fbpx
notino popust

Najbolje ljetne gume s ADAC testova za 2024. Godinu

najbolje ljetne gume adac test 2024

Automobilski klub ADAC je proveo testiranje ljetnih guma na mokrim i suhim cestovnim površinama, koristeći različite veličine guma. U nastavku vam donosimo sažetak rezultata ovog testiranja.

U okviru testa ljetnih guma za 2024. godinu, fokus je stavljen na dimenzije 215/55 R17, koje se često koriste za opremanje manjih SUV vozila i automobila niže do srednje klase. Testirane su gume iz brzinskih klasa W i Y, odnosno one koje su pogodne za upotrebu pri brzinama do 270, odnosno 300 kilometara na sat. Među 16 testiranih modela, tri su se izdvojila kao izvanredna.

Continental i Michelin dominiraju tržištem guma 2024. godine

U 2024. godini, Continental i Michelin predvode tržište po pitanju sigurnosti i zaštite okoliša. Na vrhu ljestvice sigurnosti nalazi se Continental PremiumContact 7, s cijenom od 174 eura po pneumatiku, dok se Michelin Primacy 4+, po cijeni od 182 eura, ističe svojim sigurnosnim performansama i izvrsnim svojstvima koja doprinose zaštiti okoliša. Michelinov model odlikuje se manjim trošenjem, težinom i smanjenom potrošnjom goriva.

Kada je riječ o omjeru cijene i kvalitete, Kumho Ecsta HS52 zauzima vodeću poziciju s cijenom od 123 eura, pružajući visoku kilometražu od 69 300 kilometara,  što je za 9 000 kilometara više od druga dva vodeća modela. Osim toga, Kumho gume osiguravaju pouzdanu vožnju i kočenje kako na mokrim tako i na suhim površinama, čineći ih izvanrednim izborom bez obzira na vremenske uvjete.

adac test ljetnih guma 2024
Photo: ADAC
adac test ljetnih guma 2024 drugi dio
Photo: ADAC

Mnogo prosječnosti i jedno razočaranje

Testiranje je otkrilo i mnogo prosječnih performansi te jedno veliko razočaranje. Gume pristupačnijih cijena iz testiranih brzinskih klasa nisu ostavile značajan dojam na testnoj stazi, jedva postižući prolazne ocjene. Primjer za to je Debica Presto UHP 2, koja je koštala 120 eura. S druge strane, najjeftiniji model u testu, Linglong Sport Master 215/55 R17 Y, po cijeni od 95 eura, pokazao je loše rezultate na suhoj podlozi i imao je kratku trajnost od samo 37 400 kilometara.

Posebno razočaranje izazvao je Vredestein Ultrac, s cijenom od 139 eura, od kojeg se očekivala visoka razina sigurnosti. Nažalost, potrebno ga je zamijeniti već nakon 27 200 kilometara, što negativno utječe na njegovu ekološku ocjenu. ADAC je 2023. godine uveo nove ekološke kriterije koji sad čine 30% ukupne ocjene. Ti kriteriji obuhvaćaju kilometražu i ekološki utjecaj koji proizlazi iz trošenja guma, što je detaljnije objašnjeno u sekciji “Ekološki kriteriji ocjene”.

adac lista ljetnih guma 2024
Photo: ADAC

ADAC test cijelogodišnjih guma lipanj/juni 2024. 

ADAC test cijelogodišnjih guma, zakazan za objavu 25. lipnja 2024., očekivano privlači pažnju vozača i industrije, s obzirom na rastuću popularnost ovih guma. Cijelogodišnje gume, poznate i kao “All Weather” gume, predstavljaju privlačnu opciju za mnoge zbog uštede novca, vremena i prostora, eliminirajući potrebu za sezonskom promjenom guma i njihovom pohranom. One se posebno preporučuju vozačima iz umjerenih klimatskih područja koji ne planiraju ekstremne vremenske aktivnosti, kao što su skijaški odmor ili ljetovanje.

cijelogodišnje gume

Ove gume su također praktične za vlasnike malih vozila i one koji prelaze manje kilometara, posebno u urbanim sredinama, te za one koji trebaju smanjiti troškove vezane uz promjenu guma. Cijelogodišnje gume pružaju dodatnu fleksibilnost za vozače koji su u mogućnosti ostaviti svoje vozilo kod kuće u ekstremnim zimskim uvjetima.

Međutim, cijelogodišnje gume su se u prošlosti često smatrale kompromisom u odnosu na specijalizirane ljetne i zimske gume, s obzirom na to da prethodni ADAC testovi nisu pokazali da ijedan model nadmašuje ocjenu ‘zadovoljavajući’. Ovo pokazuje da, dok su praktične, možda ne pružaju istu razinu performansi kao njihovi sezonski ekvivalenti.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li najnovija generacija cijelogodišnjih guma uspjeti prevazići ove prethodne ocjene i ponuditi bolje performanse u skladu sa svojom sve većom popularnošću. Rezultati testiranja 16 aktualnih modela u popularnoj dimenziji 205/55 R16, koji će biti objavljeni 25. lipnja, mogli bi potencijalno promijeniti percepciju o cijelogodišnjim gumama i njihovoj sposobnosti da se nose sa različitim vremenskim uvjetima.

Potrošnja: Vredestein samo dovoljan

U trenutnoj evaluaciji, Vredestein Ultrac gume zauzimaju nižu poziciju zbog svojeg ekološkog utjecaja, odnosno visoke stope trošenja, unatoč tome što pružaju solidne sigurnosne performanse na suhim i mokrim površinama. Visoka stopa trošenja dovodi do manje kilometraže koja se s njima može preći – procijenjena na samo 27.200 kilometara, što je znatno manje u usporedbi s vodećim gumama u testu, poput Kumho Ecsta, koje mogu izdržati do 69.300 kilometara.

Iako je ova visoka stopa trošenja razlog za njihovu nižu ukupnu ocjenu, Vredestein Ultrac gume i dalje mogu biti prihvatljiva opcija za vozače koji ne provode mnogo vremena na cesti. S obzirom na to da ne kompromitiraju sigurnost, one ne predstavljaju značajan nedostatak za sve korisnike, posebice za one koji ne prelaze mnogo kilometara godišnje.

Koje vrste automobila odgovaraju ovim gumama?

Veličina guma, iako djelomično zavisi od dimenzija automobila, u velikoj mjeri ovisi i o maksimalnoj brzini koju vozilo može postići, a samim tim i o motorizaciji vozila. Zbog toga je za jedan model automobila često moguće koristiti više različitih veličina guma.

adac auta sa testa
Photo: ADAC

U kontekstu dimenzija 215/55 R17, koje su bile fokus testiranja, one su kompatibilne s različitim modelima automobila, što pokazuje njihovu svestranost. Primjerice, ove gume odgovaraju za modele kao što su Audi Q2, što ga čini prikladnim za vozače koji traže performanse i sigurnost za kompaktne SUV-ove. Fiat 500X i Tipo, s druge strane, primjeri su vozila iz segmenta malih SUV-ova i kompaktnih automobila koji također mogu koristiti ovu veličinu guma, naglašavajući njihovu fleksibilnost u različitim kategorijama vozila.

Renault Mégane predstavlja još jedan segment, ukazujući na to da ove gume služe i za kompaktne obiteljske automobile, dok Toyota Avensis i Mirai pokazuju da su prikladne čak i za veće limuzine i inovativne modele poput onih s hidrogenskim pogonom.

Kada su u pitanju Volkswagen vozila, raspon se proteže od kompaktnog Beetla, preko srednje velikog Passata, do većih obiteljskih automobila poput Tourana ili SUV modela kao što je T-Roc, potvrđujući da gume dimenzija 215/55 R17 mogu zadovoljiti širok spektar potreba različitih tipova vozača i vozila.

Uloga ekoloških kriterija u ADAC-ovom testu automobila

adac ekoloski kriterij

U 2023. godini, ADAC je preispitao i prilagodio svoje kriterije ocjenjivanja, stavljajući veći naglasak na performanse u vožnji koje sada čine 70% ukupne ocjene. Preostalih 30% odnosi se na ekološke faktore, koji uključuju već evaluirane aspekte kao što su trošenje, potrošnja goriva i buka. Novi elementi u ekološkom bilansu uključuju težinu guma i kriterije održive proizvodnje, poput ruta isporuke, ekoloških certifikata i sistema povrata, s posebnim naglaskom na trošenje gume zbog oslobađanja mikroplastike.

Kada je riječ o sigurnosti vožnje, udio testiranja na mokroj cesti je 60%, dok je udio testiranja na suhoj cesti 40%. Na suhoj cesti se ocjenjuje udobnost vožnje, reakcije vozila pri brzim promjenama smjera ili u zavojima, te dužina puta zaustavljanja. Na mokrim cestama, testiranja uključuju mjerenje puta zaustavljanja s brzine od 80 km/h do potpune zaustave koristeći ABS, kao i evaluaciju pojavljivanja aquaplaninga, upravljanje pri većim brzinama i lateralnu stabilnost.

Potrošnja goriva se određuje tijekom vožnje pri konstantnoj brzini od 100 km/h. Za testiranje trošenja, najprije se pređe 15 000 kilometara kako bi se izračunala preostala kilometraža do dostizanja zakonski minimalne dubine profila od 1,6 milimetara. Bučnost unutar vozila procjenjuju dvije osobe pri brzinama od 130 km/h i 30 km/h, dok se vanjska buka mjeri pri prolasku vozila brzinom od 80 km/h. Ovi detaljni kriteriji pružaju temeljitu analizu i ocjenu guma, uzimajući u obzir kako njihove performanse na cesti tako i njihov utjecaj na okoliš.

Težište, kriteriji testiranja, metodologija

Sada su svi aspekti mobilnosti stavljaju pod okrilje zaštite okoliša. Dakle, za pneumatike za osobna vozila više nisu važni samo sigurnost u vožnji i ekonomska isplativost, već i ostali aspekti održivosti. Iz tog razloga, ADAC je od 2023. godine ponovno uredio i proširio svoje kriterije ocjenjivanja. Detalji o ocjenjivačkoj shemi objašnjeni su u preklopnim elementima.

Komentariši