fbpx
notino popust

Dojenje i antibiotici – sve što trebate znati

Dojenje i antibiotici

Pomirimo se s tim svidjelo vam se ili ne, mame koje doje ponekad se razbole. Kad se to dogodi, uopće nije zabavno jer nikad nije dobar trenutak da se roditelj razboli, zar ne?

Iako sve bolesti ili medicinska stanja ne zahtijevaju upotrebu antibiotika, neka zahtijevaju, uključujući infekcije uha ili sinusa, stomatološke zahvate ili mastitis. Ako vam je propisan antibiotik tokom dojenja, možda ćete biti zabrinuti za sigurnost bebe. 

Hoće li lijek proći u vaše majčino mlijeko ? 

Da li je sigurno za vaše dijete? 

Ako određeni antibiotik koji vam je propisao nije siguran, postoje li sigurnije alternative? Sva ova pitanja mogu stvoriti tonu stresa. To je i razumljivo. Nastavite čitati dalje da biste dobili odgovore na sva vaša pitanja.Dojenje

Možete li sigurno uzimati antibiotike dok dojite?

U većini slučajeva antibiotici su sigurni za dojenje za mame i njihove bebe.

„Antibiotici su jedan od najčešćih lijekova koji se majkama prepisuju i koji u određenoj mjeri prelaze u mlijeko“, objašnjava Akademija američke pedijatrije (AAP) . Istovremeno, AAP dodaje: „Generalno, ako bi se antibiotik davao direktno prijevremenom rođenom dojenčetu ili novorođenčetu, ono je sigurno za majku tokom dojenja.“

Pa šta to znači za vašu dojilju?

Prvo je važno imati na umu kako lijekovi obično djeluju kada dojite. Kako objašnjava klinika Mayo, većina lijekova koji postanu prisutni u vašem krvotoku bit će prisutni i u vašem majčinom mlijeku.

Međutim, količina u vašem mlijeku je obično manja od količine u krvi, a većina lijekova “ne predstavlja pravi rizik za većinu novorođenčadi.”

Međutim, klinika Mayo također napominje da postoje iznimke, i kao takav svaki lijek koji uzmete – uključujući antibiotike – trebao bi se posavjetovati s  pedijatrom vaše bebe.Možete li sigurno uzimati antibiotike dok dojite?

Pored samih lijekova, imajte na umu i druge faktore, među kojima je i starost vaše bebe. Izloženost antibioticima predstavljat će veći rizik za prijevremeno rođenu djecu i novorođenčad, za razliku od starijih beba i male djece, pojašnjava klinika Mayo.

I opet, ako vaša beba može sigurno uzimati antibiotik, vjerovatno je sigurno i za dojilju da ga uzima dok doji.

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji se ne smatra sigurnim za vaše dijete, morat ćete odlučiti koliko je važno da uzimate te lijekove.

Postoje li sigurne alternative?

 Koliko dugo morate biti na lijekovima? 

Možete li „ izdojiti mlijeko “, a zatim nastaviti dojenje?

Koji su antibiotici sigurni?

Ovo se pitanje često razmatra ovisno o slučaju, ovisno o dobi, težini i općem zdravlju bebe – i uvijek u dogovoru s pedijatrom vašeg djeteta i doktorom koji propisuje lijekove.

Međutim, na Klinici Mayo navodi se nekoliko antibiotika koji se općenito smatraju sigurnim za dojenje, uključujući:

 • penicilini, uključujući amoksicilin i ampicilin
 • cefalosporini , poput cefaleksina
 • flukonazol (Diflucan) – ovo nije antibiotik, već uobičajeni antimikrobni lijek koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji nisu navedeni gore, najbolje je prvo razgovarati s pedijatrom vašeg djeteta. Velike su šanse da je antibiotik siguran ili da postoji sigurna alternativa.Koji su antibiotici sigurni?

Kakve efekte može imati uzimanje antibiotika na vas dok dojite?

Osim zabrinutosti da bi antibiotik mogao naštetiti dobrobiti vaše bebe, postoje i druge moguće nedoumice u vezi s primjenom antibiotika za majke koje doje.

Antibiotici djeluju ubijajući bakterije u vašem tijelu – i bakterije koje vam nanose štetu a i na „dobre“ bakterije koje vas održavaju zdravima. Kao takvi, antibiotici mogu izazvati određene neprijatne situacije i za mame i za bebe.

Mučnina i uznemirenost kod beba

Ponekad mame se žale da njihove bebe imaju uznemiren želudac nakon što uzmu antibiotike. To može biti zbog toga što antibiotici mogu da unište „dobre“ bakterije u crijevima vaše bebe.

Imajte na umu da je ovaj efekt obično kratkotrajan, nije štetan. Također imajte na umu da je majčino mlijeko odlično za zdravlje crijeva vaše bebe, tako da je važno da nastavite dojiti.

Možete razmotriti davanje bebi probiotika za otklanjanje ovog problema, ali važno je da se prije toga posavjetujete s doktorom vašeg djeteta.Antibiotici neželjeni efekti

Gljivične infekcije

Ponekad – opet, jer antibiotici mogu smanjiti broj „dobrih“ bakterija u vašem sistemu koji drže druge mikroorganizme pod kontrolom – vi i / ili vaša beba možete razviti kandijazu, gljivičnu infekciju koju obično uzrokuje bakterija Candida albicans .

Razmnožavanje Candida albicans može izazvati vrlo neugodno simptome i kod mame i bebe. Kod beba se mogu javiti uznemireni stomak, pelenski osip i bjelilo na jeziku i ustima. Majka može osjetiti bol u bradavicama (često opisivan kao ubod ili poput “stakla u bradavicama”) i crvene, sjajne bradavice.

Liječenje želuca obično uključuje antifungalne lijekove i za mame i za bebe. Ali prevencija je ključna. Ako uzimate antibiotik, savjetuje se da uzimate probiotik kako bi bakterije u crijevima bile sretne i uravnotežene.gljivična infekcija

Na šta bi ste trebali obratiti pažnju kod doktora kad oni prepisuju antibiotike?

Ako vam je propisao antibiotik, prvo se posavjetujte s pedijatrom svog djeteta. Morate pitati sljedeće:

 • Da li je ovaj lijek siguran za moju bebu?
 • Postoje li neželjeni efekti koje moja beba može doživjeti?
 • Da li da dajem probiotike svojoj bebi?

Ako vam kažu da antibiotici nisu bezbijedni za vašu bebu – ne brinite. Obično postoje alternative.

 • Pitajte svog doktora ako postoje alternativni antibiotici prilagođeni dojiljama.
 • Pitajte može li manja doza antibiotika djelovati.
 • Pitajte koliko dugo ćete trebati uzimati lijekove i koliko dugo on ostaje u vašem sistemu.

Ako smatrate da zabrinutost zbog toga što vaš pedijatar ili doktor ne shvata ozbiljno zabrinutost, također možete kontaktirati drugog doktora za drugo mišljenje. Nisu svi medicinski radnici upoznati s dojenjem, pa slobodno potražite one koji jesu.Doktori bebe i antibiotici

Antibiotici i dojenje – 5 stvari koje morate znati

 1. Ako trebate uzimati antibiotike tijekom dojenja, možda ćete primijetiti da dijete ima stolicu drukčiju nego inače. Uz to, može biti zelene boje.
 2. Temperatura vaše bebe može se privremeno promijeniti
 3. Majčino mlijeko je važno za crijeva vaše bebe (nemojte prestati dojiti)
 4. Probiotici mogu biti od pomoći
 5. Moguće je razmnožavanje bakterija

Šta ako morate uzimati lijekove koji nisu sigurni za dojenje?

Ako na kraju trebate uzimati lijekove koji nisu opasni za vaše dijete, pokušajte se ne brinuti previše.

Ponekad je uzimanje antibiotika koji je kontraindiciran za dojenje važno za vaše zdravlje i ne biste trebali osjećati krivicu ako je to slučaj. Vaša beba treba zdravu mamu više nego išta drugo, zato napravite ono što trebate učiniti da biste ostali zdravi.

Ako ne možete dojiti dok uzimate antibiotik, pazite da redovno ispumpate i ispuštate mlijeko da biste održali snabdevanje mlijekom. I naravno, osigurajte da se vaša beba hrani alternativnim sredstvima dok čekate. Trebali biste biti u mogućnosti nastaviti dojenje nakon što tijelo očisti antibiotik.

Gdje možete pronaći više informacija o lijekovima i dojenju?

Za dodatnu pomoć razmislite da se obratite savjetniku za dojenje, koji će vam možda moći savjetovati prednosti i nedostatke uzimanja određenog antibiotika. Možda će vas moći uputiti na to što vam će vam pomoći u donošenju odluke. Pogledajte na netu informišite se što više ne donosite odluku brzo.

Zaključak

Dovoljno je teško suočiti se sa bolešću ili bilo kakvim medicinskim stanjem koje zahtijeva antibiotike. A briga o tome da li je antibiotik koji vam je propisao siguran za vas kao roditelja koji doji, sigurno može povećati stres.

Antibiotik koji su vam propisali vjerovatno je potpuno u redu. Djeci su u djetinjstvu često propisani antibiotici, pa je poznato da je većina antibiotika bezbjedna za mlade, uključujući bebe. Također, ako vam je propisan antibiotik koji je kontraindiciran za dojenje, obično imate druge mogućnosti.

Uvijek pitajte za alternativu i raspitajte se za savjet kod vašeg doktora. Ispumpavanje i odlaganje je opcija – a može i u najboljem slučaju – ali nije uvijek odgovor. Razumljivo je zašto mnoge dojilje mame ne preferiraju tu mogućnost.

Ne bojite se boriti za sebe, tražite najbolje načine, na dokazima utemeljene informacije, educirajte se o dojenju i upotrebi lijekova i tražite drugo mišljenje kada je to potrebno. Dojenje ima mnogo zdravstvenih prednosti za vas i vašu bebu, i posebno je zbog vezivanja sa vašeom bebom.

Savjetnici za dojenje mogu vam pomoći da shvatite šta treba da uradite i kako da se s tim nosite.

Na kraju, šta god da se desi, vi i vaša beba ćete to proći ne brinite.Prednosti dojenja

REFERENCE:
 1. https://www.healthline.com/health/breastfeeding/breastfeeding-and-antibiotics
 2. https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/antibiotics-and-breastfeeding/
 3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-and-medications/art-20043975

Komentariši