fbpx
notino popust

Pogledajte premijeru kultne serije True Detective: Night Country 14. januara na HBO-u!

True Detectiv

U mračnim dubinama noći, tamo gdje svjetlost jedva probija tamu, gdje ljudi često gube svoj moralni kompas, tamo leže najdublje tajne i najmračnije istine. True Detective: Night Country (Pravi detektiv: Noćna zemlja) četvrte sezone ove kultne serije koja vas vodi na nezaboravan put kroz labirint misterije, zločina i straha.

Na Aljasci, gdje sati postaju nepodnošljivo dugi i gdje čak i Bog izgleda kao da spava, gradovi su preplavljeni sjajem beskrajnog dana i tajnama koje nikada ne zalaze. U ovoj okolini gdje granice između svjetla i tame, dobra i zla postaju mutne, ispričana je priča koja će vas držati budnima do duboko u noć.

U Noćnoj zemlji, sve što ste znali o True Detective dolazi u pitanje. Bez klasičnog detektiva Cohlea ni tajanstvenog Carcosa, nova sezona nosi sa sobom nove protagoniste, nova lica i nove prijetnje. S višenedeljnim periodom vječne tame, ovaj grad postaje pozornica za zlokobne događaje koji će potresti temelje svih uvjerenja.

Iza svake zavjese skriva se nova enigma, a iza svakog lika krije se skrivena prošlost. Night Country nije samo serija o istrazi zločina; to je putovanje duboko u ljudsku psihu, razotkrivanje tajni koje leže u srcu tame i suočavanje s vlastitim demonima.

Pripremite se za napetu vožnju kroz labirint misterije, gdje će svaka prepreka voditi prema novom otkriću, a svaka sjena može skrivati smrtonosnu opasnost. U “Pravom detektivu: Noćnoj zemlji,” ništa nije onako kako se čini, a istina je uvijek složenija od laži.

Spustite se u dubine ovog trilera i pripremite se da otkrijete tajne koje leže u Night Country, jer ne znamo kakve zvijeri sanjaju noć kada joj sati postanu predugi da bi čak i Bog bio budan.

Zagonetni likovi serije True Detective

True Detective: Night Country se otvara mračnom i zlokobnom pričom smještenom u tajanstvenom gradskom okruženju na Aljasci. Ova četvrta sezona serije zadržava mnoge karakteristične elemente koje su gledatelji došli očekivati od True Detective, uključujući glavne detektive s kompliciranom prošlošću, dugotrajne misterije i natprirodne elemente.

Radnja se započinje kada kapetanica Liz Danvers (koju tumači Jodie Foster) pozvana je u udaljenu istraživačku bazu na Aljasci, koju su napustili naučnici, a situacija se čini sve više zagonetnom kada se otkrije da su svi svjetla ostala upaljena i da je na podu pronađena jeziva poruka: “Svi smo mi mrtvi”. Kroz ovaj tajanstveni događaj, serija uvodi glavne likove i postavlja ton za mračnu i sablasnu atmosferu.

Glavna detektivka Liz Danvers je prikazana kao snažna i intrigantna ličnost, koja se suočava s osobnim izazovima i lokalnom neprijateljstvu. Njen partner, detektiv Evangeline Navarro (koju igra Kali Reis), također je duboko ukorenjen u priči, suočavajući se s vlastitim demonima i osobnim izazovima.

Serija istražuje tajanstvene događaje u istraživačkoj stanici i postavlja pitanja o nadnaravnim opasnostima i misterijama. Uz to, ponekad aludira na elemente horora, stvarajući napetu i sablasnu atmosferu.

True Detective: Night Country se ne samo oslanja na klasične elemente serije, već i subverzivno pristupa kriminalističkom žanru, izbjegavajući šovinističke stereotipe i istražujući složene i jake ženske likove. Ova sezona donosi osvježenje franšizi, istražujući nove teme i stvarajući intrigantan kriminalistički triler.

True Detectiv Jodie Foster
Foto: HBO

Radnja 4 sezone True Detective

U četvrtoj sezoni True Detective: Night Country, radnja donosi elemente zlokobnosti i nadrealnosti koji podsjećaju na filmski klasik “The Thing.” Ova sezona naglašava prisustvo nadljudskih opasnosti i misterioznih pojava koje izazivaju zebnju i nelagodu.

Radnja se usredotočuje na tajanstvene događaje koji se odvijaju na Aljasci, gdje istraživačka stanica ostaje napuštena, a svi svjetla su ostala upaljena. Ova situacija baca sumnju na prisutnost nečega nadnaravnog ili izvanzemaljskog. Kada kapetanica Liz Danvers postavlja pitanje o svrsi i aktivnostima naučnika, dobiva tajanstven odgovor da su tražili “porijeklo života.”

Duga polarna noć je upravo počela u Enisu na Aljasci kada je grupa od osam muških naučnika nestala iz Tsalal Arctic Research Centra. Groteskni dokaz koji je ostavljen na mjestu događaja uvjerava državnu vojniku Aljaske, Evangeline Navarro, da je slučaj povezan s neriješenim ubistvom Annie K., hladnim slučajem kojeg se jednostavno ne može riješiti.

Avaj, jedini način na koji može nastaviti svoju teoriju je rad sa Ennisovom razdražljivom šeficom policije Liz Danvers, a žene jedva toleriraju jedna drugu zbog svađe prije nekoliko godina. Ali kako se povećavaju dokazi koji povezuju Eni sa naučnicima, Danvers i Navaro nevoljko udružuju snage kako bi pronašli istinu, uprkos skepticizmu i odbijanju njihovih Y-hromozomskih kolega kapetana Teda Konelija (Kristofer Eklston) i policajca Henka Priora (John Hoks).

Night Country od samog početka jasno daje do znanja da muškarci nisu ti koji rade stvari u Enisu. Kada prvi put uđe na mjesto zločina stanice Tsalal, Danvers odmah počinje detektivski kružiti oko Hanka, koji ugleda napušteni sendvič na kuhinjskom pultu i primjećuje da meso za ručak izgleda svježe.

„Majoneza je kao sirup“, uzvraća Danvers. Stvari koje naučite kada vaše dijete ostavi ručak na zadnjem sjedištu auta.”

Hankov sin, Peter (Finn Bennett), također je u policiji, ali on prima svoja naređenja od Denversa u svako doba dana i noći.

U našem prvom upoznavanju sa vojnikom Navarom, ona savladava krupnog, uvredljivog pijanca uz komično malo truda. A najmoćnija osoba u gradu je Kate McKitterick (Dervla Kirwan), čelnica rudarske kompanije Silver Sky, koja zapošljava polovinu Ennisa iako izbacuje toksine u njihovu zemlju i vodu.

Iako produženi mrak nije baš sastavni dio priče, on pojačava utisak o Ennisu kao mjestu gdje se čudne stvari jednostavno događaju, čovječe.

“Mislim da svijet stari, a Enis je mjesto gdje se tkanina svih stvari raspada po šavovima”,razmišlja Rose Aguineau (Fiona Shaw), lokalni ekscentrik koji vidi mrtve ljude.

Dostavlja vozač koji je prijavio nestanak naučnika: „Ponekad vidite ljude koji su otišli.”

Duga je jebena noć. Čak se i mrtvima dosađuju. Čini se da glasovi šapuću o hladnim zimskim vjetrovima, a taj jezivi spiralni simbol, kojeg obožavatelji možda pamte iz prve sezone, stalno se pojavljuje u istrazi detektiva. Njegovo značenje je neuhvatljivo, ali Rose upozorava Navara da je oznaka starija od samog Ennisa.

Navaro je članica Ennisove velike zajednice Iñupiaq, i ona sumnja da je nestale naučnike izmamilo u njihovu sudbinu nešto vanzemaljsko. Danvers odbacuje takve teorije, a njih dvoje sudjeluju u nekoliko patentiranih debata

“Nema magije!” ruga se Danversu. “Postoji pravo objašnjenje za ovo.

Osim toga, u priču se uvodi i mistični pustinjak po imenu Rose Aguineau, koja se susreće s čudnim i neobičnim pojavama u svom okolišu. Na primjer, primjećuje muškarca koji stoji na ledu, no ne može sa sigurnošću reći je li riječ o stvarnom čovjeku ili duhu. Također se spominju posjetitelji u obliku CGI životinja, poput masivnog polarnog medvjeda ili krda losova, koji se ponašaju na neobičan način.

Sva ova pitanja i nelagodnost izazivaju osjećaj nesigurnosti među likovima, uključujući Danvers i Navarro, jer ne znaju što se točno događa i što su te pojave. Pitanje “Šta je stvarno, a šta iluzija?” postavlja se kao ključno pitanje u sezoni, a detektivi se suočavaju s izazovom da odluče hoće li istražiti te nadnaravne pojave i kako će to utjecati na njihovu istragu.

Uz to, postavlja se pitanje može li sirov i očajnički tim detektiva priuštiti da zanemari te pojave i ne istraži ih, jer bi možda upravo u njima mogla ležati ključna rješenja za misteriju koju pokušavaju razriješiti. Sve ove elemente stvaraju napetu i mračnu atmosferu koja dodatno obogaćuje priču True Detective: Night Country i potiče gledatelje na razmišljanje o nadnaravnim i neobjašnjivim pojavama.

Po čemu se ova sezona True Detective razlikuje od prve tri?

True Detective: Night Country se izdvaja od prethodne tri sezone na nekoliko načina:

 • Tematska razlika: Dok su se prethodne tri sezone True Detective bavile različitim aspektima detektivskih misterija, zločina i okultizma, četvrta sezona donosi više horor-natprirodnih elemenata. Ova sezona često podsjeća na horor šouove poput onih koje je kreirao Mike Flanagan, što dodaje elemente straha i nadnaravnosti u priču.
 • Nova postava: Ova sezona donosi potpuno novu glumačku postavu, s Jodie Foster i Kali Reis u glavnim ulogama kao detektivski dvojac Liz Danvers i Evangeline Navarro. Oba glumca su istaknuta i donose svoju specifičnu dinamiku ovim likovima. Također, u sporednim ulogama vidimo glumce poput Johna Hawkesa, Fione Shaw, Christophera Ecclestona i drugih, što dodaje raznolikost i kvalitetu glumačke postave.
 • Promjena lokacije: Radnja sezone odvija se na Aljasci, što je promjena u odnosu na prethodne sezone koje su se uglavnom odvijale u drugim okruženjima. Ova promjena okoline dodaje svoj pečat mračnoj i izoliranoj atmosferi, posebno zbog ekstremnih vremenskih uvjeta.
 • Fokus na karakterima: Iako su i prethodne sezone serije istraživale duboke karaktere, čini se da je “Night Country” posebno usredotočena na razvoj i karakterizaciju glavnih likova, Liz Danvers i Evangeline Navarro. Njihova kompleksnost i međusobna interakcija čine srž priče.
 • Horor i nadnaravni elementi: Sezona uvodi elemente nadnaravnih pojava i horora, poput misterioznih pojava na Aljasci, nelagodnih i strašnih trenutaka, te pitanja stvarnosti i iluzije. Ovo je drugačiji pristup u odnosu na prethodne sezone i dodaje dubinu priči.

U cjelini, True Detective: Night Country zadržava neke od klasičnih elemenata serije, ali donosi nove aspekte koji je čine posebnom i osvježavajućom. Ova sezona je karakterno duboka, fokusirana na glavne junake, i istovremeno pruža elemente horora i nadnaravnosti koji čine iskustvo gledanja intrigantnim i napetim.

serije True Detective
Foto: HBO

Seriju True Detectiv gdje je možete pogledati i kada?

Seriju “True Detective: Night Country” možete pogledati na HBO platformi. Ako već imate pristup HBO Max-u, možete gledati seriju tamo.

True Detective: Night Country premijerno će se prikazati u nedelju, 14. januara, a čitava sezona sastoji se od samo šest epizoda koje će se emitirati svake nedelje do 18. februara. Ova sezona je kraća od prethodnih sezona koje su obično imale osam epizoda.

Ako nemate pretplatu na HBO Max, možete razmotriti mogućnost pretplate ili pridruživanja HBO-u putem svog TV pružatelja usluge ili se informirajte o drugim mogućnostima za gledanje serije na HBO platformi, ovisno o dostupnosti u vašem geografskom području.

Kako je nastala četvrta sezona kultne serije True Detective?

Serija “True Detective: Night Country” prošla je kroz zanimljiv put prije nego što je postala stvarnost. Evo kako je došlo do stvaranja četvrte sezone:

Nic Pizzolatto, tvorac serije, gajio je “divlju” ideju za četvrtu sezonu prije nego što je treća sezona ugledala svjetlo dana.

Nakon završetka treće sezone, Pizzolatto je napustio svoju prvobitnu zamisao i počeo razmatrati novu ideju za četvrtu sezonu nakon inspirativnog razgovora s jednim glumcem.U siječnju 2020., Pizzolatto je potpisao produkcijski ugovor s Fox 21 Television Studios i FX Productions, što je dovelo u pitanje njegovu ulogu u četvrtoj sezoni.

HBO je nastavio razmatrati mogućnost četvrte sezone čak i bez Pizzolatta, surađujući s drugim scenaristima na različitim konceptima.U ožujku 2022., HBO je službeno najavio razvoj četvrte sezone pod naslovom “Night Country” i angažirao Issu Lopez da napiše i režira prvu epizodu.

Issa Lopez postala je showrunner, a serija je dobila svoj jedinstveni identitet i ton, odvajajući se od prethodnih sezona i usmjeravajući se prema ženskim likovima i horor-natprirodnim elementima. Serija je crpila inspiraciju iz kultnih horor filmova poput “The Thing” Johna Carpentera, “Overlook” Stanleya Kubricka i “Nostromo” Ridleyja Scotta, nudeći svježi i uznemirujući pristup.

Iako je Pizzolatto ostao izvršni producent, ovo je bila prva sezona serije bez njegovih autorskih zasluga.

Sada, “True Detective: Night Country” je spremna osvojiti gledatelje svojom mračnom i neobičnom pričom.

Zašto pogledati ovu seriju?

True Detective: Night Country obećava da će biti uznemirujuća, mračna i intrigantna serija koja će privući gledatelje iz različitih žanrova. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali pogledati ovu seriju:

 • Inovativna priča: Serija donosi svježi pristup “True Detective”, fokusirajući se na horor-natprirodne elemente i ženske likove, što je novo i intrigantno za franšizu.
 • Izvanredna gluma: Glavne uloge tumače talentirane Jodie Foster i Kali Reis, čineći njihovu kemiju i izvedbe zapanjujućim razlogom za praćenje serije.
 • Zagonetni zaplet: Nestanak naučnika, misteriozni simboli i natprirodni elementi stvaraju napetu atmosferu i zagonetku koja će vas držati zalijepljenima za ekran.
 • Horor: Serija obećava vizualnu raskoš i inspiraciju iz kultnih horor filmova, što će privući ljubitelje kinematografije.
 • Izvanredna ekipa: Angažiranje Issa Lopeza kao voditelja emisije donosi novi kreativni pristup i obećava originalnost.
 • HBO kvaliteta: HBO je poznat po proizvodnji visokokvalitetnih serija, što jamči da će “True Detective: Night Country” biti nezaboravno iskustvo.

U konačnici, ova serija obećava pružiti uzbudljivu i mračnu priču koja će vas držati na rubu sjedala i ostaviti vas s mnogo pitanja. Ako volite misteriozne i horor-natprirodne elemente, “True Detective: Night Country” je definitivno serija koju ne želite propustiti.

Komentariši