fbpx
notino popust

Kako staviti lance?

Kako staviti lance

Postavljanje lanaca za snijeg na gume je veoma bitno za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima. Bez obzira jeste li vozač koji često putuje u planine ili jednostavno želite biti pripremljeni za nepredviđene vremenske uvjete, postavljanje lanaca za snijeg može vam pružiti dodatnu trakciju i kontrolu na snijegu i ledu.

U ovom kratkom vodiču, razmotrit ćemo osnovne korake za postavljanje lanaca za snijeg na vaše gume kako biste se sigurno kretali kroz zimske izazove.

lanci za snjeg

Kako se pripremiti za put?

Prije nego krenete na putovanje u  područje sa zimskim uvjetima i prije nego što budete morali koristiti lance za snijeg, važno je obaviti ove pripreme kako biste sebi osigurali sigurne uvjete i udobnost:

Vježbajte stavljanje lanaca: Nikada ne pokušavajte staviti lance za snijeg prvi put na stvarnim uvjetima vožnje u zimi. Umjesto toga, vježbajte njihovo stavljanje jednom PRIJE nego što krenete na putovanje. To možete učiniti u suhoj garaži ili na prilazu kako biste osigurali da su lanci odgovarajuće veličine za vaše gume i kako biste stekli vještine potrebne za njihovu pravilnu upotrebu.

Pripremite komplet za zimsko putovanje: Pripremite jednostavan sigurnosni komplet za zimska putovanja koji ćete uvijek nositi sa sobom u vozilu. Ovaj komplet trebao bi uključivati tople rukavice, vodootporne slojeve odjeće i druge neophodne stvari za boravak u hladnim uvjetima.

Osim toga, uvijek nosite lance za snijeg u vozilu kao dio ovog kompleta za hitne slučajeve. Na taj način, bit ćete pripremljeni za iznenadne promjene vremena i uvjeta na cestama, čineći svoju zimsku vožnju sigurnijom i udobnijom.

Napomena: Uvijek slijedite upute proizvođača lanaca za snijeg i obavezno provjerite lokalne zakone i propise koji se odnose na korištenje lanaca za gume u vašem području kako biste bili u skladu s pravilima vožnje u zimskim uvjetima.

Kako pravilno staviti lance na gume?

Stavljanje lanaca za snijeg je ključna vještina za vozače koji se suočavaju s zimskim uvjetima na cestama. Evo koraka kako pravilno staviti lance za gume:

kako staviti lance
 • Priprema i sigurnost: Kada su vam potrebni lanci za snijeg, prvo osigurajte svoju sigurnost i sigurnost drugih na cesti. Povucite vozilo što dalje moguće na siguran rub ceste i uključite sva svjetla. Obucite toplu odjeću, kapu i rukavice kako biste ostali suhi i topli.
 • Identifikacija ispravnih guma: Provjerite je li vaše vozilo pogon na prednjim točkovima, stražnjim točkovima ili ima pogon na sva četiri točka. Na temelju toga ćete odrediti na koje gume trebate postaviti lance. Ako niste sigurni, provjerite upute proizvođača ili pitajte stručnjake za pomoć.
 • Izvucite lance i upute: Otvorite torbu sa lancima i izvadite upute i prvi lanac. Svaka torba obično sadrži dva lanca. Plastična podloga iz torbe može poslužiti kao prostirka između vas i snijega kako biste ostali suhi.
 • Raspetljavanje lanaca: Držeći lanac za kabel prekriven plastikom, provjerite je li lanac ravno raspet i da se kuke ne preklapaju. Držite žuti kraj lanca u lijevoj ruci, a plavi u desnoj. Otklonite sve zavoje ili pregibe u metalu tako da lanci slobodno vise i formiraju mrežu. Budite strpljivi jer ovaj proces može potrajati duže nego što očekujete.
 • Postavljanje lanaca na gumu: Položite lance na tlo iza gume i provucite ih iza nje, počevši s žutim krajem sajle s desne strane i povlačeći preko vrha gume. Očekujte da lanci budu centrirani iza guma kako biste ih lako pričvrstili. Ako vaše vozilo ima pogon na prednje točkove, postavite lance na oba prednja točka. Ako je vaše vozilo sa pogonom na zadnje točkove, stavite lance na oba zadnja točka. Za vozila s pogonom na sve četiri točka ili na sve točkove, postavite lance na sve četiri gume.
 • Povezivanje lanaca: Povežite kabl na vrhu lanca, a zatim provucite crvenu kuku s desne strane prema prvoj dostupnoj zlatnoj karičici na lijevoj strani gume.
 • Provjerite oblik dijamanta: Pogledajte oblik dijamanta u lancima na gumi kako biste bili sigurni da su pravilno postavljeni. Središnja šina trebala bi biti postavljena niz sredinu gazećeg sloja gume.
 • Povežite crveni lanac na dnu: Povežite crveni lanac za vuču sa bandžijem na desnoj strani i vodilicom lanca na lijevoj strani. Zatim povucite crveni lanac kroz vodilicu kako biste ga zaključali.
 • Ponovite postupak na drugoj gumi: Ponovite sve korake kako biste postavili lance na drugu stranu vozila.
 • Vožnja i zatezanje: Vozite naprijed oko 4 metra kako biste lancima pružili priliku da se smjeste na gume. Nakon toga, ponovno zategnite lance kako biste ih osigurali na gumi.
 • Ponovo zategnite lance. Da biste smanjili labavost, otkačite gumeni kraj crvenog vučnog lanca i ponovo ga zategnite. Kada se stegne, provucite crveni lanac kroz omče i ponovo čvrsto zakačite kraj bundžija za zlatni lanac.

Lanci treba da budu čvrsto na gumi. Ako su vam lanci još labavi, otkačite bungee i namjestite crvenu kuku ravno preko vodilice lanca. Zatim otkačite i ponovo pričvrstite u najčvršći položaj na jednoj od tri zlatne karike lanca. U redu je ako dodatne veze labavo vise. Sada ste spremni da ponovo pričvrstite bungee.

Sada ste spremni za vožnju u zimskim uvjetima s pravilno postavljenim lancima za gume. Ne zaboravite voziti pažljivo i prilagoditi brzinu uvjetima na cestama kako biste osigurali sigurnost sebi i drugima.

Video kako staviti lance

Kako voziti s lancima za snijeg na gumama?

Dok vozite s lancima budite pažljivi i slušajte eventualne znakove problema, kao što su glasan zvuk škljocanja ili metal od metal.

Ako primijetite bilo kakve naznake da su lanci možda pokvareni ili da udaraju u vaše vozilo, ODMAH zaustavite vozilo. Labavi ili slomljeni lanci koji se preklapaju mogu se zamotati oko podupirača ili amortizera, što može prouzrokovati ozbiljnu štetu na vašem vozilu. Kako biste spriječili štetu i vozili sigurno s lancima za snijeg, slijedite ove savjete:

 1. Ne prelazite brzinu od 40 km/h, inače možete oštetiti lance ili svoje vozilo.
 2. Nikada ne vozite po čistom asfaltu ili golom trotoaru jer to može brzo istrošiti lance i oštetiti gumu.
 3. Izbjegavajte naglo ubrzanje, kočenje ili oštro skretanje, jer to može izazvati trenje na lancima.
 4. Pripazite na bočne prepreke ili rubnike, kako se lanci ne bi zapeli i oštetili.
Kako voziti s lancima za snijeg

Uklanjanje lanaca za snijeg s vaših guma?

Odmah skinite lance za snijeg čim stignete do čiste ceste. Takođe, skinite lance ako se uslovi vožnje poboljšaju ili naiđete na znak koji ukazuje da nisu više potrebni.

Nakon što se nalazite na sigurnom mjestu i više ne trebate lance, slijedite ove korake za njihovo uklanjanje:

 1. Počnite tako što ćete otkačiti bungee i lanac s vodilice, oslobađajući ih sa zatezača.
 2. Otpustite crvenu kuku koja se nalazi na vrhu lanca.
 3. Zatim poništite vezu između plavog i žutog kabla.
 4. Nakon što su svi lanci uklonjeni i legli ravno na tlo, polako povucite vozilo unazad ili naprijed nekoliko koraka kako biste ih sigurno izvukli sa svojih guma.

Uklanjanjem lanaca nakon što ih više ne trebate, produžit ćete njihov vijek trajanja i očuvati svoje gume.

Kako spakovati i skladištiti lance za snijeg

Nakon završetka vašeg putovanja, slijedite ove korake kako biste pravilno spakovali i skladištili lance za snijeg:

 1. Odložite lance u suhu garažu ili prostoriju i ostavite ih da se potpuno osuše prije nego što ih spakujete. Vlažni lanci mogu dovesti do rđe i oštećenja.
 2. Pažljivo pregledajte lance kako biste provjerili njihovo stanje, posebno ako ste ih vozili po asfaltu na bilo kojoj udaljenosti. Tražite ravne tačke, deformacije ili oštećenja na lancima.
 3. Ako primijetite bilo kakve probleme ili istrošenost na lancima, zamijenite ih prije nego što ih spakujete. Oštećeni lanci mogu biti nesigurni za upotrebu i smanjiti njihovu učinkovitost.
 4. Nakon što provjerite stanje lanaca i osuše se, pažljivo ih spakujte u originalnu torbu ili kutiju ako je dostupna. Ako nemate originalnu ambalažu, koristite drugu čistu i suhu torbu ili kutiju za skladištenje.
 5. Čuvajte lance na suvom i zaštićenom mjestu, daleko od vlage. Ovo će produžiti njihov vijek trajanja i očuvati njihovu funkcionalnost za sljedeću sezonu zimskih putovanja.

Pravilno održavanje i skladištenje lanaca za snijeg osigurava njihovu dugotrajnost i pouzdanost kada ih ponovno budete trebali za vožnju po zimskim uvjetima.

kako spakovati lance za snjeg

Komentariši