fbpx
notino popust

Najbolje akumulatorske škare za živicu u 2024. godini

najbolje akumulatorske skare za zivicu

Akumulatorske škare za živicu s 36-voltnim baterijama nude dovoljno snage za efikasno obrezivanje čvrstih drvenastih živica. Primjećuje se jasan trend prema akumulatorskim uređajima zahvaljujući modernim baterijama koje omogućuju dugotrajno korištenje bez potrebe za kabelima. Škare s naponom od 36 volti posebno su pogodne za velike živice koje zahtijevaju rezanje čak i najtvrđeg drva, pri čemu veći napon osigurava potreban okretni moment za rezanje debljih grana.

Ipak, treba imati na umu da snažnije baterije čine uređaj većim i težim, stoga su ergonomija i dobra ravnoteža ključni za ovakve modele. Unatoč tome što neke škare teže preko 4 kilograma, one se u praksi pokazuju upravljivima, što ukazuje na to da su proizvođači pažljivo radili na minimiziranju umora korisnika. Evo nekoliko preporuka:

1. Makita DUH523

Makita DUH523 će vas impresionirati svojom izuzetnom tišinom, dugim trajanjem baterije i sposobnošću rezanja grana do 15 milimetara, čime olakšava održavanje i značajno smanjuje vibracije tijekom upotrebe. Ovaj model se ističe čvrstom izradom i dizajnom koji motor i oštricu smješta unutar kućišta, čime se smanjuju vibracije i povećava udobnost korištenja. Iako već dolazi s baterijom od 3 Ah koja pruža solidnu izdržljivost, dostupne su i jače baterije od 5 Ah koje ovaj uređaj čine idealnim za obimnije projekte rezanja živica.

Makita DUH523 je jedna od najtiših škara za živicu na tržištu, a njena sposobnost rezanja grana do 15 milimetara ostavlja konkurenciju poput Gardene, Boscha i Stihla daleko iza. Za one koji već posjeduju 18-voltnu bateriju od Makite, ovo je povoljna prilika za nadogradnju na snažniji model bez velikih dodatnih troškova. Međutim, ako razmatrate potpuno novu kupnju, uključujući baterije, imajte na umu da Makita može biti skuplja opcija.

2. Metabo AHS 18-55 V

Metabo AHS 18-55 V konkuriše Makiti kao relativno tiha i praktična škara za živicu zahvaljujući svom kompaktnom dizajnu. Ovaj model omogućuje lako rezanje grana debljine do 16 milimetara, a u nekim slučajevima može rezati i deblje grane do 20 milimetara, ovisno o čvrstoći drveta. Cijenom je skuplji od Makite, ali visoka kvaliteta i pouzdanost opravdavaju tu razliku. Metabo nudi besplatnu trogodišnju garanciju nakon registracije, što dodaje vrijednost ovom proizvodu.

Škare za živicu teže 3,9 kilograma sa baterijom, što je relativno teško, ali to osigurava veću stabilnost i kvalitetu materijala. Baterija od 4 Ah traje 75 minuta u praznom hodu, a za one koji traže duže trajanje, dostupna je i jača baterija od 5,2 Ah. Metabo također nudi alate kao što su udarni odvijači i brusilice u istom naponu od 18 volti, što može biti prednost ako već posjedujete druge uređaje ovog proizvođača.

Što se tiče performansi, AHS 18-55 može lako rezati grane do 16 milimetara, a može i “piliti” grane do 20 milimetara, što pruža dodatnu fleksibilnost u radu. Međutim, treba napomenuti da održavanje može biti izazov zbog nedostatka poklopca i zaštite na prijenosniku, što može biti minus za neke korisnike.

Metabo stoji iza svojih proizvoda, nudeći besplatno trogodišnje XXL jamstvo koje se može ostvariti registracijom unutar četiri tjedna od kupnje. Iako Metabo ima sličnu garancijsku ponudu kao i Makita, njegova cijena i kvaliteta mogu opravdati početnu investiciju, pogotovo ako cijenite robustnost i dugotrajnost uređaja.

3. WOLF-Garten Lycos

Wolf-Garten Lycos 40/500 H predstavlja vrhunac u kategoriji akumulatorskih škara za živicu, što se odražava i u njegovoj cijeni, ali i u izvrsnoj kvaliteti rezanja. S maksimalnom debljinom reza od 14 mm, ovaj model je više nego sposoban za obavljanje ozbiljnijih rezova na većim živicama. Međutim, njegova snaga dolazi s povećanom težinom od 4,2 kilograma, što ga čini najtežim modelom u testu.

Težina uređaja može utjecati na rukovanje, zbog čega je ocjena za manevriranje samo “dovoljna”. Bilo bi korisno dodati remen za nošenje kako bi se olakšalo dugotrajno korištenje i smanjio umor ruku. Unatoč toj mani, ručke i prekidači su dizajnirani tako da su udobni za korištenje, a upute za uporabu su jasne i korisne.

Vrijeme punjenja baterije je 69 minuta, što omogućava oko 64 minute neprekidnog rada. Što se tiče trajnosti, sigurnosti i štetnih tvari, Wolf-Garten Lycos 40/500 H pokazuje visoke standarde, pružajući pouzdanost koja osigurava dugogodišnje bezbrižno održavanje živice.

4. Bosch UniversalHedgeCut 18V-55

Bosch UniversalHedgeCut 18V-55 pruža dobre rezultate u rezanju živica, posebno kada se radi o granama promjera do 12 mm. Za deblje grane, performanse su samo zadovoljavajuće, stoga se ovaj model preporučuje uglavnom za ljetno oblikovanje živice, gdje grane nisu pretjerano debele.

Jedna od glavnih prednosti ovog modela je njegova baterija koja se puni za 64 minute i omogućuje kontinuirani rad do 102 minute. To je impresivno trajanje koje vam omogućava obavljanje obsežnijih radova bez potrebe za dodatnim punjenjem. Uz to, težina od samo 2,9 kilograma čini ovaj uređaj laganom opcijom, što olakšava manevriranje i smanjuje umor tijekom dužeg korištenja.

Međutim, Bosch UniversalHedgeCut 18V-55 može razvijati buku tijekom rada, što može postati problematično tijekom dužih perioda rada. Iako je ocjena za buku samo zadovoljavajuća, što je slabije u usporedbi s nekim drugim modelima, uređaj je općenito dobro ocijenjen po pitanju rukovanja baterijom i punjačem, iako postoji prostor za poboljšanja.

Što se tiče sigurnosti, Bosch uređaj je pouzdan, a iako su trajnost i vrijednosti štetnih tvari dobre, nisu na razini nekih drugih vrhunskih modela na tržištu. U svakom slučaju, ovaj model predstavlja solidan izbor za korisnike koji traže lagani i efikasni alat za redovito održavanje manjih i srednje velikih živica.

5. Einhell Arcurra 18/55

Einhell Arcurra 18/55 ističe se kao izuzetno isplativ izbor zahvaljujući svojoj povoljnoj cijeni i dobroj kvaliteti rezanja za različite debljine grana. Ovaj model se preporučuje ne samo za ljetno oblikovanje živice, već i za ozbiljnije rezove tijekom zime, s maksimalnom debljinom grana do 14 mm.

Što se tiče rukovanja, Einhell Arcurra 18/55 nudi impresivnu praktičnost, posebno kada je riječ o upravljanju baterijom i punjačem. Međutim, uređaj ima nekoliko manjih nedostataka kao što su prekidači i vibracije tijekom upotrebe, što je dovelo do toga da Einhell Arcurra 18/55 bude ocjenjen za ove aspekte samo kao zadovoljavajuće. Uređaj je s težinom od 3,2 kilograma nešto teži u usporedbi s drugim modelima.

Baterija omogućava radno vrijeme od 36 minuta nakon punjenja od 49 minuta. Iako je to dovoljno za manje projekte, za veće zahvate možda će biti potrebno nabaviti dodatnu bateriju, koja je pristupačna s cijenom od 55 eura po komadu.

Einhell Arcurra 18/55 ne pravi kompromise kada je riječ o trajnosti, sigurnosti i sadržaju štetnih tvari, postižući najviše ocjene u tim kategorijama. Uz sve navedene karakteristike, ovaj model predstavlja odličan izbor za korisnike koji traže kvalitetan i pristupačan alat za održavanje živica.

6. Gardena ComfortCut 60 18V-P4A

Gardena ComfortCut 60 18V-P4A su svestrane akumulatorske škare za živicu s dugom oštricom od 60 centimetara i velikim razmakom između noževa od 20 milimetara, što ju čini idealnom za srednje velike živice. Opremljena je snažnom litij-ionskom baterijom od 18 volti i kapacitetom od 2,5 amper-sati, a kompatibilna je s proizvodima koji koriste standard Power-For-All-Alliance, omogućujući upotrebu istih baterija za razne uređaje.

Iz pakiranja se lako izvadi, a zahvaljujući jasnim uputama i kvalitetnoj izradi, uređaj je spreman za upotrebu odmah nakon otpakiranja. U testu, škare su se pokazale učinkovitima, s visokom brzinom rezanja od 2.400 otkucaja u minuti, što rezultira čistim rezultatima bez kidanja grana. S težinom od 3,1 kilogram s baterijom, ovaj model je relativno lagan unatoč svojim velikim dimenzijama, a minimalne vibracije čine ga iznimno udobnim za upotrebu.

Što se tiče baterije, trajanje od 48 minuta je malo ispod proizvođačevih tvrdnji, ali još uvijek pristojno za većinu zadataka. Punjač snage 22,1 vata puni bateriju za 154 minute, što je nešto brže od predviđenih 170 minuta. Razina buke od 86,1 decibela smjestila je ovaj model u srednju kategoriju po buci.

Jedan od nedostataka je nedostatak pomične ručke koja bi omogućila lakše horizontalno i vertikalno rezanje, ali zaokružena ergonomska ručka osigurava dobar grip i kontrolu tijekom rada. Vrh oštrice zaštićen je zaštitnikom od udaraca, što dodatno povećava sigurnost pri radu blizu zidova i ograde. Uz škare dolaze i korisni dodaci kao što su ručka za montažu, punjač, baterija i prozirna zaštita noža, što čini ovaj model kompletnim rješenjem za održavanje živica.

Odabir pravih akumulatorskih škare za živicu: Uputstvo za kupnju

Pri odabiru akumulatorske škare za živicu, važno je razmotriti tip i veličinu živice koju planirate obrezivati. Ako je vaš cilj održavanje manje živice, gdje je cilj ograničen rast do oko jednog metra visine, škare s manjom duljinom i debljinom reza bit će sasvim dovoljne, posebno za precizne i detaljne rezove.

Za veće živice s obiljem debelih grana, potrebne su robustnije akumulatorske škare s duljim mačem i jačim motorom koji može podnijeti veća opterećenja i deblje grane.

Vrste škara za živicu i njihova upotreba

Ovisno o vrsti živice, različite škare mogu biti optimalnije za određene zadatke. Evo pregleda preporuka za različite vrste živica:

Zlatica: Za mlade izbojke pogodne su ručne ili akumulatorske škare, dok za stare, debele izbojke trebaju snažnije grane. Zlatica je brzorastuća i zahtijeva obrezivanje dva puta godišnje.

Grab: Za kratke dijelove koristite ručne škare, a za duže dijelove akumulatorske škare. Obrezivanje se preporučuje jednom godišnje nakon cvatnje, s periodičnim rezanjem starih izdanaka svake 2 do 3 godine.

Kalina: Ova živica je jednostavna za održavanje i može se obrezivati jednom ili dvaput godišnje. Za debele grane preporučuju se benzinske ili robustne akumulatorske škare.

Lovorvišnja: Zbog osjetljivosti listova, najbolje je koristiti ručne škare kako bi se izbjegla oštećenja. Rezanje je preporučljivo maksimalno jednom godišnje.

Tuja: Idealne su akumulatorske ili benzinske škare, s ručnim škarama za detaljno oblikovanje. Thuja se reže dva do tri puta godišnje, ali izbjegavajte rezanje nakon rujna zbog rasta novih izdanaka.

Pjenišnik ili Alpska ruža: Za ovu vrstu najbolje su vrtne škare ili male ručne škare za živicu. Rezanje se obavlja odmah nakon cvatnje, maksimalno jednom godišnje.

Pri odabiru škara za živicu, bitno je uzeti u obzir specifične potrebe svake vrste živice, kao i vlastite kapacitete za održavanje.

Komentariši