To znači da stanice raka rastu kao odgovor na hormon estrogena. Oko 65% je također “PR-pozitivno“. Oni rastu kao odgovor na drugi hormon, progesteron.
Ako vaš karcinom dojke ima značajan broj receptora za estrogen ili progesteron, smatra se pozitivnim.

Tumori koji su ER / PR-pozitivni imaju veću vjerojatnost da će odgovoriti na hormonsku terapiju od tumora koji su ER / PR-negativni.
Možete imati hormonsku terapiju nakon operacije, kemoterapije i zračenja. Ovi tretmani mogu spriječiti povratak bolesti blokirajući učinke estrogena.

To liječnici čine na nekoliko načina.

 • Lijek tamoksifen (Nolvadex, Soltamox) pomaže u sprečavanju nastanka raka sprečavanjem hormonskih receptora sprečavanjem vezanja hormona na njih. Ponekad se uzima i do 5 godina nakon početnog liječenja raka dojke.
 • Klasa lijekova koji se nazivaju inhibitori aromataze zapravo zaustavljaju proizvodnju estrogena. To uključuje anastrozol (Arimidex), eksemestan (Aromasin) i letrozol (Femara). Koristi se samo kod žena koje su već prošle kroz menopauzu.
 • CDK 4/6 inhibitori palbociclib (Ibrance) i ribociclib (Kisqali) ponekad se koriste s inhibitorima aromataze kod žena s određenim tipovima naprednog karcinoma dojke koje su prošle kroz menopauzu. Ponekad se Abemaciclib (Verzenio) i palbociclib mogu koristiti s fulvestrantom hormonske terapije (Faslodex).

HER2-pozitivni rak dojke

U oko 20% raka dojke, stanice čine previše proteina poznatog kao HER2. Ovi tumori imaju tendenciju da budu agresivni i brzo rastu.

Što je HER2-pozitivni rak dojke?

Ako je vaš karcinom dojke “HER2-pozitivan“, to je agresivnije od drugih vrsta tumora dojke, ali određeni tretmani mogu pomoći.
Jedan od 5 karcinoma dojke je HER2-pozitivno. To znači da stanice raka imaju više proteina nazvanog HER2. To uzrokuje da ove stanice rastu i šire se brže od onih s normalnim razinama proteina.

Uzroci

Liječnici ne znaju točan uzrok raka dojke. Stručnjaci smatraju da to može biti kombinacija stvari, uključujući vaše gene, okoliš i način života.
Ne možete naslijediti lošu kopiju HER2 gena od roditelja, a vi ga nećete proslijediti svojoj djeci.

Simptomi

Najčešći znak upozorenja bilo koje vrste raka dojke je gruda u vašoj dojci koja se razlikuje od područja oko nje. To vrijedi i za HER2-pozitivan tip.
Drugi simptomi mogu uključivati:

 • Oticanje grudi
 • Promjena oblika grudi
 • Nadražaj kože ili opadanje
 • Bol u prsima ili bradavici
 • Crvenilo kože ili povećana bradavica ili dojka
 • Iscjedak iz bradavice (ne majčino mlijeko)
 • Možda ste primijetili neku razliku u grudima tijekom vašeg samopregleda.

Dijagnoza

Kada otkrijete da imate rak dojke, liječnik će provjeriti je li vaš HER2 pozitivan. Vjerojatno će vam dati jedan ili više testova:
IHC test koristi određena antitijela koja identificiraju HER2 protein u uzorku tkiva raka dojke. Ako postoji puno HER2 proteina, stanice mijenjaju boju u uzorku.

Ovi testovi pokazuju postoji li previše HER2 gena u stanicama raka:
FISH test koristi fluorescentne dijelove DNA koji se drže HER2 genom u stanicama, koji se mogu računati pod mikroskopom.
SPOT-Light HER2 CISH i Inform HER2 Dual ISH testovi koriste mrlje koje boje HER2 gene u uzorku tkiva tako da se mogu brojati pod mikroskopom.

Liječenje

Za žene s HER2-pozitivnim karcinomom dojke, lijek trastuzumab (Herceptin) je pokazao da dramatično smanjuje rizik od povratka karcinoma. To je standardno liječenje kako bi se uz ovaj lijek i kemoterapiju nakon operacije za ljude s rakom dojke ne bi proširio na druga područja. Također se može koristiti za rak dojke u ranoj fazi. Ali postoji mali ali stvaran rizik od oštećenja srca i mogućeg oštećenja pluća. Znanstvenici još uvijek proučavaju koliko dugo žene trebaju uzimati ovaj lijek.

Drugi lijek, Lapatinib (Tykerb), često se daje ako trastuzumab ne pomaže. Ado-trastuzumab emtansin (Kadcyla) može se dati nakon trastuzumaba i klase kemoterapijskih lijekova koji se nazivaju taksani, koji se obično koriste za liječenje raka dojke.

Pertuzumab (Perjeta) se može koristiti s trastuzumabom i drugim kemoterapijskim lijekovima za liječenje naprednog karcinoma dojke. Ova kombinacija se također može dati prije operacije za liječenje ranog raka dojke. U jednoj studiji, kombinacija ovih dvaju lijekova je pokazala da ona produljuje život.

Triple-Negativni rak dojke

Neki karcinomi dojke – između 10% i 20% – poznati su kao “trostruki negativni” jer nemaju receptore estrogena i progesterona i ne prekomjerno eksprimiraju HER2 protein. Mnogi karcinomi dojke povezani s genom BRCA1 su trostruki negativni.
Ovi tumori uglavnom odgovaraju dobro na kemoterapiju nakon operacije. No, rak se obično vraća. Do sada nisu razvijene ciljane terapije kako bi se spriječio povratak raka kod žena s trostrukim negativnim karcinomom dojke. Stručnjaci koji proučavaju rak dojke razvijaju nekoliko obećavajućih strategija usmjerenih na triple-negativni rak dojke.

Invazivni rak dojke: simptomi, tretmani, prognoza

 • Vrste invazivnog raka dojke
 • Koji su znakovi invazivnog raka dojke?
 • Što povećava rizik od invazivnog raka dojke?ž
 • Što je tumorsko ocjenjivanje?
 • Kako se liječi invazivni rak dojke?

Kada je rak dojke invazivan, počinje u prsima ili žlijezdama i raste a ponekad i izvan nje. Zatim se može proširiti u obližnje limfne čvorove i može se širiti čak i dalje.
Postoje učinkoviti tretmani. Vaše liječenje ovisit će o vrsti koju imate i koliko i gdje se rak širi.

Vrste invazivnog raka dojke

Dvije vrste čine oko 90% invazivnog raka dojke.

 • Invazivni duktalni karcinom (IDC). To je najčešći tip koji čini oko 80%. S IDC-om, stanice raka počinju u mliječnom kanalu, prolaze kroz zidove i napadaju tkivo dojke. Može ostati lokaliziran, što znači da se nalazi blizu mjesta na kojem je tumor započeo. Ili stanice raka mogu se širiti bilo gdje u tijelu.
 • Invazivni lobularni karcinom (ILC). Ova vrsta čini oko 10% invazivnih karcinoma dojki. ILC počinje u lobulama ili mliječnim žlijezdama, a zatim se širi. S ILC, većina žena osjeća zadebljanje umjesto gruda u dojkama.
  Neke žene mogu imati kombinaciju obje ili različite vrste invazivnog karcinoma dojke.

Koji su znakovi invazivnog raka dojke?

Rak dojke može ne imati nikakve znakove ili simptome, osobito u ranoj fazi. Kako rak raste, možete primijetiti neki od ovih znakova:

 • Gruda ili zadebljanje u ili u blizini dojke ili u pazuhu koja se nastavlja nakon mjesečnog menstrualnog ciklusa
 • Masa ili gruda, koja se može osjećati kao malo zrno graška
 • Promjena veličine, oblika ili obrisa dojke
 • krvlju obojen ili bistar iscjedak iz bradavice
 • Promjena osjetila ili izgleda kože na dojci ili bradavici – naborano, ljuskavo ili upaljeno
 • crvenilo kože na dojci ili bradavici
 • Promjena oblika ili položaja bradavice
 • Područje koje se razlikuje od bilo kojeg drugog područja na dojci
 • Mramorno otvrdnuto područje ispod kože

Promjene možete primijetiti kada obavljate mjesečni samopregled dojki. Redovitom samoprovjerom dojke možete se upoznati s normalnim promjenama u dojkama.

Što povećava rizik od invazivnog raka dojke?

Nema načina da saznate da li ćete razviti invazivni oblik raka dojke, ali postoje stvari koje povećavaju vaše šanse, od kojih mnoge ne možete promijeniti. Starije žene imaju veći rizik. Oko 10% žena s dijagnosticiranim invazivnim karcinomom dojke imaju manje od 45 godina.

Žene s invazivnim karcinomom dojke su starije od 55 godina ili starije kada im se dijagnosticira prvi put.
Vaša genetika i obiteljska povijest raka dojke također igraju ulogu..
Također, imate veći rizik ako ste pretili, grudi su gušće, ako niste imali djecu ili ste trudni nakon 35. godine života.

Šta je tumorsko ocjenjivanje?

Nakon operacije za uklanjanje tumora, liječnik će ga provjeriti i dodijeliti ocjenu za njega. Ocjena ovisi o tome koliko se stanice raka slično normalnim stanicama gledaju pod mikroskopom. Stanice raka niske razine slične su normalnim stanicama dojke. Stanice raka dojke su višeg stupnja i izgledaju drugačije. Oni pokazuju da je rak agresivniji.

Liječnik će također testirati receptore estrogena i progesteronske receptore. Ovaj test će pokazati da li ženski hormoni – estrogen i progesteron – utječu na stanice raka. Ako je test pozitivan, znači da hormoni uzrokuju rast stanica karcinoma. U tom slučaju, terapije za suzbijanje ili blokiranje hormona mogu pomoći u liječenju raka.
Rak će također biti testiran na gen nazvan HER2. Ako se pronađe, mogu se koristiti i drugi lijekovi poput trastuzumaba (Herceptin).
Ostali testovi će vidjeti da li se rak proširio s dojke na druga područja tijela.

Kako se liječi invazivni rak dojke?

Različite stvari će odrediti vrstu liječenja raka dojke koje vaš liječnik preporučuje, uključujući:

 • Veličina tumora
 • Mjesto tumora
 • Rezultati laboratorijskih ispitivanja učinjenih na stanicama raka
 • Stadij raka
 • Vaša dob i opće zdravlje
 • Ako ste prolazili kroz menopauzu
 • Vlastite osjećaje o mogućnostima liječenja
 • Obiteljska povijest
 • Rezultati testova za mutaciju gena koji bi povećali rizik od raka dojke


Postoje mnogi tretmani za invazivni karcinom dojke

Oni uključuju:

 • Kirurgija. Lumpektomija je kirurški zahvat u kojem kirurg uklanja rak i malu površinu zdravog tkiva oko nje. Mastektomija se može izvesti nakon kemoterapije. Ovaj postupak uklanja obe dojke.
 • Kemoterapija. Ovaj tretman može se obaviti prije operacije kako bi se smanjio tumor i učinio rak operabilnim. Također se ponekad radi i nakon operacije kako bi se spriječilo da se rak vrati.
 • Radijacija . Često se liječenje zračenjem daje nakon kemoterapije i operacije kako bi se spriječio povratak raka.
 • Hormonska terapija. Određeni lijekovi mogu se dati ako stanice raka imaju hormonske receptore.
 • Ciljana terapija. Ako stanice raka imaju gen HER2,  dobiti ćete liječenje lijekovima.
 • Cilj vašeg liječenja je dati vam najbolji mogući ishod. Vaš liječnik može koristiti jednu metodu ili njihovu kombinaciju.
 • Neke žene s invazivnim karcinomom dojke odlučuju da žele biti dio kliničkog ispitivanja. Ti pokusi ispituju nove lijekove ili kombinacije lijekova kako bi vidjeli jesu li sigurni i kako rade. I često su način za ljude da isprobaju novu medicinu koja nije dostupna svima. Vaš liječnik vam može reći ako jedan od tih pokusa nisu dobri za vas.
 • Žene s invazivnim rakom dojke imaju više šanse za dobar rezultat nego ikad prije. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste odredili najbolji način liječenja za svoju situaciju.

Pitanja koje trebate da postavite vašem doktoru

 • Kako ste sigurni da je moj rak pozitivan za HER2?
 • Gdje je točno moj rak?
 • U kojoj je fazi ? Kakva je to faza?
 • Koje su moje mogućnosti liječenja?
 • Koji tretman je najbolji za mene?
 • Koliko brzo trebam početi sa liječenjem?
 • Kako ću se tokom tretmana osjećati?
 • Hoću li moći raditi?
 • Moram li maknuti grudi?
 • Trebam li zračenje?
 • Trebam li kemoterapiju?
 • Trebam li hormonsko liječenje?
 • Hoće li moje osiguranje pokriti liječenje?
 • Što ako moj rak ne reagira na liječenje?

Što žene mogu očekivati kad imaju rak dojke?

Zapamtite: Vi imate kontrolu nad vašim odlukama o liječenju i o tome kako da živite svoj život.

Ovi  savjeti mogu vam pomoći da ostanete zdravi dok se liječite:
Dobijte potrebnu podršku riječ je o raku dojke, razgovarajte s nekim. Uradite sve što vam može napraviti veliku razliku u tome kako se osjećate. Slušajte svoje tijelo. Vježba vam može pomoći da se osjećate bolje, ali samo kada ste spremi za to. Jedite redovno. Ako nemate apetita, jedite manje obroke svakih nekoliko sati, umjesto tri velika obroka.

Mnoge žene pomažu sebi s ciljanim tretmanima. Rak dojke bilo koje vrste je lakše liječiti kada se dijagnoza uspostavi rano. Ako se vaša bolest širi ili se vraća, još uvijek postoje načini za liječenje.

Možda se želite pridružiti grupi za podršku. To je dobar način za upoznavanje ljudi koji znaju što prolazite, jer su i oni prošli. Neka vaša obitelj i prijatelji znaju kako se osjećate. Recite im što mogu učiniti kako bi vam pomogli. Možda bi htjeli pomoći, ali ne znaju što da rade. Također, razmislite o razgovoru s psihijatrom. To bi vam moglo pomoći u rješavanju emocija koje mogu doći s rakom.

Rak dojke kod muškaraca

Iako muškarci nemaju grudi poput žena, imaju manju količinu tkiva dojke. “Grudi” odraslog čovjeka slične su grudima djevojke prije puberteta. Kod djevojčica ovo tkivo raste i razvija se, ali u muškaraca to ne čini.

Ali zato što je još uvijek tkivo dojke, muškarci mogu dobiti rak dojke. Muškarci dobivaju iste vrste karcinoma dojke kao kod žena, ali ti rakovi koji uključuju dijelove koji proizvode i čuvaju mlijeko su rijetki.
Liječnici su mislili da je rak dojke kod muškaraca teži nego kod žena, ali sada se čini da je to isto.

Glavni problem je da se rak dojke kod muškaraca često dijagnosticira kasnije od raka dojke kod žena. To može biti jer muškarci manje vjeruju da će se to dogoditi njima. Također, zbog male količine tkiva dojke je teže osjetiti ili napipati neku kvržicu, zato je teže otkriti ovaj rak rano. To također znači da se tumori mogu brže proširiti na okolna tkiva.

Koji muškarci imaju veću vjerojatnost za dobivanje raka dojke?

Rijetko je da muškarac mlađi od 35 godina dobije rak dojke. Njegova šansa za dobivanje raka dojke raste s godinama. Većina karcinoma dojke događa se muškarcima između 60 i 70 godina.

Ostale stvari koje povećavaju izglede za karcinom dojke kod muškaraca uključuju:

 • Rak dojke u bliskoj rodbini
 • Povijest izloženosti zračenju prsa
 • Proširenje grudi (zvane ginekomastija) od lijekova ili hormonskih tretmana, ili čak nekih infekcija i otrova
 • Uzimanje estrogena
 • Rijetko genetsko stanje koje se zove Klinefelterov sindrom
 • Ozbiljna bolest jetre, zove se ciroza
 • Bolesti testisa kao što su zaušnjački orhitis, ozljeda testisa, ili nespušteni testisi

Simptomi

Simptomi raka dojke kod muškaraca slični su onima u žena. Većina muških karcinoma dojke dijagnosticira se kada čovjek pregleda grudi.

No, za razliku od žena, muškarci su skloni odgoditi odlazak liječniku dok im se ne pojavi više ozbiljnih simptoma, poput krvarenja iz bradavice. U tom trenutku, rak se možda već proširio.


Dijagnoza i liječenje

Iste tehnike koje se upotrebljavaju za dijagnosticiranje raka dojke u žena koriste se u muškarcima: fizičke ispite, mamografije i biopsije (ispitivanje malih uzoraka tkiva pod mikroskopom).

Isto tako, isti tretmani koji se koriste u liječenju raka dojke kod žena – kirurgija, zračenje, kemoterapija, biološka terapija i hormonska terapija – također se koriste za liječenje raka dojke kod muškaraca. Jedna od glavnih razlika je da muškarci s karcinomom dojke reagiraju mnogo bolje na hormonsku terapiju nego žene. Oko 90% muških karcinoma dojke ima hormonske receptore, što znači da hormonska terapija pomaže kod većine muškaraca za liječenje raka.

Liječenje raka dojke

Vaša faza raka dojke, koliko je tumor zahvatio (da li ste imali prije) i koliko je velik narastao, igraju veliku ulogu u određivanju vrste liječenja koja vam je potrebna.

Za početak, vaš liječnik će odrediti vašu veličinu raka, stupanj i razinu (koliko je vjerojatno da će rasti i koliko će se širiti). Nakon toga, oboje možete razgovarati o mogućnostima liječenja. Operativni zahvat je najčešći tretman za rak dojke.

Uz operaciju, većina žena ima kompletan tretman, poput kemoterapije, zračenja ili hormonske terapije. Ako je vaš karcinom dojke HER2 pozitivan, vaš liječnik će ga tretirati na poseban način.
Zajedno s bilo kojim kemoterapijskim tretmanima koje dobivate, postoje lijekovi koji liječnici nazivaju “ciljanim tretmanima“. Oni blokiraju HER2 receptore kako bi se vaše stanice raka širile.
Ako je vaš rak pozitivan na hormonski receptor, onda također možete uzimati hormonsku terapiju.

Kirurško liječenje

Biopsija je postupak kojim uklanjamo tkivo iz dojke za koje pretpostavljamo da je dobroćudnog (fibroadenom) ili sumnjivog karaktera.

Nekoliko vrsta operacija može se koristiti za uklanjanje raka dojke, uključujući:

Poštedna operacija dojke.

Operacija kojom se odstranjuje tumor ali ne i čitava dojka. Pored samog tumora odstranjuje se i dio zdravog tkiva. Izvodi se samo ako je tumor u jedno dojci i ako je manji od 3 do 4 cm u promjeru. Ako se kasnije nakon patohistološke analize ustanovi da na rubovima tkiva koje je odstranjeno ima još stanica raka izvodi se još jedna operacija koja se zove Ekscizijska operacija. Tom operacijom se uklanja zdravo tkivo oko mjesta sa kojeg je uklonjena prva kvržica da bi se dobili čisti rubovi na mjestu gdje se nalazio tumor.

Lumpektomija:

Ovaj postupak uklanja samo sumnjivu ili kanceroznu točku, ostavljajući većinu okolnog tkiva na mjestu.

Mastektomiju:

U ovom postupku kirurg uklanja cijelu dojku. U dvostrukoj mastektomiji, obje su grudi uklonjene.

Postoji više vrsta mastektomije:

 • Jednostavna ili potpuna odstrani se cijela dojka
 • Mastektomija sa sačuvanjem kože odstrani se dojka bradavica ali ostaje koža poput kese u koju se stavi implatant
 • Modificirana mastektomija odstrane se limfni čvorovi u pazuhu i dojka
 • Radikalna mastektomija odstrani se dojka, prsni mišići ispod dojke i pazušni limfni čvorovi

Kontralateralna profilaktička mastectomija:

Iako rak dojke može biti prisutan samo u jednoj dojci, neke žene biraju kontralateralnu profilaktičku mastektomiju. Ova operacija uklanja zdravu dojku kako bi smanjila rizik od ponovnog razvoja karcinoma dojke.

Uklanjanje (Sentinel) limfnog čvora.

Ova operacija uklanja limfne čvorove koji su odgovorni za dreniranje područja dojke koji je zahvatio tumor. Ti limfni čvorovi će biti testirani i ako nemaju rak uklanja se samo sentinel čvor „čuvar na vratima pazuha“ može biti jedan čvor a može ih biti više.

Disekcija aksile.

Ako su tumorske stanice prisutne u sentinel čvoru, vaš liječnik može izvršiti ovaj postupak uklanjanja dodatnih limfnih čvorova

Napomena: svi zahvati se provode u potpunoj anesteziji i ostaje se u bolnici nekoliko dana. Opravak može trajati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Najčešća nuspojava ove operacije je da pacijenti gube osjet na mjestu reza.

Terapija zračenjem

S terapijom zračenjem, zračenje je usmjereno na rak kako bi se spriječio rast i umnožavanje stanica raka. Napredak u liječenju raka također je omogućio liječnicima postavljanje minijaturnih radioaktivnih izvora unutar tijela zbog čega se ova terapija ponekad naziva unutarnje zračenje ili brahiterapija. Za provođenje brahiterapije, kirurzi stavljaju visoke doze zračenja unutar tijela u blizini mjesta tumora. Zračenje je koncetrisano na tumor dok zdravo tkivo ostaje pošteđeno.

Kemoterapija

Kemoterapija je lijek koji se koristi za uništavanje stanica raka. Takva vrsta liječenja često se koristi zajedno s drugim tretmanima, posebice kirurškim zahvatima.
U nekim slučajevima, liječnici radije daju pacijentima kemoterapiju prije operacije. Nadaju se da će liječenje smanjiti tumor, a operacija neće morati biti invazivna. Kemoterapija ima mnoge neželjene nuspojave, pa prije početka liječenja razgovarajte sa svojim liječnikom.

Hormonska terapija

Ako je vaša vrsta raka dojke osjetljiva na hormone, liječnik vam može započeti terapiju hormonima. Estrogen i progesteron, dva ženska hormona, mogu stimulirati rast tumora raka dojke. Hormonska terapija djeluje blokirajući tjelesnu proizvodnju tih hormona. Ova terapijamože pomoći usporiti i eventualno zaustaviti rast vašeg raka.

Lijekovi

Određeni lijekovi su dizajnirani za napad na specifične abnormalnosti ili mutacije unutar stanica raka. Na primjer, Herceptin (trastuzumab) može blokirati tjelesnu proizvodnju HER2 proteina. HER2 pomaže rast stanica raka dojke, tako da uzimanje lijekova za usporavanje proizvodnje ovog proteina može pomoći u usporavanju rasta raka.

Vaš liječnik će vam reći više o svakom posebnom tretmanu koji vam preporučujete. Saznajte više o liječenju raka dojke, kao i način na koji hormoni utječu na rast raka.

Prevencija raka dojke

Rak dojke nema uzročnika koji se može identificirati. Zbog toga se ne može potpuno spriječiti. Međutim, nakon zdravog načina života, redovitih pregleda i poduzimanja bilo kakvih preventivnih mjera koje vaš liječnik preporučuje mogu vam pomoći smanjiti rizik.

Faktori na koje utječe vaš način života koji povećavaju rizik od raka
Na primjer, žene koje su pretile imaju veći rizik od razvoja raka dojke. Održavanje zdrave prehrane i vježbanje može vam pomoći da izgubite težinu i smanjite rizik.
Pijenje previše alkohola također povećava rizik. To vrijedi za dva ili više pića dnevno. Međutim, nedavna studija otkrila je da čak i jedno piće dnevno povećava rizik od raka dojke.

Redovni pregledi
Redovna mamografija ne može spriječiti rak dojke, ali vam to može pomoći u smanjenju vjerojatnosti da će i dalje biti neotkriven. American Cancer Society daje sljedeće opće preporuke za mamografiju:

 • Žene u dobi od 40 do 44 godine: godišnji mamogram je obavezan.
 • Žene od 45 do 54 godine: preporučuje se jednom godišnje mamogram.
 • Žene 55 i više godina: preporučuje se mamogram svake 1 ili 2 godine

Napomena:
Da bi vam mamografija bila što manje bolna najbolji period za izvođenje ovog zahvata je od 7 do 12 dana nakon početka zadnje menstruacije

Ovo su samo smjernice. Specifične preporuke za mamografiju su različite za svaku ženu, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste saznali više.

Preventivno liječenje

Neke žene imaju povećani rizik od raka dojke zbog nasljednih faktora. Na primjer, ako vaša majka ili otac imaju štetne mutacije gena BRCA1 ili BRCA2, imate veći rizik da ćete dobiti rak. To značajno povećava rizik od raka dojke.
Ako ste u opasnosti zbog ove štetne mutacije, obratite se svom liječniku da biste znali šta dalje. Morate biti testirani kako bi ste saznali da li definitivno imate mutaciju.

A ako saznate da je imate, razgovarajte sa svojim liječnikom o svim preventivnim koracima koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od karcinoma dojke. Ovi koraci mogu uključivati ​​profilaktičku mastectomiju (kirurško uklanjanje dojke).

Samo-Pregled dojki

Uz mamografiju, ispitivanja na dojci su još jedan način za promatranje znakova raka dojke. Pregled ultrazvukom nakon što pronađemo kvržicu koristi se samo za razlikovanje ciste (šupljine ispunjene tekućinom) i čvrste nakupine.

Samo-pregled
Mnoge žene rade samo-pregled dojke. Najbolje je napraviti ovaj pregled jednom mjesečno, u isto vrijeme svaki mjesec. Pregled vam može pomoći da se upoznate s načinom na koji vaše grudi normalno izgledaju i kako se osjećate, tako da biste svjesni bilo kakvih promjena ako se pojave.

Kako se izvodi samo-pregled dojke?

 1. stanite ispred ogledala, tražite bilo kakvu promjenu na dojci ili bradavici, poput uvlačenja bradavice, iscjetka razlike u veličini dojke
 2. spojite ruke iza glave i stavite ih na potiljak, tražite bilo kakve promjene oblika dojke posebno u donjem dijelu.
 3. staviti ruke na bokove i nagnuti se prema ogledalu tako da gurate ramena i laktove prema naprijed, tražiti bilo kakve promjene.
 4. dignuti lijevu ruku na potiljak a desnom rukom pipati detaljno dojku jagodicama prstiju praveći krugove oko dojke prema bradavici tražiti bilo kakve nakupine ili kvržice obavezno pregledati područje između dojke i pazuha takođe
 5. polako nježno stisnuti bradavicu i vidjeti da li se pojavljuje bilo kakav iscjedak.
 6. Staviti jastuk ispod lijevog ramena a lijevu ruku ispružiti iznad glave, dojka je spljoštena pa ju je lakše pregledati isto to uraditi i sa desnom dojkom.

Pregled liječnika
Isto vrijedi i za ispitivanje dojki koje je obavio vaš liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik. Neće vas ozlijediti, a vaš liječnik može obaviti pregled dojki tijekom vašeg godišnjeg pregleda.
Ako imate simptome koji vas brinu, pitajte svog liječnika da vam pregleda dojku. Tijekom pregleda liječnik će vam provjeriti obje dojke. Vaš liječnik također može provjeriti ostale dijelove vašeg tijela kako bi vidio mogu li ti simptomi biti povezani s nekim drugim stanjem.

Reference:
 1. https://www.webmd.com/breast-cancer/understanding-breast-cancer-basics#1
 2. https://www.healthline.com/health/breast-cancer
 3. https://breast-cancer-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13058-019-1231-z
 4. https://www.healthline.com/human-body-maps/breast-ducts-mammary-glands#1
 5. https://www.healthline.com/health/breast-cancer-lobular
 6. https://www.healthline.com/health/inflammatory-breast-cancer-early-signs-pictures
 7. https://www.healthline.com/health/swollen-lymph-nodes
 8. https://www.healthline.com/health/triple-negative-breast-cancer-outlook-survival-rates-stage
 9. https://www.healthline.com/health/brca-testing#candidates
 10. https://www.healthline.com/health/breast-lump#1
 11. https://www.healthline.com/health/breast-biopsy#results
 12. https://www.healthline.com/health/radiation-therapy
 13. https://www.healthline.com/health/radiation-therapy
 14. https://www.healthline.com/health-news/safer-quicker-breast-cancer-treatment-gets-a-boost-102015
 15. https://www.healthline.com/health/chemotherapy
 16. https://www.healthline.com/health/breast-cancer-hormone-therapy-how-it-works-side-effects-more
 17. https://www.cancer.gov/

Komentariši