fbpx
notino popust

Roditelji, djeca i disciplina

Roditelji disciplina

Kako vaše djete možete naučiti disciplini kako bi ono moglo dobro funkcionirati kod kuće i u javnosti?

Svaki roditelj želi da njihova djeca budu sretna, poštovana, da ih poštuju drugi i da mogu naći svoje mjesto u svijetu kao odrasli. Nitko ne želi biti optužen za podizanje razmaženog djeteta.
Ali ponekad se čini da su ti ciljevi kilometrima daleko od trenutnog ponašanja vašeg djeteta.

Što je disciplina?

Disciplina je proces podučavanja vašeg djeteta koja je vrsta ponašanja prihvatljiva, a koja vrsta neprihvatljiva. Drugim riječima, disciplina uči dijete da slijedi pravila. Učinkovita disciplina koristi mnogo različitih alata, poput pozitivnog pojačanja, modeliranja i obitelji koje voli i podržava. Ponekad su kazne učinkovite mjere, ali to ne znači da se dobra disciplina uglavnom odnosi na kazne. Zvuči tako jednostavno, ali svaki roditelj u jednom ili drugom trenutku postaje frustriran pitanjima koja se tiču djece i discipline.Disciplina djece

Uspostavite svoju ulogu kao roditelja

Roditelji se suočavaju sa preprekama kada pokušavaju naučiti djecu dobrom ponašanju:

 • Ne poštuju i ne slušaju: “Sigurno sam vam rekao hiljadu puta!”
 • Slušaju, ali prkose ili namjerno ne poštuju zahtjev za dobrim ponašanjem.

Vaša je odgovornost kao roditelja da pomognete svom djetetu da postane samostalno, samokontrolirano i da poštuje starije osobe od sebe. No, glavna odgovornost za disciplinu leži na roditeljima.

Doktori opisuju četiri tipa roditeljstva . Koji je vaš?

Tipovi roditeljstva

Autoritativni roditelj ima jasna očekivanja i posljedice i privržen je svom djetetu. Autoritativni roditelj omogućava fleksibilnost i zajedničko rješavanje problema s djetetom. To je najučinkovitiji oblik roditeljstva. Takva djeca imaju veliko samopouzdanje i odgovorna su.

Autoritarni roditelj ima jasna očekivanja i posljedice, ali pokazuje malu naklonost prema svom djetetu. Roditelj možda kaže stvari poput: “zato što sam mama, to je razlog zašto.” Ovo je manje učinkovit oblik roditeljstva. Takva djeca su uglavnom povučena nesigurna i mogu biti i agresivna.

Popustljiv (permisivan) roditelj pokazuje veliku naklonost prema svom djetetu, ali pruža malu disciplinu. Ovo je manje učinkovit oblik roditeljstva. Takva djeca su uglavnom nesigurna, dobro se ne snalaze impulzivna i mogu biti sklona agresiji kad ne dobiju šta žele.

Zanemarujući (indiferentan) roditelj pokazuje slabu kontrolu prema svom djetetu, roditelji ih zanemaruju zaokupljeni su više sami sobom ne pokazuju ljubav prema svojoj djeci, djeci ne postavljaju nikakve granice. Takva djeca ne slušaju nikog, sklona su delikventim oblicima ponašanja.Stilovi roditeljstva

Tehnike discipline

Što ćete odabrati može ovisiti o vrsti neprimjerenog ponašanja vašeg djeteta, dobi djeteta, temperamentu vašeg djeteta i stilu vašeg roditeljstva. Američka akademija za pedijatriju, Američka udruga dječje i adolescentne psihijatrije i Nacionalno udruženje za mentalno zdravlje preporučuju sljedeće:

Nagradite dobro ponašanje : Priznanje dobrog ponašanja najbolji je način da potaknete dijete da ga nastavi. Drugim riječima, “Uhvatite ga da je dobar.” Nagradite djete kad pokaže ponašanje koje ste tražili.

Prirodne posljedice : Vaše dijete čini nešto pogrešno, a vi prepuštate djetetu da iskusi rezultat takvog ponašanja. Nema potrebe da “se pravdate”. Dijete vas ne može kriviti za ono što se dogodilo. Na primjer, ako dijete namjerno razbije igračku, više nema tu igračku s kojom bi se igrao.

Prirodne posljedice mogu dobro funkcionirati kada djeca izgleda ne “čuju” vaša upozorenja o potencijalnom ishodu njihovog ponašanja. Ipak budite sigurni da svaka posljedica koju bi mogli doživjeti nije opasna.

Logičke posljedice : Ova je tehnika slična prirodnim posljedicama, ali uključuje opisivanje djetetu kakve će posljedice imati neprihvatljivo ponašanje. Posljedica je izravno povezana s ponašanjem. Na primjer, kažete svom djetetu da ako ne pokupi igračke, one će se ukloniti za tjsedmicu dana.

Oduzimanje privilegija : Ponekad nema logične ili prirodne posljedice lošeg ponašanja – ili nemate vremena za razmišljanje. U ovom slučaju, posljedica neprihvatljivog ponašanja može biti oduzimanje privilegija. Na primjer, ako djete na vrijeme ne dovrši domaću zadaću, možda ćete odlučiti oduzeti televizijske privilegije za večer. Ova tehnika discipline najbolje funkcionira ako je privilegija:

 • Na neki način povezan sa ponašanjem
 • Nešto što dijete cijeni
 • Oduzeto je što prije nakon neprimjerenog ponašanja (posebno za malu djecu)

Vrijeme za odmor ako znate točno što je dijete pogriješilo ili vam je potrebna pauza od djetetovog ponašanja. Budite sigurni da imate vremensko ograničenje određeno vrijeme kad da to uradite. To bi trebalo biti tiho, dosadno mjesto – vjerojatno ne spavaća soba (u kojoj se dijete može igrati) ili opasno mjesto poput kupaonice. Ova se disciplinska tehnika može raditi s djecom kada je dijete dovoljno staro da shvati svrhu odmora – obično oko 2 i više godina, s oko minute vremena za svaku godinu starosti. Vrijeme za odmor najbolje prolazi s mlađom djecom za koje se odvajanje od roditelja uistinu smatra nedostatkom.

Tjelesno (fizičko) kažnjavanje, kao što je udaranje, ne preporučuju ni pedijatri ni psiholozi. Zašto? Prije svega zato što tehnike discipline bez fizičkog kažnavanja rade bolje s manje negativnih posljedica. Prema njima, udaranje može:

 • Učiniti djecu agresivnijom
 • Postanu nasilniji i naštete djetetu
 • Natjerajte djecu da misle kako nije u redu fizički povrijediti nekoga koga volite

Savjeti za održavanje discipline

Prilagodite svoje  tehnike discipline kako bi se dobro uklopile s djetetovim temperamentom. Ključ učinkovite discipline je razumjeti tko je vaše dijete, posebno njegov temperamentni stil, i upotrijebiti svoju disciplinu kako biste mu pomogli da ostvari svoj potencijal s obzirom na te talente i sklonosti. Ali vaš cilj ne bi trebao biti pretvoriti ga u nekoga tko nije.

Obavijestite djete o svom planu discipline . Disciplinske tehnike ne bi trebale ispadati “neočekivano”, pogotovo ako isprobate nešto novo. Djeci koja su dovoljno stara da razumiju, tijekom planirane rasprave objasnite tehniku, zašto je koristite i za šta se nadate da će je ostvariti. Starija djeca mogu biti uključena u odabir koje bi nagrade i posljedice bili primjereni.

Poštujte svoje djete . Ako pokažete svom djetetu poštovanje – čak i kad disciplinirate dijete – više je vjerovatno da će dijete u životu poštivati vas, ostale članove obitelji i druge ljude. Ako ga “izgubite” ili pretjerano reagirate, izvinite se. Ponašajte se onako kako želite da se vaše dijete ponaša.

Budite dosljedni . Svaka tehnika neće uspjeti ako ne slijedite ili ne primjenjujete posljedice dosljedno. Ako kažete, na primjer, da će igračke neće vidjeti sedmicu dana, onda ih odnesite ako se loše ponašanje nastavi.

Ne kršite pravila o disciplini i nakon izlaska i lošeg djetetovog ponašanja, zato što je dijete pravilo vam probleme tijekom kupovine. Ako popustite djetetovim zahtjevima, muke će se nastaviti.

Pokušajte održati svoje ciljeve i tehnike. Ako je više od jedne odrasle osobe odgovorno za djetetovu disciplinu, budite sigurni da se slažete sa pristupima koje ćete koristiti.

Kad je gotovo, gotovo je . Nakon što posljedica istekne ili je vrijeme provedeno, nemojte tražiti isprike ili nemojte nastavite predavati o ponašanju. Pomozite svom djetetu da se vrati u odgovarajuću aktivnost.

Shvatite što je bitno za razvoj vašeg djeteta . Prije discipliniranja djeteta, provjerite je li dijete zaista razumjelo što ste od njega ili nje tražili. Ponekad roditelji postavljaju zahtjeve za ponašanjem koje nadilazi djetetovu sposobnost da to ispoštuje. Baš kao i druge životne vještine, ponašanja se često trebaju “odrasti”.

Potražite “zašto” iza djetetovog ponašanja . Ako primijetite obrazac neprimjerenog ponašanja, dio rješenja je potražiti “zašto”. Na primjer, možda se vaše dijete uznemiri zbog nečeg drugog, kao što je to da se prijatelj udaljava. Možda je vaše dijete imalo loš dan u školi. Možda se vaše dijete osjeća stresno zbog obiteljskih problema. Možda je umorno ili gladno .

Ova objašnjenja ne opravdavaju ponašanje, ali razumjeti zašto se to događa može pomoći vama i vašem djetetu da pronađete načine kako to spriječiti da se ponavlja i iznova ponavlja.

Kako da znate kada i gdje potražiti pomoć?

Opustite se. Čak i ako imate najbolje tehnike discipline i stil roditeljstva, ima dana kada se čini da ništa ne funkcionira. Ili ste možda i vi imali loš dan. Razvijanje vještina za pozitivnu disciplinu zahtijeva puno prakse i puno vremena. Ako smatrate da ste pogriješili, budite iskreni. Ispričajte se svom djetetu i objasnite kako planirate promijeniti odgovor sljedeći put.

Ponekad je moguće da ne znate što dalje. Ili možda ne znate kako iz onoga što sada radite promijeniti na nešto što će biti učinkovitije.

Kad god imate pitanja o djetetovom ponašanju i disciplini, obratite se doktoru svog djeteta. Možda je vrijeme da potražite pomoć  kada vidite:

 • Stalno nepoštovanje svih autoriteta: roditelja, učitelja i drugih odraslih osoba
 • Agresivno ili destruktivno ponašanje
 • Znakovi depresije , nemaju prijatelje ili prijete samoubojstvom
 • Vaše dijete ili drugi članovi obitelji koriste drogu ili alkohol kako bi se nosili sa stresom ili drugim problemima u svom životu
 • Ako su loši odnosi unutar obitelji

Da li vikanje i deranje može uticati na vaše djete da bude poslušno?

Ako ste roditelj, znate da vam ponekad emocije najbolje idu. Nekako djeca stvarno mogu pritisnuti dugme za koje niste znali da ih imate.

Niste sami u tome, a osjećaji roditeljske frustracije normalni su. Dobra vijest je da možete promijeniti način na koji razgovarate sa svojom djecom, prelazeći iz vikanja u dijalog s poštovanjem.

Zašto roditelji galame?

Kratki je odgovor zato što se osjećamo preopterećeni ili ljuti, što nas tjera da povisimo glas. Ali to rijetko rješava situaciju. To može smiriti djecu i nakratko ih učiniti poslušnima, ali to ih neće učiniti da isprave svoje ponašanje ili svoje stavove.

Ukratko, uči ih da se više plaše nego da razumiju njihove posljedice.

Djeca se oslanjaju na roditelje zbog učenja. Ako su bijes i povezana agresija poput vikanja dio onoga što dijete u svojoj obitelji doživljava kao “normalno“, to će odražavati i njihovo ponašanje.

Učinci galame (vikanja)

Ako ste ikada vikali, znajte da povišen glas poruku ne čini jasnijom. Vaša djeca nisu drugačija. Vikanje će ih iznervirati, a disciplina biti žešća, budući da svaki put kad podignete glas smanjuje njihovu prijemčivost.

Nedavno istraživanje ističe da vikanje djecu čini agresivnijom, fizički i verbalno. Vikanje općenito, bez obzira na kontekst, izraz je bijesa. Plaši djecu i čini da se osjećaju nesigurno.

Smirenost, s druge strane, je uvjerljiva, zbog čega se djeca osjećaju voljena i prihvaćena usprkos lošem ponašanju.

Ako vikanje na djecu nije dobra stvar, vikanje koje dolazi verbalnim padovima i uvredama može se kvalificirati kao emocionalno zlostavljanje. Pokazalo se da ima dugoročne učinke, poput anksioznosti, niskog samopoštovanja i povećane agresije.

To također čini djecu podložnijima za nasilništvo, jer su iskrivljene njihove zdrave granice i samopoštovanje.Učinci galame

Alternativa za povišenje glasa

Djeca koja imaju snažnu emocionalnu povezanost s roditeljima lakše su disciplinirana. Kad se djeca osjećaju sigurno i bezuvjetno voljena, bit će spremnija za dijalog i slušanje prije nego sukob eskalira u epizodu bijesnog vikanja.

Evo kako možete vježbati pozitivnu disciplinu koja ne uključuje vikanje.

 1. Dajte sebi odmora

Uhvatite se prije nego što se naljutite tako da izgubite kontrolu i povisite glas. Ako se na trenutak odmaknete od konfliktne zone, pružite sebi priliku za preispitivanje i duboko disanje, što će vam pomoći da se smirite.

Također svoju djecu učite o granicama i upravljanju snažnim emocijama na zdrav način.

 1. Razgovarajte o emocijama

Ljutnja je normalan osjećaj od koga se može naučiti ako se pravilno upravlja. Priznajući sve emocije, od radosti i uzbuđenja do tuge, ljutnje, ljubomore i frustracije, podučavaš svoju djecu da su sva ona dio našeg ljudskog repertoara.

Razgovarajte o tome kako se osjećate i potaknite svoju djecu da učine isto. Pomoći će im da razviju poštujući odnos prema sebi i drugima i oblikuju zdrave odnose u životu.

 1. Loše ponašanje djece možete rješiti polako, smireno ali odlučno

Djeca se povremeno loše ponašaju. To je dio odrastanja. Razgovarajte s njima odlučno smireno, što ostavlja dostojanstvo netaknuto, ali se jasno daje do znanja da se loše ponašanje neće toleristati.

Spustite se na njihovu razinu, a ne da razgovarate s njima odozgo ili iz daleka. U isto vrijeme, zapamtite da među vama priznajete poštujuće ponašanje i rješavanje problema.

 1. Koristite posljedice, ali prijetnje izostavite

Prema Barbara Coloroso , autorici knjige „Djeca vrijede!“, Korištenje prijetnji i kazne stvara više ljutitih osjećaja, ogorčenosti i sukoba. Dugoročno sprečavaju vaše dijete da razvije unutarnju disciplinu.

Prijetnje i kazna ponižavaju i sramote djecu, čineći ih nesigurnima. S druge strane, posljedice koje se odnose na određeno ponašanje, ali dolaze sa pravednim upozorenjem (poput oduzimanja igračke nakon što je objašnjeno da su igračke za igru, a ne za udaranje) pomažu djeci u boljem izboru.

Osnovne potrebe

Zadovoljstvo osnovnih potreba, poput spavanja i gladi, usrećuje djecu i čini općenito njhovo ponašanje boljim. Također, uspostavljanje rutine pomoći će im da budu manje zabrinuti i umanjiti će rizik da se loše ponašaju.

Što učiniti ako galamite?

Bez obzira na to koliko je dobra vaša strategija sprečavanja vikanja, ponekad ćete povisiti glas. To je u redu. Zauzmite to i ispričajte se, a vaša će djeca naučiti važnu lekciju: Svi radimo pogreške i trebamo se ispričati.

Ako vaša djeca viču, podsjetite ih na granice i kako vikanje nije prihvatljiv način komunikacije. Moraju znati da ste spremni slušati sve dok pokazuju poštovanje.

Modelirajte isto tako što ćete sebi omogućiti vrijeme da se ohladite svoje motore prije nego što razgovarate sa svojom djecom kada ste uznemireni ili preplavljeni emocijama.

Pomoći ćete im da stvore cjeloživotne navike koje olakšavaju upravljanje sukobom. To će naučiti vašu djecu da razumiju pogreške, svoje i tuđih ljudi, a taj je oproštaj važno sredstvo za zdravu komunikaciju u obitelji.Što učiniti ako galamite?

Ako ste se do sada oslonili na vikanje kako biste disciplinirali svoju djecu, vjerojatno vidite posljedice toga:

 • Vaša se djeca mogu koristiti vikanje kako bi međusobno prenijeli svoje poruke.
 • Razgovaraju i viču na vas, a ne samo s poštovanjem.
 • Vaš odnos s njima nestabilan je i nestabilan do te mjere da ne možete komunicirati na zdrav način.
 • Oni se mogu odmaknuti od vas i mogu biti pod utjecajem svojih vršnjaka.

Takvo loše ponašanje možete promijeniti. Započnite iskrenim razgovorom sa svojom djecom o tome kako je  vikanje loše i zašto tako ispoljiti svoj bijes nije dobro.

Učinite svoj dom mirnim okruženjem u kojem ljudi komuniciraju s poštovanjem i priznaju osjećaje jedni drugima bez okrivljavanja, sramote ili prosuđivanja. Samo iskrenost drži dijalog otvorenim.

Ako pogriješite, ne odustajte. Nije lagan put, ali vrijedi svakog truda.

REFERENCE:
 1. https://www.webmd.com/parenting/guide/default.htm
 2. https://www.webmd.com/depression/guide/detecting-depression
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2888480/pdf/nihms-198378.pdf
 4. https://www.healthline.com/health/parenting/yelling-at-kids

Komentariši