fbpx
notino popust

Vodič pri odabiru autosjedalice – kako odabrati najbolju za vaše dijete?

Autosjedalice

Korištenje autosjedalice (sigurnosno sjedalo za djecu) najbolji je način zaštite djece prilikom vožnje automobilom. Svaka država zahtijeva da dijete ili beba budu zavezani. I to s dobrim razlogom – nehotična ozljeda je vodeći uzrok smrti kod djece, a većina takvih ozljeda proizlazi iz automobilskih nesreća.Sigurnosna sjedala za djecu mogu uvelike smanjiti rizik od potencijalno smrtonosne ozljede, posebno za bebe, ali i za malu djecu.

Ipak, mnoga sigurnosna sjedala se pogrešno koriste. Prilikom odabira bilo koje autosjedalice, slijedite neke opće smjernice koje će vam pomoći povećati sigurnost djeteta.

Najbolja autosjedalica nije uvijek najskuplja – to je ona koja najbolje odgovara djetetovoj težini, veličini i dobi, kao i vašem vozilu. Kada odaberete mjesto, svakako isprobajte, imajući na umu da slike i ilustracije možda neće pokazati pravilnu upotrebu. Na vama je naučiti kako pravilno postaviti automobilsko sigurnosno sjedalo koje koristi dijete za vožnju.

Ako vam je potrebna pomoć pri instalaciji sigurnosnog sjedala ili želite da neko provjeri jeste li ga pravilno instalirali, obratite se odjelu koji ima stručno osoblje i opremu za pomoć roditeljima.

Kategorije autosjedalica

Skupine se temelje na rasponu težina. To može zvučati zbunjujuće, ali ako znate dob, težinu i / ili visinu djeteta, zapravo je prilično jednostavno.

Skupine se temelje na rasponu težina. To može zvučati zbunjujuće, ali ako znate dob, težinu i / ili visinu djeteta, zapravo je prilično jednostavno.

Grupe autosjedalica su sljedeće:

 • Grupa 0: 0-10 kg (otprilike od rođenja do 6-9 mjeseci)
 • Grupa 0+: 0 – 13kg (otprilike od rođenja do 12-15 mjeseci)
 • Grupa 1: 9-18 kg (približno od 9 mjeseci do 4 godine)
 • Grupa 2: 15 – 25 kg (približno od 4-6 godina)
 • Grupa 3: 22 – 36 kg (od 6 – 11 godina)

Vrste autosjedalica

Autosjedalice okrenute prema nazad

Sve bebe moraju biti okrenute prema stražnjoj strani dok ne budu stare 15 mjeseci, kao i prije toga jer njihovi vratovi nisu dovoljno jaki da izdrže mogućnost sudara (pogotovo frontalni sudar). Za razliku od ranijih propisa koji savjetuju da bebe trebaju biti okrenute prema stražnjoj strani dok ne dobiju 9kg (oko 9 mjeseci).

Grupe 0 i 0+ okrenute su straga.

Mnogi od tih prvih sjedala za bebe dolaze kao dio šireg kompleta uz kolica, a kada se koriste s ispravnim adapterima, mogu se kliknuti na podvozje. Iako je to praktična opcija, ostaju savjeti da su autosjedalice za putovanje, a ne za spavanje – bebe bi trebale spavati u ravnoj poziciji gdje god je to moguće.

Upozorenje:
Izbjegavati nosiljke i košare u motornom vozilu jer ona nisu sigurna prijenosna sredstva.

Autosjedalice okrenute prema naprijed

Kada vaše dijete nadmaši stolicu okrenutu unatrag, najsigurnija i sledeća opcija je sjedište okrenuto prema naprijed okupljeno u grupi 1 s integralnim sigurnosnim pojasom, koje će trajati do četiri godine (ili dok ne dosegnu oko 18 kg).

Sjedalica se može prilagoditi kako dijete raste krilima(dodacima) za bočne udarce koji osiguravaju zaštitu glavi i tijelu. Dijete može koristiti sjedalicu okrenutu prema naprijed kad ima više od 9 kg i kad se može samostalno dignuti na noge.

Kombinirane autosjedalice

Kombinirana sjedala, također poznata kao proširena ili višeslojna sjedala, su ona koja se mogu prilagoditi kako vaše dijete raste. One pokrivaju više od jedne skupine, primjerice “grupe 1, 2 i 3” (pogodne za 9 – 36kg, približno od 1 do 11 godina). Mnoge imaju fleksibilnost da su okrenute prema naprijed ili prema natrag ili imaju trake koje se mogu podesiti po visini i više položaja za spuštanje.

S kombinacijom opcija, morate se pridržavati sigurnosnih smjernica za težinu vašeg djeteta u bilo kojem trenutku (na primjer, čak i ako sjedalo ima opciju okrenutoj prema naprijed i dalje trebate držati bebu okrenutom straga do 15 mjeseci starosti).

Autosjedalice booster

Postoje sledeće vrste:

 • Sjedalice koje imaju vlastiti pojas za djecu težine do 18 kg
 • Sjedalice koje nemaju vlastiti pojas nego koriste pojas automobila
 • Sjedalice bez naslona
 • Sjedalice sa naslonom

Sjedala s visokim položajem općenito su sljedeći korak kada dijete izlazi iz sjedišta skupine 1 prema naprijed (oko 15 kg ili približno 4 godine). Oni i dalje imaju koristi od zaštite bočnih krila i često imaju podesive naslone za glavu. Obično nema integralnog oklopa – iako samo da bi vas držali na nožnim prstima, postoje neki modeli koji imaju integralnu traku (oni obično spadaju u kategoriju kombinacije i tako su prikladni za širi raspon dobi). Stražnja sjedala s naglim naslonom bez integriranog kabelskog snopa umjesto toga podižu položaj djeteta kako bi se običan sigurnosni pojas mogao sigurno pričvrstiti kroz utore na sjedalu. Remen bi trebao ići preko zdjelice, prsa i ramena, a ne želuca i vrata.

Smjernice koje se odnose na to koliko dugo djeca trebaju ostati u visokoj položaju nedavno su promijenile zbog zabrinutosti za sigurnost leđa (tj. Tradicionalni jastučići) za malu djecu.

Prije su djeca lakša od 22 kg (od tri godine i više) bilo u redu koristiti pojas na zadnjem sjedištu, no od ove godine preporuka je da djeca ostaju na visokoj stolici sve dok nisu visoka najmanje 125 cm (obično u dobi od sedam i više godina ).

Ukratko, roditelji se potiču da ne žure prijelaz s autosjedalica s visokim položajem, budući da ovi ne nude toliku zaštitu.

Smjernice za odabir mjesta u automobilu za autosjedalicu

 • Odaberite sjedalo s naljepnicom koje je prošlo na ADAC testu
 • Prihvatite rabljeno sjedalo s oprezom. Nikada ne koristite sjedalo staro više od 6 godina ili onu koja je bila u sudaru (čak i ako izgleda u redu, moglo bi biti strukturno neodgovarajuće).
 • Izbjegavajte sjedalice kojima nedostaju dijelovi, nisu označena s datumom proizvodnje i brojem modela (nećete moći saznati o povlačenju) ili ne dolazite s uputama za uporabu.
 • Također, provjerite sjedalo za preporučeni “datum isteka” proizvođača. Ako imate dvojbi o povijesti sjedala ili ako je napuknut ili pokazuje znakove habanja, nemojte ga koristiti.
 • Ako prihvatite rabljeno sjedalo, obratite se proizvođaču za preporuke o tome koliko dugo se sjedalo može sigurno iskoristiti i saznati je li ikada došlo do povlačenja. Podsjetnici su vrlo česti, a proizvođač će vam moći pružiti zamjenski dio ili novi model.
 • Obavezno ispunite registracijsku karticu proizvoda tako da ćete odmah biti obaviješteni o podsjetnicima.

Kako postaviti autosjedalicu

Prije postavljanja djeteta u autosjedalicu, pročitajte temeljito priručnik za proizvod.

Ovi savjeti mogu pomoći pri instalaciji:

 • Sjedište s djetetom mora biti smješteno na stražnjem sjedalu, idealno na sredini stražnjeg sjedala, ali najvažnije, u položaju gdje sigurno prianja
 • Pročitajte priručnik za vaše vozilo kako biste saznali kako se koristiti sigurnosnim pojasevima.
 • Koristite koljeno da gurnete prema dolje sjedalo dok stežete sigurnosni pojas automobila kroz put pojasa.
 • Sjedalo automobila ne bi smjelo prelaziti više od (3 centimetra) s jedne na drugu stranu ili naprijed i natrag na putu pojasa.
 • Ako se sjedalo gazi ili pomiče na putu pojasa, pojas mora biti uži. Pojas ne smije biti labav.
 • Svakako provjerite svaki nedostatak sigurnosnog sjedala prije svake uporabe.
 • Nikada nemojte koristiti samo sjedalo za dojenčad u prednjem položaju.
 • Autosjedalica trebala bi se nakositi ne više od 45 stupnjeva.

Autosjedalice za novorođenče

Autosjedalice najbolje se prilagođavaju novorođenčadi, tako da ćete morati kupiti još jedno sjedalo dok ga vaše dijete preraste. Sjedala za dojenčad namijenjena su zaštiti beba od rođenja dok ne dosegnu do 35 kilograma, ovisno o modelu.
Autosjedalice za novorođenče uvijek trebaju biti postavljene naopako, prema stražnjem dijelu auta.

Dijete do 2 godine starosti 75% manje je vjerojatno da će umrijeti ili biti ozbiljno ozlijeđeno kada se nalazi u stražnjem sjedištu jer će stražnja strana sigurnosnog sjedala objesiti djetetovu glavu, vrat i torzo u nesreći (u to doba, vrat obično nije dovoljno jak da podržava glavu u padu).

Američka akademija pedijatrije (AAP) preporučuje da novorođenče i mališani voze u stražnjem sjedalu dok ne navrše 2 godine ili dok ne dosegnu maksimalnu težinu i visinu koju preporučuje proizvođač sjedala.

Stoga je neophodno slijediti smjernice za visinu i težinu na sigurnosnom sjedalu za djecu i držati dijete u sjedištu koje se okreće prema stražnjem dijelu dokle god je to moguće, a sjedalo još uvijek odgovara.

Sigurnosna sjedala samo za dojenčad su prikladna jer su dvostruko ojačana i jer se mogu i nositi izvan automobila. Mnogi se modeli odvajaju od podnožja, omogućujući vam da napustite bazu instaliranu u automobilu.
Pokušajte ograničiti vrijeme koje dijete provodi u ovoj vrsti sjedala dok ste kod kuće ili dok je dijete u kući. Previše vremena u sjedalu automobila može ograničiti pokret djeteta koje su važne za razvoj osjetilnih i motoričkih sposobnosti.

Kako postaviti autosjedalicu za novorođenče:

 • Pročitajte cijeli priručnik za dječju sigurnosnu sjedalicu.
 • Glava vašeg djeteta mora biti najmanje 6 centimetara ispod vrha sigurnosnog sjedala.
 • Samo sjedala za dojenčad obično su dizajnirana da imaju 3 ili 5 dodatnih sigurnosnih pojasa.
 • Sigurnosni pojas treba uvijek postaviti u utore i uvijek bi trebao biti na ili ispod djetetovih ramena. Premjestite kvačicu tako da je gornja strana ravna s pazuha djeteta.
 • Svi pojasevi moraju biti čvrsto povezani, osobito preko ramena i bedara. Remeni bi uvijek trebali ležati ravno zategnuto, a nikada ne bi trebali biti zapetljani. Ako možete pričvrstiti trakasto remenje između prstiju, to je previše labavo.
 • Oblačite bebi odjeću (čarape). To će vam omogućiti pravilno pričvršćivanje trake za držanje zasuna između nogu. Ako je hladno vani, zavežite bebu najprije, a zatim ga pokrijte pokrivačem (nikad ne pokrijte glavu vaše bebe). Nikada nemojte stavljati pokrivač ispod ili iza bebe.
 • Ako se beba spusti na jednu stranu na sjedalu (uobičajeno s novorođenčadi), postavite pelene ili valjane ručnike na svakoj strani ramena. Postoje potpornji posebno dizajnirani za auto sjedala, ali ih koriste samo ako su proizvedeni sa svojim sigurnosnim sjedalom.
 • Nikad nemojte stavljati nikakvu vrstu podstave ili pokrivača ispod bebe – to može utjecati na sposobnost pojasa da obuzdava vašu bebu.
 • Ako glava vašeg djeteta krene naprijed (također je uobičajena kod novorođenčadi), provjerite kut sjedenja. Upotrijebite ručnik ili pokrivač kako biste lagano naginjali sjedalo (kut od 30 do 45 stupnjeva je najbolji).

Dječje autosjedalice

Dizajnirana su kako bi zaštitile djecu od rođenja do najmanje 18 kilograma prema natrag, i do 36 kilograma prema naprijed, ovisno o modelu.
Autosjedalice su jedina vrsta sjedala koja se nalaze na različitim položajima ovisno o dobi djeteta: okrenuta su prema stražnjem dijelu dok beba nije spremna, kada se mogu okrenuti i “pretvoriti” u sjedalo okrenuto prema naprijed.

Raspon težina autosjedalica varira, stoga je važno uzeti u obzir visinu i težinu djeteta prije kupnje. Autosjedalice su teške i nisu baš prijenosne. Ipak, one mogu biti ekonomičnije jer ne mora nužno kupiti zasebno sjedalo za dojenčad. Ako koristite autosjedalicu, provjerite da li se odgovara vašem djetetu – maleno dijete na velikom sjedalu možda nije najbolja opcija.

Isofix autosjedalice

Auto sjedala, sigurnosni pojasevi i sidrišta sigurnosnih pojaseva dramatično variraju između automobila. Auto sjedala imaju različite oblike; neki pojasevi su kraći od drugih, a neke sidrene točke su dalje prema naprijed ili imaju kraće stabljike od drugih. Sve se to čini nezgodnim za uklopiti dječje auto sjedalo ispravno, a ankete dosljedno otkrivaju da je visok udio dječjih auto sjedala nepravilno postavljen.

Isofix osigurava sigurniji i jednostavniji način pričvršćivanja sjedala za djecu u automobilima.Uglavnom, točke prilagodbe ugrađene su u automobile i u dječja sjedala. Dječja sjedalica Isofix je ‘spojena’ u odgovarajuće priključne točke u automobilu, uklanjajući potrebu za sigurnosnim pojasevima automobila. Dodatna gornja oplata ili nosač za noge koriste se kako bi spriječili da se dječja sjedalica titra ili rotira udarcem.

Isofix oznake

Da biste doznali ima li vaš automobil Isofix točke, potražite ISOFIX oznake između podnožja i stražnjeg dijela vašeg sjedala automobila ili provjerite priručnik vozila ili kontaktirajte proizvođača ili prodavača.

Da biste doznali je li vaše sjedalo za Isofix odobreno za vaše vozilo, provjerite kod proizvođača ili trgovca dječjim sjedalima; mnogi imaju popis na svojoj web stranici koja pokazuje koja su mjesta odobrena za koja automobila. Vaš proizvođač automobila također će vam moći reći koja Isofix dječja sjedala odgovara vašem automobilu.
Kada kupujete novi dječju sjedalicu Isofix, odvezite automobil do prodavača, ako je moguće, i zamolite ga da isprobate sjedalo u automobilu prije nego što ga kupite.

Gornji remen

Gornji remen je traka od tkanine koja pričvršćuje dječju sjedalicu do točke za držanje iza stražnjeg sjedala automobila, obično na stražnjem dijelu stražnjeg sjedala, dnu ili na stropu. Provjerite priručnik vašeg automobila za točnu lokaciju u automobilu. Na prednjim sjedalima automobila često moraju biti pričvršćeni gornji vijci na leđima okrenutim prema natrag.

Bilo koja Isofix dječja sjedalica s gornjim pojasom trebala bi stati na bilo koji automobil s gornjom točkom sidrenja. Na dječjoj sjedalici postavljen je nosač za noge i postavljena je na podu automobila između stražnjeg sjedala i prednjeg sjedala ili između prednjeg sjedala i upravljačke ploče. Sprječava dječju sjedalicu koja se spušta prema naprijed u sudaru. Lakše ju je koristiti od gornjeg remena. Međutim, ako su u podu šuplji pretinci za odlaganje, podnožje noseće noge ne smije se nalaziti na poklopcu odjeljka jer se može srušiti pod silom nastalom u sudaru.
Sjedala okrenuta prema natrag također mogu imati oslonac koji se proteže na stražnjoj strani prednjeg sjedala automobila.

Ugradnja Isofix sjedala za dijete

Provjerite je li Vaš Isofix sjedalo odobreno za uporabu u vašem vozilu. Isofix sjedala neće stati na svaki automobil s Isofix oznakama.

Kao i kod svakog dječjeg sjedala, pažljivo slijedite upute proizvođača. Za savjete o odabiru kompatibilnog sjedala za automobil i njegovu ugradnju u vozilo, posjetite stranicu proizvođača ili prodavača.

Automobili s Isofixom imaju utore za Isofix koji su skriveni iza stražnjih sjedala, u spoju između stražnjeg sjedala i jastuka sjedala. Neki automobili imaju treću Isofix pričvrsnu točku, za gornji remen, iza stražnjeg sjedala kako bi zaustavili dječju sjedalicu koja se spušta naprijed u nesreći.

Isofix točke u automobilu ćete naći provjeravajući priručnik za vaš automobil i potražite oznaku Isofix na stražnjim sjedalima. Pronađite Isofix konektore (dva zubca koja se drže straga) na dječjoj sjedalici ili podnožju.Gurnite priključke u utore za Isofix na sjedalu automobila. Bit će zvučni klik na mnoga dječja sjedala i / ili vidljivi pokazivač koji se okreće od crvene do zelene, kako bi se pokazalo da je sjedalo za dijete čvrsto priključeno.

Ako koristite gornju točku pričvršćivanja, spojite gornji remen za privezivanje na gornju točku vezivanja u automobilu. Neki imaju vidljivi pokazatelj koji postaje zelen kad su pravilno postavljeni Ne stavljajte ga na bilo što drugo, kao što je naslon za glavu ili kuka za prtljagu jer one neće biti dovoljno jake. Ako koristite dječje sjedalo s nosećom nogom, pazite da je noga pravilno namještena, tako da je sjedalo podignuto na pod. Neki imaju vidljivi pokazatelj koji postaje zelen kad su ispravno postavljeni.

Pazite da noga ne sjedi iznad podnog odjeljka za odlaganje jer se to može srušiti zbog sile utjecaja koji dolazi kroz podnožnu nogu. Konektori fiksiraju sjedalo u autu ali dijete i sjedalo također drže na pravom mjestu. Namjestite sigurnosni pojas kroz crvene vodilice ili utore. Obično je jedna na visini ramena kako bi položili dijagonalni dio sigurnosnog pojasa i one na visini struka, često ispod naslona.

Upozorenje:
Sigurnosni pojas trebao bi prelaziti djetetovu zdjelicu, prsa i ramena: pojas treba zategnuti što je moguće uže.

Sigurnosni savjeti za postavljanje autosjedalica

 • Autosjedalice uvijek trebaju biti smještene na stražnjim sjedalima gdje god je to moguće jer najčešći su padovi koji uključuju frontalni sudar.
 • Ako to nije moguće, bitno je da su sjedala za dijete s natrag okrenuta prema van, da je zračni jastuk suvozača isključen, jer bi glava bebe u tom položaju bila preblizu zračnim jastucima ako se oni aktiviraju.
 • Ako trebate transportirati dijete u sjedalu okrenutoj prema naprijed na prednjem dijelu vozila, preporuka je da se prednja sjedala pomakne što je dalje moguće kako bi se povećala udaljenost između djeteta i zračnog jastuka.
 • Bez obzira na način na koji je sjedalo ugrađeno, važno je da pažljivo pročitate i pridržavate se instalacijskih uputa proizvođača i pazite na znakove.
 • Alarmna zvona trebala bi zvoniti ako je sigurnosni pojas spetljan ili da ide na pogrešan način preko djeteta, a sigurnosni pojas treba biti čvrst.
 • Ako imate bilo kakvu sumnju da li sjedalo izgleda nesigurno, pokušajte ponovno namjestiti ili zatražite pomoć. Loše namješteno sjedalo neće raditi posao za koji je dizajniran i stoga nije vrijedan rizika.
 • Treba provjeriti sigurnosni pojas i naslon kako dijete raste, dali se pojas može pomicati i da li se može promjeniti nagib autosjedalice zavisno od toga da li dijete spava ili je budno.

Upozorenje:
Da bi sigurnosni pojas bio efikasan vaše dijete treba najmanje imati 140 cm visine ili biti teže od 36 kg.

 • Svako dijete bi tokom odrastanja trebalo najmanje tri puta promjeniti svoju autosjedalicu jer svaka osigurava zaštitu u automobilu.
 • Stučnjaci kazu da bi 70% djece preživjelo sudar ili bi ozljede bile lakše ako su djeca pravilno vezana u autosjedalici.
 • Beba se najsigurnije osjeća u maminom naručju međutim to nije bezbjedno i to treba izbjegavati.
 • Korištenje autosjedalice nikada nemojte izbjegavati pa čak i ako se vozite samo 10 metara.

Koliko bih trebali potrošiti na auto sjedalo?

To je dobro pitanje jer cijena automobilskih sjedala dramatično varira. Razlika je za obje opcije one okrenute prema stražnjoj strani i one okrenutoj prema naprijed.

Takođe još postoji razlika za sjedalice s visokim položajem i stražnjim sjedalima, ali autosjedalice postaju jeftinije kako vaše dijete raste.

Važno je pročitati sigurnosne preglede testove autosjedalica, jer u mnogim slučajevima najjeftinije opcije ne vrijede ni u testovima sudara, iako to nije uvijek slučaj. Skuplji model može također biti opremljen dodatnim priborom ili imati veću dugovječnost u svim grupama, tako da nije uvijek riječ o toj početnoj cijeni.

Što još treba uzeti u obzir pri kupnji automobilskog sjedala?

Postoji nekoliko pribora koji biste trebali potražiti, uključujući ogledalo koje vam omogućuju da vidite lice vašeg djeteta kada se nalaze u položaju okrenutom prema natrag.

I ne zaboravite se registrirati za jamstvo proizvođača čim to možete, jer to će osigurati da se nalazite na popisu kontakata za sva sigurnosna ažuriranja / informacije o opozivu proizvoda.

Zašto nikada ne biste trebali kupiti polovno (rabljeno) auto sjedalo?

Kupnja preraslih ili rabljenih predmeta može vam uštedjeti bogatstvo, ali kada je riječ o automobilskim sjedalima, kod rabljenog sjedala nikada ne možete biti 100% sigurni. Čak i ako nema očitih znakova, moguće je da je sjedalo već bilo u nesreći i ako je to slučaj, sjedenje će vjerojatno biti oslabljeno te će stoga biti manje sigurno za bebu.

Upozorenje:
Životni vijek trajanja autosjedalica je 7 godina.

Na šta trebate obratiti pažnju pri kupnji autosjedalice:

 • Sigurnost pri udaru (bočnom i prednjem)
 • Da su jednostavna za korištenje i čišćenje
 • Da nisu preteška, da su ekonomična
 • Da li odgovaraju djetetu, da li su udobna
 • Da nisu napravljena od štetnih materija

References:

 1. https://kidshealth.org/en/parents/auto-baby-toddler.html
 2. https://www.webmd.com/baby/car-seat-features

Komentariši