fbpx
notino popust

Mućke (Only Fools and Horses): Smijeh, pustolovine i nevjerovatni glumci

Mucke

Pročitajte zašto su “Mućke” osvojile srca gledatelja diljem svijeta tijekom svojih devet sezona. Serija prati avanture braće Trotter – Dereka “Del Boya” Trottera i njegovog brata Rodneyja u predgrađu Londona. Ovi nezavisni trgovci sumnjive robe uvijek su spremni na poslovne poduhvate, ali se često nađu u komičnim situacijama koje poremete njihove planove.

Derek Trotter, sjajno tumačen od strane Davida Jasona, sanja o bogatstvu i luksuznom životu, ali svaki njegov poslovni pothvat završava kao totalni fijasko. Pored poslovnih poteškoća, Derek se brine o svojoj obitelji, uključujući nespretnog brata Rodneyja i djeda.

Trotteri žive u državnom stanu u neboderu Mandela House u londonskom naselju Peckham. Derek vodi svoju tvrtku Trotter Independant Trading CO, New York – Paris – Peckam prodajući robu koju je “Nabavio” na neobične načine.

Only Fools and Horses
Image: BBC

Uz Rodneyjevu nespretnu pomoć, koja uključuje izbjegavanje policije, Derek nastoji ostvariti svoje snove. No, često ga ometaju Rodneyjevi ljubavni problemi i neuspjesi. Unatoč poslovnim neuspjesima, Derek se ne odriče života na visokoj nozi, uživajući u luksuznim pićima i pretjerivanjima. Iako sebe smatra velikim zavodnikom, njegovo staro vozilo na tri kotača često narušava taj dojam.

“Mućke” su postale legendarne tijekom emitiranja od 1981. do 2003. godine. S devet sezona ispunjenih komičnim zgodbama, ova serija osvojila je srca publike i stekla planetarnu slavu.

Njihov dobar humor i izvrsne glumačke izvedbe rezultirale su porastom gledanosti iz sezone u sezonu. Serija je čak osvojila 13 nagrada za najbolju humorističnu seriju, uključujući dvije prestižne BAFTA nagrade. David Jason, koji je utjelovio lik Del Boya, također je dobio brojne nagrade za svoju iznimnu izvedbu, uključujući titule najsmješnije osobe na televiziji, najpopularnijeg zabavljača i najboljeg televizijskog glumca u humorističnoj seriji.

Trotter Independant Trading CO
Image: BBC

Sir David Jason – Del Boy

Sir David Jason je iznimno talentirani britanski glumac koji je ostvario nevjerojatnu karijeru. Prije nego što je postao poznat kao Del Boy u sitcomu “Mućke”, proveo je vrijeme obavljajući različite poslove, poput posluživanja u restoranima, pranja automobila i bavljenja električarskim poslom. Međutim, sreća mu se osmjehnula kada je dobio ulogu života u “Mućkama” kada je već bio u kasnim tridesetima.

Sir David Jason je dobitnik četiri nagrade BAFTA, četiri nagrade British Comedy Awards i sedam nagrada britanske televizije, National Television Awards. Njegov lik Del Boya postao je jedan od najpoznatijih televizijskih likova na svijetu. No, njegova karijera nije se zaustavila samo na “Mućkama”.

Ostvario je i druge izvanredne uloge, uključujući inspektora Jacka Frosta u seriji “Frostov pristup”, tatu Larkina u seriji “Dražesni pupoljci svibanjski” te Grenvillea u humorističnoj seriji “Uvijek otvoreni”.

Britanci ga često nazivaju nacionalnim blagom zbog njegovog iznimnog doprinosa britanskoj televiziji. Iako je sada u mirovini, Sir David Jason i dalje je aktivan. Ove godine je objavio knjigu pod nazivom “The Twelve Dels of Christmas: My Festive Tales from Life and Only Fools”, u kojoj sažima kako su snimane epizode “Mućki” koje se odnose na najpopularniji blagdan.

Sir David Jason ostavio je neizbrisiv trag u svijetu televizije, a njegov lik Del Boy i dalje se smatra jednim od najvoljenijih i najpoznatijih likova u britanskoj televizijskoj povijesti.

Del Boy
Image: BBC

Nicholas Lyndhurst – Rodney

Nicholas Lyndhurst je britanski glumac koji je postao poznat po ulozi Rodneyja u seriji “Mućke”. Prije dvije godine, Nicholas Lyndhurst je doživio nevjerojatnu tragediju gubitka svog 19-godišnjeg sina Archieja, što je donijelo duboku tugu i bol njemu i njegovoj obitelji.

Nakon teškog razdoblja, postojala su špekulacije o tome hoće li se Lyndhurst povući iz svijeta glume, no on je brzo demantirao te glasine i odlučio nastaviti s radom. Ipak, priznao je da se u posljednjih deset godina udaljio od Sir Davida Jasona, glumca koji je tumačio lik Del Boya.

Lyndhurst je izjavio da je Jason postao više fokusiran na sebe, ali je naglasio da između njih nije bilo svađe. Iako se udaljio od Jasona, Lyndhurst je istaknuo kako mu nedostaje snimanje “Mućki” te da je to razdoblje bilo jedno od najljepših u njegovoj karijeri.

Lyndhurst također ponekad “oživi” lik Del Boya kada sudjeluje na javnim događajima te time razveseli prisutne. Unatoč udaljenosti od Jasona, on izražava užitak u tom aspektu i ističe da je snimanje “Mućki” bilo poput lude zabave s prijateljima.

Nakon svih izazova i tragedija, Lyndhurst nastavlja svoju karijeru, a uloga Rodneyja u “Mućkama” i dalje ostaje nezaboravna i dragocjena u britanskoj televizijskoj povijesti.

Rodney
Image: BBC

John Challis – Boycie

John Challis, poznat po ulozi Boycieja u seriji “Mućke”, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu televizije. Prije svoje smrti u rujnu prošle godine, nakon borbe s rakom, Challis je podijelio svoja iskustva i sjećanja kroz dvije autobiografske knjige. “Being Boycie” otkriva detalje iz Challisovog života do 1985. godine, kada su “Mućke” postale popularna britanska serija.

U drugom dijelu, nazvanom “Boycie & Beyond”, otkriva vrhunce svoje popularnosti u seriji te otkriva intrigantne detalje iza kulisa i nevjerojatne trenutke koje je dijelio s ostalim članovima glumačke ekipe. Iz tih knjiga saznajemo mnoge zanimljivosti koje će oduševiti fanove serije i pružiti uvid u život glumca iza ikoničnog lika Boycieja.

Boycie
Image: BBC

Djed Albert, Trigger – Brzi, Casandra, Marlene

U seriji “Mućke”, glumci koji su ostavili neizbrisiv trag također su preminuli tijekom godina. Lennard Pearce, koji je utjelovio djeda Trottera, umro je 1984. godine u dobi od 69 godina. Njegov lik bio je dragocjen dio serije sve do njegove prerane smrti.

Buster Merryfield, koji je glumio strica Alberta, preminuo je 1999. godine u dobi od 78 godina. Nakon svoje uloge u “Mućkama”, Merryfield se okrenuo pantomimi i nastavio svoju karijeru na sceni.

Image: BBC

Roger Lloyd-Pack, poznat po ulozi sporog smetlara “Trigger”, preminuo je 2014. godine. Njegov lik u seriji bio je voljen zbog svoje jedinstvene osobnosti i komičnih trenutaka koje je donosio u priču. Lloyd-Pack je u intervjuima izrazio zahvalnost što je imao priliku sudjelovati u tako uspješnoj seriji, ali istovremeno je priznao izazove koje je njegova slava donijela, kako za njega samog, tako i za njegovu obitelj.

Trigger
Image: BBC

Ovi glumci koji su napustili svijet ostavili su svoj neizbrisiv trag u “Mućkama” te su uvijek voljeni i cijenjeni zbog svojih izvanrednih izvedbi i doprinosa ovoj kultnoj britanskoj seriji.

Image: BBC

Kako serija “Mućke” završava?

Serija “Mućke” završava svoju priču s posljednjim “Mućke specijalom”, u kojem se braća Trotter bore da zadrže svoj legendarni stan u prilazu Nelsona Mandele. U isto vrijeme, Boycie je postao prvi osumnjičenik za nestanak svoje supruge Marlene i suočava se s nepovjerenjem čak i od strane svojih prijatelja.

U konačnici, Delboy i Rodney bolje završavaju, unatoč tome što su cijelo vrijeme bili u prividnom zaostatku. U posljednjoj epizodi nazvanoj “Time on Our Hands”, braća konačno ostvaruju bogatstvo kada otkriju da je antikni sat koji su slučajno pronašli u svojoj garaži vrijedan 6,2 milijuna funti.

Hodajući prema zalasku sunca kao milijunaši, čini se da su ostvarili svoj san. Međutim, u narednim “specijalima” koji slijede, braća bankrotiraju zbog loših investicija.

Delboy i Rodney
Image: BBC

Krajnji zaključak “Mućki” je da je borba između Davida i Golijata središnji dio serije. Delboy i Rodney su oduvijek željeli dostići status koji je Boycie imao, ali su ga samo kratkotrajno okusili, da bi ga ubrzo izgubili. Ova dinamika prikazuje da u svijetu “Mućki” mora postojati ta borba i da se status ne postiže lako.

Kroz posljednje epizode, “Mućke” nam pokazuju da su sve stvari na svome mjestu. Serija završava s različitim sudbinama likova, ali ostavlja nas s osjećajem da je život pun izazova, uspona i padova.

Iako je serija završena, “Mućke” će vjerojatno ostati prisutne u našim životima, a televizija će nastaviti s prikazivanjem epizoda i podsjećati nas na njihovu nevjerojatnu popularnost. Mnogi će zadržati program kada naiđu na neku scenu koja ih dirne ili kad čuju Boyciejev karakterističan aristokratski smijeh, koji nas uvijek vraća u svijet Peckhama.

Zašto volimo seriju “Mućke”?

“Mućke” su serija koja je osvojila srca gledatelja s ovih prostora zbog svoje povezanosti s stvarnošću života na Balkanu. Likovi iz serije, poput Delboya, Rodneyja, Boycieja i ostalih, odražavaju tipične likove s kojima se susrećemo na tržnicama ili u svakodnevnom životu.

Likovi poput Delboya i Rodneyja, s njihovim nespretnostima i pokušajima ostvarivanja snova, lako su prepoznatljivi i povezani s malim čovjekom.

Iako se Boycie, kao preprodavač rabljenih automobila, može činiti drugačijim od naših lokalnih “poduzetnika”, zapravo je on samo jedan od mnogih koji se pokušavaju izdići iz neimaštine. Unatoč svojoj prepotentnosti, Boycie također upada u poslovne promašaje i često ostaje praznih ruku.

Serija “Mućke” prikazuje da nije sve onako kako izgleda. Iako su neki likovi privlačni zbog svog “uspješnog” izgleda i statusa, poput Boycieja i njegove supruge Marlene, na kraju se svi junaci susreću u lokalnom pubu, gdje su svi jednaki.

Mucke balkan
Image: BBC

Serija nas podsjeća na vrijednosti obitelji i prijateljstva, kao i na humor i snalažljivost potrebne za preživljavanje. Likovi poput Delboya i Rodneyja prikazuju da je ponekad lakše smijati se i uživati u životu, čak i ako su okolnosti teške.

John Challis je sjajno utjelovio lik Boycieja, koji predstavlja jedan sloj društva iznad ostalih likova, ali serija nam pokazuje da je iza te fasade često skrivena nesigurnost i da je on predmet ismijavanja. Boycieev luksuzni način života nije ga učinio sretnim, dok Delboy živi u skromnom stanu, ali ima snažne veze s obitelji i prijateljima.

“Mućke” su voljene zbog svoje autentičnosti, humora i mogućnosti da nas podsjeti na važnost smijeha i jednostavnih životnih radosti. Ova serija nas inspirira da cijenimo ono što imamo i da se smijemo i uživamo u životu bez obzira na izazove s kojima se suočavamo.

U konačnici svaka epizoda je orginalna na svoj način i zaslužuje da je pogledamo, da se jednostavno opustimo i uživamo.

Komentariši