fbpx
notino popust

Recenzija filma Harry Potter i Red feniksa

harry potter i odred feniksa

Godine 2007. David Yates je objavio film Harry Potter i Red feniksa temeljen na istoimenom romanu iz 2003. godine J. K. Rowling. To je peti film iz serijala o Harryju Potteru. Glavne uloge igraju Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Richard Griffiths, Imelda Staunton, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, David Thewlis i Emma Thompson. Film je u kinima zaradio 939,9 miliona dolara.

Film Harry Potter i Red feniksa je ocijenjen od strane MPAA s oznakom PG-13 zbog scena nasilja i zastrašujućih slika.

U ovom nastavku izuzetno uspješne franšize o Harryju Potteru J.K. Rowling, adolescencija heroja prolazi kroz niz iskustava koja ga uvode u svijet odraslih: zastrašujuće noćne more, prvi poljubac, suočavanje s odvratnošću reda, otkrivanje složenosti bitke između dobra i zla te bolna i teška naučena lekcija koju mora izvući iz smrti na mnogo različitih razina. Zvuči prilično ozbiljno, zar ne? I jest, kao i tereti odrastanja, čak i ako ste iskusni čarobnjak.

U početnim scenama ovog uzbudljivog avanturističkog filma, maštovito i vješto režiran od strane Davida Yatesa, Harry (Daniel Radcliffe) je doveden pred sud od strane Ministra magije, Corneliusa Fudgea, zbog korištenja magije izvan škole u prisustvu Muggles. Čini se da su stvari protiv njega sve dok Albus Dumbledore (Michael Gambon), ravnatelj Hogwartsa, ne stane u njegovu obranu i dopusti mu povratak u školu. No, nije baš dobrodošao tamo. 

Mnogi u zajednici odbijaju vjerovati da istina o povratku zloga Lorda Voldemorta. Još uvijek ima mnogo onih u zajednici koji odbijaju vjerovati da se Voldemort vratio i okuplja nove sljedbenike. Harrya muče noćne more i osjeća se izolirano čak i od svojih najboljih prijatelja Hermione (Emma Watson) i Rona (Rupert Grinta).

Kako bi unijeli više reda u Hogwarts i suzbili priče o Voldemortu, Ministar magije je dodijelio Dolores Umbridge (Imelda Staunton) da poučava Obranu od mračnih umjetnosti. Obučena u ružičasto i govoreći odlučno, najavljuje da će se usredotočiti samo na teorijsko znanje kako bi učenici prošli svoje ispite.

 Ona započinje svoju vlastitu privatnu inkviziciju s nizom pravila koja su osmišljena da ograniče prakticiranje magije, diskreditiraju Harryja Pottera i uklone ravnatelja Dumbledorea. (Dobivamo dojam koliko je opaka kad vidimo da njen ured ima 200 tanjura s mačkama na zidovima, pri čemu svaki drži zarobljenu mačku koja mjauče.) Ubrzo Umbridge uspijeva pretvoriti Hogwarts u vrlo represivno mjesto.

Svjesni da će se učenici morati braniti od Tamnih sila, Hermione i Ron uvjeravaju Harryja da poučava skupinu voljnih tinejdžera prikladnim čarolijama. Njihova grupa je posveta originalnom Redu Feniksa, tajnoj organizaciji osnovanoj od strane Dumbledorea da se suprotstavi silama zla, Harryjevi roditelji, obitelj Weasley i njegov prijatelj Sirius Black su također bili članovi. 

Harryjevo raspoloženje se poboljšava dok podučava svoje vršnjake kako koristiti svoje moći u dobre svrhe. Posebno je impresioniran podrškom koju dobiva od Lune Lovegood (Evanna Lynch), tihe mlade djevojke, i Cho Chang (Katie Leung), svoje dugogodišnje obožavateljice.

U jednom trenutku, Sirius (Gary Oldman), njegov kum i najbolji prijatelj njegovog oca, govori Harryju da svijet nije podijeljen na dobre i loše ljude, i da svi mi imamo svjetlo i tamu u sebi. Prijevara i izdaja u Hogwartsu pružaju dobre lekcije o toj istini. 

Harry je podučavan od strane profesora Snapea (Alan Rickman) umjetnosti Occlumencyja u nadi da će se moći nositi s pokušajima Mračnog Gospodara da kontrolira njegov um. U procesu, otkriva neugodnu istinu o svom voljenom ocu. Dok se Harry priprema za borbu s Voldemortom zajedno s još pet vještica i čarobnjaka koje je obučio, visoki div i neki Kentauri pružaju uznemirenost. Konačna borba vodi Harryja korak dalje na njegovom teškom putu odrastanja u svijetu straha, ugnjetavanja i kaosa. Najvažnija lekcija ovog dijela njegova putovanja dolazi polako, ali sigurno, spoznaja da ima i treba podršku svojih prijatelja.

Komentariši