fbpx
notino popust

Pripremite vaš automobil za zimske uvjete na cesti

Zimski uvjeti na cestama

Zimska sezona je stigla, a to znači da je vrijeme da pripremite svoj automobil za izazove koje hladno vrijeme i snijeg mogu donijeti na cestama. Priprema vašeg vozila za zimu ključna je za vašu sigurnost tijekom zimskih mjeseci.

Zimski uvjeti na cesti obuhvaćaju ekstremne vremenske uvjete karakteristične za zimski period, poput snijega, leda, niskih temperatura i smanjene vidljivosti. Ovi uvjeti mogu značajno otežati vožnju i zahtijevaju dodatne mjere opreza na cesti.

zimski uvjeti na cestama

Kada počinju zimski uvjeti na cestama?

Obvezna zimska oprema u Hrvatskoj vrijedi od 15.11. do 15.4. i obuhvaća zimske gume označene s “M+S” ili ljetne gume s najmanje 4 mm dubine profila, uz lance za snijeg spremne za postavljanje. Ako vozač nema odgovarajuću opremu na zimskim cestama, prijeti mu novčana kazna. Ovo pravilo ima za cilj osigurati sigurnost na cestama tijekom zime.

Ako vozilo nema zimsku opremu kad je obavezna, policija može narediti vozaču da se zaustavi ili nastavi vožnju na odgovarajućim cestama ili stavi zimsku opremu. Kazna za ne posjedovanje zimske opreme u Hrvatskoj iznosi 132 Eura.

priprema auta za zimske uvjete na cesti

Kako pripremiti auto za zimske uvjete na cesti?

Evo nekoliko važnih koraka koje trebate poduzeti kako biste osigurali da vaš automobil bude spreman za sve što zima može donijeti:

Promijenite ljetne na zimske gume

Jedan od najvažnijih koraka u pripremi vozila za zimu je zamjena ljetnih guma zimskim gumama. Ako živite u području s obilnom količinom snijega i hladnim temperaturama, ovo je ključna promjena koja će poboljšati sigurnost i upravljivost vašeg vozila tijekom zimskih mjeseci.

Zimske gume su posebno dizajnirane za rad u hladnim i snježnim uvjetima. Njihova gumena smjesa ostaje fleksibilna i pruža bolje prianjanje na niskim temperaturama, dok poseban profil gaznog sloja i lamele omogućuju bolje prianjanje na snijegu, ledu i mokrim cestama. Osim toga, dublji kanali za odvodnju pomažu u sprječavanju akvaplaninga na mokrim površinama.

Zimske gume često imaju planinski simbol pahuljice, što ukazuje na njihovu sposobnost za vožnju u zimskim uvjetima. Zamjenom guma prilagođenih zimskim uvjetima, osigurat ćete da vaše vozilo ima bolje prianjanje, skraćeno kočenje i veću stabilnost na cestama prekrivenim snijegom i ledom.

promjena ljetni na zimske gume

Provjerite tlak u gumama

Izuzetno je važno redovito provjeravati tlak u gumama tijekom zimske sezone, jer hladno vrijeme može značajno utjecati na tlak u njima. Pravilan tlak u gumama ključan je za sigurnost i stabilnost vašeg vozila, posebno na klizavim i zahtjevnim zimskim cestama.

Niske temperature mogu uzrokovati smanjenje tlaka u gumama, što može dovesti do niza problema kao što su:

 1. Smanjeno prianjanje: Gume s niskim tlakom imaju manju kontaktu površinu s cestom, što može rezultirati smanjenim prianjanjem i kontrolom na skliskim površinama.
 2. Dulje kočenje: Vozilo s gumama s niskim tlakom zahtijeva dulje vrijeme za zaustavljanje, što može biti opasno u hitnim situacijama.
 3. Neujednačeno trošenje guma: Niski tlak u gumama može uzrokovati neujednačeno trošenje gazećeg sloja, što će smanjiti vijek trajanja guma i zahtijevati njihovu zamjenu prije.
 4. Smanjena ekonomska učinkovitost: Gume s niskim tlakom povećavaju otpor kotrljanja, što rezultira većom potrošnjom goriva.

Stoga, redovito provjeravajte tlak u gumama prema preporukama proizvođača vozila i održavajte ga na odgovarajućoj razini. To će poboljšati sigurnost, učinkovitost i trajnost vaših guma, kao i poboljšati ukupno iskustvo vožnje tijekom zime.

provjera tlaka u gumama

Provjerite akumulator

Ispitivanje akumulatora je još jedna važna komponenta pripreme vozila za zimsku sezonu. Hladnoća može znatno utjecati na performanse akumulatora, a slabi ili neispravni akumulatori često neće moći pouzdano pokretati vozilo u hladnim uvjetima. Evo kako možete provjeriti stanje akumulatora i kako postupiti ako je potrebna zamjena:

 • Provjerite napon akumulatora: Koristite multimetar ili test akumulatora kako biste provjerili napon akumulatora. Normalno, napunjen akumulator trebao bi imati napon od oko 12,6 V ili više.
 • Provjerite kapacitet akumulatora: Ako primijetite da se akumulator brzo prazni ili da se vozilo teško pokreće, možda je potrebno testirati kapacitet akumulatora. To može obaviti mehaničar.
 • Zamijenite stari akumulator: Ako akumulator pokazuje znakove slabosti ili ima više od nekoliko godina, preporučuje se zamjena. Stari akumulator može biti nepouzdan u hladnim uvjetima, što može dovesti do problema s pokretanjem vozila.
 • Održavanje akumulatora: Ako je akumulator ispravan, redovito provjeravajte nivo elektrolita (ako je to moguće) i čistite kontakte kako biste osigurali dobar kontakt. Također, pazite da se akumulator ne isprazni tijekom dužih perioda nekorištenja vozila.
 • Pripremite sklopke i kablove: Provjerite stanje sklopke i kablova za pokretanje. Oštećeni ili korodirani kablovi mogu ometati prijenos energije s akumulatora na motor.

Pravilna briga o akumulatoru osigurat će da vaše vozilo pouzdano pokreće čak i u hladnim zimskim uvjetima. Zamjena starog akumulatora novim visokokvalitetnim akumulatorom može biti investicija koja će vas riješiti briga tijekom zime.

provjera akumulatora

Promijenite ulje i filtar

Promjena ulja i uljnog filtra ključna je komponenta održavanja vozila pripremljenog za zimsku sezonu. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

Provjerite upute za uporabu vozila kako biste saznali preporučenu vrstu i viskoznost ulja za zimsku sezonu. U hladnim uvjetima često se preporučuju ulja niže viskoznosti koja omogućuju bolje podmazivanje motora pri niskim temperaturama.

Promjena ulja i uljnog filtra omogućuje bolje podmazivanje motora i pomaže u održavanju njegove pouzdanosti tijekom hladnih zimskih mjeseci. Redovito održavanje motora važan je korak u pripremi automobila za zimske uvjete.

provjera ulja

Provjerite antifriz

Antifriz je važan sastavni dio održavanja automobila tijekom zimskih mjeseci kako bi se spriječilo zamrzavanje rashladnog sustava. Evo kako možete pravilno provjeriti i održavati razinu antifriza u svom automobilu:

Provjerite razinu antifriza: Prije zime, otvorite poklopac spremnika za antifriz i provjerite razinu tekućine. Spremnik za antifriz obično ima oznake za “MIN” (minimalno) i “MAX” (maksimalno), pa provjerite da li je razina antifriza između tih oznaka. Ako je razina ispod “MIN”, trebali biste dodati više antifriza.

Dodajte antifriz: Ako je razina antifriza niska, koristite odgovarajući antifriz za svoj automobil (obično se koristi etilen glikol) i pažljivo ga dodajte u spremnik. Pazite da ne prelazite maksimalnu razinu.

Antifriz obično ima ograničeno trajanje od oko 3 godine. Stoga je važno provjeriti stanje antifriza u svom automobilu, posebno ako ste nedavno kupili polovno vozilo.

antifriz

Kako da testirate antifriz u vašem automobilu?

Da biste izmjerili kakav je antifriz već usut u vašem automobilu, možete koristiti tester za antifriz. Evo kako to možete učiniti:

Upotrebom testera za antifriz:

 • Nabavite tester za antifriz. Ovaj uređaj možete kupiti u većini trgovina automobilskih dijelova ili trgovina za održavanje automobila.
 • Isključite motor i pričekajte da se ohladi.
 • Otvorite poklopac spremnika za antifriz.
 • Uzmite tester za antifriz i umetnite ga u tekućinu u spremniku. Tester će aspirirati malu količinu antifriza iz spremnika.
 • Promatrajte očitanje na testeru. Tester će imati skalu koja će vam pokazati kakva je koncentracija antifriza u tekućini. Obično će biti oznake za “freeze point” (točka smrzavanja) na skali.
 • Usporedite očitanje na testeru s preporučenom koncentracijom za vašu klimu. Ako je očitanje izvan preporučenog raspona, možda ćete morati dodati više antifriza.

Promjenite tekućinu za pranje stakala

Punjenje spremnika za tekućinu za pranje stakala antifrizom važan je korak u pripremi automobila za zimu. Evo kako to možete učiniti:

Kupite tekućinu za pranje stakala koja je formulirana s antifrizom ili posebno dizajnirana za zimske uvjete. Ovo će spriječiti zamrzavanje tekućine na staklima i osigurati jasnu vidljivost tijekom hladnih dana.

Isprobajte funkciju prskalica za pranje stakala kako biste se uvjerili da tekućina izlazi i ravnomjerno pokriva stakla. Ako primijetite bilo kakve probleme, provjerite cijevi i mlaznice kako biste osigurali da nisu blokirane. Osim čišćenja stakala, osigurajte da su brisači u dobrom stanju i da metlice brisača dobro obavljaju svoj posao.

Punjenje spremnika za tekućinu za pranje stakala antifrizom osigurava da ćete imati jasnu vidljivost tijekom zimskih mjeseci, što je ključno za sigurnu vožnju u uvjetima smanjene vidljivosti. Redovito provjeravajte razinu tekućine i dopunjujte je po potrebi kako biste se pripremili za hladno vrijeme.

provjera tekucine za sajbu

Provjera klima uređaja

Da biste provjerili radi li vaš sustav grijanja ispravno, uključujući ventilaciju i grijanje stakala, slijedite ove korake:

 • Upalite motor i pustite ga da se zagrije na radnu temperaturu.
 • Prvo provjerite radi li ventilacija pravilno. Provjerite različite postavke brzine ventilatora kako biste osigurali da zrak slobodno cirkulira kroz unutrašnjost vozila.
 • Zatim prebacite na postavku grijanja. Postavite termostat na željenu temperaturu i provjerite puše li topli zrak kroz otvore za grijanje.
 • Provjerite radi li odleđivanje stražnjeg i prednjeg stakla. Uključite funkciju odleđivanja stakla i provjerite je li topli zrak usmjeren prema staklima.
 • Provjerite sve prekidače na ploči za grijanje i ventilaciju kako biste bili sigurni da nema problema s prekidačima ili ventilima.
 • Ako primijetite bilo kakve probleme, kao što su hladan zrak, čudni zvukovi ili ružni mirisi, savjetujemo da posjetite mehaničara kako biste dijagnosticirali i popravili eventualne probleme sa sustavom grijanja prije nego što dođe zima.

Pravilno funkcioniranje sustava grijanja i ventilacije ključno je za vašu sigurnost i udobnost tijekom zime, posebno u hladnim i snježnim uvjetima.

provjera klima uredjaja

Provjera stanja kočnica

Provjera stanja kočnica je izuzetno važan korak pri pripremi automobila za zimsku sezonu. Evo kako provjeriti kočnice:

 • Vizualna provjera: Prvo, vizualno provjerite stanje kočnica. Pogledajte kroz točkove kako biste vidjeli debljinu kočionih obloga (pločica). Ako primijetite da su obloge istrošene ili da su jako tanke, vrijeme je za zamjenu.
 • Provjerite kočione diskove/ bubnjeve: Osim obloga, provjerite i stanje kočionih diskova (ako ih vaše vozilo ima) ili bubnjeva. Diskovi ne bi smjeli imati duboke utora ili znakove oštećenja, a bubnjevi ne bi smjeli biti izlizani ili oštećeni.
 • Slušajte znakove: Ako primijetite čudne zvukove prilikom kočenja, kao što su cviljenje, škripanje ili lupkanje, to može ukazivati na probleme s kočnicama. Odmah se posavjetujte s profesionalnim mehaničarom kako biste dijagnosticirali i riješili problem.
 • Kočioni sistem: Testirajte kakva je pedala kočnice. Pedala kočnice trebala bi biti čvrsta i odmah reagirati kada je pritisnete. Ako osjećate da je pedala mekana ili ima “slobodan hod,” to može ukazivati na problem s hidrauličkim sustavom ili zrakom u sustavu.

Ako primijetite bilo kakve znakove problema s kočnicama ili sumnjate u njihovo stanje, odmah potražite stručnu provjeru i servisiranje kod kvalificiranog mehaničara. Ispravne kočnice su ključne za sigurnost na cestama, posebno u zimskim uvjetima.

Nabavite odgovarajuće lance

Prvo, nabavite lance za snijeg koji su odgovarajuće veličine i dizajnirani za vaše gume. Veličinu lanaca obično možete pronaći u uputstvu za vaš automobil ili na bočnoj strani guma.

Stavite manju lopatu u svoje vozilo. Ova oprema može biti od vitalne važnosti u slučaju neočekivanog snijega ili leda na putu.

Zašto je važno da pripremite vaše auto na zimske uvjete?

Priprema automobila za zimu izuzetno je važna kako biste osigurali sigurnost i funkcionalnost vozila tijekom hladnih i nepredvidljivih zimskih uvjeta. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je važno pripremiti automobil za zimu:

 1. Povećana sigurnost: Zimske uvjete karakteriziraju snijeg, led i skliske ceste, što povećava rizik od nesreća. Priprema automobila za zimu, uključujući zamjenu guma, poboljšava trakciju i smanjuje šanse za iznenadne gubitke kontrole nad vozilom.
 2. Bolja upravljivost: Vozilo s prikladnim gumama za zimu bolje će se nositi s promjenjivim uvjetima na cestama, omogućavajući vam bolju upravljivost i kontrolu prilikom kočenja i skretanja.
 3. Pouzdanost motora: Pravilna promjena ulja i zamjena filtera pomaže vašem motoru da bolje radi u hladnim uvjetima, smanjujući rizik od problema sa startanjem i održavajući učinkovitost.
 4. Izbjegavanje problema s akumulatorom: Hladno vrijeme može ozbiljno utjecati na kapacitet akumulatora. Provjerom i, ako je potrebno, zamjenom akumulatora, smanjujete rizik od problema s pokretanjem vozila u hladnim jutrima.
 5. Smanjenje rizika od smrzavanja: Punjenje spremnika za pranje stakala antifrizom i provjerom ostalih tekućina u vozilu pomaže u sprječavanju smrzavanja i održava jasnu vidljivost na cestama.
 6. Produžen vijek trajanja vozila: Pravilna briga o vašem vozilu tijekom zime smanjuje trošenje i produžuje vijek trajanja raznih dijelova i komponenata.

U konačnici, priprema automobila za zimu osigurava da će vaše vozilo biti sigurno i pouzdano u zahtjevnim zimskim uvjetima, pridonoseći vašoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu. To je ključni korak prema bezbrižnom putovanju tijekom zime.

Na ove stvari obratite pažnju ako putujete negdje dalje

Kada se planira putovanje tijekom zimske sezone i vožnje na duže udaljenosti, važno je obratiti posebnu pažnju na pripremu vozila i sigurnost na cesti. Zimske uvjete karakterizira nepredvidljivost, a snijeg, led i niske temperature mogu predstavljati izazove za vozače.

Provjerite gorivo

Prije polaska na duže putovanje, osigurajte da je rezervoar goriva potpuno napunjen. Tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva padne ispod pola, dopunite rezervoar. Izbjegavajte vožnje na rezervi, jer to može biti rizično, pogotovo u zimskim uvjetima.

provjera goriva

Uvijek napunite mobitel

Mobitel vam može biti koristan u slučaju hitnih situacija ili potrebe za kontaktiranjem pomoći. Pobrinite se da je uvijek napunjen.

Pripremite stvari za slučaj da ostane zaglavljeni na cesti: To uključuje stvari poput tople odjeće, deke, hrane, vode, svjetiljke i prve pomoći. Ovo može biti presudno ako ostanete zaglavljeni na cesti.

U slučaju problema na cesti ostanite smireni i ne paničarite. Pravilno reagiranje može pomoći u izbjegavanju nesreća.

lopata za snjeg

Prilagodite brzinu i razmak

Uvjeti na cestama mogu biti nepredvidivi tijekom zime, pa prilagodite brzinu vožnje uvjetima i održavajte veći razmak između vozila kako biste imali dovoljno vremena za zaustavljanje u slučaju potrebe. Pokušajte izbjegavati naglo kočenje, jer skliska površina može uzrokovati proklizavanje vozila. Koristite motor za usporavanje koliko je to moguće.

Komentariši