fbpx
notino popust

Razlozi zašto je Tom Cruise jedan od najposvećenijih glumaca u Hollywoodu

tom-cruise-mi-fallout
Image: Skydance.com

Tom Cruise je vrhunski glumac u Hollywoodu i jedan od najkomercijalnijih filmskih zvijezda svih vremena.

Tom Cruise je jedna od najboljih zvijezda akcijskih filmova, koji već više od 35 godina uspješno djeluje u Hollywoodu. S 59 godina, Cruise ne pokazuje znakove usporavanja. Prvi film u kojem je glumio kao glavni lik bio je Risky Business iz 1983. godine, a nakon 39 godina, Tom Cruise je zaradio svoju prvu milijardu dolara zahvaljujući filmu Top Gun: Maverick. Cruise je redefinirao što znači biti zvijezda u Hollywoodu, i pogledat ćemo kako se izgradio kao gigant koji je nadmašio svoje kolege.

Tom Cruise je Proizvod

U osnovi, Cruise vodi svoju karijeru kao posao, a zna da je on proizvod. Cruise je pomiješao sretan splet okolnosti sa kontrolom nad svojom karijerom kako bi proizveo uspješne filmove. Razumije kako upravljati svojim ulogama, tijelom, novcem i publicitetom kako bi ostao relevantan i na vrhu. Osim toga, bio je fleksibilan u promjenama trendova u Hollywoodu, kako bi sebe mogao usmjeriti u pravom smjeru.

Ako pogledate sve Tom Cruiseove filmove, primijetit ćete da je to njegova predstava; film je poput njegove platforme za oglašavanje. On je izvođač, proizvod, pa čak i ambasador brenda za svoje filmove. Da bi se osigurao da se izrazi na najbolji mogući način, Cruise je uvijek računao na rad s najboljim redateljima. Obično je redatelj autor filma, ali u filmovima Toma Cruisea, redatelji su više poput menadžera brenda koji su tu da pomognu pozicionirati proizvod za uspjeh. Ali to nije sve, Cruise je osmislio sustav kako bi se osiguralo da njegov proizvod uvijek ubire beneficije.

1993. godine Cruise je osnovao filmsku producentsku kompaniju poznatu kao Cruise/Wagner Productions, zajedno s Paulom Wagner, svojom bivšom agenticom za talente. To je bio pametan potez, jer je Cruise želio imati više kreativne slobode u svojim filmskim projektima. Od osnutka kompanije, kompanija je generirala 2,9 milijardi dolara tijekom 30 godina. U prvom filmu kompanije, Mission: Impossible, Cruise se pobrinuo da bankira veliki dio novca kroz povoljne uvjete u ugovoru. Na kraju je Cruise odnio 22% bruto prihoda, što je iznosilo 70 milijuna dolara. Ova struktura ga je obogatila i pružila mu više slobode nad drugim projektima u budućnosti.

Visokoprofilni Kaskader

Još od svojih mlađih dana, Cruise je uvijek pokazivao taj đavolji duh koji ga čini izvođačem kaskadera, poput držanja za letjelicu u zraku ili trčanja po vrhovima visokih zgrada. U dobi od 12 godina kupio je svoj prvi motocikl i to je bio početak brojnih sudara. Stoga, kada je otkrio glumu, to je bio savršen kanal za njega da ostvari svoje ambicije i avanturistički duh do kraja. Tako je počeo ulijevati svoju strast i dušu u to da postane najveći akcijski heroj u filmskoj industriji.

Već smo utvrdili da je Tom Cruise poslovni čovjek i glumac. I zato je lako vidjeti zašto inzistira na izvođenju svojih kaskada. Tom Cruise voli zabavljati svoju publiku, a izvođenje kaskada vidi kao vrata koja vode do njih. Za vrijeme snimanja Mission Impossible 2, producenti su obmanuli osiguravajuće kuće kako bi Cruise mogao nastaviti izvoditi svoje kaskade. Čak i filmski kritičari priznaju značaj njegovih kaskada kao jedan od razloga za uspjeh Mission Impossible 3, nakon što je izveo divlje kaskade na vrhu najviše zgrade na svijetu, Burj Khalifa. Teško je vjerovati da Cruise, koji se čini da se približava mirovini, još uvijek izvodi kaskade u svakoj misiji u filmovima Mission Impossible, koje su sada stvari koje njegovi fanovi uvijek iščekuju u novim izdanjima.

Odličan primjer Cruiseovih zapanjujućih kaskada je u filmu Mission Impossible: Rogue Nation, gdje pliva pod vodom bez ikakve opreme za disanje. Scena, koja je snimljena u jednom kadru, bila je moguća jer je Cruise mogao zadržati dah šest minuta, zahvaljujući naprednoj tehnici disanja koju uči vojska. Da bi Cruise uspješno izveo kaskadu u filmu, morao je proći mjesecima treninga. Prema trenerima, Cruise je uvijek tijekom treninga prelazio ciljeve postavljene od strane ekipe. Za prosječnu osobu, za postizanje takvog podviga može biti potrebno godine treninga, ali budući da je to Tom Cruise, on ga je oborio u rekordnom vremenu.

Prema New York Postu, koordinator kaskada, Wade Eastwood, izvijestio je: “On staje nogama i bori se za to i kaže [studiju] da u osnovi ako mu ne dozvole [da izvodi svoje kaskade], neće raditi film.” Da bi Cruise izvodio lude kaskade, redovito uvjetuje svoje tijelo. Dio toga je zbog njegove rutine vježbanja i rigoroznog plana prehrane. Javno je poznato da Cruise uzima savjete o prehrani i treningu od sportskih zvijezda poput Davida Beckhama. Kada to uparite s njegovim dobrim izgledom, imate recept za filmsku zvijezdu. Dobar broj njegovih prošlih ko-zvijezda, poput Simona Pegga, priznaje njegovu predanost disciplini prehrane i fizičkom treningu. Ostale zvijezde također vole trenirati s njim, jer su rutine vježbanja sinonim za postajanje prave ikone u showbizu. Teško je reći kada će Cruise okačiti čizme i zaploviti u zalazak sunca. Ali jedno je sigurno, Tom Cruise će još neko vrijeme biti u ovoj igri.

Glumačke Sposobnosti Toma Cruisea

No, usprkos svim njegovim inovacijama u kaskadama, postoji još jedan tip talenata za koji Tom Cruise ne dobiva dovoljno priznanja – on je također sjajan glumac. Da bismo shvatili koliko je rijetko i posebno biti dobar kaskader i glumac, treba samo pogledati paletu akcijskih zvijezda u današnjem Hollywoodu. Nema sumnje da su Dwayne Johnson, Jason Statham i Arnold Schwarzenegger fizički zastrašujući i talentirani kaskaderi/akcijske zvijezde. No, ako smo iskreni, oni ne pružaju uvijek najbolje emotivne performanse.

I, pogledajte, to nikako nije kritika. Svi gore navedeni glumci – i još mnogi drugi – dali su nam neke od najzabavnijih filmova u kinematografskoj povijesti. Teško je zamisliti Hollywood bez Rockyja, Ramba i franšize Brzi i žestoki, a da ne spominjemo Terminatora. Kao i Cruiseovi filmovi, obje franšize su dale svoj doprinos u revoluciji kaskaderskog rada u Hollywoodu, posebno kada je riječ o koreografiji borbe i automobilskim sekvencama.

No, za razliku od spomenutih glumaca, Tom Cruise ima glumačke sposobnosti koje odgovaraju njegovim kaskadama. Želite dokaz? Pogledajte njegovu vatrenu kemiju s Dustinom Hoffmanom u filmu Rain Man. Pogledajte njegovu transformaciju u filmu Tropic Thunder. Čak i njegovu intenzivnu izvedbu protiv Philipa Seymoura u Mission Impossible 3. Da biste uspjeli u Hollywoodu, ne morate biti dobar glumac – samo vam treba ‘zvjezdana moć’ i tržišna vrijednost. Tom Cruise ima te stvari i glumu koja to potkrepljuje. To je rjeđe nego što bi se moglo misliti.

Za kraj

Nevjerojatno je misliti kako je karijera Toma Cruisea ostala stabilna tijekom svih desetljeća u kojima je u industriji. Dok su druge akcijske zvijezde njegove vrste – Dolph Lundgren, Sylvester Stallone, Steven Seagal – dolazile i odlazile, putanja Cruiseove karijere samo je postajala jača.

On proizvodi svoje filmove, uvijek je spreman da ide korak dalje i očigledno je strastven u vezi sa svojim zanatom. Cruiseova posvećenost proizvodnji potpuno originalnog rada i upravljanju svojim brodovima ono je što ga izdvaja od ostalih u Hollywoodu.

Dok će Cruiseovi kritičari zavijati, vrijeđati njegove veze sa Scijentologijom i smijati se njemu kako skače gore-dolje na kauču kod Opre, on ipak ostaje Hollywoodsko zlato. Cruise neprestano podiže ljestvicu za zabavu i nastoji inovirati u svakom filmu. On je posljednja velika akcijska zvijezda iz doba kada je titula imala značaj. Čak i nakon trideset godina glume i kaskadera, Tom Cruise još uvijek krstari i dokazuje se kao jedan od najpoznatijih i najambicioznijih filmskih producenata Hollywooda.

Komentariši