fbpx
notino popust

Kako zaustaviti školsko maltretiranje i cyber nasilje?

Cyber nasilje

Nasilje (Bullying)

Nasilje je karakterističan obrazac nanošenja štete i ponižavanja drugih, posebno onih koji su na neki način manji, slabiji, mlađi ili na bilo koji način ranjiviji od nasilnika. Nasilje nije tipična agresija to je namjerni, ponovljeni pokušaj nanošenja štete slabijim od sebe.

Nasilnici se prave, ne rađaju se, a to se događa u ranoj dobi ako normalna agresija dvogodišnjaka ne bude zaustavljena. A nasilje i dalje ostaje vrlo prepoznatljiv stil ponašanja, uglavnom zato što nasilnici dobivaju ono što žele – barem u početku.

Fizičko maltretiranje – uključuje udaranje, šutiranje ili guranje (ili čak samo prijetnju takvim postupkom), kao i krađu, skrivanje ili uništavanje stvari te maltretiranje, uznemiravanje ili ponižavanje.

Verbalno maltretiranje – uključuje davanje pogrdnih imena, zadirkivanje, podrugljivstvo, vrijeđanje ili verbalno zlostavljanje na bilo koji drugi način.

Zastrašivanje u vezi – uključuje odbijanje razgovora s vama, izuzeće vas iz grupe ili aktivnosti, širenje laži ili glasina o vama, čineći da radite stvari koje ne želite raditi.

Skolsko nasilje

Dječaci često maltretiraju fizičkim prijetnjama i radnjama, dok se djevojčice češće upuštaju u verbalno nasilje. Ali nikakva vrsta nasilništva nikada se ne smije tolerirati.

Zašto su nasilnici takvi šta je uzrok njihovog ponašanja?

Nasilnici traže osjećaj moći na tuđi trošak. Oni povrijeđuju tu osobu iznova i iznova – emocionalno i fizički – kako bi mogli upravljati s njom.

Nasilje uključuje moćniju i manje moćniju osobu i oblik je agresije u kojem jedno ili više djece neprestano zastrašuju, uznemiravaju ili nanose neku štetu žrtvi koja se ne može odbraniti.

Nasilnici su dijelom oblikovani ovim faktorima:

 • Nekontrolirani bijes. Broj 1 preduslov za nasilničko ponašanje je ljutnja, posebno kod djece koja nemaju načina da s njom upravljaju. Ljuta djeca, imaju veću vjerojatnost da pokazuju nasilnička svojstva – čak i ako imaju visoko samopoštovanje, pa čak i prema vlastitom bratu i sestri kod kuće, što često počinje nasiljem.
 • Bez posljedica. Ako odrasli ne zaustave maltretiranje odmah na početku, to se može pogoršati.

“Nedostatak odgovora odraslih na rano zlostavljanje pobuđuje nasilnike”, kaže Peter Raffalli, dr. Med., Dječji neurolog. “To podstiče nasilnike govoreći im da je to u redu jer odrasle osobe se ne brinu i ne ometaju se kako bi zaustavile to nasilje.”

 • Život kod kuće. Nasilje u obitelji , emocionalno i fizičko zlostavljanje, gnjev i neprijateljstvo kod kuće – usmjereno prema njima ili nekom drugom – može pomoći u izgradnji nasilnika.
 • Mediji i video igre. Vidjeti ponašanje maltretiranja u medijima i video igrama može biti loš utjecaj ako je takvo ponašanje nagrađeno.

Ostali faktori uključuju slabu kontrolu impulsa, nisku toleranciju prema frustraciji, potrebu za kontroliranjem ili dominacijom, probleme s bijesom, protivljenje autoritetu i agresivnost.

Ni jedan faktor ne garantira da će se dijete okrenuti nasilju. Bilo koja od mnogih potencijalnih zabrinjavajućih osobina može gurnuti mladu osobu preko ivice.

Nije neobično da se djeca pridružuju nasilju. Neke skupine uživaju u tome.

Nasilnik može voditi grupu kroz jednostavnu pretpostavku: Ako se želite pridružiti, morate sudjelovati u ovakvom ponašanju, koje uključuje uznemiravanje druge osobe. To je proces socijalizacije kroz koji djeca prolaze tijekom adolescencije, kaže Espelage.

Nasilnici također vole imati publiku zbog svog agresivnog ponašanja – i nauče kada šta im treba za maksimalni učinak.

Nasilnici, kako ostare, postaju pametniji u odabiru mjesta kao i žrtava, koja su pod malim nadzorom odraslih, ali često ih nadgledaju prolaznici koji pružaju publiku koja podstiče nasilje, kaže Ron Slaby, doktor znanosti, viši znanstvenik Centra za zdravlje medija i zdravlja djece (CMCH) na Medicinskoj školi za dječje bolnice i Harvard u Bostonu.

Na svakih 100 djece u srednjoj školi osmoro ih se svakodnevno maltretira, sedam ih se svakodnevno zlostavlja, a 33 puta se maltretira, prema skupljenim podacima.

Kako da prepoznate da je vaše djece žrtva nasilja ili maltretiranja?

Skolsko maltretiranje

Nasilje je ponašanje koje uključuje čitav niz radnji koje uzrokuju fizičku ili emocionalnu bol, od širenja glasina, namjernog isključivanja do fizičkog zlostavljanja. To može biti suptilno i mnoga djeca ne govore roditeljima ili nastavnicima o tome iz straha od srama ili odmazde. Djeca se također mogu bojati da ih neće shvatiti ozbiljno ako prijave nasilje. Važno je da roditelji, učitelji i drugi odrasli neprestano traže i prepoznaju nasilnička ponašanja.

Neki znakovi upozorenja da se vaše dijete maltretira uključuju:

 • neobjašnjive posjekotine ili modrice
 • oštećenu ili nestalu odjeću, knjige, školski pribor ili druge stvari
 • gubitak apetita
 • problemi sa spavanjem
 • emocionalno suzdržani
 • idu skroz nepotrebno dugim rutama do škole
 • iznenadni loši rezultati ili gubitak interesa za školu
 • ne žele se više družiti s prijateljima
 • traže da ostanu bolesni kod kuće zbog čestih pritužbi na glavobolju, bolove u trbuhu ili neke druge bolesti
 • socijalna anksioznost ili nisko samopoštovanje
 • osjećaju se neraspoloženo ili potišteno
 • svaka neobjašnjiva promjena u ponašanju

Cyberbullying – Tiha prijetnja

Zlostavljanje nije novo. Ali to je promijenio Internet, što nasilnicima pruža nonstop, svjetsku pozornicu.

Internet nasilje

Prije nego što mobiteli i računala postanu dio dječjeg života, mogli su napustiti školu i pobjeći od maltretiranja kod kuće. Ali sada mogu biti izloženi zlostavljanju putem interneta ili mobilnom telefonu, i to 24 sata dnevno.

Što je cyber maltretiranje?

Tehnologija znači da nasilje više nije ograničeno na školska dvorišta ili ulice. Internetsko maltretiranja se može dogoditi bilo gdje, čak i kod kuće, putem pametnih telefona, e-pošte, tekstova i društvenih medija, 24 sata dnevno, s potencijalno stotinama ljudi. 

Cyberbullies koriste digitalnu tehnologiju da bi vas maltretirali, prijetili ili ponižavali. Za razliku od tradicionalnog maltretiranja, internetsko zlostavljanje ne zahtijeva kontakt licem u lice i nije ograničeno na pregršt svjedoka odjednom. Također ne zahtijeva fizičku snagu ili snagu u brojevima.

Savjeti za rješavanje cyber nasilja

Suočavanje s internetskim zlostavljanjem rijetko je jednostavno, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste se riješili problema. Za početak je možda dobro vrijeme za ponovnu procjenu upotrebe tehnologije. 

Fizicko maltretiranje

Na primjer, trošenje manje vremena na društvenim medijima ili provjeravanje tekstova i e-poruka, a više vremena u interakciji s stvarnim ljudima, može vam pomoći da se distancirate od nasilnika na mreži. Također može pomoći u smanjenju tjeskobe, depresije i osjećaja usamljenosti.

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći, osim traženja podrške, upravljanja stresom i provođenja vremena s ljudima i aktivnostima koje vam donose zadovoljstvo, sljedeći savjeti:

Ne odgovarajte ni na kakve poruke ili postove napisane o vama, bez obzira koliko uvredljive ili neistinite. Odgovaranje samo će pogoršati situaciju i izazvati reakciju od vas upravo je ono što cyberbullies žele, zato im ne pružajte zadovoljstvo.

Ne tražite osvetu za cyberbully tako što ćete i sami postati cyberbully. Opet, to će samo pogoršati problem i može rezultirati ozbiljnim pravnim posljedicama za vas. Ako to ne biste rekli osobno, ne kažite to na mreži.

Spremite dokaze o zlostavljanju, na primjer zadržite tekstualne poruke zloupotrebe ili snimku zaslona web stranice, a zatim ih prijavite odrasloj osobi kojoj vjerujete. Ako ne prijavite incidente, cyberbully će često postati agresivniji.

Prijave prijetnji povredama  i neprimjerene seksualne poruke policiji. U mnogim slučajevima akcije cyberbully-a mogu se kazneno goniti.

Spriječite komunikaciju od cyberbullya tako što ćete blokirati njihovu adresu e-pošte, broj mobitela i izbrisati ih iz kontakata na društvenim mrežama. Prijavite svoje aktivnosti davatelju internetskih usluga (ISP) ili bilo kojim društvenim medijima ili drugim web mjestima koja koriste za ciljanje. Radnje cyberbully-a mogu predstavljati kršenje uvjeta pružanja usluge web-mjesta ili, ovisno o zakonima u vašem području, mogu čak jamčiti kaznene prijave.

Procjenjuje da 90% djece neće reći da se to događa, a nasilnik misli da se može izvući jer može izbrisati svoje poruke.

Kako promjeniti nasilničko ponašanje?

Nasilje je očito traumatično za njegove žrtve. To može uništiti njihov školski učinak, san , mentalno zdravlje i samopoštovanje. A u nekim slučajevima to može dovesti i do samoubojstva.

I izgledi za nasilnike nisu dobri. Ako ne dobiju pomoć i promijene način života, manje je vjerovatno da će zadržati posao, imati stabilan odnos s odraslima, steći diplomu i vjerojatnije je da će otići u zatvor zbog nasilnog zločina.

Ukratko, i nasilniku i žrtvi je potrebna pomoć.

“Puno se fokusira na žrtvu kada je u pitanju nasilje, a to je vrlo prikladno”, kaže Raffalli. “Ali nudeći terapiju s obje strane jednadžbe, posebno u ranoj školi i sjećajući se da su sva djeca koja su uključena djeca, možemo početi smanjivati ​​učestalost maltretiranja kako djeca odrastaju.”

Evo šest koraka kako zaustaviti te nasilnike:

1. Vjerujte djetetu.

Ako vam dijete kaže nešto o zlostavljanju, nemojte ga odbacivati ​​kao: ‘Takva su djeca”, kaže Raffalli.

2. Dajte pozitivan primjer

Djeca često oponašaju ono što vide. Zato živite na način koji pokazuje vašoj djeci zdrave socijalne i emocionalne vještine koje će im pomoći da se nose s maltretiranjem.

3. Pazite na znakove maltretiranja

“Zlostavljanje dolazi s kodeksom šutnje – nitko o tome ne govori, čak ni žrtve”, kaže Espelage.

Stoga roditelji moraju biti budni. Pazite na znakove maltretiranja poput promjene u ponašanju djeteta, poteškoća sa spavanjem i depresije.

4. Ako je vaše dijete nasilnik, brzo poduzmite mjere

Roditelji uglavnom vole misliti najbolje o svojoj djeci” kaže Sege.

No ako problem s maltretiranjem koji se pojavljuje ne zaustavite brzo, kasnije ćete se možda suočiti s mnogo gorom situacijom. Morate ga zaustaviti u početku kad se pojavljuje, kada je najučinkovitije i kad je najlakše ga spriječiti.

5. Naučite djecu što učiniti ako ih maltretiraju ili ako vide kako netko drugi maltretira

Djeca bi doista trebala zaustaviti maltretiranje kad vide da se to događa. Ne bojte se založiti se za nekog drugog. Potrebno je samo jedna osoba koja stoji do nasilnika da pomogne situaciji, a žrtva – i empatija je ključna. Pokušajte jednostavan pristup sa nasilnikom, poput

“Kako biste se osjećali kada bi vam netko to učinio?”

6. Tražite pomoć

Resursi uključuju roditelje, pedijatre, učitelje, socijalne radnike, terapeute psihologe, savjetnike za usmjeravanje, školske administratore i policiju, u slučajevima kriminalnog ponašanja.

Kako žrtve da nastave živjeti nakon što su zlostavljane i kako im pomoći?

Ne prihvaćajte maltretiranje i ne gledajte na drugu stranu borite se protiv njega.

“Nasilje nije dio odrastanja”, kaže Fonville. “Nitko ne zaslužuje da se prema njemu loše postupa.”

Savjet roditeljima: Morate znati što se događa  i morate kontrolirati Internet morate ga znati koristiti. Učite svoju djecu da poštuju i kako da postupaju prema drugima i to činite u ranoj dobi.

REFERENCE:
 1. https://www.webmd.com/parenting/features/prevent-cyberbullying-and-school-bullying
 2. https://www.helpguide.org/articles/abuse/bullying-and-cyberbullying.htm
 3. https://www.webmd.com/parenting/features/prevent-cyberbullying-and-school-bullying#1
 4. https://www.healthline.com/health/how-to-stop-bullying

Komentariši