fbpx
notino popust

Sve knjige o Harryju Potteru rangirane po popularnosti i šta o njima trebate znati

harry potter knjige

Knjige o Harryju Potteru JK Rowling neke su od najpopularnijih knjiga na svijetu. Serija knjiga započela je s Harry Potterom i kamenom mudraca 1997. godine, poznatom kao Harry Potter i kamen mudraca u Sjedinjenim Američkim Državama. U dva desetljeća od početka serije knjiga, prema Scholastic-u, prodano je više od 500 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Postoji sedam knjiga u seriji, ali koja je najbolja? Rangirali smo Harry Potter knjige od najgore do najbolje.

Knjige o Harryju Potteru

  • Harry Potter i kamen mudrosti / Harry Potter i kamen mudraca (1997)
  • Harry Potter i Dvorana tajni (1998)
  • Harry Potter i Zatočenik Azkabana (1999)
  • Harry Potter i Plameni pehar (2000.)
  • Harry Potter i Red feniksa (2003) 
  • Harry Potter i Princ miješane krvi (2005)
  • Harry Potter i relikvije smrti (2007)

Krenimo s rangiranjem Harry Potter knjiga, počevši s najlošijom od sedam, Harry Potter i Dvorana tajni.

Harry Potter i Dvorana tajni

Harry Potter i Dvorana tajni je druga knjiga iz serijala. Objavljena je 1998. godine, godinu dana nakon izlaska knjige Harry Potter i kamen mudraca.

Dvorana tajni nije loša knjiga, ali je najslabija u serijalu o Hariju Potteru, i to je općenito prihvaćeno. Obično se dogodi da svaka druga knjiga jednostavno bude bolja.

U ovoj knjizi, Hari, Ron i Hermiona pokušavaju otkriti tko je otvorio Dvoranu tajni i pustio čudovište u školu. Nakon što Hermiona bude pretvorena u kamen, Hari, Ron i profesor Lockhart odlaze u Dvoranu tajni kako bi spasili Ginny Weasley. Ginny je bila opsjednuta dušom Toma Riddlea koja je oslobođena iz njegovog dnevnika.

Iako se uništava dnevnik i pomaže Dumbledoru da shvati da je Voldemort stvorio Horcruxe kako bi sačuvao dijelove svoje duše ako bude ubijen, ova knjiga ne donosi puno toga važnog za budući tijek serijala. Ron i Hermiona se kasnije vraćaju u Dvoranu tajni i koriste očnjake baziliska da unište šalicu Helge Hufflepuff.

Na kraju knjige imamo dobar trenutak kada Hari Potter prevari Luciusa Malfoya tako da Dobbyju da čarapu, oslobađajući tako kućnog vilenjaka od ropstva.

Harry Potter i Red feniksa

harry potter i red fenixa

Harry Potter i Red feniksa je peti nastavak serijala o Harryju Potteru. Nastavlja priču nakon povratka Voldemorta, ubojstva Cedrica Diggoryja i drugih događaja iz knjige Harry Potter i Plameni pehar. Knjiga je objavljena 2003. godine.

U petoj knjizi, Harrya napadaju dementori dok je kod Dursleyjevih, što ga stavlja u opasnost da bude izbačen iz škole. Cijela stvar zapravo je dio zavjere Ministarstva magije kako bi zaustavili Harryja da širi vijest o povratku Voldemorta zbog straha od izazivanja panike među ljudima. 

Tijekom knjige, Harry se suočava s okrutnom profesoricom Dolores Umbridge, odsutnim Dumbledoreom, noćnim morama i općenito nezadovoljstvom i nepredvidljivošću.

Zbog veze koju Voldemort može koristiti da bi se povezao s Harryjem, Harry je prisiljen uzimati lekcije s Snapeom, koje su mučne, ali osvjetljujuće za čitatelje koji saznaju više o Snapeu, njegovoj povijesti s Harryjevim roditeljima i drugim stvarima. Također imamo neke sjajne trenutke između Harryja i Siriusa.

Općenito, Harry Potter i Red feniksa ne ostavlja tako jak dojam kao neke druge knjige. Saznajemo puno više informacija o prvom ratu protiv Voldemorta, a čitatelji dožive udarac kada Sirius Black bude ubijen u bitki u Ministarstvu.

Glavna zamjerka knjizi je uglavnom koliko je Ministarstvo magije uključeno u Harryjev život. Razumijemo zašto se to događa, ali to rezultira pričom koja je puno manje zabavna od prvih četiri knjige.

Harry Potter i kamen mudraca

Harry Potter i Kamen mudraca, poznat i kao Harry Potter i Kamen filozofa, prva je knjiga iz serijala Harry Potter. Objavljena je 1997. godine i pokrenula je jedan od najpopularnijih serijala knjiga svih vremena.

Prva knjiga upoznaje čitatelje s Harryjem Potterom, dječakom koji je preživio Voldemorta, i njegovim putovanjem u svijet čarolije, školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts te životom koji nije u potpunosti razumio nakon što je odrastao s tetkom i ujakom. Harryjevi roditelji su navodno poginuli u automobilskoj nesreći, no istina je da ih je ubio jedan od najmoćnijih čarobnjaka svih vremena, Lord Voldemort, dok je Harry nevjerojatno preživio.

Čitatelji prate Harryja u Hogwartsu gdje započinje svoje školovanje kako bi postao najbolji čarobnjak koji može biti. Tamo upoznaje svoje prave prijatelje, Rona i Hermionu, i upetlja se u urotu koja ima za cilj ukrasti Kamen mudraca, kamen koji bi svom vlasniku donio besmrtnost.

Harry Potter i Kamen mudraca ima nešto zaista čarobno, nevjerojatnu domišljatost koja zasjenjuje neke od njegovih nedostataka. Ova knjiga možda nije najbolje napisana u serijalu, ali obiluje maštom i to puno znači. Knjiga sjajno upoznaje fanove i Harryja s ovim čarobnim svijetom i postavlja temelje za izgradnju epskog serijala knjiga punih avanture.

Harry Potter i Princ miješane krvi

Harry Potter i Princ miješane krvi vjerojatno je najkontroverznija knjiga iz cijele serije o Harryju Potteru. Čini se da fanovi ili obožavaju ili mrze ovu knjigu, ali ona se definitivno nalazi između najboljih i onih slabijih knjiga. Zato se Harry Potter i Polukrvni princ nalazi upravo ovdje, negdje na sredini.

Harry Potter i Princ miješane krvi je šesta knjiga serije. Objavljena je 2005. godine, dvije godine prije Harry Pottera i Darova smrti. U knjizi, Harry pronalazi udžbenik napitaka koji je nekada pripadao Princu miješane krvi. Na marginama su upute kako pripremiti napitke, kao i nova čarobnjačka znanja i ideje koje intrigiraju Harryja. Čitatelji također prvi put detaljnije upoznaju Voldemortovu prošlost jer Harry i Dumbledore koriste pensieve kako bi pregledali uspomene Toma Riddlea prije nego što je postao najstrašniji čarobnjak od Grindelwalda.

S jedne strane, taj pogled u Voldemortovu prošlost vrlo je važan za priču i Harryjevu konačnu pobjedu nad tamnim čarobnjakom. To je jedna od jakih strana knjige, ali postoje i neki slabiji dijelovi. Iako imamo mnogo dobrih scena s Harryjem i Dumbledoreom, ovo nije najdinamičnija knjiga iz serije. Radnja se zapravo ne pojačava sve do samog kraja kada Harry i Dumbledore odlaze u pećinu, dobivaju ono što misle da je horcrux, i vraćaju se u Hogwarts. Tamo, Dumbledore je ubijen od strane Severusa Snapea, a Harryjeva misija postaje jasna: pronaći horcruxe i poraziti Voldemorta.

Harry Potter i Darovi smrti

Harry Potter i Darovi smrti sedma je knjiga serijala Harry Potter, objavljena u julu 2007. godine. To je posljednja knjiga serijala i jedna od najboljih knjiga.

Bilo je teško ne premjestiti ovu knjigu više na listi jer izvrsno uspijeva uvjeriti čitatelje da je vrijedna čitanja. Knjiga ima mnogo preokreta, uspona i padova, pobjeda i razarajućih gubitaka. Sveukupno, to je nevjerojatan završetak epske priče.

Harry, Ron i Hermione kreću na putovanje kako bi uništili preostale horcruxe i dali Harryju priliku da ga napokon ubije. To vodi do epskog zaključka u Bitki kod Hogwartsa, jednog posljednjeg razgovora između Harryja i Dumbledorea, te još mnogo ikoničnih trenutaka.

U “Harry Potteru i Darovima smrti” ima toliko toga. Kao da potraga za uništavanjem horcruxa nije bila dovoljno, Dumbledore navodno šalje Harryja, Rona i Hermionu na misiju pronalaska Darova smrti, čarobnih predmeta koji čine nositelja Gospodarom smrti. 

To je zanimljiv smjer u koji se priča kreće, budući da se nitko nije čuo za Darove smrti do ovog trenutka priče, koliko znamo, i to odvraća pažnju od nekih važnijih dijelova. Također dodaje intrigu i stvara sloj misterije koji smo očekivali od ove serije knjiga.

Sveukupno, Harry Potter i Darovi smrti se nalazi na listi malo niže, ali definitivno knjiga je u samom vrhu. Harry Potter i Plameni pehar i Harry Potter i zatočenik Azkabana su druge dvije knjige koje se također smatraju da su u tom vrhu.

Harry Potter i Plameni pehar

Harry Potter i Plameni pehar je četvrta knjiga iz serijala Harry Potter. Izdana je 2000. godine i po prvi put nova knjiga iz serijala Harry Potter istovremeno izlazi u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Serijal knjiga je postao još popularniji nakon izlaska knjige Harry Potter i zatočenik Azkabana 1999. godine.

Knjiga bi lako mogla biti na prvom mjestu liste najboljih, a neki fanovi bi doista mogli pomisliti da je ovo najbolja knjiga iz serijala. U knjizi Harry Potter i Plameni pehar, Harry se misteriozno prijavljuje na Trostruki čarobnjački turnir, iako je maloljetan i nije ispunjavao uvjete za prijavu.

Događa se toliko puno dobrih stvari u Plamenom peharu. Osim Trostrukog čarobnjačkog turnira, svijet se širi. Čitatelji doživljavaju Svjetsko prvenstvo u Quidiču i upoznaju zajednice čarobnjačka iz drugih zemljama. Upoznajemo i Ludo oko Moodyja, a na kraju priče otkrivamo još jedan epski preokret, saznajemo da je Ludo oko Moody koji predaje u školi zapravo Barty Crouch Jr, fanatični sljedbenik Voldemorta koji nikada nije odustao od svog gospodara.

Harry Potter i Plameni pehar postavlja temelje za posljednje tri knjige serijala, ali to čini na nevjerojatno zabavan, svjež i način, što se ne može reći za sljedeću knjigu, Harry Potter i Red feniksa.

Definitivno se osjeća promjena tonaliteta između prvih triju knjiga i Harry Pottera i Plamenog pehara. Cedric Diggory je ubijen od strane Voldemorta nakon što su on i Harry istovremeno uhvatili Trostruki čarobnjački pehar. Taj predmet je ključ portala koji ih odnosi u groblje gdje je Wormtail spreman vratiti Voldemorta. To je prvi put da u priči jedan učenik umire od Voldemortove ruke i svima je jasno kamo se priča kreće. Harry neće uvijek pobjeđivati.

Harry Potter i Zatočenik Azkabana

Harry Potter i Zatočenik Azkabana treća je knjiga iz serijala. Objavljena je u Velikoj Britaniji 8. jula 1999. godine. Nema sumnje da je Harry Potter i Zatočenik Azkabana najbolja knjiga u serijalu Harry Potter.

U knjizi Harry saznaje da je osoba odgovorna za smrt njegovih roditelja, prijatelj njegovog oca Sirius Black, pobjegao iz čarobnjačkog zatvora Azkaban i vjerojatno pokušava pronaći Harryja kako bi završio započeto. Black je primjećen u Hogwartsu, i opasnost postaje puno veća. U prve dvije knjige smo znali da je Harry u opasnosti, ali ovo je prvi put u serijalu kada čitatelji zaista razumiju opasnost.

Tu je i dobra misterija koja se polako otkriva. Harry, Dumbledore i oni koji su u tijeku saznaju da nije Sirius Black izdao Potterove. To je zapravo bio još jedan prijatelj njegovog oca, Peter Pettigrew, poznat i kao Wormtail, poznat i kao Ronov štakor Scabbers. Taj otkriveni detalj je nevjerojatan i vrlo je važan za cjelokupnu priču.

Zatočenik Azkabana je također jako zabavna knjiga! Osim priče o Siriusu Blacku, čitatelji se upoznaju i s Remusom Lupinom, vukodlacima, dementorima, Mapom osnivača, Buckbeakom, Povratnikom vremena i važnom pozadinskom pričom o Harryjevom ocu i njegovim prijateljima.

Komentariši