fbpx
notino popust

Masaže stomaka koje mogu pomoći spriječiti i rješiti problem nadutosti (plinova) kod beba

masaze stomaka bebe kod nadutosti

Plinovi: starijoj djeci to može izgledati smiješno. Za odrasle postoje medicinski proizvodi koji će vam pomoći da to riješite. Ali za bebu  nadustost (plin) može značiti nelagodu i bol.

Ako vaše dijete ima problema s nadustosti (plinom) zbog kojih je u nevolji, to može značiti duge noći s malo sna, puno plača i bebom koja se jednostavno ne može lako smiriti. Možda ćete biti spremni isprobati baš sve da se vaša beba osjeća bolje.

Masaža beba je često preporučeno rješenje za pojavu plinova. Ali ako ste novi u ovome, možda se pitate: Koja vrsta masaže djeluje? Postoje li posebne tehnike koje biste trebali koristiti? Kako to uraditi? Istraživali smo to za vas.masaza bebinog stomaka

Uobičajeni uzroci nadutosti kod dojene djece

 • Nepravilno hranjenje tokom dojenja dovodi do toga da vaša beba proguta previše zraka
 • Prekomjerno plakanje ispunjava bebin trbuh zrakom
 • Zatvor
 • Nezreli probavni trakt još uvijek uči da efikasno obrađuje hranu, plin i stolicu

Uobičajeni simptomi nelagodnosti kod plina kod dojene djece:

 • Pretjerano podrigivanje može ukazivati ​​na to da vaša beba guta previše zraka od hranjenja ili plakanja
 • Pljuvanje (iako je obično potpuno normalno) ponekad može biti znak nakupljanja plina
 • Prekomjerno nadimanje (opet obično uobičajeno i prirodan način za ublažavanje pritiska plina) može ukazivati ​​na to da probavni trakt vaše bebe još uvijek sazrijeva.
 • Napuhnut ili otečen trbuh može značiti da se plin zadržava u crijevima

uzroci nadutosti beba

Kako masirati bebu

Prvo i najvažnije, uvijek je dobra ideja razgovarati sa svojim pedijatrom o svim lijekovima kod kuće koje želite isprobati. Vaš liječnik može podijeliti važna zapažanja o sigurnosti ili efikasnosti ili ponuditi rješenja!

Ako dobijete zeleno svjetlo i pokušate dati bebi masažu kod plinova, počnite s procjenom raspoloženja djeteta. U idealnom slučaju, da bi masaža bila uspješna, mirni su, budni i zadovoljni kad započnete. Ako u bilo kojem trenutku vaša beba ponaša nemirno ili uznemireno, zaustavite masažu.

 • Možda je najlakše masirati bebu na početku dana ili prije nego što ode u krevet, kao dio njihove rutine prije spavanja. Možete ih masirati svaki dan ili samo povremeno.
 • Započnite s traženjem dozvole od bebe. Održavajte kontakt očima tokom masaže i započnite s vrlo nježnim dodirom. Uvijek možete povećati pritisak kako masaža napreduje, ako se vaša beba čini zadovoljnom i sretnom.
 • Ako vaša beba ukrućuje ruke ili gleda u stranu, možda nije pravo vrijeme za masažu. Stručnjaci predlažu da se čeka najmanje 45 minuta nakon uzimanja hrane kako bi se smanjio rizik od povraćanja kod bebe .
 • Masirajte bebu na toplom, mirnom mjestu. Stavite ih na leđa na mekani peškir i objasnite im šta radite.
 • Možda ćete htjeti koristiti ulje ili losion da vam bude ugodnije, ali imajte na umu sastojke. Najbolje je koristiti proizvod posebno za bebe, tako da je manja vjerovatnoća da iritira njihovu osjetljivu kožu.

kako masirati bebu

Masaža dječjeg trbuha kod nadutosti (plinova)

Želučani potezi koji masiraju trbuh osmišljeni su tako da podstaknu zarobljeni zrak da se kreće. Cilj je premjestiti plin i ostale tvari u crijevima prema crijevima.

Mnogi udari u stomaku koji su odgovorni za pojavu plina započinju u donjem desnom dijelu bebinog trbuha (tamo gdje započinje debelo crijevo) i završavaju u donjem lijevom dijelu bebinog trbuha (gdje započinje debelo crijevo). Kada gledate svoju bebu, to znači pomicanje s lijeve na desnu stranu.

Neke od tehnika masaže stomaka dojenčadi uključuju:

 • Kazaljke na satu. Zamislite sat na bebinom trbuhu. Počnite u 7 ili 8 sati i krećite se slijeva udesno u obliku polumjeseca, lagano pritiskajući i klizeći rukama u smjeru kazaljke na satu. Jedna ruka prati drugu.
 • Veslanje. Koristeći dugačku, široku, ružičastu stranu ruke vodoravno preko bebinog trbuha, lagano pritisnite blizu rebra i povucite duž bebinog trbuha. Jedna ruka prati drugu.
 • Punjenje. Položite dva palca ravno preko bebinog trbuha, iznad pupka. Lagano pritiskajući, odmaknite palčeve jedan od drugog.
 • Volim te. Počevši s desne strane bebinog pupka, pronađite slovo I. Pratite ga prateći slovo L bočno, počevši od gornjeg lijevog ugla bebinog trbuha, pomičući se preko desne strane i dolje. Završite obrnutim U oblikom, počevši od donjeg lijevog ugla bebinog trbuha i prateći prema gore, zatim preko trupa iznad pupka i nazad dolje po desnoj strani. Ne propustite priliku da i tokom ovoga svojoj bebi kažete koliko je volite!
 • Moonwalking. Počevši odmah iznad pupka na lijevoj strani, lagano hodajte i klizajte pokazivačem i srednjim prstima preko bebinog trupa na desnu stranu.

masaze kod bebi

Masaža stopala bebe kod nadutosti (plinova)

Pristalice refleksne terapije stopala kažu da se takvom praksom mogu poboljšati stanja poput nadutosti (plina) i probavne smetnje, ali nedostaju naučni dokazi. Opet, najbolje je iz predostrožnosti razgovarati sa svojim pedijatrom prije nego što započnete bilo kakvu terapiju kod kuće, poput refleksne terapije.

Ako vaš liječnik kaže da je u redu to pokušati, razmotrite točku pritiska za želudac i crijeva koja se nalazi oko gornje sredine stopala, odmah ispod jastučića. Nježno glađenje ovog područja stopala vaše bebe može donijeti olakšanje od plina.masaza stopala kod bebi

Masaža bebe kod kolika

Ne postoji jedini poznati uzrok kolika. Iako je plin predložen kao jedan od mogućih uzroka, tretmani usmjereni na smanjenje plinova ne umanjuju uvijek simptome kolike.

The Mayo Clinic sugerira masažu kao mogući način da se smanje grčevi kod bebe, ali ističe da ovaj način ne garantuje da će pomoći bebi svaki put.

Roditelji bezobrazne bebe trebaju biti spremni oslanjati se na širok spektar umirujućih mjera, a to može uključivati ​​i bebinu masažu ako tako odlučite.

Ako primijetite da podrigivanje vašeg djeteta uključuje prekomjerno pljuvanje ili povraćanje u mlazu ili ako se čini da vašu bebu boli tijekom ili nakon hranjenja, obratite se svom liječniku.

Vaš pedijatar može isključiti druge moguće uzroke nelagode, uključujući gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i predložiti druge tretmane po potrebi.uzroci kolika

Ostali savjeti koji mogu pomoći kod nadutosti

Ako izgleda da masaža ne djeluje na vašeg mališana ili tražite neke dodatne mjere udobnosti, postoji mnogo stvari koje možete pokušati pomoći u smanjavanju i sprječavanju pojave plina:

 • Vozite biciklo noge djeteta u zraku dok leže na leđima. To može pomoći u kretanju plina kroz sistem i potaknuti kakicu ako vaše dijete ima zatvor.
 • Lagano uvijte djetetove noge i bokove s jedne na drugu stranu, što može pomoći u kretanju stvari duž probavnog traga.
 • Uzmite dodatno vrijeme za podrigivanje bebe tokom hranjenja kako biste pomogli da zrak izlazi.
 • Ako hranite bočicom, provjerite protok bradavica. Ako je protok prebrz, vaše dijete možda guta zrak kada pije.
 • Promijenite marku boce . Iako nijedna marka nije savršena za uklanjanje plina, možda postoji ona koja bolje djeluje na smanjenje plina za vašu bebu.
 • Pređite na gotovu verziju formule za bebe u prahu. I ako ne primijetite bilo kakvu promjenu, možete se vratiti na (jeftiniju) verziju u prahu.

Neki roditelji kažu da lijekovi koji se kupuju bez recepta, poput vode ili kapi, pomažu njihovoj bebi kod nadutosti. Obavezno se obratite doktoru vašeg djeteta prije nego što krenete sa ovim postupkom.podrigivanje bebe

Zaključak

Plin može biti neugodan za bebe i njihove roditelje. Nema ništa teže nego vidjeti svog mališana u nevolji, ali ne odustajte dok god ima nade!

Masaža im može pomoći u premještanju plinova kroz probavni sustav i ne postoji ništa poput dodir roditelja koji utješi dijete.

Pružanje masaže novorođenčetu važno je zbog povezanosti majke i djeteta. Poput maženja, masaža je način da prenesete svoju ljubav i naklonost. Istraživanja pokazuju da i napredak bebe ovisi o tome dodiru – pokreće hormone, jača imunitet i pomaže u borbi protiv bolesti.

Također, masirane bebe su smirenije, bolje spavaju i manje plaču. Imajte na umu da će bebe vjerojatno biti nadute bez obzira na sve jer im je probavni sistem još uvijek nezreo. Ako ne možete pronaći očigledan uzrok bebine nadutosti, vjerojatno joj treba samo malo više vremena da sazri.

Pokušajte i s kraćim i češćim hranjenjem

Ako vam prekomjerno hranjenje predstavlja problem, pokušajte kraće dojiti svoju bebu. Kao pravilo, hranite bebu dvostruko češće i upola manje. Zapamtite: bebin trbuščić je otprilike veličine šake, pa joj ne treba toliko mlijeka kao što možda mislite.beba i biciklo

REFERENCE:
 1. https://www.healthline.com/health/baby/baby-massage-for-gas-2
 2. https://www.happyfamilyorganics.com/learning-center/mama/managing-gas-in-breastfed-babies/
 3. https://www.healthline.com/health/how-to-burp-a-sleeping-baby#burping-a-sleeping-baby

Komentariši