fbpx
notino popust

5 najboljih robotskih kosilica za automatsku košnju travnjaka

najbolje robot kosilice

Vrt kao oaza mira igra ključnu ulogu u životima mnogih ljudi, pružajući prostor za opuštanje, druženje i uživanje u prirodi. No, kako bi vrt ostao lijep i funkcionalan, potrebna je redovita briga. Uzgoj cvijeća i održavanje travnjaka su zadaci koji zahtijevaju vrijeme i trud, posebno košnja trave koja može biti izrazito vremenski zahtjevna. Tijekom ljetnih mjeseci, za očuvanje urednosti travnjaka potrebno je kositi ga barem jednom tjedno, što može oduzeti nekoliko sati ovisno o veličini površine.

Za one koji bi radije svoje vrijeme provodili opuštajući se uz vrtni stol nego radeći u vrtu, moderna tehnologija nudi rješenje. Robotske kosilice danas mogu održavati travnjake tijekom cijele godine s minimalnim angažmanom vlasnika. Ovi pametni uređaji ne samo da štede vrijeme, već pridonose i zdravlju travnjaka, osiguravajući da bude uredan i dobro održavan.

Iako korištenje robotske kosilice predstavlja veću početnu investiciju, dugoročne koristi od smanjenja fizičkog truda i uštede vremena čine ju vrijednom razmatranja. Na tržištu se nalazi širok spektar modela i proizvođača, što omogućava svakom vlasniku vrta da pronađe uređaj koji najbolje odgovara njegovim potrebama.

Gardena Sileno Life

U testiranjima, Gardena Sileno Life robotka kosilica istaknula se kao odličan izbor za one koji redovito koše veće travnjake. Ovaj model, primjeren za površine do 1.500 četvornih metara, omogućava pametnu uporabu putem aplikacije, što uvelike olakšava održavanje travnjaka. Iako ne dolazi s senzorom za kišu, ovaj uređaj može raditi u svim vremenskim uvjetima zahvaljujući zaštitnom razredu IPX5.

Robotska kosilica Gardena opremljena je s tri rotirajuće oštrice koje omogućavaju podešavanje visine košnje između 2 i 5 centimetara, a širina košnje iznosi 22 centimetra. Zanimljivo je da kosilica radi u dvije smjernice košnje, pružajući temeljito pokrivanje travnjaka.

Osim osnovne jedinice, u paketu dobivate i punjač, 200 metara granice, traženje ili vodilicu kabela, četiri spojnice, pet spojnih kabela i 300 kukica. Iako je oprema u nekim aspektima nepotpuna za maksimalnu površinu od 1.500 četvornih metara, dodatni pametni gateway omogućava daljnje mogućnosti povezivanja. Ova mala kontrolna jedinica prvo se povezuje s kućnim WLAN usmjerivačem, a nakon instalacije Gardena aplikacije omogućava integraciju kosilice u kućnu mrežu i upravljanje putem mobilnog uređaja.

Gardena pametni SILENO Life je posebno zanimljiv zbog svoje kompatibilnosti s IFTTT platformom, što ga čini jednim od rijetkih modela koji nudi takvu vrstu povezivosti, potvrđujući njegovu naprednost u segmentu pametnih kosilica.

Bosch Indego XS

Bosch Indego XS je jedini model koji može kositi u paralelnim prugama. To je posebno korisno za one koji žele skratiti vrijeme košnje i uštedjeti električnu energiju. Međutim, njegove prednosti najbolje dolaze do izražaja u manjim vrtovima s minimalnim preprekama, gdje se pokazao kao relativno efikasan.

Indego XS je kompaktna kosilica, primarno zelene i crne boje, dimenzija 36,5 x 20,2 x 44,5 centimetara. Ima širinu košnje od 19 centimetara, a visina košnje se podešava pritiskom na gumb umjesto okretnim regulatorom, što ne omogućava milimetarsku preciznost. Korisnici mogu birati između tri razine košnje, od 3 do 5 centimetara, što je prilično visoko za one koji preferiraju niže ošišan travnjak. Također, maksimalni kut nagiba od 27 posto je niži u usporedbi s drugim modelima, a kosilica ne prilagođava se blagim neravninama tla zbog čvrsto ugrađenog kosiva.

Dodatni tehnički nedostatak je što se baterija na Bosch Indego XS ne može lako zamijeniti, već je za to potreban posjet servisnom tehničaru tvrtke Bosch. Za razliku od mnogih drugih modela, Indego XS 300 se ne može upravljati putem aplikacije, što znači da sve postavke moraju biti napravljene direktno na uređaju. To može biti nezgodno ako se robot zaglavi ili dođe do drugih grešaka, jer korisnici ne primaju obavijesti na svoj pametni telefon.

Ipak, kada je riječ o malim površinama bez mnogo prepreka, Indego XS 300 djeluje posebno učinkovito zahvaljujući Bosch-ovoj LogiCut tehnologiji, koja optimizira putanje košnje radi veće efikasnosti.

Mammotion Luba AWD 3000

mammotion awd 3000

Mammotion Luba AWD 3000 predstavlja vrhunski model robotske kosilice s dizajnom koji podsjeća na sportski automobil. Ovaj model dio je serije koja uključuje i manje verzije AWD 1000 te veću AWD 5000, prilagođene različitim veličinama travnjaka. Među ključne razlike spadaju broj košenih zona (3, 6, i 10), količina košnje po satu (350 m² za manje modele i 500 m² za najveći), kapacitet baterije (4,5 Ah za AWD 1000 i 10 Ah za veće modele) te sposobnost penjanja na nagibe (do 33 stupnja za manje modele i do 37 stupnjeva za AWD 5000), a tu je i razlika u cijeni.

Mammotion Luba AWD 3000 impresionira svojom visokom brzinom košnje koja se ostvaruje pomoću dva noža ukupne širine košnje od 40 cm. Pogon na sva četiri kotača pruža snažan, ali štedljiv rad na suhoj travi. Kosilica je opremljena i snažnim motorom za košnju te kvalitetnom aplikacijom koja još uvijek zahtijeva određene optimizacije sučelja, iako je već doživjela poboljšanja s modelom Luba 2.

Ipak, tijekom testiranja, primijećeni su neki nedostaci poput nepravilne košnje rubova No-Go zona, što je rezultiralo preostalom travom uz cvjetnjake i drveće. Ostali manji nedostaci uključuju nešto veću buku u usporedbi s modelima poput Stige i Segwaya, te neuvjerljivu zaštitu od krađe. GPS veza je jaka, druga najjača nakon Stige, no nije potpuno otporna na uobičajene probleme povezane s RTK tehnologijom.

Mammotion Luba AWD 3000 ostaje iznimno efikasan izbor za one koji traže visoku učinkovitost i napredne funkcije u upravljanju svojim travnjakom, unatoč nekim prostorom za poboljšanja u pojedinim aspektima performansi.

Einhell FREELEXO 1200 LCD BT

Einhell FREELEXO robotska kosilica pokazala se kao dobar izbor za održavanje velikih travnatih površina. Na testiranjima, ovaj model je postigao visoke ocjene, koristeći kombinaciju pruga i spiralnog uzorka košnje za brzo i efikasno košenje. Ipak, istaknute su njene slabosti prilikom suočavanja s preprekama na travnjaku.

Kosilica ima kućište izrađeno od visokokvalitetne plastike s crveno-crnom bojom i dimenzije 42 x 26 x 53 centimetara. Dolazi s 210 metara granice za omeđivanje velikih površina do 1.200 četvornih metara, a punjač se postavlja duž granice, što kosilici omogućava da je prati do stanice bez potrebe za vodičkim kabelom.

Glavna karakteristika ovog modela je fiksno kosivo koje može rezultirati manje ujednačenim rezultatima na neravnom terenu. Širina košnje iznosi 18 centimetara, dok se visina košnje može kontinuirano podesiti između 2 i 6 centimetara. Upravljanje kosilicom moguće je preko ugrađenog LCD zaslona ili aplikacije na pametnom telefonu, što korisnicima omogućava precizno podešavanje.

Einhell FREELEXO ističe se visokom razinom sigurnosti, automatski zaustavljajući oštrice pri sudaru ili podizanju. No, sistem za prepoznavanje prepreka koji reagira tek nakon kontakta može dovesti do situacija iz kojih se kosilica ne može samostalno izvući. Posebno je učinkovita na velikim površinama s minimalnim preprekama, koristeći svoj spiralni uzorak košnje.

Unatoč određenim nedostacima, poput fiksnog kosiva i problema s prepoznavanjem prepreka, Einhell FREELEXO 1200 LCD BT učinkovito obavlja zadatak košenja, osiguravajući čist rez i štiteći travnjak. Frekvencija košenja rubova i druge postavke mogu se precizno kontrolirati putem aplikacije, dodajući praktičnost u korištenju ovog modela.

Gardena SILENO Minimo

Gardena SILENO Minimo je robotska kosilica dizajnirana za travnjake do 500 četvornih metara, dostupna je i u verziji za travnjake do 250 četvornih metara. Opremljena je s tri rotirajuća noža i pruža mogućnost podešavanja visine košnje između 20 i 45 milimetara, dok je širina košnje 16 centimetara. Kosilica je izrađena da radi u svim vremenskim uvjetima s IPX5 zaštitom i ima ugrađenu litij-ionsku bateriju koja omogućava do 65 minuta rada, dok punjenje traje oko 75 minuta. Međutim, testiranja pokazuju da se ove vrijednosti mogu razlikovati, s vremenom punjenja od oko 88 minuta i vremenom košnje do 58 minuta.

Paket isporuke uključuje 150 metara granice, 150 kuka za pričvršćivanje kabela, spojnice, stezaljke te stanica za punjenje s podnom pločom. Postavljanje kosilice zahtijeva postavljanje granice kabela i spoj na stanicu za punjenje. Kosilica se također mora napuniti prije upotrebe, a dužina kabela od 3 metra može zahtijevati upotrebu produžnog kabela.

Gardena SILENO Minimo upravlja se preko Bluetootha i aplikacije na pametnom telefonu, omogućujući korisnicima da jednostavno postave raspored košnje i početak rada. Međutim, postavke i upravljanje aplikacijom moraju se obavljati u blizini kosilice zbog ograničenog dometa Bluetooth veze.

Iako kosilica vozi u zigzag uzorcima i općenito hvata rubove travnjaka prilično dobro, može ostaviti male praznine uz rubove, što može zahtijevati ponovno ručno košenje. Gardena SILENO Minimo također pokazuje slabosti na neravnim površinama, gdje čak i manje neravnine mogu zaustaviti uređaj. Preporučuje se dodatan oprez prilikom postavljanja granica oko padina, bazena ili ribnjaka kako bi se izbjegli potencijalni padovi ili potapanje uređaja.

Kosilica teži 6,1 kilogram i dimenzije su joj 52 x 34 x 22 centimetra. Nema senzor kiše, ali ima senzor smrzavanja koji sprječava košenje pri niskim temperaturama. Čišćenje kosilice je jednostavno zahvaljujući IPX5 zaštiti i može se obaviti pranjem vrtnim crijevom. Kada se baterija isprazni, kosilica se automatski vraća na stanicu za punjenje kako bi se ponovno napunila i nastavila s radom.

Komentariši