fbpx
notino popust

Najbolje zimske gume za sezonu 2023/24

Najbolje zimske gume

Mnogi vozači često podcjenjuju važnost zimskih guma, ali istina je da su one bitne kada živite ili kada se vozite u mjesto gdje ima leda i snijega. Također, zimske gume nisu samo za ljubitelje zimskih sportova, one pružaju dodatnu sigurnost i kontrolu u hladnim i klizavim uvjetima.

Gume za sve terene mogu biti prikladne za većinu vozila u lošim vremenskim uvjetima, ali neće se moći nositi s teškim snijegom i ledom. Zimske gume koriste posebne gumene smjese i dizajn gaznog sloja kako bi osigurale bolje prianjanje i vuču na niskim temperaturama i klizavim površinama.

U uvjetima vožnje po snijegu i ledu, kvalitetan set zimskih guma može biti bitan za vašu sigurnost i sprečavanje dugih čekanja u hladnom automobilu dok vas ne izvuku ili vam ne pomognu.

Zimske gume

Zimske gume su ne samo korisne, već i često neophodne kada se suočavate s hladnim vremenskim uslovima, ledom i snijegom.

Zimske gume su posebno dizajnirane sa šarama, žljebovima i kanalima koji omogućavaju bolje prianjanje na klizavim površinama poput leda i snijega. Takođe, ove gume su dizajnirane da odvode vodu i otklanjaju ostatke kao što su so i pijesak s površine gume, čime se održava bolje prianjanje i kontrola.

To znači zimske gume će vam pružiti bolju vuču, stabilnost i sigurnost, čineći ih izuzetno korisnim i često neophodnim za vožnju tokom hladnih mjeseci.

zimske gume

Savjeti za kupovinu zimskih guma

Evo nekoliko važnih stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što odlučite kupiti zimske gume:

 1. Dizajn guma: Zimske gume imaju specifičan dizajn sa žljebovima, kanalima i rubovima za grickanje, koji su posebno dizajnirani za prianjanje na led i snijeg. Ovaj dizajn omogućava bolje prianjanje i vuču na klizavim površinama.
 2. Veličina guma: Važno je odabrati pravilnu veličinu guma koja odgovara vašem vozilu. Pogrešno odabrane gume mogu negativno uticati na performanse i sigurnost vožnje.
 3. Montiranje na poseban set točkova: Preporučuje se montiranje zimskih guma na poseban set točkova, kako biste ih lako mogli pričvrstiti i skinuti kada to bude potrebno. Ovo čini proces zamjene guma bržim i praktičnijim.
 4. Oznaka “3PMSF”: Pripazite da zimske gume koje kupujete imaju oznaku “3PMSF” (troplaninska snežna pahulja) na bočnoj strani. Ova oznaka ukazuje da su gume ispunile stroge zahtjeve za vožnju po snijegu.
 5. Set od četiri gume: Radi sigurnosti i stabilnosti, uvijek montirajte zimske gume u kompletu od četiri. Korišćenje različitih tipova guma na prednjim i zadnjim točkovima može rezultirati lošom ravnotežom i smanjenom kontrolom vozila.
 6. Cijena guma: Cijena zimskih guma može varirati u zavisnosti od veličine i brenda. Važno je da postavite budžet i pronađete gumu koja odgovara vašim potrebama bez prekoračenja budžeta.

U zaključku, zimske gume su neophodne za bezbednost i performanse vašeg vozila u hladnim i klizavim uslovima. Pažljivo razmislite o gore navedenim faktorima pre nego što se odlučite za određeni model guma kako biste osigurali sigurnu vožnju tokom zimske sezone

1. Michelin X-Ice Snow

Michelin X-Ice Snow je izuzetno dobar izbor  zimske gume, s posebnim naglaskom na pružanje pouzdane vuče i prianjanja u hladnim i klizavim uslovima. Jedna od najboljih guma u Michelinovoj ponudi.

Evo nekoliko ključnih informacija o ovoj zimskoj gumi:

Michelin X-Ice Snow
 • Tehnologija inkluzije: Michelin X-Ice Snow koristi tehnologiju inkluzije za razvoj posebne smjese gazećeg sloja koja stvara mikrohrapavost. Ova mikrohrapavost je ključna za optimizaciju vuče na ledu i snijegu, što znači bolje prianjanje i kontrolu.
 • Silicijev dioksid: Ova guma ima visok sadržaj silicijevog dioksida u smjesi gazećeg sloja. To je važno jer silicijev dioksid pomaže očuvati fleksibilnost guma čak i u ekstremno hladnim zimskim uslovima. To znači da gume zadržavaju svoje performanse i prianjanje čak i pri niskim temperaturama.
 • Lamele: Michelin X-Ice Snow ima dve vrste lamela pune dubine – nazubljene lamele i lamele promjenjive debljine. Nazubljene lamele dodaju dodatne rubove za grickanje, što poboljšava vuču na klizavim površinama poput leda. Lamele promjenjive debljine pomažu održavanju efikasnog kontakta sa putem, bez obzira na uslove vožnje, bilo da je to bljuzgavica ili čvrst snijeg.

Michelin X-Ice Snow zimske gume pokazale su se izvanrednim izborom za vožnju u zimskim uvjetima. Pružaju odlično prianjanje i kontrolu na snijegu i ledu, kao i na mokrim cestama. Upravljanje na ledu je posebno pohvaljeno, a ove gume se smatraju konkurentnima čak i u poređenju s drugim vrhunskim zimskim gumama.

Upravljanje na suhim cestama je zadovoljavajuće, iako može biti malo podupravljanja u određenim situacijama. Sveukupno, Michelin X-Ice Snow nudi visok nivo sigurnosti i performansi za zimsku vožnju.

Sve ove karakteristike čine Michelin X-Ice Snow odličnim izborom za vozače koji traže najbolje zimske gume za svoje kupeove, limuzine, monovolume i krosovere. Pouzdana vuča, prianjanje i kontrola tokom zimskih mjeseci ključni su za sigurnu vožnju, a ova guma se čini da ispunjava te zahtjeve.

2. Continental VikingContact 7

Continental VikingContact 7 predstavlja izuzetno visokokvalitetnu gumu za vožnju po snijegu koja je ocijenjena kao jedna od najboljih guma za ovakve uvjete u Continentalovoj ponudi.

Ova guma ima nekoliko značajnih karakteristika:

Continental VikingContact 7

Specijalizirana smjesa gume: VikingContact 7 koristi specijaliziranu gumenu smjesu koja sadrži ulje kanole. Ovo omogućava gumama da ostanu fleksibilnije i pruže izvanredno prianjanje čak i pri ekstremno niskim temperaturama. Osim toga, ova smjesa je ekološki prihvatljivija za proizvodnju, što je dodatan plus.

Gazeći sloj: Gazeći sloj VikingContact 7 gume dizajniran je s brojnim rubovima i lamelama koje omogućavaju maksimalno prianjanje na snijegu. Ova konstrukcija doprinosi boljoj vuči i kontroli na klizavim površinama.

Veličine: VikingContact 7 dolazi u različitim veličinama, što znači da će odgovarati većini vozila, uključujući različite tipove automobila i SUV-ove.

Ove karakteristike čine Continental VikingContact 7 izvrsnim izborom za vozače koji traže visokokvalitetne zimske gume koje će im pružiti sigurnost i pouzdanost u hladnim i snježnim uvjetima.

3. Pirelli Ice Zero FR

Pirelli Ice Zero FR je zimska guma specijalno dizajnirana za najekstremnije zimske uslove vožnje. Ova guma koristi posebnu zimsku smjesu i ima usmjereni uzorak gazećeg sloja u obliku strelice. Ovo su njene karakteristike:

Yokohama iceGUARD iG53 je zimska guma koja je razvijena kako bi pružila maksimalnu vuču i niski otpor kotrljanja za uštedu goriva. Evo kako se ova guma pokazala u različitim kategorijama:

Pirelli Ice Zero FR
 • Snow Handling (Upravljanje na snijegu): Yokohama iceGuard iG53 je pokazao izazove u pogledu prianjanja na snijegu. Iako je imao dobar balans na snijegu, nije bio posebno brz. Također, upravljanje je bilo mekše u usporedbi s drugim zimskim gumama.
 • Ice Handling (Upravljanje na ledu): Guma se dobro nosila s vožnjom na ledu i nije imala značajnih problema s prianjanjem na tom terenu. Iako nije dostigla performanse najboljih zimskih guma u ovoj kategoriji, pružila je sigurnu vožnju na ledu.
 • Wet Handling (Upravljanje na mokrom): Na mokrim cestama, guma je pokazala izazove s prianjanjem u zavojima, a upravljanje je bilo mekše, što je zahtijevalo oprezniju vožnju.
 • Dry Handling (Upravljanje na suhom): Upravljanje na suvim cestama bilo je prilično dobro, iako je bilo izazova pri kočenju i skretanju pri visokim brzinama, što je uobičajeno za zimske gume.
 • Udobnost: Yokohama iceGUARD iG53 je ocijenjen kao veoma udobna guma tokom vožnje.

Ukupno, ova guma se pokazala prilično dobro, s nekim izazovima u pogledu prianjanja na snijegu i mokrim cestama. Međutim, niski otpor kotrljanja i dobar balans čine je solidnim izborom za vozače koji žele uštedjeti gorivo i imati udobnu vožnju u zimskim uvjetima.

Pirelli Ice Zero FR se izdvaja kao izvanredna guma za upravljanje snijegom, sa visokim nivoom prianjanja i kontrolom. Iako možda nešto manje efikasan na ledu, ovaj pneumatik se pokazao izuzetno dobro na suhim cestama. U konačnici, ovo su odlične gume za ekstremne zimske uvjete.

4. Dunlop Winter Maxx WM02

Dunlop Winter Maxx WM02 je druga generacija Dunlopovih zimskih guma Winter Maxx.

Ove gume su posebno dizajnirane za izvanredne performanse u zimskim uslovima. Bitne karakteristike ovih guma uključuju:

Dunlop Winter Maxx WM02
 • Asimetričan dizajn: Dunlop je zadržao asimetrični dizajn gazećeg sloja i šare gume kako bi osigurao optimalno prianjanje na snijegu i ledu. Ovaj dizajn omogućava bolju kontrolu i stabilnost tokom zimske vožnje.
 • Zimska smjesa gume: Dunlop Winter Maxx WM02 koristi posebnu zimsku gumenu smjesu koja ostaje fleksibilna i pruža dobro prianjanje čak i pri niskim temperaturama. To znači bolju kontrolu i sigurnost u hladnim vremenskim uslovima.
 • Različite veličine: Ove gume dolaze u različitim veličinama, što znači da će odgovarati različitim tipovima vozila, uključujući automobile i SUV-ove.

Dunlop Winter Maxx WM02 je odličan izbor za vozače koji traže pouzdane zimske gume koje će im omogućiti sigurnu vožnju u zimskim uslovima. Njihov asimetrični dizajn i zimska gumena smjesa čine ih dobrim izborom za vožnju na snijegu i ledu.

5. Bridgestone Blizzak WS90

Bridgestone Blizzak WS90 je poboljšana verzija prethodne generacije WS80 zimskih guma.

Ove gume dolaze s ažuriranim dizajnom i posebnom smjesom gazećeg sloja koja ih čini izdržljivijim i dugotrajnijim.

Također, WS90 je dostupan u širem rasponu veličina guma nego ikada prije, što omogućava vozačima da pronađu odgovarajuće gume za svoje vozilo.

Bridgestone Blizzak WS90

Tokom testiranja, Blizzak WS90 je pokazao svoju sposobnost u vožnji po dubokom snijegu, pružajući izvanredno prianjanje i vuču. Ukupne performanse ovih guma su bile impresivne, što ih čini odličnim izborom za zimske uslove.

Međutim, važno je napomenuti da su ove gume, prema nekim vozačima, bučnije u usporedbi s nekim drugim konkurentnim zimskim gumama. Ovo može biti faktor koji treba uzeti u obzir, posebno ako vas smetaju bučne gume tokom vožnje.

6. Yokohama iceGUARD iG53

Yokohama iceGUARD iG53 je zimska guma koja je razvijena kako bi pružila maksimalnu vuču i niski otpor kotrljanja za uštedu goriva.

Evo kako se ova guma pokazala u različitim kategorijama:

Yokohama iceGUARD iG53
 • Snow Handling (Upravljanje na snijegu): Yokohama iceGuard iG53 je pokazao izazove u pogledu prianjanja na snijegu. Iako je imao dobar balans na snijegu, nije bio posebno brz. Također, upravljanje je bilo mekše u usporedbi s drugim zimskim gumama.
 • Ice Handling (Upravljanje na ledu): Guma se dobro nosila s vožnjom na ledu i nije imala značajnih problema s prianjanjem na tom terenu. Iako nije dostigla performanse najboljih zimskih guma u ovoj kategoriji, pružila je sigurnu vožnju na ledu.
 • Wet Handling (Upravljanje na mokrom): Na mokrim cestama, guma je pokazala izazove s prianjanjem u zavojima, a upravljanje je bilo mekše, što je zahtijevalo oprezniju vožnju.
 • Dry Handling (Upravljanje na suhom): Upravljanje na suvim cestama bilo je prilično dobro, iako je bilo izazova pri kočenju i skretanju pri visokim brzinama, što je uobičajeno za zimske gume.
 • Udobnost: Yokohama iceGUARD iG53 je ocijenjen kao veoma udobna guma tokom vožnje.

Ukupno, ova guma se pokazala prilično dobro, s nekim izazovima u pogledu prianjanja na snijegu i mokrim cestama. Međutim, niski otpor kotrljanja i dobar balans čine je solidnim izborom za vozače koji žele uštedjeti gorivo i imati udobnu vožnju u zimskim uvjetima.

7. Goodyear WinterCommand Ultra

WinterCommand Ultra je vrhunska zimska guma koja je posebno dizajnirana da pruži izvanredne performanse u hladnim i zimskim uslovima.

Evo nekoliko karakteristika ove gume:

Goodyear WinterCommand Ultra
 • Izvanredna vuča na snijegu i ledu: WinterCommand Ultra ima posebno dizajniranu smjesu gazećeg sloja i duboke žljebove koje omogućavaju izuzetno dobro prianjanje na snijegu i ledu. To pomaže vozačima da ostanu sigurni i kontrolirani čak i na klizavim površinama.
 • Optimizirano upravljanje u zimskim uvjetima: Ova guma ima poseban profil gazećeg sloja i lamelasti dizajn koji poboljšava upravljivost i stabilnost vozila na snijegu i ledu. To omogućava precizno upravljanje i bolju kontrolu tokom zimskih vožnji.
 • Smanjen otpor kotrljanja: WinterCommand Ultra je dizajniran s ciljem smanjenja otpora kotrljanja, što pomaže u economizaciji goriva i smanjenju troškova vožnje.
 • Visokokvalitetna konstrukcija: Ova guma je izrađena od visokokvalitetnih materijala i ima izdržljivu konstrukciju koja joj omogućava da izdrži ekstremne zimske uvjete i duže trajanje.
 • Povećana sigurnost: WinterCommand Ultra također dolazi s oznakom 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake), što znači da je certificiran za upotrebu u zimskim uvjetima i da ispunjava stroge standarde za sigurnost na snijegu i ledu.

Ova guma je odličan izbor za vozače koji žive u područjima s hladnim zimama i čestim padavinama snijega, jer pruža pouzdanu vuču i performanse u zahtjevnim zimskim uslovima.

8. Hankook Winter i*cept iZ 2 W616

Hankook Winter i*cept iZ 2 W616 je zimska guma koja se ističe svojim uravnoteženim performansama na različitim terenima.

Iako pokazuje visoku sposobnost održavanja kontrole na snijegu i asfaltu, primjećeno je da ima nešto duže zaustavljanje pri kočenju na snijegu i izazove u mokrim uvjetima.

Hankook Winter i*cept iZ 2 W616

Ova guma također se ističe niskim otporom kotrljanja, što doprinosi boljoj energetskoj efikasnosti i pruža relativno uglađenu vožnju. Unatoč nekim nedostacima, ova guma ostaje pouzdan izbor za vozače u zimskim uvjetima, posebno na putevima prekrivenim snijegom.

Njene glavne karakteristike uključuju:

 • Dobre performanse na snijegu s pristojnom sposobnošću održavanja kontrole na zahtjevnim zimskim površinama.
 • Nizak otpor kotrljanja, što pridonosi boljoj energetskoj efikasnosti i smanjenju troškova goriva.
 • Brzu reakciju upravljanja, posebno pri vožnji pri većim brzinama.
 • Pouzdano prianjanje na suhim cestama, pružajući osjećaj sigurnosti u različitim uvjetima vožnje.

Iako možda neće biti najbolji izbor za vožnju u ekstremnoj zimskoj oluji ili na potpuno zaleđenim cestama, Hankook Winter i*cept iZ 2 W616 nudi pristojne performanse za većinu svakodnevnih zimskih uvjeta na cesti.

Da li se isplati kupovina zimskih guma?

Kupovina zimskih guma svakako se isplati, posebno ako živite u području gdje ima snijega, leda koje ima hladne zimske uslove. Evo nekoliko razloga zašto je to dobra investicija:

 1. Sigurnost: Zimske gume pružaju bolje prianjanje i kontrolu na klizavim površinama, što značajno poboljšava vašu sigurnost tokom vožnje u zimskim uslovima.
 2. Bolje upravljanje: Zimske gume omogućavaju vam bolje upravljanje vozilom, smanjujući rizik od proklizavanja i izlazaka s puta.
 3. Kraći zaustavni put: Zimske gume smanjuju zaustavni put vašeg vozila na snijegu i ledu, što je ključno za izbegavanje sudara.
 4. Manja istrošenost: Upotreba zimskih guma tokom zime štedi vaše letnje gume, što produžava njihov vijek trajanja i štedi novac na dugoročnoj osnovi.
 5. Bolje performanse na hladnom vremenu: Zimske gume su posebno dizajnirane za rad pri niskim temperaturama, tako da održavaju svoje performanse bolje od letnjih guma u hladnim uslovima.

Da li vam trebaju sve četiri zimske gume?

Što se tiče pitanja da li vam trebaju sve četiri zimske gume, odgovor je definitivno da. Korišćenje zimskih guma samo na prednjim ili zadnjim točkovima može dovesti do nepredvidivih i opasnih situacija, jer vozilo može izgubiti stabilnost i ravnotežu.

Da li se zimske gume mogu koristiti tokom cijele godine?

Što se tiče upotrebe zimskih guma tokom cijele godine, moguće je, ali to nije najbolja opcija. Zimske gume nisu dizajnirane za visoke temperature i brže se troše na toplom vremenu. Takođe, njihove performanse na suhim ili mokrim putevima ili u toplim uslovima obično nisu tako dobre kao kod ljetni ili guma za sve sezone.

Gume za sve sezone (all-season gume) su pristojan izbor ako živite u umerenijim klimatskim uslovima gdje nema ekstremnih zima. One pružaju prihvatljivo prianjanje na snijegu i ledu, ali neće se nositi s teškim zimskim uslovima kao specijalizovane zimske gume. Dakle, iako su gume za sve sezone dobre opcije za mnoge vozače, zimske gume su nezamjenjive kada je ekstremno hladno i kad ima snjega.

Komentariši