fbpx
notino popust

Audi Q8 2019 – Novi luksuzni SUV od Audia

Audi Q8 2019 Ženeva sajam automobila

Kada su u pitanju nazivi automobila a posebno onih njemačkih marki, obično što je veći broj, veći je i automobil. Naravno, uvijek postoje izuzeci od bilo kojeg automobila, a Audi Q8 je pravi primjer.

Audi Q8 je model marke poznate po tradiciji pretvaranja trorednog SUV-a u dvorednu verziju s laganim krovom. U ovom se slučaju Q8 temelji na vrlo lijepom Q7. Čudno je da već postoje dva modela ove verzije u vozilima VW Grupe, Porsche Cayenne i Volkswagen Touareg.

Q8 je Audijev vrhunski SUV s modernim turbo punjenim  V-6 motorom i tehnološkim rosterima koji su istaknuti unutrašnjošću s središnjim snopom s dva dodirna ekrana i dizajnom koji bi Rudolpha Schindlera trebao pocrvenjeti.

Performanse

Audi Q8 Sport Concept

Q8 je trenutno dostupan samo sa jednim motorom i to 3,0 litarski dizel V6 oznakama 50 TDI koji stvara 335 konjskih snaga.

Motor je uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem i legendarnim Quattro pogonom na sve točkove.

Verzije istog motora s manjim pogonom i jačim motorom, s oznakom 55 TDI bit će dodane sljedeće godine, dok se očekuje da će se slijedeće verzije biti usmjerene na performanse.

Srećom 50 TDI je dobar motor, snažno se pokreće iz malih obrtaja i uvijek daje osjećaj snage. Nagazite papučicu gasa i Q8 će otkriti referentni 0-100 km/h sprint.

Hibridni sistem od 48 volti pomaže kod stop-start sistema.

U usporedbi s drugim Audijevim automobilima koji koriste isti motor, u Q8 zvuči malo grublje nego na što smo navikli. Kada kažete da zvuk iz vana gotovo da se ne čuje i vrlo je malo vibracija kroz kontrole. U stvari, malo je da uopće može nešto poremetiti vaš mir, osim malo buke vjetra koji se javlja pri vožnji na autoputu.

Dizajn

Q8 je novi Audijev SUV-ov vrhunski raspon koji vozi na istoj osnovnoj arhitekturi kao i njegov veći, ali manje otmjeni brat, Q7. Dizajniran da primi rivale poput Land Rover Range Rover Sport i Porsche Cayenne, ovaj dvoredni SUV takođe će biti unakrsni u odnosu na modele poput Mercedes-Benza GLE Coupe i BMW X6. Q8 je možda manji od Q7, ali kako mu alfanumerička oznaka postaje nešto jasnija, bit će to ultimativni SUV od Audia.

Značajne izmjene koje Q8 donosi na stol uključuju veliku, osmerokutnu rešetku i potpuno LED prednja i zadnja svjetla, što je prvo za svaki SUV.

Novi dizajn odstupa korak od zaobljenog i domaćeg Q7 i donosi mnogo prepoznatljiviji i futuristički izgled i osjećaj koji će neko vrijeme biti lice svih novih Audijevih SUV-a, što uopće nije loše. U okretnim lukovima na točkovima smješteni su 20-inčni alu-felne kao standardni na Premium modelima, dok Premium Plus i Prestige dobivaju 21-inčne alu felne s opcijom nadogradnje na još veće.

Sigurnost

Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na magistralnim putevima dala je u Q8 2020. ukupnu ocjenu sigurnosti 5 od 5 zvjezdica. Q8 je zaradio pet zvjezdica na testu frontalnog i bočnog sudara i četiri zvjezdice u testu prevrtanja.

U Q8 za 2020. godine zaradio je najvišu ocjenu u svih šest testova i proglašen je za najboljim izborom od strane instituta osiguranja na cestama.

Audi Q8 sigurnosne karakteristike

Svi Q8 modeli opremljeni su kamerom za vožnju u nazad, prednjim i stražnjim senzorima za parkiranje, upozorenjem o sudaru sa automatskim kočenjem u slučaju nužde (Audi pre sense city), upozorenjem o izlasku sa trake, brisačima vjetrobranskog stakla i automatskim prednjim svjetlima.

Dostupne sigurnosne karakteristike uključuju sistem za upravljanje prostorom za parking okruženje, nadzor slijepih mjesta i upozorenje o križanju u nazad (Audi Side Assistance), pomoć pri zadržavanju u traci, prilagodljivi tempomat, prepoznavanje prometnih znakova, zaslon za glavu i noćna kamera.

Udobnost

https://www.youtube.com/watch?v=njQfZ9DTjBc

Ovjes

Ovjes Q8 vrlo dobro vrši kontrolu automobila. Iako ovaj Audi nije najbrži u vožnji, sve poteškoće su prigušene. Biranje dinamičkog načina vožnje Q8 daje čvršću vožnju i povećava kontrolu nad automobilom.

Za razliku od Q7, Q8 je standardno dostupan sa adaptivnim zračnim ovjesom, koji se kontroliše putem sistema za odabir načina vožnje. Zaključak je da Q8, čak i na masivnim 22-inčnim felgama, neometano vozi po svim površinama.

Kontrola klime

Zaslon za kontrolu klima uređaja

Opcionalna četvero-zonalna klima kontrola je izvrsna i prilagođava se u skladu s tim da održava podešenu temperaturu. Prebacivanje između indirektnog i direktnog strujanja zraka hladi se postepeno ili vrlo velikom brzinom. Nisu svi smatrali da je zaslon osjetljiv na dodir jednostavan za korištenje. Možete kontrolirati i temperaturu i brzinu ventilatora putem glasovnih naredbi. Grijači sjedala, ventilacija i toplina upravljača izgleda pomalo suptilno, ali s vremenom postaju korisni.

Potrošnja goriva

Navedene brojke uštede goriva za Q8 nisu previše različite od onih u Audiju Q7. Visoko učinkoviti 3,0-litarski benzinski 55 TFSI model jedini je benzinski model u glavnoj liniji Q8, manje je ekonomičan od dizela, kao što biste očekivali upravljajući sa 25,9mpg i emisijom CO2 do 250 g / km.

Korisnici kompanija automobila vjerovatno će morati platiti stopu poreza po povoljnim cijenama na bilo kojem modelu iz raspona Q8 dok se ne uvede plug-in hibridna e-tron verzija.

Kakav je na putu?

Do sada je testiran samo 50 TDI i to je brz, udoban krstaš s iznenađujućom sposobnošću obilaženja uglova. Čak i na 22-inčnim točkovima. To nije uzbudljiv automobil za vožnju, ali on sjajno prikriva svoju veličinu i ima pristojan dio dinamične promjene od sedam različitih modova vožnje koji se mogu odabrati. Kao i uvijek, pogon na sve kotače je pametan i suptilan, s vektoriranjem zakretnog momenta na stražnoj osovini, te obrtnim momentom koji može zakretati do 70 % prema prednjoj ili 85 % prema stražnjoj, ovisno o uvjetima.

Širok je preko dva metra sa ogledalima i ima prilično slijepe tačke, ali postoji skup parking sensora kako biste riješili ove probleme.

Interijer

To ste vjerovatno očekivali, ali unutrašnjost Q8 je lijepa. Sjedišta su odlična, ima prostora za leđa i prostrani prtljažnik, vrhunsku zapreminu koja je blago smanjena leđima (tj. Nije sjajno za vlasnike pasa). Zadnja sjedala su također podijeljena, tako da postoji mogućnost da prostor stvarno možete iskoristiti za praktične stvari.

Zaljubljeni smo u moderne Audijeve interijere zahvaljujući svom čistom dizajnu, kvalitetnim materijalima i upotrebljivoj, dobro integriranoj tehnologiji kao što je virtualni kokpit.

Međutim u usporedbi s drugim SUV modelima Q7 i Q5 – Q8 je još jedan korak naprijed u dizajnu i tehnologiji. Glavna promjena je dodavanje još jednog zaslona osjetljivog na dodir koji sjedi ispred automatskog mjenjača i smanjuje potrebu za brojnim fizičkim tipkama.

Kontrolni zasloni

Tri velika zaslona dominiraju kabinom. Oni se kreću od virtualnog zaslona kabine koji zamjenjuje tradicionalne brojeve kontrolne ploče, do dvostrukih središnjih ekrana.

U donjem dijelu je 8,6-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji vozaču omogućava kontrolu klime i funkcije pomoći vozaču, dok gornji ekran od 10,1 inča kontrolira sat, navigaciju, medije, telefon i postavke.

Oba zaslona osjetljiva na dodir pomažu u stvaranju jednog od najboljih sistema za zabavu i kontrolu oko sebe, ali smatraju da će mnogim kupcima nedostajati metoda kontrolera rotacijskog biranja koji se mogu pronaći na starijim modelia Audia. Bez obzira koliko je gladak dodirni zaslon u pokretu, obično je teže pogoditi tačno pravu ikonu nego što je pomicanje fizičkog biranja između opcija.

Vidljivost

Vozač ima dobar pogled s prednjeg dijela – zahvaljujući velikom vjetrobranskom staklu i respektabilnim A-stupovima.

Ipak sa prednjim i stražnjim senzorima za parkiranje, kao i stražnjom kamerom kao standardom, manervisanje sa Q8 u uskim mjestima trebalo bi biti bezbolno.

Servis

Audi Q8 zahtijeva servis na temelju godišnjeg ili periodičnog rasporeda, koji možete odrediti kada preuzmete isporuku. Ako provodite puno vremena na putu, možda će vam odgovarati periodični servis. Audi Q8 koristi senzore habanja i procjenu kvalitete ulja kako bi odredio kada je servis potreban, ali između usluga neće proći više od dvije godine. Audi nudi servisne pakete koji odgovaraju individualnim potrebama vozača. Vaš prodavač će rado razgovarati o najpogodnijem aranžmanu za vas.

Zaključak

Q8 je potpuno sposoban SUV koji je nježan i miran na cesti, ali uvijek spreman za eskalaciju agresivnim rukovanjem u zavojima, performansama u snijegu, kiši i drugim klizavim situacijama i skromnom neprohodnošću. Također je udoban, posebno za one koji se nalaze na zadnjem sjedištu koji pored udobnosti imaju i gomilu prostora.

Postoje praktičniji i jeftiniji luksuzni SUV automobili, ali ako želite kupe a izgled SUV-a elegantan, postran i profinjen Audi Q8 neće vas razočarati.

Komentariši