fbpx
notino popust

Kolagen: Tajna mladolike kože i zdravlja

kolagen

Kolagenska pića postala su glavna tema razgovora na društvenim mrežama, od Instagrama do TikToka, gdje wellness sadržaj cvjeta kao nikada prije. Naravno, naša prirodna ljepota je već savršena, ali zanimljivo je vidjeti kako trendovi poput kolagena i jabučnog octa privlače pažnju. S hashtagom #kolagen koji broji preko 4,7 milijardi pregleda na TikToku, obećanja o zdravijoj i sjajnijoj koži šire se svakim gutljajem.

No, stvaraju li kolagenski prahovi stvarne rezultate ili su samo trenutna fascinacija pod utjecajem sponzoriranog sadržaja? I ako doista imaju učinak, koliko kolagena trebate konzumirati da biste vidjeli promjene na svojoj koži? U nastavku ćemo  istraži odgovorena na ova pitanja kolagenskih pića i njihovih dopuna te koje su stvarne koristi od njihova konzumiranja.

Što je kolagen?

Kolagen predstavlja temeljni proteinski sastojak naših tkiva, esencijalan za strukturu kože, kose, noktiju, kao i za tetive, hrskavicu i kosti. U sinergiji s hijaluronskom kiselinom i elastinom, kolagen je ključan za održavanje kože elastičnom, hidratiziranom i punom. Također, igra važnu ulogu u formiranju drugih proteina, uključujući keratin, koji doprinose zdravlju kože, kose i noktiju.

Naše tijelo kolagen stvara prirodno, koristeći aminokiseline dobivene iz proteinski bogate hrane ili izravno iz kolagena, koji se nalazi u namirnicama kao što su juha od kostiju te govedina, riba i perad. Ipak, procesi kao što su starenje, izloženost suncu, pušenje i konzumiranje alkohola mogu negativno utjecati na sposobnost tijela da proizvodi kolagen.

Dodaci prehrani i kolagenska pića često su bogati kolagenom izvedenim iz različitih izvora, bilo da je riječ o morskim ili zemaljskim životinjama. Ti proizvodi obično sadrže kolagenske peptide, kratke lance aminokiselina koji su ključni za sintezu ključnih proteina u tijelu, uključujući kolagen i keratin, poticanjem njihove prirodne proizvodnje i održavanjem cjelokupnog zdravlja.

Nature’s Finest Collagen Skin Care

Nature’s Finest nudi proizvod Collagen Skin Care, koji je posebno dizajniran kako bi iskoristio snagu kolagena u službi zdravlja i ljepote kože. Ovaj proizvod sadrži premium kolagen, uključujući patentirani oblik ribljeg kolagena Naticol®, obogaćen dodatnim superhranom, vitaminom C i hidroliziranim peptidima za optimalne rezultate.

Naticol® predstavlja patentirani oblik hidroliziranog ribljeg kolagena, specifično tipa 1, koji je ključan za održavanje čvrstoće i elastičnosti kože. Uz 5 g Naticol® kolagenskih peptida po dozi, Collagen SkinCare je razvijen da ciljano djeluje na smanjenje vidljivosti bora, poboljšanje elastičnosti te postizanje ujednačenijeg tona kože.

Korištenjem visokokvalitetnih sastojaka, Collagen SkinCare od Nature’s Finest predstavlja sveobuhvatno rješenje za one koji traže prirodnu podršku u očuvanju mladolikog izgleda i zdravlja svoje kože.

Zašto odabrati Kolagen SkinCare?

Ovaj proizvod donosi klinički dokazane rezultate zahvaljujući svojoj visokokvalitetnoj formuli. U srcu ove formule nalazi se Naticol®, tip 1 kolagen, koji se pokazao najefikasnijim u poboljšanju strukture kože, hrani kožu te pridonosi smanjenju vidljivih znakova prijevremenog starenja. Osim toga, formula je obogaćena superhranom i vitaminom C, čineći je dvostruko snažnijom zahvaljujući 5 g Naticol® kolagenskih peptida po dozi.

Kolagen Skin graf
*Rezultati upotrebe proizvoda mogu se razlikovati od osobe do osobe.

Uz to, Collagen SkinCare dolazi s odličnim okusom jagode i bez dodatka šećera, čineći svaku dozu ne samo korisnom za vašu kožu, već i ugodnom za konzumaciju. Kroz klinička istraživanja, korisnici su već nakon 8 tjedana korištenja zabilježili vidljiva poboljšanja: 15% ljepši kompleks kože*, 20,9% veću elastičnost kože* te 30% manje bora*. Ovi rezultati govore u prilog izvanrednoj učinkovitosti Collagen SkinCare u njezi kože.

Što kaže znanost o kolagenskim pićima i dodacima?

Znanost iza kolagenskih pića i dodataka zaista nudi nekoliko uvida u njihovu potencijalnu korist. Jedan sveobuhvatan pregled, objavljen u International Journal of Dermatology, analizirao je 19 studija s ukupno 1.125 sudionika i zaključio da konzumacija kolagenskih dodataka može dovesti do poboljšanja u čvrstoći, elastičnosti i vlažnosti kože, kao i do smanjenja vidljivosti bora. Međutim, treba napomenuti da ove studije nisu isključivo usredotočene na kolagen; mnogi od korištenih dodataka sadržavali su i druge sastojke poput vitamina, minerala, antioksidansa, koenzima Q10, hijaluronske kiseline i hondroitin sulfata, što otežava izravno pripisivanje poboljšanja isključivo kolagenu.

Dodatno, neki randomizirani, kontrolirani pokusi ističu da konzumacija kolagenskih dodataka bogatih peptidima proliilhidroksiprolina i hidroksiprolilglicina može imati pozitivan učinak na vlažnost kože, elastičnost, bore i hrapavost.

Koje su prednosti uzimanja kolagena?

1. Može poboljšati zdravlje kože

Suplementacija kolagenom može ponuditi raznovrsne zdravstvene prednosti, posebice kada je riječ o zdravlju kože. Kolagen, kao ključni sastojak kože, igra vitalnu ulogu u njezinu jačanju, kao i u održavanju elastičnosti i hidratacije. S vremenom, proizvodnja kolagena u tijelu opada, što može rezultirati suhoćom kože i pojavom bora.

Studije su otkrile da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen mogu pomoći u usporavanju procesa starenja kože smanjenjem vidljivosti bora i suhoće. Jedan pregled koji je obuhvatio 26 studija, uglavnom provedenih na ženama, ukazuje na to da dnevna konzumacija 1 do 12 grama kolagena kroz period od 4 do 12 tjedana može rezultirati poboljšanjem u elastičnosti i hidrataciji kože.

Mogući mehanizam djelovanja tih dodataka leži u stimulaciji tijela da proizvede više kolagena te drugih proteina poput elastina i fibrilina, koji su ključni za strukturu kože.

Iako postoje brojne anegdotske tvrdnje kako kolagenski dodaci mogu pomoći u sprječavanju akni i drugih stanja kože, trenutno nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi podržali te tvrdnje.

2. Može olakšati bolove u zglobovima

S vremenom i smanjenjem kolagena u tijelu, raste rizik za razvoj poremećaja zglobova kao što je osteoartritis, što može rezultirati bolovima u zglobovima. Istraživanja pokazuju da kolagenski dodaci mogu imati ulogu u ublažavanju simptoma osteoartritisa i smanjenju opće boli u zglobovima.

Jedan pregled studija na osobama koje pate od osteoartritisa ukazao je na to da konzumacija kolagena može dovesti do značajnih poboljšanja u krutosti zglobova, iako nije zabilježeno znatno smanjenje boli ili funkcionalnih ograničenja. Smatra se da dodavanje kolagena u prehranu može potaknuti akumulaciju kolagena u hrskavici te potaknuti tkivo na proizvodnju kolagena, što bi moglo dovesti do smanjenja upale, poboljšanja podrške zglobovima i ublažavanja boli.

Ipak, unatoč ovim obećavajućim nalazima, još uvijek su potrebni dodatni dokazi kako bi se kolagen mogao preporučiti kao pouzdan tretman za osteoartritis.

3. Može spriječiti gubitak koštanog tkiva

Kolagen igra ključnu ulogu u strukturi i čvrstoći kostiju, a smanjenje njegove proizvodnje s godinama može doprinijeti gubitku koštane mase, što povećava rizik od osteoporoze. Osteoporoza se karakterizira niskom gustoćom kostiju i povećava rizik od prijeloma.

Postoje naznake da dodaci kolagena mogu imati pozitivan učinak na usporavanje ili čak sprečavanje procesa koji dovodi do osteoporoze, inhibiranjem razgradnje kostiju. U jednom 12-mjesečnom istraživanju s postmenopauzalnim ženama, one koje su konzumirale dodatak kalcija i vitamina D zajedno s 5 grama kolagena zabilježile su značajno niže razine proteina koji potiču razgradnju kostiju i manji gubitak mineralne gustoće kostiju u usporedbi s grupom koja je uzimala samo kalcij i vitamin D.

Dodatna studija s 66 postmenopauzalnih žena koje su tijekom 12 mjeseci svakodnevno uzimale 5 grama kolagena pokazala je povećanje gustoće minerala kostiju za do 7%, što predstavlja znatan napredak u očuvanju koštane mase.

Iako ovi rezultati pružaju obećavajuće dokaze o potencijalnim koristima kolagena za kosti, potrebno je više opsežnih istraživanja na ljudima kako bi se potvrdila njegova učinkovitost i sigurnost u prevenciji i tretmanu osteoporoze.

4. Može poboljšati mišićnu masu

Kolagen, kao najbolji protein u tijelu, igra ključnu ulogu u strukturi skeletnih mišića. Postojeći dokazi sugeriraju da suplementacija kolagenom može imati pozitivne učinke na povećanje mišićne mase, posebice kod starijih osoba koje su sklone sarkopeniji, stanju karakteriziranom gubitkom mišićne mase i snage.

U jednoj studiji, trajnoj 12 tjedana, 26 starijih muškaraca s dijagnozom sarkopenije sudjelovalo je u programu vježbanja uz istovremeno uzimanje 15 grama kolagena dnevno. Rezultati su pokazali da su, u usporedbi s muškarcima koji su samo vježbali bez dodatka kolagena, oni koji su uzimali kolagen ostvarili značajnije povećanje mišićne mase i snage.

5. Može ojačati kosu i nokte

Uzimanje kolagena može doprinijeti jačanju noktiju, a postoje i izvještaji da može smanjiti lomljivost kose. Iako su ove potencijalne prednosti obećavajuće, za potpuno razumijevanje učinka kolagena na kosu i nokte potrebna su dodatna znanstvena istraživanja.

6. Može pomoći u održavanju zdravlja mozga

Dosad nema provedenih studija o utjecaju dodataka kolagena na zdravlje mozga. Ipak, neki pojedinci tvrde da im kolagen pomaže poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome anksioznosti, što ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjima u ovoj oblasti.

7. Može pomoći kod zdravlja srca

Postoji zanimanje za potencijal kolagenskih dodataka da promiču zdravlje srca, temeljeno na teoriji da bi kolagen mogao pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Kolagen igra ključnu ulogu u pružanju strukture arterijama, vitalnim krvnim žilama koje omogućavaju protok krvi iz srca u ostale dijelove tijela. Nedostatak kolagena može dovesti do smanjene fleksibilnosti i elastičnosti arterija, što može rezultirati aterosklerozom, stanjem karakteriziranim sužavanjem arterija, povećavajući rizik od srčanog udara i moždanog udara.

U jednom šestomjesečnom istraživanju, u kojem je sudjelovalo 30 zdravih odraslih osoba koje su dnevno uzimale 16 grama kolagena, zabilježeno je značajno smanjenje mjera krutosti arterija. Osim toga, zabilježeno je i povećanje razine HDL (dobrog) kolesterola za prosječno 6%. S obzirom na to da je HDL ključan u smanjenju rizika od srčanih bolesti, uključujući aterosklerozu, ovi nalazi sugeriraju potencijalnu korist kolagena za srčano zdravlje.

Međutim, važno je naglasiti da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ova korist i razumjela mehanizmi kojima kolagen može utjecati na zdravlje srca. Trenutni dokazi su obećavajući, ali istraživanje u ovoj oblasti još uvijek je u ranoj fazi.

Za kraj

Kolagenski dodaci prehrani nude impresivan spektar potencijalnih zdravstvenih koristi. Od povećanja mišićne mase i prevencije gubitka kosti do ublažavanja bolova u zglobovima i poboljšanja izgleda kože smanjenjem bora i suhoće, kolagen se ističe kao svestran pomagač u podršci tjelesnom zdravlju.

U konačnici, kolagenski dodaci predstavljaju obećavajući dodatak prehrani za one koji žele unaprijediti svoje zdravlje i dobrobit. Međutim, važno je pristupiti im s razumijevanjem trenutnog stanja znanstvenih spoznaja i potencijalnih ograničenja.

Komentariši