fbpx
notino popust

5 najboljih robotskih usisavača za 2024. godinu

robotski usisavač

Robotski usisavači su pametni uređaji koji omogućuju redovito usisavanje i održavanje čistoće doma, oslobađajući vlasnike od dosadnih zadataka i pružajući im više slobodnog vremena.

Robotski usisavači predstavljaju pravo dostignuće inženjeringa. Čak i osnovni modeli mogu održavati vaše podove urednima s malo truda s vaše strane, vješto se noseći s dlakama kućnih ljubimaca i prašinom. Najbolji modeli mogu mapirati vaš dom, zakazivati čišćenja, prihvaćati naredbe glasom i sami se prazniti.

No, nemojte imati prevelika očekivanja. Iako ovi uređaji briljiraju u rutinskom čišćenju tijekom radnog tjedna, ne mogu zamijeniti tradicionalne usisavače, pogotovo na tepisima. Čak i najluksuzniji modeli mogu biti izvor frustracija, zapetljavajući se ili zaglavljivajući, ili propuštajući hrpe prljavštine. U nastavku Otkrijte najbolje robotske usisavače za vaš dom.

iRobot Roomba j7+

iRobot Roomba j7+
Photo: iRobot

Roomba j7+ predstavlja vrhunski model iRobota s postajom za usisavanje. Ističe se sofisticiranim mapiranjem i detaljima unutar aplikacije. Na primjer, aplikacija predlaže dodatna čišćenja zbog sezone peludi ili privremenih zona zabrane ispod božićnog drvca tijekom praznika. Mali senzor na prednjoj strani, čak s minijaturnim svjetlom, prepoznaje potencijalne opasnosti poput kabela i izbjegava ih.

Sve više premium modela robota donosi manje brige vlasnicima, omogućujući im da se manje brinu o čišćenju, dok roboti preuzimaju veći dio brige. Roomba j7+ definitivno spada u tu kategoriju. Nitko ne želi svakodnevno razmišljati o prašini, stoga je postaja za pražnjenje nužna. Wegwerfbeutel (jednokratne vrećice) dodatno olakšavaju život. No, takvu funkciju imaju i neki drugi, znatno jeftiniji modeli.

Roomba j7+ stvara detaljnu mapu prostora unutar aplikacije. Iako su planirana čišćenja i mapiranje prostora već poznati koncepti, dodatni asistenti trebali bi olakšati svakodnevno održavanje čistoće. Hoće li se preporuke za čišćenje ili upozorenja na sezonu peludi smatrati korisnim ili napornim, ovisi o osobnim preferencijama.

Zadovoljni smo detekcijom prljavštine, prepoznavanjem prepreka i pokretanjem na temelju lokacije. Kad vlasnik napusti kuću, robot počinje s radom, po želji s odgodom. Detekcija prljavštine znači prepoznavanje neuobičajene prljavštine, koja se tada intenzivnije obrađuje. Na tamnim, višebojnim podovima ta funkcija možda neće savršeno funkcionirati, ali na svijetlim pločicama je u redu.

Prepoznavanje prepreka izvodi se pomoću prednje kamere, pri čemu robot prepoznaje određene objekte na podu i izbjegava ih. Kod kabela to već savršeno funkcionira, čak i u mraku uz pomoć malog svjetla. No, kod vezica za cipele robot možda još uvijek ima što naučiti.

Interesantna su područja prljavštine. Na taj način, prilikom planiranja prostora, određujemo koje će se zone prioritetno čistiti, kao što je primjerice ispred ormara za cipele.

Karakteristike čišćenja mogu se prilagoditi, što znači da će se prostorije čistiti jednom, dva puta ili tri puta, ovisno o odabiru. Postavka vrijedi za sve planirane vožnje. Za ručno pokretanje možete postaviti favorite, unutar kojih će određene sobe biti čišćene u određeno vrijeme.

Aplikacija bi trebala učiti navike korisnika i predlagati personalizirane rasporede, ali tijekom našeg kratkog korištenja nismo primijetili takvu funkcionalnost.

iRobot tvrdi da postaja za pražnjenje omogućuje autonomno pražnjenje do 60 dana. To može biti slučaj u uvjetima niske razine prljavštine, ali svakih četiri do pet dana morate istresti HEPA filter.

Roomba j7+ nudi detaljno planiranje čišćenja, ali zašto ne možemo prilagoditi performanse kako bismo smanjili buku? To bi činilo buku manje iritantnom, ali bi trzavo ponašanje robota tijekom čišćenja ostalo isto. U usporedbi s drugim robotima, Roombas su glasniji ili se gotovo uvijek može prilagoditi snaga usisavanja kod konkurencije.

Važno je napomenuti da niska visina od 8,5 centimetara omogućuje Roombi j7+ da se nosi s većinom ormara, budući da nema izbočene laserske kule. Navigacija se vrši putem kamere, što znači da robotu treba svjetlo. Ako ga nema, ipak će se kretati, pri čemu mu pomaže mala svjetiljka.

Dreame L10 Pro

Dreame L10 Pro dolazi s impresivnim spremnikom za prašinu od 570 mililitara te jednostavnom koncepcijom brisanja: spremnik za prašinu je integriran u sam usisavač, dok se podložak za brisanje s posudom za vodu (kapacitet 300 ml) lako umetne po potrebi. Podložak za brisanje možete dodati u bilo kojem trenutku, čak i tijekom rada. Spremnik ima aktivnu pumpu, a količinu vode možete podešavati putem aplikacije. Ipak, učinkovitost brisanja je ograničena (nema uzoraka za ribanje).

Jedna od istaknutih značajki je 3D prepoznavanje prepreka, pri čemu je kamera smještena na prednjoj strani. Prema proizvođaču, ovo omogućuje robotu inteligentno izbjegavanje prepreka i manje zapinjanje (poput namještaja, cipela, čarapa itd.). Međutim, u praksi nismo mogli utvrditi koliko je to učinkovito. Funkcija je bila aktivirana u aplikaciji.

Mapiranje nudi standarde suvremenih premium modela, kao što su čišćenje po sobama, prepoznavanje etaža i postavljanje zona zabrane. Ipak, nije pokazala najveću preciznost te tijekom testiranja nisu otkrivene određene točke prljavštine.

Na pozitivnoj strani, ima čvrstu osnovu, a i pražnjenje kutije za prašinu je jednostavno. Filter ima plastični okvir, što olakšava vađenje i pražnjenje. No, proizvođač nije bio darežljiv – u kutiji nije bilo zamjenskih potrošnih materijala.

Roborock S8 Pro Ultra

Roborock S8 Pro Ultra spada među najbolje premium usisivače na tržištu. Njegov elegantan dizajn u mat crnoj ili bijeloj boji stilski se uklapa u svaki dom. S hiperfunkcijskom usisnom snagom od 6.000 Pa zajedno s inovativnim sustavom četki DuoRoller-Riser, nadmašuje starije modele Roborocka.

U isto vrijeme, usisna snaga se može usporediti s uspješnim modelima tvrtke Ecovacs. Teško je pronaći veću usisnu snagu!

Ovaj model se ističe ne samo po usisnoj snazi, već i po učinkovitom VibraRise 2.0 sustavu brisanja. Taj sustav lako uklanja tvrdokornu prljavštinu s tvrdih podova i pločica. Zahvaljujući kompaktnom dizajnu robota, doseže uske kutke i temeljito čisti ispod namještaja.

Inteligentni sustav za izbjegavanje prepreka Reactive 3D osigurava preciznu navigaciju i pouzdano izbjegavanje prepreka. Ova značajka je prošla opsežna testiranja Roborocka i pokazala se izuzetno učinkovitom. Upravljanje putem aplikacije dodatno povećava udobnost, omogućujući korisnicima prilagodbu planova čišćenja i nadzor robota na daljinu.

S funkcijama poput automatskog pranja, sušenja krpe i poboljšane brze punjive funkcije koja se puni 30 % brže od starijih modela, Roborock S8 Pro Ultra postavlja nove standarde u pogledu korisnosti i učinkovitosti.

Ova kombinacija dizajna, performansi i inovativnih značajki čini ga izvrsnim izborom u kategoriji vrhunskih usisivača.

Stoga s punim povjerenjem preporučujem ovog usisivača: Roborock S8 Pro Ultra nadmašuje mnoge konkurentske modele svojom hiperfunkcijskom usisnom snagom od 6.000 Pa, inovativnim sustavom četki i učinkovitim sustavom brisanja.

Medion X50 SW

Medion X50 SW je prvi Medionov usisavač koji dolazi sa stanicom za usisavanje. U paketu se nalazi dodatna oprema i potrošni materijal, uključujući tri valjka za različite vrste podova, tekstila i tvrdih površina. Uz to, posebna silikonska četka za tepihe znatno olakšava održavanje jer eliminira potrebu za uklanjanjem zapetljanih dlaka.

Ostali valjci su prilagođeni za pločice i drvene podove (mekana četka bez lamela) te za razne površine (kombinacija četki s lamelama). No, ove dvije varijante ponekad se zapetljaju, što može ometati kontinuirani rad bez redovitog održavanja.

Medion X50 SW u velikoj mjeri zadovoljava zahtjeve udobnosti zahvaljujući svojoj stanici za usisavanje. Tijekom dva mjeseca svakodnevne uporabe, kombinirani valjak čistili smo svaka dva tjedna, uz istovremeno čišćenje HEPA filtera. Vrećica od 2,5 litara u stanici napuni se nakon svake uporabe, posebice kada se u usisnom otvoru na spremniku za prašinu zablokiraju sitni predmeti poput sijena ili šibica. Nažalost, robot ne detektira ovu blokadu, stoga je važno redovito pregledavati spremnik za prašinu.

Stanica je kompaktna i ima praktično rješenje za namotavanje kabela na svojoj stražnjoj strani. Ako se usisna cijev začepi, za pristup nije potreban alat: ploča na kojoj robot stoji jednostavno se izvadi.

Proizvođač navodi da trajanje baterije varira od 90 do 200 minuta, ovisno o načinu usisavanja i pripadajućoj razini buke. U automatskom načinu postoji opcija pojačanja za tepihe, što znači da se robot privremeno prebacuje na veću brzinu pri čišćenju tekstila. Tijekom testiranja, u načinu “Normalno” robot je radio 70 do 80 minuta bez potrebe za povratkom na stanicu za punjenje. Učinkovito je uklonio mrlje i očistio fuge na pločicama.

Medion X50 SW također može obavljati brisanje; za to se jednostavno postavlja ploča za brisanje s krpom, što se može obaviti tijekom čišćenja. Spremnik za vodu, koji uvijek ostaje na robotu, sadrži impresivnih 350 mililitara i omogućuje nanošenje vode na krpu u tri razine vlažnosti. Zahvaljujući ploči na bazi, mokra krpa ne ostaje na podu nakon povratka robota u bazu.

Rezultati brisanja su prosječni: čak ni u režimu za ribanje robot ne oscilira, već vozi paralelne staze. Ne može ukloniti masnoće ili ljepljive tvari, ali je dovoljno učinkovit za postizanje sjaja površine. Ponekad smo tijekom brisanja primijetili škripanje.

Dok skuplji robotski usisavači često dolaze s samo dvije jednokratne vrećice, Medion je izdašniji i nudi pet vrećica. Zahvaljujući laserskoj navigaciji, Medion X50 SW precizno se kreće, rijetko udara u namještaj i može raditi i u mraku. Međutim, budući da nema lasersku kulu, ponekad se može zapeti za dublji namještaj. S visinom od samo 8,5 centimetara, lako se uklapa ispod većine komoda ili kreveta.

Iako aplikacija sadrži gotovo sve funkcije koje se očekuju od modernog robotskog usisavača, mapiranje s redoslijedom prostorija nije radilo kako treba tijekom testiranja. Ipak, aplikacija nudi opcije poput vremena bez ometanja, pronalaženje robota, virtualne zidove i zone zabranjenog pristupa.

Roborock S8

Roborock S8 se smatra revolucijom u svijetu robotskih usisavača već nekoliko godina i još uvijek drži visoku preporuku za kupnju. Ovaj model se ističe s impresivnom snagom usisavanja od 6.000 Pa, nadmašujući sve prethodne modele Roborocka, kao i konkurenciju poput Ecovacs Deebot Omni. Bez obzira radi li se o prljavštini, dlakama ili prašini, na tvrdim podovima ili tepisima, S8 sve učinkovito usisava ostavljajući podove besprijekorno čistima.

Jedan od vrhunaca ovog modela je DuoRoller četka, izrađena od gume, koja dvostruko učinkovito uklanja prljavštinu i fine čestice prašine, a istovremeno smanjuje zapetljavanje dlaka, osiguravajući tako čisti dom.

S8 je također unaprijedio svoj sustav brisanja s funkcijom ultrazvučnog brisanja koja čisti do 3.000 puta u minuti, a pritom podiže mokru krpu za 5 mm kako bi bolje uklonila osušene mrlje.

Inteligencija S8-a je na visokoj razini zahvaljujući 3D prepoznavanju prepreka pomoću strukturiranog svjetla, što mu omogućava precizno prepoznavanje prepreka te brže i jednostavnije čišćenje nego ikad prije.

Precizni navigacijski sustav S8-a stvara detaljne karte za optimalne putanje čišćenja. Automatski prepoznaje problematična područja i u Roborock aplikaciji crta nevidljive zidove kako bi postavio zone zabrane.

Prilagođene rutine čišćenja omogućavaju postavljanje redovitih ili specifičnih planova čišćenja za određene dijelove kuće. Nakon završetka čišćenja ili kada je baterija pri kraju, robot se sam vraća na punjač.

Roborock S8 je više od običnog robotskog usisavača; to je visoko inteligentni pomoćnik koji pomaže u održavanju doma čistim i urednim. Zahvaljujući svojoj snažnoj usisnoj snazi, DuoRoller četki za učinkovito uklanjanje prljavštine, poboljšanom sustavu ultrazvučnog brisanja, 3D prepoznavanju prepreka i naprednom navigacijskom sustavu, S8 nudi temeljito i prilagođeno čišćenje različitih površina.

Komentariši