fbpx
notino popust

Rimac Nevera najbrži električni automobil na svijetu

Rimac Nevera

Šta je Nevera?

Jedna od najfascinantnijih stvari u digitalnom svijetu u kojem sada živimo je da su tehnološki titani koji dominiraju njime naizgled nastali niotkuda i ne tako davno. Stari poredak je brzo promijenjen.

Naslijeđeni automobilski sektor daje sve od sebe jer električna revolucija brzo napreduje, ali iz Tesline zemlje – Nikole, odnosno Elona Muska – ne dolazi kompanija čiji novi automobil mijenja sve ono što ste mislili o hiper automobilima. Ako se i dalje držite ideje da električnim vozilima nekako nešto nedostaje, pripremite se za suprotno.

Čuli ste, naravno, za Matu Rimca, oko njega je nastao određeni kult ličnosti, dijelom i zbog toga što se ljudima sviđaju takve stvari, ali uglavnom zbog činjenice da ima mozak veličine planete i ne prestaje sve dok se ideje koje mu se vrte po glavi ne ostvare.

Ručno izrađena u Svetoj Nedelji u Hrvatskoj, Nevera je inženjersko čudo-pogotovo ako uzmete u obzir da je Rimac 12-godišnji proizvođač automobila na čelu s 30- godišnjim direktorom i da potječe iz zemlje koja tehnički nikada prije nije proizvodila automobil .

Da nova Nevera, ranije poznata kao C Two, mašina je koja cilja na stratosferu uprkos tome što dolazi iz zemlje koja nema automobilske industrije i sa četiri miliona stanovnika.

najbrzi elektricni automobil na svijetu
Rimac Automobili

U slučaju da još niste čuli, Rimac Nevera je nevjerovatno brz, ovaj električni hiper automobil sa nevjerovatnim specifikacijama proizvodnje, nadmašuje sve od BMW-a M5 do Ferrarija SF90.

Što biste učinili da imate ključeve ovog hrvatskog električnog hiperautomobila i samo sat vremena za probnu vožnju?

Pređimo samo na glavne činjenice. Imenovanje automobila uvijek je zeznuto i Nevera ne funkcionira u potpunosti na engleskom jeziku, ali nevera je oluja s električnim nabojem koja neočekivano izvire s Mediterana i može se voziti hrvatskom obalom brzinama do 155km / h. 

Arhitektura automobila uključuje bateriju litijuma/mangana/nikla od 6 960 ćelija, 120 kWh u obliku slova H duž kičme i iza kokpita. Postoje četiri površinski montirana motora s permanentnim magnetom koji pokreću svaki kotač pojedinačno, najnaprednije vektoriranje zakretnog momenta ikada postignuto i izlazna snaga ekvivalentna 1914 KS i okretnog momenta od 1 740 lb ft. (Ako zvuči slično postavljanju Pininfarine Battiste, to je zato što je tako-Rimac isporučuje Pininfarinu, između ostalih, uključujući Aston Martin, Ferrari, Hyundai, Koenigsegg i Porsche).

Par jednobrzinskih mjenjača spojen je na prednje i stražnje kotače. Nevera ima domet od 340 milja WLTP -a i priključen na punjač snage 500 kW potrebno je 19 minuta da pređe iz nule u stanje napunjenosti od 80 posto.

Maksimalna brzina, Nevere …

Rečeno je da ima 258 km / h, ali glavni testni vozač Rimca Miro Zrnčević priznaje da unatoč vrlo rigoroznom programu testiranja, oni još nisu ovo postigli. Ono što znamo je da ubrzava do 60 km / h za 1,85 sekundi, 100 km / h za 4,3 sekunde i ruši četvrtinu milje za 8,6 sekundi. 

Oh, i 186mph se zapraši za 9,3 sekunde, što čini Neveru neznatno bržom od savremenog F1 automobila. Uzmite u obzir da je težak 2.150 kg i steći ćete predstavu koliko je fizika krajnje luda. To vas također tjera da se zapitate kako se, zaboga, ta masa može pravilno ograničiti, ali uskoro ćemo doći do toga.

Rimac planira napraviti 150 jedinica sa cijenama već od 1,7 miliona funti. Ovo je prilično udarna stvar od tipa čija prva porodična kuća nije imala tekuću vodu niti struju, a čiji je početni upad u posao došao kada je ugradio EV pogonski sklop u E30 BMW 3 serije. To je bilo 2008. Početkom 2019., Rimac je imao 500 zaposlenih. Sada ih ima 1.000, a uskoro će biti postavljeni temelji na novom kampusu od 200.000 četvornih metara na periferiji Zagreba u kojem će biti zaposleno 2.500 radnika, s naglaskom na obrazovanju i zdravstvu kao i na tehnologiji.

Rimcovo znanje o baterijama, pretvaračima i e-motorima je toliko napredno da kompanija razvija i inženjerira gotovo sve sama. To je i zato što Mate Rimac nadmašuje sve ostale. Jasno je da tu igraju veliku ulogu i šta privlači investitore. Ipak, Mate je odlučan da Nevera nije samo lijep izlog za stručnost kompanije. Apsolutno je posvećen stvaranju hiper automobila koji može odnijeti borbu sa svim etabliranim velikim oružjem: u kvaliteti i izvedbi, kao i u performansama, a veliki dio njegovog novog sjedišta posvećen je proizvodnji Nevere. 

Nevera nevjerovatni dizajn

Iako je Neverin obrazac poznat, ovo nije komad egzotičnog vapourware-a. S obzirom na ogromne mogućnosti performansi automobila, oblik uvelike diktiraju aerodinamički i rashladni zahtjevi, iako još uvijek sadrži Rimacov prepoznatljiv motiv „kravate“ ispred stražnjeg kotača.

“Kravata za vrat predstavlja simbol hrvatske snage i identiteta od 17. stoljeća”, kaže direktor dizajna kompanije Adriano Mudri, iako je kao i sve funkcionalno: u ovom slučaju djeluje kao usisnik zraka za stražnje rashladne sisteme.

Neverino tijelo – difuzori, usisnici, razdjelnici i radijatori – neumorno je radila armija CFD stručnjaka kako bi se postigla 34 -postotna poboljšanja zračne efikasnosti u odnosu na rane prototipe. Prednji profil poklopca motora, poklopac karoserije, stražnji difuzor i stražnje krilo mogu se kretati neovisno, a prebacivanje iz načina s malim otporom na postavku velike potisne sile ima dubok učinak: potonji povećava potisnu silu za 326 posto.

Pakiranje svih ovih baterija nije podvig, pa rekviziti za sve uključene u isporuku tako elegantnog automobila. Rimac je želio nešto što je lako koristiti, sa pristojnom H tačkom i natprosječnom vidljivošću za super automobil.

Posao je obavljen: vrata leptira ulaze u krov na način sličan Ford GT-u i ne morate biti sovjetski gimnastičar ili majstor joge da biste ulazili i izlazili. Pogled ispred je čist, vidljivost straga nije loša. 

Gledajte Neveru u pokretu i više cijenite nijanse njenog oblika.

Rimac Automobili

Nevera kako je voziti?

Da se razumijemo ovo nije samo mit: brzi automobili se ne sastoje samo u tome da idu brzo. Da je to tajna, Rimac Nevera bila bi na prvom mjestu zajedno s metkom i to bi bilo ono što su stari ljudi zvali hit parada. Ali nas zanima jednako kako, zašto i šta se događa usput, kao i nas krajnji rezultat.

Osim što je Nevera zaista zapanjujuće brza. Brzo na način koji je teško izraziti riječima, bilo dok sjedite u njemu i pokušavate obraditi šta se, dovraga, događa s vašim umom, tijelom i dušom kada pritisnete gas. Brz na način koji ne samo da istiskuje zrak iz vaših pluća, već vam šalje očne jabučice u stražnji dio njihovih duplji.

Rimac Automobili

Nevera pogon baterija i upravljanje

Potpuno električno upravljanje Nevere prilično je dobro kalibrirano i omogućuje vam upravljanje automobilom u zavojima jednim linearnim pokretom. Postoji sedam različitih načina vožnje, a sport je optimalan ako tražite najuzbudljiviju svakodnevnu vožnju, putem izoštrenog gasa, kočnica, ovjesa i upravljanja.

Domet je očito više energičan, Track sve povećava na 11, Custom vam omogućuje miješanje i slaganje, dok Drift u osnovi šalje sav okretni moment na stražnju osovinu ako se želite oprostiti od svog Michelin Pilot Sporta. 

Tajni umak ovdje je, naravno, vektorisanje obrtnog momenta, đavolski složena postavka koja efikasno pretvara Neveru u pet automobila u jednom. Ovakav pristup mogao bi riskirati oblik shizofrenije, ali rezultat je ovdje izuzetna propusnost. Zove se Rimac Vectoring Torque Vectoring (R-AWTV 2) i učinkovito zamjenjuje redovne ESP-ove i sisteme za kontrolu proklizavanja, koji rade prediktivno i osjetljivo na 100 proračuna u sekundi.

Na zavojitoj planinskoj cesti, Nevera u osnovi saziva vrstu vrtoglavosti kakvu biste pronašli, recimo, u Porscheu 911 Turbo, ali izlazi iz ugla sa žestinom nečega što ima tri puta veće snage od Porschea (koje ima ). Ova uraganska sila nije iznenađenje, ali okretnost, ravnoteža i pamet u rukovanju jesu. Osećaj je, oh, pola tone lakši nego što jeste, poput automobila sa niskim težištem i optimalnom raspodelom težine (baterija je teška 700 kg).

Nevera šasija i kočnice

Elektro-hidraulični pojačivač kočnica sa simulatorom osjećaja pedala raspoređuje silu kočenja između frikcionih kočnica stare škole-390 mm Brembo karbonske keramike sprijeda i straga-i električnog pogona , ovisno o tome što je u tom trenutku toplinski optimalno. Još jedan magični trik. Možda nije iznenađujuće da Nevera nudi najveću količinu regenerativnog kočenja od svih trenutno dostupnih električnih vozila. 

Zatim tu je Neverina šasija, u potpunosti izrađena od karbonskih vlakana – krov spojen, integrirano kućište baterije i stražnji okvir – što mu daje torzijsku krutost LMP automobila. U stvari, Rimac tvrdi da je to najtvrđi cestovni automobil ikad napravljen, a pri 70.000 Nm/stepen (otprilike dvostruko krutiji od daleko disketnog i još uvijek briljantnog Lamborghini Aventadora), to ne bismo osporili.

Rezultat toga je čudno škripanje i stenjanje-ugljična vlakna mogu stvoriti neobične akustične anomalije-ali uglavnom ste samo svjesni koliko je Nevera fenomenalno napravljena i efikasna. Da, postoji želja da se posegne za mjenjačima, a priroda pogonskog sklopa uvijek uklanja sloj interakcije. Ne cvrči poput V12. Ali kao što možete zamisliti, dostupnost gotovo 2.000 stručno kalibriranih konjskih snaga to čini. I zapravo zvuči jako dobro, autentična mješavina whoosh, whir i sci-fi. Dakle, ne tako daleko od Chirona.

Rimac Nevera kocnice
Rimac Automobili

Nevera infotainment

Rimac je razvio i ovaj dio. Pa, uglavnom. Još jednom, gotovo sve je vlasništvo, od glavnog infotainment sistema i njegovog softvera do unutrašnjih kvaka, rasklopnih uređaja i ventilacijskih otvora. Svi su napravljeni od aluminijuma i izgledaju sjajno. Volan se dobro osjeća u vašim rukama i smješta indikatore na gumbima na Ferrarijev način. Ovdje nema stabljika stupova.

Postoje tri TFT ekrana visoke definicije, koji pokreću softver i grafiku po mjeri. Glavni se može konfigurirati, prikazujući sve potrebne informacije i neke stvari koje vjerojatno ne želite, ali ih je zabavno imati: postoji prikaz okretnog momenta u stvarnom vremenu koji pokazuje s koliko se svaki točak nosi, g-metar i razne druga očitavanja koja je teško obraditi u pokretu.

Centralni ekran upravlja infotainmentom, telefonom, navigacijom, kontrolom klime (HVAC je jedina posuđena komponenta i dolazi iz Audija R8), ali tu možete i namjestiti sjedala. Radije bismo imali ručno podešavanje.

Rimac Nevera infotainment
Rimac Automobili

Mate Rimac je zapovjednik podataka, pa je centralni ekran također dom Neverine telemetrije, koja se može preuzeti na laptop ili pametni telefon radi pregleda.

Rimac je razvio vlastiti M2M podatkovni sistem koji omogućava vlasnicima da analiziraju performanse vožnje, metriku i preglede karata na svim uobičajenim platformama, a ažuriranja putem zraka bit će dostupna. Povrh svega, tu je i AI vozački trener, koji koristi 12 ultrazvučnih senzora u automobilu, 13 kamera i šest radara spojenih na najnoviji NVIDIA Pegasus operativni sistem za preklapanje trkačkih krugova u stvarnom vremenu kako bi vozači mogli raditi na savršena linija, točke kočenja i ubrzanja. To je Rimac spin na nivou autonomije četiri nivoa automobila. Sumnjam da postoji povezaniji hiperautomobil od ovoga.

Ali ima i svoje analogne trenutke. Glavni regulator pogona je od aluminijuma, kao i birač načina rada pogona i treći koji vam omogućava podešavanje opterećenja i raspodjele zakretnog momenta. Mate kaže da nije zadovoljan njihovim opipima i da je radnja i dalje pomalo zbunjujuća. Ovo je automobil u pretprodaji, naravno, ali bih i dalje uzeo analognu zbrku zbog sveprisutne tiranije na dodirnom ekranu.

Nevera cijena

Ako se prijavite za električni hiperautomobil od 1,7 miliona funti, dobit ćete pažnju proizvođača. Vjerovatno ste i vi spremni za vožnju: svjetski prvak F1 postao je samozvani ‘eko poduzetnik’, Nico Rosberg ga je naručio. Birajte između specifikacija ili vjerojatnije po dogovoru:

  • GT
  • Signature
  • Timeless

Rimac je uspostavio globalnu distributersku mrežu na 19 lokacija širom svijeta. Kompanija planira da proizvodi 50 automobila godišnje, u naredne tri godine.

S obzirom na fokus na njegove kolosalne performanse, lako je zaboraviti da se radi o automobilu s nultom emisijom (na zadnjoj cijevi). 

Prostor za skladištenje je ograničen na 100 litara iza kokpita, iznad centralne baterije. Samo meke torbe, a ne koferi.

Rimac Automobili

Nevera osvrt

” Prvi pravi čisto električni hiper automobil je senzacija, kao i kompanija koja ga proizvodi “

Ovdje ima mnogo toga za vidjetii. Ovo je prvi pravi čisto električni hiper automobil. Ali najmoćniji ICE automobili generiraju ogroman karakter, a njihovi motori i buka koju stvaraju imaju tendenciju najduže ostati u sjećanju. Čak i najveće performanse mogu postati … jednodimenzionalne.

Ali sa zadovoljstvom možemo reći da se Nevera bavi na više nivoa i nadilazi ideju da su joj primarni fokus jedinice, nule i algoritmi. Ovo je automobil koji su projektovali i razvili ljudi koji nisu samo ispred tehnološke i softverske krive, već imaju i urođeni osjećaj za hardver.

Spojite sve elemente i dobit ćete automobil koji nije samo zabavan, već je prava prekretnica. Zamislite Rimac kao neku vrstu tehno Paganija, s istim fokusom na umjetnost kao i umjetnu inteligenciju. I zapamtite da kompanija ima čitav niz drugih stvari. Na kakvoj su putanji ti momci.

To je izrazito digitalno iskustvo, ali ništa manje uzbudljivo za njega jer je ubrzanje nestvarno. Hiper automobili poput Nevere nisu za svakoga, ali ne može se poreći njegov značaj u trenutku kada je automobil na baterije srušio Bugatti Chiron.

Rimac Automobili
REFERENCE:
  1. https://www.topgear.com/car-reviews/rimac/nevera
  2. https://www.caranddriver.com/reviews/a36607982/2021-rimac-nevera-drive/
  3. https://www.motor1.com/news/526587/rimac-nevera-quarter-mile-record/

Komentariši