fbpx
notino popust

Kako gledati filmove o Harryju Potteru hronološkim redoslijedom

kako gledati harri potter filmove

Svi smo ušli u Čarobni svijet kroz knjige i filmove o Harryju Potteru, koji su nas upoznali s darovitim 11-godišnjim dječakom, njegovim prijateljima Ronom i Hermionom, te njihovom čarobnoj školom, Hogwartsom.  

Gledanje filmova o Harryju Potteru po redu, prateći priču kronološki unutar svijeta, nekada je bilo jednostavno, samo biste pronašli onaj dio u kojem Daniel Radcliffe izgleda najmlađe i počeli gledati. 

No, franšiza se sada proširila s filmovima Fantastične zvijeri, smještenim otprilike 70-ih godina prije Kamena mudraca. Stoga, da biste pogledali filmove o Harryju Potteru po redu, vaše putovanje sada započinje s Fantastičnim zvijerima i gdje ih pronaći, smještenim u 1926. godinu, s Eddiejem Redmayneom u ulozi Newta Scamandera.  

Fantastične zvijeri: Zločini Grindelwalda smješteni su u 1927. Treći dio Fantastičnih zvijeri namjerava se objavljen u Julu prošle godine, s još dva filma koja će zaključiti sagu o Scamanderu i Grindelwaldu. 

Onda započinje priča o samom Harryju, počevši s Kameno mudraca i završavajući drugim dijelom Darova smrti, s ukupno osam filmova koji su osvojili priznanja od strane kritičara. Trenutno se razvija i serija o Harryju Potteru za HBO Max.  

Za sada, pogledajte naš vodič u nastavku o tome kako pogledati sve filmove o Harryju Potteru pravim redosljedom.  

Čudesne zvijeri i gdje ih naći (2016 godina)

Radnja filma se dešava u 1926. godini, film “Fantastične zvijeri i gdje ih naći” je prvi prednastavak iz franšize “Harry Potter” koji je stigao u kina. S obzirom da se radnja dešava oko 70 godina prije nego što Hari počne školovanje u Hogvortsu, ovo je prvi film koji biste trebali pogledati ako želite pratiti kronološki redoslijed filmova. U prvom dijelu “Fantastičnih zvijeri”, pratimo Newta Scamandera (Eddie Redmayne) dok istražuje New York i čarobne tajne Sjedinjenih Američkih Država. 

Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela (2018 godina) 

Nekoliko mjeseci nakon završetka prvog prednastavka, Fantastične zvijeri: Grindelwaldova zlodjela odvode nas natrag u Englesku i donose još više poveznica s originalnim filmovima o Harryju Potteru. Dobivamo uvid u mladog Albusa Dumbledorea (Jude Law) i čak upoznajemo mladu Mindervu McGonagall (Fiona Glascott). Film se uglavnom fokusira na zločinca koji je otkriven u prvom filmu, Gellerta Grindelwalda kojeg glumi Johnny Depp. 

Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne (2022 godina) 

Film Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne, je prvi film u franšizi Fantastične zvijeri koji prikazuje pravi vremenski skok. Smješten pet godina nakon događaja iz ” Grindelwaldova zlodjela “, treći film iz franšize Fantastične zvijeri uglavnom se fokusira na samog Grindelwalda i ovaj put glumi ga Mads Mikkelsen. Iako postoje vremenski skokovi zbog stvorenja po imenu Qilin, veći dio filma se odvija u 1930-ima. 

Harry Potter i Kamen mudraca  (2001 godina)

Harry Potter i Kamen mudraca prvi je film iz originalne franšize Harry Potter. I dok se radnja filma većinom odvija 1991. godine, pravi početak filma je 1980.  godina kada je Harry rođen i kada ga Hagrid ostavlja kod Dursleyjevih. Budući da je ovo prvi film iz franšize Harry Potter, pruža nam prvi pogled na Harryja (Daniel Radcliffe), Hermionu Granger (Emma Watson) i Rona Weasleyja (Rupert Grint), kao i na prvobitni ulazak u svijet čarobnjaka kroz objektiv Muggle svijeta. 

Harry Potter i Odaja tajni (2002 godina)

Harry Potter i Odaja tajni je drugi film iz franšize i prati Harryjevu drugu godinu školovanja u Hogwartsu. Radnja filma se odvija između 1992. i 1993. godine, a Harry otkriva istine iz prošlosti, suočavajući se s ogromnim paukovima i mladim duhom Voldemorta. Također upoznajemo profesora Gilderoya Lockharta (Kenneth Branagh) i Dobbyja, kućnog vilenjaka, koji se pojavljuje po prvi put. 

Harry Potter i Zatočenik Azkabana (2004 godina)

Harry Potter i Zatočenik Azkabana je treći film iz originalne franšize i prati Harryjevu treću školsku godinu u Hogwartsu, koja se odvija 1993. godine. U ovom filmu počinjemo vidjeti tamniju stranu svijeta čarobnjaka, upoznajemo likove poput Siriusa Blacka (Gary Oldman) i Petera Pettigrewa (Timothy Spall). Također se upoznajemo s vukodlacima preko novog profesora Obrane od mračnih sila, Remusa Lupina (David Thewlis), i naravno, jezovitim Demontorima iz Azkabana koji usisavaju duše svojim žrtvama. 

Harry Potter i Plameni pehar (2005 godina)

Harry Potter i Plameni pehar je četvrti film iz originalne franšize i događa se u Harryjevoj četvrtoj godini u Hogwartsu. Radnja se odvija u 1994. godini, a Plameni pehar donosi novo uzbuđenje u Hogwartsu s dodatkom turnira Triwizard i Yule Balla. Upoznajemo nove važne likove poput Ludog Oka Moodya (Brendan Gleeson) i Cedrica Diggoryja (Robert Pattinson). Također imamo prvi pogled na profesionalni Quidditch turnir kao i članove i profesore iz drugih škola čarobnjaštva. Ovo je također prvi film u kojem se Harry suočava s Voldemortom (Ralph Fiennes) koji je po prvi put pojavljuje u fizičkom obliku. 

Harry Potter i Red feniksa (2007 godina)

Harry Potter i Red feniksa je peti film u originalnoj franšizi i radnja se odvija 1995. godine. Harry započinje svoju petu godinu u Hogwartsu s svojevrsnom novootkrivenom obitelji, a upoznajemo i neke druge članove Reda feniksa, poput Nymphadore Tonks (Natalia Tena) koja se može preobraziti u druge oblike. Također se prvi put susrećemo s Lunom Lovegood (Evanna Lynch), koja igra važnu ulogu u nadolazećim filmovima. Također imamo novu profesoricu Obrane od mračnih sila koja ima sklonost prema okrutnosti, Delores Umbridge (Imelda Staunton), koju svi mrze. 

Harry Potter i Princ miješane krvi (2009 godina) 

Harry Potter i Princ miješane krvi je šesti film koji je objavljen i odvija se 1996. godine. Kako Harry ulazi u svoju šestu godinu na Hogwartsu, školi čarobnjaštva i veštičarenja, počinje odrastati nakon što se suoči s još više smrti. U ovom filmu prvi put stvarno shvaćamo motive Severusa Snapea (Alan Rickman) i Draca Malfoya (Tom Felton). Također svjedočimo Voldemortu i Smrtonošama kako divljaju jer Dumbledore otkriva više tajni o proročanstvu kojem Harry pripada. Iako ovaj film postaje prilično mračan, također vidimo više o Ginny Weasley (Bonnie Wright) i razvijanje njenog odnosa s Harryjem. 

Harry Potter i Darovi smrti: 1. dio (2010 godina)

Harry Potter i Darovi smrti: 1. dio odvija se 1997. godine i poklapa se s sedmom i posljednjom knjigom u franšizi. Ovo je prvi film koji razdvaja priču jedne knjige na dva filma, i to iz dobrog razloga jer ima puno toga za istražiti. Umjesto da provodi sedmu godinu u Hogwartsu, Harry, Hermione i Ron kreću u stvarni svijet kako bi pronašli i uništili Horcruxe (predmenti koji predstavljaju dijelove duše Voldemorta). S puno akcije i dubokog razvoja likova između Harryja, Rona i Hermione, jasno je da franšiza ovdje doseže svoj vrhunac. Također dobivamo dublji uvid u odnose između Voldemorta i ostatka Smrtonoša. 

Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio (2011 godina) 

Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio je posljednji film u kronološkom nizu filmova o Harryju Potteru. Smješten u 1998. godini, ovaj film nastavlja priču s mjesta gdje je prvi dio stao. Dok Harry i njegovi prijatelji otkrivaju više informacija o proročanstvu u kojem je Harry uključen, konačno se vraćaju u Hogwarts za posljednji obračun s Voldemortom i Smrtonošama. To je emotivna bitka koja završava smrću nekih omiljenih likova iz svijeta Harryja Pottera, ali svjedočimo i istinskoj herojskoj ulozi Nevilla Longbottoma (Matthew Lewis) te vrlo jasnom završetku priče. 

Budućnost Harryja Pottera 

Iako trenutno nema planova za snimanje novih filmova o Harryju Potteru, franšiza će nastaviti stvarati nove sadržaje. Nedavno je najavljeno da će biti snimljena nova TV serija o Harryju Potteru temeljena na knjigama. Serija će imati potpuno novu glumačku postavu i biti će vjernija knjigama. Također, uspjeh igre Hogwarts Legacy naveo je developere da najave Hogwarts Legacy 2, koji će proširiti vremenski okvir priče o Hogwartsu još više unatrag. 

Komentariši