fbpx
notino popust

Najboljih 15 epizoda serije Mućke: Nezaboravni komični trenutci

15 najboljih epizoda serije mucke

U ovom izboru predstavljamo najboljih 15 epizoda koje su obilježile ovu legendarnu seriju “Mućke: Only Fools and Horses”. Smijeh, neuspjesi i nevjerojatne situacije obilježavaju život Del Boya, Rodneyja i njihove šarolike ekipe u Peckhamu.

Uz humoristične dijaloge, nezaboravne likove i fantastičnu hemiju među glumcima, ove epizode donose nevjerojatne zaplete, neočekivane obrate i neumorne pokušaje braće Trotter da se izvuku iz financijskih problema. Pridružite se Delboyu i Rodneyju u njihovim urnebesnim avanturama koje su postale klasika britanske televizije.

1. The Jolly Boys’ Outing (Sezona 6, Epizoda 7)

Delboy organizira izlet za lokalnu družinu “The Jolly Boys”, ali stvari se zakompliciraju kad se izlet pretvori u kaos i pustolovinu.

Izlet Jolly Boysa je jedna od najomiljenijih epizoda među fanovima serije “Mućke”. U ovoj epizodi, svi likovi iz Peckhama odlaze na jednodnevni izlet u Margate tokom vikenda. Međutim, stvari se brzo zakompliciraju kada njihov autobus eksplodira, Rodney bude uhapšen, a Trigger izgubi svog delfina.

Ova epizoda donosi savršenu mješavinu humora, katastrofe i romantike. Del Boy ponovno susreće Raquel, svoju bivšu ljubav, i njihov odnos dobiva novu priliku. Istovremeno, Rodney se bori s dilemom o svojem braku s Kasandrom.

The Jolly Boys' Outing
Image: BBC

2. Time on Our Hands (Specijal)

Epizoda “Vrijeme na našim rukama” (Time On Our Hands) je jedan od najpoznatijih i najemotivnijih Božićnih specijala serije “Mućke”. Iako nije bila posljednja epizoda serije, ova epizoda je označila prekretnicu u životima Trotterovih jer su napokon postali milijunaši.

U ovoj epizodi, Del Boy, Rodney i njihova obitelj otkrivaju da je antikni sat koji su godinama držali u garaži zapravo rijedak primjerak vrijedan milijune funti. Njihovo neočekivano bogatstvo mijenja njihov životni stil i postavlja ih u potpuno novi društveni status.

Epizoda istovremeno donosi i emotivne trenutke prisjećanja na njihov život u Peckhamu, siromašnom dijelu Londona, te prikazuje kako se njihov životni stil kao trgovaca na točkovima mijenja sada kada su postali bogati.

“Vrijeme na našim rukama” je iznimno popularna epizoda koja je privukla ogroman broj gledatelja. Prilikom premijere na BBC-ju 1996. godine, privukla je rekordnih 24,35 milijuna gledatelja, čime je postala najgledanija epizoda u povijesti serije. Ova epizoda je ostala u sjećanju kao emotivno i humoristično finale, prikazujući ispunjenje snova i slom prepreka koje su Trotterovi dugo sanjali.

Time on Our Hands
Image: BBC

3. A Touch of Glass” (Sezona 2, Epizoda 7)

Epizoda “Dodir stakla” (A Touch of Glass) je jedna od najpoznatijih i najsmješnijih epizoda serije “Mućke”. U ovoj epizodi, Del Boy upoznaje aristokrate, Lorda i Lady Ridgemere, s nekim čudnim sjevernokorejskim porcelanom i svojom uslugom čišćenja lustera.

Međutim, ova epizoda postaje legendarna po jednoj nezaboravnoj sceni – sceni s lusterom koji se ruši. Dok pokušava skinuti veliki luster iz stana aristokrata, Del Boy i Rodney nespretno pokušavaju izvesti ovaj zadatak. Kroz niz urnebesnih trenutaka, luster se na kraju sruši i razbije, ostavljajući ih u šoku.

Ova scena s rušenjem lustera postala je kultna zbog svoje komične izvedbe i iznenađujućeg obrata. To je trenutak u kojem je serija”Mućke” dostigla vrhunac, a glumačka hemija između Davida Jasona kao Del Boya i Nicholasa Lyndhursta kao Rodneyja čini je nevjerojatno smiješnom.

Epizoda “Dodir stakla” je jedan od vrhunaca humoristične genijalnosti serije “Mućke” i ostala je urezana u pamćenje gledatelja kao nezaboravna scena koja je izazvala smijeh i ushićenje diljem svijeta.

A Touch of Glass
Image: BBC

4. Stage Fright (Sezona 7, Epizoda 3)

Epizoda “Trema” (Stage Fright) donosi urnebesne trenutke kada trudna Raquel pristaje udružiti se s Tonijem Angelinom, šarmerom i tipom koje ne zna izgovorili slovo R, kako bi izveli duet u Starlight Rooms.

Međutim, ekipa nije svjesna Tonijeve govorne mane koja dovodi do smiješnih situacija. Tony pokušava izvesti hit pjesmu Roya Orbisona, “Crying”, ali umjesto toga izgovara “Cwying”. Njegov izgovor i nastup izazivaju smijeh i zbunjenost među publikom i likovima u seriji.

Kasnije, u kući Nelsona Mandele, Raquel potvrđuje da su nastavili s nastupom, a Tony izvodi parodiju pjesama poput “Please Welease Me”, “Congwatulations” i “Gween Gween Gwass of Home”. Sve to prati njegova karakteristična mješavina “wock and woll”, što izaziva smijeh i zaprepaštenje kod Rodneyja i drugih likova.

Epizoda “Trema” je vrhunski primjer komičnih situacija i izvedbi u seriji “Mućke”. Tonyjeva govorna mana i nespretan nastup dodaju humor epizodi, a kombinacija smijeha, neuspjeha i karaktera Raquel i Tonyja čine je nezaboravnom i omiljenom među fanovima.

Stage Fright
Image: BBC

5. Yuppy Love (Sezona 5, Epizoda 1)

Epizoda “Yuppy Love” donosi smijeh i situacije u kojima se Del Boy transformira u “jupija” u nadi da će postati uspješan visok letač. Obučen u prugastu košulju, crvene naramenice i s mobitelom u ruci, Del Boy pokušava se prikazati kao moderni i uspješni poslovni čovjek.

Njegov novi “japi” imidž vodi ga do lokalnog bistrou umjesto u uobičajeni Nag’s Head. Međutim, u jednoj urnebesnoj sceni, Del slavno pada kroz bar dok pokušava Triggeru objasniti da mora “igrati fino i cool, sine, fino i cool, znaš na što mislim”.

Tijekom ove epizode, Rodney upoznaje Cassandru, koja će kasnije postati njegova supruga. Ovaj susret predstavlja prekretnicu u Rodneyjevom ljubavnom životu i dodaje element romantike u priču.

“Yuppy Love” je epizoda koja donosi humoristične trenutke zbog Del Boyevog nepogrešivog stila i njegovog nespretnog pokušaja da se transformira u uspješnog “jupija”. Također, predstavlja početak jedne od najznačajnijih ljubavnih priča u seriji – između Rodneyja i Cassandre. Ova epizoda donosi smijeh, romantiku i nezaboravne trenutke, čineći je omiljenom među fanovima “Mućki”.

Yuppy Love
Image: BBC

6. Mother Nature’s Son (Sezona 8, Epizoda 7)

Epizoda “Sin majke prirode” (Mother Nature’s Son) donosi urnebesnu priču u kojoj Del Boy nasljeđuje parcelu od svog dede i pozvan je da je očisti od strane vijeća. Međutim, na tom zemljištu se događa ogromna prevara.

On slučajno otkriva nepoznatu žutu supstancu na parceli i angažuje Triggera i Denzila da im pomognu da ispuste tu tekućinu. Kroz niz smiješnih situacija i komičnih trenutaka, oni postavljaju izvor vode na parceli i osnivaju proizvodnju Peckham Spring Water – koja se zapravo sastoji od obične vode iz slavine u Delovoj kući, u kući Nelsona Mandele.

Ova epizoda donosi smijeh kroz nevjerovatne preokrete i ludu ideju Del Boya da pretvori običnu vodu iz kuće u profitabilan posao prodaje prirodne izvorske vode. Komika proizlazi iz apsurdnosti situacije i prikazivanja Del Boya kao prevaranta koji pokušava zaraditi novac na naivnosti drugih.

“Sin majke prirode” je još jedan primjer genijalnosti i humorističke inovativnosti serije “Mućke”. Epizoda donosi smijeh, iznenađenja i komične zaplete, istovremeno pokazujući kreativnost i lukavost Del Boya u pokušaju ostvarenja svojih poslovnih ambicija.

Mother Nature's Son
Image: BBC

7. The Unlucky Winner Is (Sezona 6, Epizoda 4)

Epizoda “Nesrećni dobitnik je…” (The Unlucky Winner Is…) donosi komičnu situaciju kada Rodney Trotter osvoji odmor u inostranstvu nakon što ga je Del Boy prijavio na konkurs za slikanje na kutiji kukuruznih pahuljica.

Rodney je oduševljen što je dobio ovu nagradu, ali ubrzo shvata da je zapravo osvojio odmor za djecu. Kako bi iskoristio nagradu, Rodney se mora pretvarati da ima 14 godina tokom njihovog putovanja u Španiju.

Del Boy se predstavlja kao Rodneyev otac, a Rodneyeva djevojka Cassandra se pretvara da je njegova maćeha kako bi održali tu farsu. Ova situacija donosi niz smiješnih trenutaka jer se Rodney pokušava prilagoditi novoj ulozi, a istovremeno se suočava s pogledima nevjerice drugih gostiju hotela koji ne mogu vjerovati da je on zapravo tinejdžer.

Epizoda “Nesrećni dobitnik je…” donosi humor kroz nespretnost i pretvaranje likova, istovremeno prikazujući vezu između Del Boya, Rodneya i Cassandre. Njihovi pokušaji da održe lažnu sliku i uživaju u nagradi za djecu stvaraju komične trenutke i smijeh među gledateljima.

The Unlucky Winner Is
Image: BBC

8. Heroes and Villains (Božićni specijal)

Epizoda “Heroji i zlikovci” (Heroes and Villains) donosi urnebesnu priču u kojoj Del Boy i Rodney odluče obući se kao Batman i Robin kako bi prisustvovali fensi zabavi koju organizuje carinik Harry Malcolm.

Međutim, kada stižu na zabavu, otkrivaju da je Harry zapravo umro dan ranije, a da je zabava sada pretvorena u bdenje. Del Boy i Rodney se suočavaju s neugodnom situacijom jer su jedini obučeni u superherojske kostime usred tužnog okupljanja.

U međuvremenu, Boycie ismijava Delove i Rodneyjeve kostime i izražava svoje negodovanje prema njihovom izboru odjeće. U istoj epizodi, Trigger iznosi jedan od svojih najpoznatijih trenutaka kada otkriva istoriju svoje voljene metle, tvrdeći da je ona “imala 17 novih glava i 14 novih drški.”

Epizoda “Heroji i zlikovci” donosi smijeh kroz niz smiješnih situacija i komičnih dijaloga. Ova epizoda se ističe po svojim neugodnim situacijama, ismijavanju kostima superheroja i iznenađujućim otkrićima likova.

Heroes and Villains
Image: BBC

To Hull and Back (Sezona 4, Specijal)

Epizoda “Do trupa i nazad” (To Hull and Back) je božićni specijal iz 1985. godine koji donosi uzbudljivu priču u kojoj Boycie i njegov poslovni prijatelj Abdul Khan nagovaraju Del Boya da posjeti Holandiju kako bi prokrijumčario dijamante.

Del Boy, sa 15.000 funti u paketu, preuzima rizičnu misiju i odlazi na putovanje preko voda u pratnji “iskusnog pomorca” ujaka Alberta i brata Rodneyja. Međutim, njihova avantura brzo dolazi pod povećalo kada ih PC Roy Slater uhvati na djelu zbog korupcije.

Epizoda dostiže vrhunac napetosti kada se Del Boy nalazi pred izborom – baciti novac preko balkona kako bi izbjegao hapšenje ili se suočiti s posljedicama. Na kraju, Del Boy baca 15.000 funti pravog novca, misleći da je to krivotvorina, dok je frustrirajuće shvaćanje da je je to bio pravi novac.

Epizoda “Do trupa i nazad” donosi mješavinu humora, napetosti i preokreta. Gledatelji su držani na rubu svojih sjedala dok prate avanture Del Boya i njegove bande te se smiju smiješnim situacijama i dijalozima. Ova epizoda ističe se kao jedna od nezaboravnih i omiljenih među fanovima serije “Mućke”.

To Hull and Back
Image: BBC

Class of 62 (Sezona 7, Epizoda 4)

Epizoda “Klasa 62” (Class of 62) donosi neobično okupljanje školskih prijatelja iz osnovne škole Martin Luther King, organizirano od strane korumpiranog bakra Roya Slatera. Slater se nedavno vratio iz zatvora nakon što je služio kaznu zbog krijumčarenja dijamanata.

Slater pokušava uvjeriti Del Boya, Triggera, Boyciea i Denzila da se promijenio i da je postao bolji čovjek. Međutim, ispostavlja se da postoji skrivena agenda – Slater je bivši suprug Raquel Turner, partnerke Del Boya. Del otkriva da je Slater želi ponovno osvojiti Raquel, a kako bi ga zaustavio, ucjenjuje ga da zauvijek napusti Peckham i zatraži razvod.

Ova epizoda donosi intrigantnu kombinaciju intrige, emocionalnih sukoba i neočekivanih preokreta. Gledatelji su svjedoci taktičkih igara i borbe za ljubav, prijateljstvo i sreću. “Klasa 62” ističe se kao jedna od zapaženijih epizoda serije “Mućke”, koja donosi mješavinu smijeha, napetosti i emotivnih trenutaka.

Class of 62
Image: BBC

The Russians Are Coming (Sezona 1, Epizoda 6)

Epizoda “Rusi dolaze” (The Russians Are Coming) donosi temu hladnog rata i prijetnje nuklearnog rata koji se nadvija nad Peckhamom.

Odlučivši da se pripreme za mogući nuklearni napad, Trotterovi dolaze na ideju da sklonište postave na vrh kuće Nelsona Mandele. Njihova logika je da će biti najsigurniji na najvišoj točki, daleko od mogućih eksplozija i radijacije. Ovo je tipičan primjer Del Boyeve ambicioznosti i pomalo nerealnih planova, ali s dozom optimizma i hrabrosti koja ih karakterizira.

Njihov plan postavljanja skloništa na vrh kuće Nelsona Mandele je smiješan i neobičan, ali pokazuje njihovu odlučnost da se suoče s prijetnjom na svoj način. Bez obzira na to koliko ideja može biti apsurdna, braća Trotter uvijek pokušavaju pronaći rješenje i pobijediti izazove s kojima se suočavaju.

Ova epizoda donosi smijeh kroz situacije koje proizlaze iz njihovog odlučivanja da sklonište postave na neobično mjesto poput vrha kuće. Ona ističe Del Boyevu hrabrost i njegovu nepokolebljivu vjeru u vlastitu genijalnost, unatoč nerealnosti plana.

Kroz humorističan pristup, “Mućke” nas podsjećaju da je važno suočiti se s izazovima hrabro i s humorom, čak i kada su okolnosti teške. Epizoda “Odlučite da pobijedite” donosi smijeh, ali i poruku o važnosti iznalaženja vlastitih načina suočavanja s teškoćama i borbi za preživljavanje u svijetu koji može biti pun izazova.

The Russians Are Coming
Image: BBC

The Yellow Peril (Sezona 2, Epizoda 5)

U epizodi “The Yellow Peril” (“Žuta boja”), Del Boy kupuje veliku količinu žute boje za slikanje koju vjeruje da će mu donijeti veliku zaradu. Međutim, kasnije otkriva da je boja zapravo luminiscentna, odnosno svijetli u mraku. Odluči je iskoristiti za dekoriranje kineskog restorana kako bi privukao više gostiju.

No, kada Rodney i Del počnu nanositi boju na zidove restorana, shvate da je efekt daleko dramatičniji nego što su očekivali. Restoran sada izgleda kao da svijetli u mraku, što dovodi do smijeha i konfuzije među gostima i osobljem. Del se suočava s nezadovoljstvom vlasnika restorana i mora pronaći način da riješi situaciju.

Epizoda “The Yellow Peril” donosi humoristične trenutke zbog nesporazuma s bojom, komičnih situacija i Delovog snalaženja u problemu koje su postale prepoznatljive za seriju “Mućke”.

The Yellow Peril
Image: BBC

Tea for Three (Sezona 5, Epizoda 4)

Epizoda “Tea for Three” (“Čaj za troje”) emitirana je 21. rujna 1986. godine. U ovoj epizodi, Triggerova mlada nećakinja Lisa dolazi kod njega na neko vrijeme, a prljava djevojčica koju su Del i Rodney zapamtili sada je postala zapanjujuća 25-godišnja žena. Oba Trotterova brata smatraju da imaju šanse kod nje i odmah počinju natjecati se za Lisa-inu naklonost.

Unatoč gotovo fizičkom sukobu, Del i Rodney uspijevaju pozvati Lisu u stan na čaj kako bi je impresionirali. Međutim, njihovi pokušaji osvajanja Lisa-inog srca ne idu glatko, a dolazi do smiješnih nesporazuma i situacija koje testiraju njihovo rivalstvo i bratsku vezu.

“Tea for Three” donosi komične trenutke zbog sukoba između Dela i Rodneyja, njihovih pokušaja osvajanja Lisa-inog srca te njihovog trudnog da impresioniraju i pokažu svoju muškost. Epizoda istražuje temu ljubavnih rivaliteta i humoristično prikazuje njihove neuspjehe i pokušaje da zadobiju Lisa-ino zanimanje.

Tea for Three
Image: BBC

The Sky’s the Limit (Sezona 7, Epizoda 1)

“Granica je nebo” je epizoda britanske humoristične serije “Mućke” koja je emitirana na BBC-u. To je prva epizoda sedme sezone i premijerno je prikazana 30. prosinca 1990. godine. U ovoj epizodi, Del Boy nabavlja satelitsku antenu za Boyciea, nesvjestan da je antena ukradena s Gatwick Aerodroma.

Delov plan je da zaradi novac od prodaje antene, ali brzo saznaje da je ona ukradena roba. Kada inspektor iz Scotland Yarda počne istraživati krađu, Del mora pronaći način da se izvuče iz problema. U međuvremenu, Boycie uživa u gledanju ilegalnih satelitskih programa sve dok ne shvati da je antena koju posjeduje ukradena.

“Granica je nebo” donosi smiješne trenutke zbog Delovog neznanja o podrijetlu antene i pokušaja da se izvuče iz nezakonite situacije. Epizoda ističe Delove poduzetničke ambicije, ali i upozorava na posljedice krađe.

The Sky's the Limit
Image: BBC

Zaključak

Ove epizode i inače ova BBC-ova serija su ostavile trajni utjecaj na gledatelje diljem svijeta. Kroz različite žanrove, priče i likove, ove serije su osvojile srca publike svojim izvrsnim scenarijima, nezaboravnim likovima i vrhunskom glumom.

Svaka od ovih serija ima svoje jedinstvene kvalitete koje su je učinile nezaboravnom i ostavile dubok dojam na svoje gledatelje. Bez obzira jeste li ljubitelj drame, komedije, znanstvene fantastike ili kriminalističkih priča, ove 15 serija nude raznolik izbor visokokvalitetnih i nezaboravnih trenutaka za uživanje.

Komentariši