fbpx
notino popust

Korisni savjeti kako da liječite djecu s prehladom ili gripom kod kuće

Prehlada i gripa

Sezona prehlade i gripe

Kad temperature počnu padati, a djeca su unutra i međusobno su u većem broju, sezona prehlade i gripe neminovno slijedi.

Djeca mlađa od 5 godina, a posebno mlađa od 2 godine, izloženi su posebno visokom riziku tijekom sezone prehlade i gripe.

Prehlada i groznica su virusne infekcije, tako da antibiotici neće pomoći kada je u pitanju uklanjanje infekcije. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi se dijete osjećalo bolje dok se njihov imunološki sistem bori protiv virusa.

Savjeti koji vam mogu pomoći u liječenju gripe ili prehlade

1. Ponudite im puno tekućine

Držite dijete dovoljno hidriranim kako bi se smanjili simptomi prehlade i gripe i kako bi im to pomoglo da se osjećaju bolje. Groznica može rezultirati dehidracijom. Vaše se dijete možda ne osjeća žedno kao što bi inače bilo, a može mu biti i nelagodno kad pije, pa je važno potaknuti ih da piju puno tekućine.

Dehidracija može biti vrlo ozbiljna kod beba, pogotovo ako su mlađe od 3 mjeseca. Nazovite svog pedijatra ako sumnjate da je vaše dijete dehidrirano. Neki znakovi mogu uključivati:

 • bez suza kad djete plače
 • suhe usne
 • meka mjesta koja djeluju potonulo
 • smanjena aktivnost
 • mokrenje manje od tri do četiri puta u 24 sata
Tekućina

Ako je vaše dijete dojeno, pokušajte ga dojiti češće nego inače. Vaša beba može biti manje zainteresirana za dojenje ako je bolesna. Možda ćete morati imati nekoliko kratkih sesija hranjenja da bi djete moglo dobiti dovoljno tekućine.

Pitajte doktora svog mališana da li je odgovarajuća oralna otopina za rehidrataciju. Zapamtite, djeci ne biste trebali davati sportska pića.

Starija djeca imaju više mogućnosti hidratacije. To može uključivati:

 • sportska pića
 • sladoled
 • sok
 • supa
 • gazirana pića

2. Pročistite začepljene nosne puteve

Medicinski sprejevi za nos se ne preporučuju maloj djeci. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se očisti začepljen nos bez lijekova.

U sobi djeteta koristite ovlaživač. To će pomoći za razgradnju sluzi. Svakako pažljivo očistite ovlaživač između upotrebe kako biste spriječili da se plijesan razvija u stroju.

Ovlazivac zraka

Druga je mogućnost upotreba fiziološkog spreja ili kapi za fiziološku otopinu, što vam olakšava ispuhati sluz ili je ukloniti štrcaljkom. To je posebno korisno prije hranjenja i prije spavanja.

3. Ublažite kašalj

Ublažite kašalj

Ako je vaše dijete starije od 1 godine, pokušajte davati med za kašalj umjesto lijekova. Možete dati 2 do 5 mililitara (ml) meda nekoliko puta tijekom dana. Studije pokazuju da je med sigurniji i vjerojatno učinkovitiji od lijekova protiv kašlja za djecu stariju od 1 godine. Ne biste trebali davati med djeci mlađoj od godine dana zbog rizika od botulizma.

4. Dodatni odmor

Dodatni odmor može vam pomoći da se dijete brže oporavi.

Vaše dijete može biti vrlo vruće zbog visoke temperature. Obucite ih udobno i izbjegavajte teške deke ili pretjerane slojeve koji bi mogli učiniti da se osjećaju vruće. Lagana kupka im također može pomoći da se ohlade prije spavanja.

Kako znati što trebate dati i kada djetetu?

Odrasli lako mogu uzimati lijekove protiv prehlade i kašlja, ali koristite ono što vaš doktor preporučuje djeci mlađoj od 2 godine koja uzimaju lijekove bez recepta (OTC) lijekove protiv prehlade i kašlja.

Ako vaše dijete ima temperaturu ili simptome prehlade, a mlađe je od 2 godine, nazovite pedijatra da prvo utvrdi trebate li dati bilo koji lijek i koliko ga trebate davati.

Zapamtite da je groznica znak da se tijelo bori protiv infekcije. Kada vaše dijete ima nisku temperaturu, to se ne mora uvijek kontrolirati OTC lijekovima.

Prvo nazovite djetetovog pedijatra kako bi saznali treba li vaše dijete lijekove. Ako se preporučuje uzimanje lijekova, imajte na umu da provjerite podatke o doziranju.

Lijekovi za djecu protiv prehlade i gripe

Provjerite rok upotrebe. Obavijestite pedijatra svog djeteta koji tip djetetu dajete i pobrinite se da razumijete koliko mililitara trebate dati.

Ako je vaše dijete starije od 6 mjeseci, možete mu dati ibuprofen za kontrolu vrućine i boli.

Možda će vam biti teško izmjeriti dozu koju trebate dati djetetu. Ako ste zabrinuti zbog upotrebe isporučene mjerne čaše, obratite se lokalnom farmaceutu. Mnoge apoteke mogu vam preciznije i lakše objasniti.

Dječji pedijatar može preporučiti davanje više lijekova odjednom, poput antihistaminika, dekongestiva i sredstava protiv bolova. Ako je to slučaj, obavezno pažljivo pročitajte oznake svih lijekova kako ne bi došlo do slučajnog predoziranja.

Imajte na umu da nikada ne smijete davati aspirin djetetu koje ima 18 godina ili mlađe. Aspirin može izazvati rijedak poremećaj kod djece poznat kao Reyejev sindrom.

Kada je vrijeme da potražite doktora?

Posjeta doktoru kod prehlade i gripe

Ponekad čak ni najbolja skrb kod kuće nije dovoljna da bi se vaš mališan mogao potpuno oporaviti. Odmah pozovite liječnika ako dijete:

 • ima temperaturu veću od (38° C) duže od dva dana, ili temperaturu od 40 ° C ili višu
 • ima temperaturu od 38° C ili višu i mlađe je od 3 mjeseca
 • ima groznicu koja se ne popravlja nakon uzimanja acetaminoffena ili ibuprofena
 • izgleda neobično pospano ili letargično
 • neće jesti i piti
 • nema daha

Uvijek trebate nazvati dječjeg pedijatra ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi s njihovim zdravljem.

Koliko traje oporavak

Čak i ako vaše djete nema temperaturu, ipak biste trebali razmotriti ostanak kod kuće dok se drugi simptomi ne poboljšaju. Općenito je sigurno vratiti dijete u školu kad može nastaviti s normalnom aktivnošću bez da se umori.

Stopa oporavka varira od osobe do osobe.

Protiv virusni lijekovi mogu eventualno pomoći da ubrzate vrijeme oporavka i bolest učinite manje teškom. Čak i nakon što se osjećate bolje, možda će djete doživjeti dugotrajni kašalj i umor već nekoliko tjedana. Uvijek se obratite liječniku ako se simptomi gripe ili prehlade vrate ili pogoršaju kod djeteta nakon početnog oporavka.

Šta uraditi nakon sezone prehlade i gripe

Prevencija

Evo nekoliko preventivnih mjera koje mogu vam pomoći kod djece, nek djeca:

 • Izbjegavaju bliski kontakt s bolesnima.
 • Ostavite ih kod kuće ako su bolesni, pogotovo ako imaju groznicu.
 • Kad kašlju nek pokriju usta da biste zaštitili druge.
 • Češće perite ruke.
 • Ograničite koliko često dodirujete usta ili nos.

Nakon što se vaše dijete oporavi od prehlade ili gripe, vrijeme je da prijeđete u način prevencije. Operite sve površine s kojima su došli u dodir prije ili za vrijeme bolesti. Potaknite svoju djecu i ostale članove obitelji da redovno peru ruke kako ne bi ubuduće ostavili klice.

Naučite dijete da ne dijeli hranu, piće ili posuđe kad jede kako bi se izbjeglo širenje mikroba između njih i njihovih prijatelja. Držite dijete izvan vrtića ili škole kada je bolesno, posebno kad ima groznicu.

Dobra vijest o sezoni prehlade i gripe je da znate kad ona dolazi i odlazi. Pokazivanje djetetu ljubavi i poduzimanje koraka da ih se spriječi vam pomoći da se ne prehladite u sezoni prehlade i gripe.

8 korisnih savjeta kako da vaša djeca ostanu zdrava

Većina savjeta za dobro zdravlje uopće nisu savjeti, već zdrav razum. Na primjer, trebala bi vaša djeca izbjegavati kontakt s bakterijama i virusima u školi. Trebali bi:

1. Jesti povrće

Zeleno, lisnato povrće bogato je vitaminima koji vam pomažu u održavanju uravnotežene prehrane – i podržavaju zdrav imunološki sustav. 

2. Unositi posebno vitamine D, C

Manjak vitamina D može dovesti do simptoma poput lošeg rasta kostiju, kardiovaskularnih problema i slabog imunološkog sustava.

Pediatri predlažu da sva djeca provjere na odgovarajuću razinu vitamina D. To je posebno važno za one s tamnom kožom jer izlaganjem suncu ne dobivaju vitamin D tako lako . Hrana koja je dobar izvor vitamina D uključuje žumanjke, gljive, losos, konzerviranu tunu i goveđu jetru. 

3. Fizička aktivnost djece

Biti aktivan slijedeći uobičajenu rutinu vježbanja – kao što je npr. hodanje tri puta sedmično – više je nego dovoljno. Prema studiji objavljenoj u časopisu Neurologic Clinicians, redovita tjelovježba također:

 • čuva od upale
 • smanjuje stres
 • ubrzava cirkulaciju bijelih krvnih stanica (WBC) u borbi protiv bolesti , što pomaže tijelu u borbi protiv prehlade

4. Djeco izbjegavajte alkohol

Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje alkohola može oštetiti tjelesne dendritičke stanice, vitalnu komponentu imunološkog sustava.

5. Budite smireni ne agresivni

Kortizol pomaže tijelu u borbi protiv upala i bolesti. To može rezultirati povećanom upalom i bolestima, kao i manje učinkovitim imunološkim sustavom.

6. Spavajte

Spavanje

Dobivanje adekvatnog sna izuzetno je važno ako ste bili izloženi virusu, pokazalo je istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine. Oni koji su spavali minimalno osam sati svake noći tijekom dvije sedmice pokazali su veću otpornost na virus.

7. Pijte čaj

Zeleni caj

Stoljećima se zeleni čaj povezuje s dobrim zdravljem. Korist za zdravlje zelenog čaja može biti posljedica njegove visoke razine antioksidanta, nazvane flavonoidi. Međutim ne smije se davati posve maloj djeci jer utiče na njihov rast.

8. Vakcina

Vakcina protiv gripe

Preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci cjepivo protiv gripe.

REFERENCE:
 1. https://www.webmd.com/cold-and-flu/default.htm
 2. https://www.healthline.com/health/flu/how-to-prevent-flu-naturally
 3. https://www.healthline.com/health/reye-syndrome
 4. https://www.healthline.com/health/vitamin-d-deficiency
 5. https://www.researchgate.net/publication/24355072_Exercise_Inflammation_and_Innate_Immunity
 6. https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-lower-cortisol
 7. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2008.505
 8. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea

Komentariši