fbpx
notino popust

Najbolji filmovi o Harryju Potteru rangirani prema Rotten Tomatoes

svi harry potter fimovi

Svijet čarobnjaštva započeo je s filmovima o Harryju Potteru prije nego što se razvio u obimni, iako neujednačeni, filmski univerzum. Priča o dječaku koji je preživio očarala je fanove diljem svijeta, postajući kulturni fenomen i ostvarujući ogroman kritički i komercijalni uspjeh. Priča o Harryju završila je s filmom Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio, epskim i zadovoljavajućim završetkom sage koja je definirala jednu generaciju.

Lista filmova rangirani od strane Rotten Tomatoes: 

 • Fantastične zvijeri: Zločini Grindelwalda (2018) – 36%
 • Fantastične zvijeri: Tajne Dumbledorea (2022) – 62%
 • Fantastične zvijeri i gdje ih naći (2016) – 74%
 • Harry Potter i Darovi smrti – 1. dio (2010) – 77%
 • Harry Potter i Red feniksa (2007) – 77%
 • Harry Potter i Kamen mudraca (2001) – 81%
 • Harry Potter i Dvorana tajni (2002) – 82%
 • Harry Potter i Princ miješane krvi (2009) – 84%
 • Harry Potter i Plameni pehar (2006) – 88%
 • Harry Potter i Zatočenik Azkabana (2004) – 90%
 • Harry Potter i Darovi smrti – 2. dio (2011) – 96%

Ne želeći napustiti jednu od svojih najuspješnijih franšiza, Warner Bros. je odobrio seriju izvedenica koja je započela s filmom Fantastične zvijeri i gdje ih naći iz 2016. godine. Ova nova franšiza nije postigla isti kritički i komercijalni uspjeh kao prethodnica, ali je uspješno održala svijet čarobnjaštva prisutnim za nove generacije. Do sada je premijerno prikazano jedanaest filmova, uključujući Fantastične zvijeri: Dumbledoreove tajne, kao i blockbuster video igra Hogwarts Legacy. Većina filmova o Potteru dobila je značajnu pohvalu kritičara, kao što potvrđuju visoke ocjene na stranici za kritike Rotten Tomatoes, ali ulasci iz serije Fantastične zvijeri nisu bili tako sretni.

Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela (2018) – 36%

Fantastične zvijeri i gdje ih naći su bile dovoljno uspješne da zasluže nastavak, ali ovaj put film je fokusiran na Tamnog čarobnjaka Gellerta Grindelwalda. Film pokušava proširiti priču serijala, ali čini sebi medvjeđu uslugu fokusirajući se na još jednog Tamnog čarobnjaka, kojeg publika već zna da je značajno slabiji od Voldemorta. Zašto se onda mučiti s pričom o njemu?

Zločini Grindelwalda su ružna  mrlja u svijetu čarobnjaka. Jednostavno, neujednačeno i nepredvidivo, žonglira s više zapleta ne znajući što s njima. No, čini najgoru moguću pogrešku: dosadan je, i fanovi to osjećaju tokom cijelog filma. Zločini Grindelwalda postižu nevjerojatan podvig da nemaju ništa vrijedno unatoč produljenom trajanju, a nakon što se završe odjave, obožavatelji se ne mogu a da se ne zapitaju zašto film uopće postoji.

Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne (2022) – 62%

Kakvu razliku scenarist može napraviti? Nakon što je postalo jasno da je J.K. Rowling slaba scenaristica za film, Warner Bros. je angažirao iskusnog hollywoodskog igrača Stevea Klovesa, čovjeka koji stoji iza sedam od osam Potterovih filmova. Rezultat, Fantastične zvijeri: Dumbledoreove tajne je film koji izgleda sjajno u usporedbi s prethodnim, no kad je ljestvica tako nisko postavljena, onda je nije teško podići.

Ipak, zasluženo priznanje, Dumbledoreove tajne su ambiciozne, možda čak i previše dobro. Svijet je suviše kompliciran i ponekad neugodan, a priča ostaje kaotična i bez jasnog smjera. Velika skupina glumaca podiže film, posebno Jude Law koji nosi najveći teret. Fantastične zvijeri: Dumbledoreove tajne su još jedan zbunjujući ulazak u čarobni svijet, koji i dalje krši pravila o prikazivanju homoseksualnosti unatoč dobronamjernim namjerama.

Čudesne zvijeri i gdje ih naći (2016) – 74%

Nakon završetka Potter sage, Warner Bros. se našao s prostranim čarobnim svijetom i milijun načina kako ga iskoristiti. Odlučili su se za malu knjigu Čudesne zvijeri i gdje ih naći, zbirku nekoliko čarobnih stvorenja unutar čarobnog svijeta. J.K. Rowling napisala je scenarij koji se fokusira na autora fiktivne knjige, Newta Scamandera, i njegovo putovanje u New York tijekom 1920-ih.

Ovo novo poglavlje čarobnog svijeta bilo je svježe i uzbudljivo, dovoljno intrigantno da privuče fanove natrag u čarobni svijet. Film je imao impresivne vizualne efekte, dovoljno zanimljivu priču i niz šarmantnih izvedbi, uključujući Dan Foglera, Alison Sudol i nedovoljno iskorištenog Colina Farrella kao negativca. Završetak spušta cijeli film jer se ponavlja već viđeno i poznato, ali u

najvećem dijelu Čudesnih zvijeri je bio obećavajući novi početak za ovaj čarobni svijet.

Harry Potter i Darovi smrti: 1. dio (2010) – 77%

Podjela posljednjeg dijela Potter franšize mogla je izgledati kao pohlepni pokušaj zarade, što je i bilo. Međutim, Harry Potter i Darovi smrti imali su dovoljno zapleta i akcije da opravdaju dva filma, od kojih je prvi premijerno prikazan u novembru 2010. godine. Kao film putovanja, Darovi smrti: 1. dio bio je prvi put da su Harry, Ron i Hermione napustili udobnost Hogwartsa i suočili se s takozvanim stvarnim svijetom.

Prvi dio Darova smrti donosi neke od najjačih glumačkih izvedbi ove zlatne trojke dok raste napetost i prati ih neuspjeh. Film posebno ističe odnos trojice prijatelja i prirodu njihove neraskidive veze, što omogućuje neke od najdirljivijih scena sage. Postavljajući radnju protiv pozadine Voldemortovog uspona na vlast, Darovi smrti: 1. dio donosi uzbudljiv ulazak prepun napetosti koji itekako opravdava svoje postojanje.

Harry Potter i Red feniksa (2007) – 77%

Harry Potter i Red feniksa je prvi film nakon Voldemortovog povratka i prikladno odražava tamniji smjer kojim se franšiza kreće u svojoj drugoj polovici. Film je doslovno borba Harrya protiv cijelog svijeta, jer čarobni svijet okreće leđa dječaku i njegovim tvrdnjama o povratku Voldemorta. Također film predstavlja Dolores Umbridge, možda najboljeg negativca franšize, iznad samog Voldemorta.

Red feniksa prikazuje Harryja u njegovom najgorem izdanju. Ljut, sebičan, nestabilan i sklon emocionalnim ispadima, Harry iskušava suosjećanje publike, ali usprkos njegovim najboljim naporima ostaje nepovrijeđen. Ovaj film, koji je režirao redatelj David Yates, dugogodišnji član ekipe Harryja Pottera, također donosi najbolju borbu u franšizi, sukob između Voldemorta i Dumbledorea koji još nije nadmašen. Niz tragedija i važnih koraka u cjelokupnoj priči čine Red feniksa filmom koji se ne smije propustiti.

Harry Potter i Kamen mudraca (2001) – 81%

Chris Columbus je imao ogroman zadatak da predstavi čarobni svijet Harryja Pottera široj publici u vremenu kada su mnogi sumnjali da žanr fantastike još uvijek ima nešto novo za ponuditi. Njegovi napori u pokretanju franšize bili su većinom uspješni, pružajući prikladan, šarmantan i fantastičan početak koji je očarao fanove širom svijeta, zajedno s Gospodarom prstenova, oživio dugo uspavani žanr.

Harry Potter i Kamen mudraca je najdjetinjastiji dio sage. Čvrsto ostaje u dječijem prostoru, prekrivajući ili čak ignorirajući neke od najkompleksnijih tema u sagi. Međutim, teško je zamjeriti filmu zbog toga, pogotovo kada ima toliko magičnih stvari koji to nadoknađuju. Columbus i njegov tim stvorili su vizualnu bit svijeta čarobnjaka, otvarajući put za sve što je slijedilo.

Harry Potter i Odaja tajni (2002) – 82%

Harryjeva druga avantura je ulazak u tamnije područje, pokazujući prve smjernice kojima će franšiza na kraju krenuti. Odaja tajni prati Harryja tako što počinje čuti tajanstveni glas upravo kada se Odaja tajni ponovno otvori. S Columbusom ponovno na čelu, nastavak koristi gotovo sve elemente koji su funkcionirali u prvom filmu, ali uvodi i nekoliko novih.

Odaja tajni ima ambiciozniju i složeniju radnju, možda najintrigantniju u franšizi. Film je nešto pojednostavljen u usporedbi s izvornim materijalom, ali adaptacija ostaje dotjerana i napeta, nastavljajući Harryjevo putovanje. Odaja tajni nije najjači ulazak u franšizu, ali je pamtljiv film koji ima svoju snagu i postignuće samo po sebi

Harry Potter i Princ miješane krvi (2009) – 84%

Harryjeva šesta godina dolazi s njegovim najtežim izazovom do sada. S čarobnjačkim svijetom, svjesnim povratka Voldemorta i Dumbledoreom koji je često odsutan, Harry se mora sam pomiriti s ulogom “odabranog” lika. Harry tuguje zbog smrti Siriua i suočava se s osjećajima prema Ginny, što ga čini jednim od rijetkih priloga kojima je toliko stalo do Harryjeve psihe koliko i do njegove uloge heroja.

Princ miješane krvi imao je težak zadatak predstavljanja i razvoja elementa zapleta koji će biti ključan za uspješan završetak sage. Uspio je zahvaljujući snazi Michaela Gambona kao Dumbledorea i pametnom scenariju Stevea Klovesa. Otkrivanje ključnih informacija i nekoliko preokreta u odnosima likova čine Princa miješane krvi možda najvažnijim dijelom sage, osim Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio.

Harry Potter i Plameni pehar (2006) – 88%

Triwizard Turnir je pozadina velikog dijela radnje u filmu Harry Potter i Plameni pehar. Ovo je prvi film koji postavlja pitanje dvojnosti u Harryjevom životu. Ono što mnogi vide kao sreću i povlasticu, on vidi kao potencijalno smrtonosno breme. Plameni pehar donosi povratak Lorda Voldemorta i predstavlja Ralph Fiennesa u izvanrednoj izvedbi, što dodatno pojačava tim glumačkih talenata franšize.

Na prvi pogled, Mike Newell može djelovati kao neobičan izbor za režiju Potterovog filma. Međutim, kao što su to učinili i Columbus i Alfonso Cuarón prije njega, Newell donosi jedinstveni dodir franšizi, osjećaj sofisticiranosti i ozbiljnosti koji izuzetno dobro prijaju priči. Plameni pehar sadrži možda najmračniju scenu u franšizi, doista, prizor Harryja koji čvrsto drži Cedricovo mrtvo tijelo bio je najjasniji znak da Harry službeno napušta djetinjstvo.

Harry Potter i Zatočenik Azkabana (2004) – 90%

Cuarón je imao možda najteži zadatak u franšizi, preoblikovati dječju priču u nešto zrelije i mračnije što će obilježiti svijet Harryja Pottera u budućnosti. Srećom, daroviti meksički redatelj je uspio u svom zadatku i donio ono što mnogi smatraju najvećim dijelom sage.

Oslanjajući se manje na stvaranje svijeta u kojem se priča odvija, kao što su to činili prethodni i budući dijelovi, Zatočenik Azkabana se umjesto toga usredotočuje na putovanje Harryja, Rona i Hermione kroz adolescenciju. Naravno, tu je i složena priča s mnogo razina, ali ona je intimna i više se bavi istraživanjem i razvojem Harryjeve psihe nego napredovanjem Voldemortovih zlobnih planova.

Povratkom u Harryjevu prošlost i traumu koja ga je oblikovala, film započinje njegovo putovanje prema ulozi nespremnog heroja za koju je uvijek bio namijenjen. Film Zatočenik Azkabana je tamniji, mračniji i zreliji, vješto obrađujući teme koje su nove za franšizu. Ipak, film ima i mnogo srca i svrhe te pruža Harryju njegovu najosobniju avanturu.

Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio (2011) – 96%

Kada je Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio premijerno prikazan ljeta 2011. godine,  franšiza je već bila neizbrisivi dio duha vremena. Deset godina nakon premijere prvog filma, Darovi smrti: 2. dio napokon je donio priču o dječaku koji je preživio do napetog i gorčevitog kraja.

Film nije štedio na uzbuđenjima i čaroliji koju fanovi očekuju od posljednjeg dijela sage. No istovremeno, nagradio je svoju vjernu publiku emotivnim i snažnim završetkom koji je otvoreno pokazivao osjećaje. Sve u filmu ispunilo je visoka očekivanja fanova, i kada su se Harry, Ron i Hermione držali za ruke nakon Bitke kod Hogwartsa, nije bilo suhih očiju u dvorani.

Komentariši