fbpx
notino popust

Šta je tuning automobila?

Šta je tuning automobila

Tuningom se smatra “podešavanje” automobila, poboljšanjem ukupnih performansi vozila kao odgovor na potrebe korisnika. Pri podešavanju, neki korisnici mogu imati neku pogrešnu zamisao koja može dovesti do toga da ugrade pogrešne dijelove za svoje potrebe. Iz tog razloga je važno da korisnik zna “koji je njegov “cilj” i “koji su dijelovi potrebni” za postizanje ovog cilja. 

Koji su faktori koje treba uzeti u obzir prilikom podešavanja?

Napomena:
Ukupne performanse stavljaju “sigurnost na prvo mjesto“, dok se poboljšavaju tri osnove performansi vozila, “ubrzavaju, okreću, usporavaju” uz pravilan balans između tri elementa. 

Na primjer, povećanjem snage motora mogu se osjetiti nedostaci u kočenju ili ovjesu koji prije nisu bili uočljivi. Također pri povećanju snage motora pri velikim brzinama motora (okr / min), ako snaga pri niskim srednjim brzinama motora ostane ista kao i prije, zbog promjene karakteristika isporuke snage vozač može misliti da je vozilo izgubilo snagu pri maloj brzini

Zamjena samo jednog dijela može povećati stres i oštetiti druge dijelove, pa je stoga važno održavati ispravnu ravnotežu prilikom podešavanja kako biste sigurno povećali performanse.

faktori tuninga

Osnovni mehanizam motora

Prvi korak podešavanja je razumijevanje načina rada motora

Automobili neće postati brži jednostavnim ubacivanjem dijelova u njih. Važno je razumjeti vlastite zahtjeve, a zatim ih prilagoditi. To se takođe može primeniti na povećanje snage motora.

Postoji mnogo načina za postizanje veće snage, ali ovisno o tome želite li veliku snagu ili želite mali moment obrtaja motora za ugodnu uličnu vožnju, izbor dijelova će se promijeniti zajedno s redoslijedom kojim svaki postupak mora biti dovršen. Da biste efikasno znali koji smjer treba slijediti, važno je razumjeti kako motor i njegove komponente rade.

motor tuning

Pročistač zraka / filter

Mehanizam:
Uređaj koji filtrira i uklanja prašinu i smeće iz zraka koji struji u motoru. Većina standardnih filtera za vazduh nalazi se u kutiji u motornom prostoru.
Podešavanje:
Moguća je zamjena filtra za vazduh ili uklanjanje kompletne kutije za vazduh u korist otvorenog filtra. Moguće je dodatno povećati efikasnost usisavanja pomoću ulaznih cijevi za zrak s manje restriktivnim elementom.

filter zraka tuning

Karoserija leptira

Mehanizam:
Tijelo leptira za gas je dio sistema za usisavanje zraka i ima ventil koji kontrolira količinu zraka koji teče u motor. Tradicionalno se koristi mehanički sistem gdje su papučica gasa i tijelo gasa pričvršćeni žicom, ali moderniji modeli mogu koristiti elektronski sistem za kontrolu leptira.
Podešavanje:
Povećavanje unutrašnjeg prečnika tela leptira za gas povećao je protok

Karoserija leptira

Svjećica

Mehanizam:
Svjećice zapaljuju mješavinu goriva iz zraka iskrom. Često se nazivaju „čepovi“ različitih tipova potrebni za različite motore koji su takođe dostupni sa platinom i iridijumom.
Ugađanje:
Svjećice imaju „opseg toplote“ koji treba povećavati kako se nivoi okretanja povećavaju. Međutim, previsoki opseg vrućine može prouzrokovati preskakanje paljenja, pa je potreban pažljiv ispravan čep.

svjecica

Radilica

Mehanizam:
Os u kojoj je linearno gibanje klipa okrenuto u kružno kretanje. Utezi se dodaju u ravnotežu i održavaju nesmetano kretanje.
Ugađanje:
Trajnost je potrebna kako se razina snage povećava, a također i balansiranje težine svakog cilindra za potpuno protuutegreni dizajn. Ovo je istog principa kao i balansirani klipovi i klipnjača.

radilica

Mjerač protoka zraka

Mehanizam:
Senzor koji mjeri količinu protoka zraka u motoru. Računalo motora (ECU) koristi ove informacije za određivanje tačne količine goriva koja je potrebna. Postoji nekoliko metoda mjerenja.
Ugađanje:
Zamjena mjerača protoka zraka tipom velike zapremine omogućit će veliku potrošnju energije. Takođe je moguće ukloniti restriktivni merač protoka vazduha. U ovoj situaciji neophodan je sistem upravljanja motorom visokih performansi.

protok zraka

Ulazni razvodnik

Mehanizam:
Usisni razvodnik je područje u kojem se vazduh skladišti prije slanja u komoru za sagorijevanje motora. Glavna svrha je osigurati adekvatno i ravnomjerno dovod zraka u sve cilindre, ali također služi u svrhu povećanja gustine zraka i brzine protoka u cilindre, povećavajući efikasnost usisa.
Ugađanje:
Ovisno o vrsti podešavanja mjesta za razgovor, možda neće biti dovoljne zapremine u usisnom razvodniku koja zahtijeva jednu veću zapreminu. Učinkovitost usisa također se može povećati oblikovanjem lijevka na unutarnjoj strani usisnog razvodnika.

Ulazni razvodnik

Cilindar (komora za sagorijevanje)

Mehanizam:
Cilindar je cjevasto područje u kojem klipovi uzvraćaju. Područje na kojem se drže ventili i brežuljci poznato je kao glava cilindra, dok se klip i radilica drže u bloku cilindara.
Ugađanje:
Povećavanjem veličine rupe u cilindru i korištenjem većeg klipa povećava se zapremina motora. To je poznato kao povećavanje bušenja i predstavlja tehniku tvrdog okretanja.

Cilindar

Turbopunjač

Mehanizam:
Turbopunjač koristi pritisak ispušnih plinova za rotaciju turbine. Ova turbina je povezana s kompresorom koji šalje komprimirani zrak u motor. To omogućava čak i motorima malog obujma da proizvode veliku snagu. Obično se naziva “Turbo”.
Ugađanje:
Najlakše okretanje je povisiti turbo potisni pritisak. Za veću snagu, prikladnija opcija postaje prelazak na veći turbo. Takođe je moguće dodati turbo vozilu koje možda već nema, koristeći “vijak na turbo kompletu”.

turbopunjac

Bregasto vratilo

Mehanizam:
Bregasto vratilo pokreće radilica kroz razvodni remen ili lanac i kontrolira količinu i vrijeme otvaranja / zatvaranja ventila. Važan dio koji određuje karakteristike motora.
Ugađanje:
Uobičajena praksa je zamjena bregastom pločom koja povećava i podizanje ventila i trajanje otvaranja ventila. To obično čini da motor teži ka performansama velike brzine motora (o / min), ali u automobilima sa turbopunjačem može takođe pomoći u pojačanom odzivu pri niskim srednjim brzinama motora (o / min).

Bregasto vratilo

Klip

Mehanizam:
Eksplozije u cilindru potiskuju klipove prema dolje koji okreću radilicu kroz klipnjače. Klipni prstenovi su mjesta oko klipa kako bi zatvorili razmak između klipova i cilindara.
Ugađanje:
Kada se snaga poveća do tačke kada standardni klip više nije u stanju izdržati uključene sile, obično se poduzima kovani klip. Usklađivanjem težine svakog klipa može se povećati ravnoteža motora, a time i odziv.

klip

Katalizator

Mehanizam:
Katalitički pretvarači su smješteni unutar ispušnih plinova i pretvaraju plinove kao što su ugljični monoksid i drugi štetni ugljikovodici u ugljični dioksid i vodu koji manje štete okolišu. Ugradnja katalitičkog pretvarača sada je obavezna u modernim vozilima u većini zemalja širom svijeta.
Podešavanje:
Unutrašnjost katalitičkog pretvarača sadrži mnogo malih rupa što negativno utječe na efikasnost ispušnih plinova. Prelazak na sportski katalitički pretvarač gdje su rupe veće može poboljšati performanse zadržavajući svojstva čišćenja. Uklanjanje katalizatora je u mnogim zemljama nezakonito.

Intercooler

Mehanizam:
Uređaj dizajniran za smanjenje temperature od turbopunjača. Kako se zrak komprimira, on se također zagrijava što smanjuje gustinu. Hladnjak smanjuje ovu temperaturu na sadržaj kiseonika u zraku.
Ugađanje:
Povećavanje zapremine hladnjaka i premještanje hladnjaka na mjesto s povećanim protokom zraka, na primjer u središtu odbojnika (često se naziva i s nosača). Postoji i mogućnost upotrebe raspršivača vode za dodatno povećanje efikasnosti hlađenja.

Ventil

Mehanizam:
Postoje ventili koji se otvaraju kako bi zrak i gorivo ulazili u komoru za sagorijevanje, kao i ventili koji omogućuju izlaz ispušnih plinova. Funkcije koje prilagođavaju količinu i vremenski raspored na listi, ovisno o uvjetima motora, poznate su kao promjenjivo vrijeme ventila.
Podešavanje:
Jačanje opruga ventila koje drže ventile na mjestu, tačnije kretanje ventila koje slijedi profil bregastog ventila. Postoje i mogućnosti korištenja ventila većeg promjera ili podešavanja vremena ventila.

ventil

Klipnjača

Mehanizam:
Spajaju klip na radilicu. Oni prenose gibanje klipne obloge u kružno kretanje radilice.
Ugađanje:
Dio koji je pod velikim stresom i zbog toga je prvi dio koji nije uspio na većini podešenih motora. Jačanje ovog dijela potrebno je s opcijama dizajna kao što su I greda ili H greda. Poput klipa, uravnoteženje težine sa klipnjačama može biti vrlo efikasno.

Prigušivač

Mehanizam:
Prigušivač zvuka prebacuje ispušne plinove na stražnji dio vozila, dok zvuk ispušnih plinova smanjuje upotrebom prigušivača. Standardni automobili imaju glavni prigušivač u području stražnjeg odbojnika, a većina ih ima prigušivače između motora i glavnog prigušivača.
Ugađanje:
Povećanjem promjera prigušivačke cijevi i povećanjem radijusa zavoja smanjuje otpor ispušnih plinova i time povećava snagu. Glavni prigušivač i vrh repa mogu imati različite stilove i izgled, čineći prigušivače modnim predmetom, kao i nadogradnju performansi.

auspuh

5 glavnih elemenata podešavanja motora

Usisni dijelovi

Da bi se povećala efikasnost usisa, najvažnije je ukloniti sve što bi moglo postati ograničenje i glatko uvesti zrak u motor. Međutim, pročišćivač vazduha za rezervne dijelove dizajniran je za smanjenje usisne buke i za sprečavanje filtra da se blokira tokom dužeg perioda upotrebe u različitim uslovima. To čini sistem za usis zraka iz zaliha vrlo neučinkovitim sa stanovišta performansi. To je kao da neko trči maraton noseći gas masku!

Super hibridni filter je tip rezervnog filtera koji koristi kutiju za pročišćivač vazduha i zamenjuje filter za onaj koji omogućava veći protok vazduha, što povećava ukupnu efikasnost usisa. Komplet Super Power Flow uklanja kutiju pročistača vazduha i zamenjuje je sklopom otvorenog tipa filtra koji je u stanju da se nosi sa zahtevima viših nivoa podešavanja. 

Iako ovi usisni sustavi sa zamjenskim zračnim kutijama mogu ponuditi povećanu efikasnost usisavanja zraka, ciklus održavanja je kraći od onog kod filtra za rezervni zrak, pa je potrebno redovno održavanje kako bi se održale optimalne performanse.Usisni dijelovi

Ispušni dijelovi

Osnove podešavanja ispušnih plinova su u povećanju efikasnosti ispušnih plinova, ali nije u redu pretpostavljati da najmanji otpor dovodi do najveće efikasnosti. Uklanjanjem ispušnog lonca, otpor ispušnih plinova se radikalno smanjuje, ali se smanjuje i obrtni moment motora, što negativno utječe na lansiranje i ubrzanje vozila, tako da je potrebno imati taman odgovarajuću količinu povratnog tlaka (otpora) ispušnih plinova.

Ispušni razvodnici su dobar primjer za to gdje je moguće mijenjati karakteristike motora s oblikom, spojevima i dužinama razdjelnika. Izduvni sistem igra vitalnu ulogu u emisiji izduvnih gasova i nivou zvuka automobila.

Prigušivači imaju uske zavoje i zgnječena područja kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i razlozi za raspored. Naglasak na dizajnu je smanjenje nivoa zvuka i povećanje obrtnog momenta pri najnižim brzinama motora. ispusni dijelovi

Sportski prigušivači

imaju blaže zavoje kako bi povećali efikasnost ispušnog sistema, a svaki sistem prilagođen je određenom automobilu tako da sportski automobili mogu imati efikasnu snagu kroz čitav raspon okretaja, dok će limuzina i karavan imati veći naglasak na stvaranju obrtnog momenta.

Zvuk je takođe podešen kako bi odgovarao aplikaciji, istovremeno dajući dovoljno da navede svoje prisustvo. Turbo (više detalja kasnije) koristi izduvnu energiju za proizvodnju energije i tako postaje otpor u ispušnom sistemu, tako da su prigušivači za turbo motore dizajnirani s manje otpora u odnosu na NA vozila. sportski prigusivaci

Ovisno o tipu vozila i prigušivaču, moguće je povećati nivo pojačanja i postići velika povećanja snage. Sportski prigušivači imaju blaže zavoje kako bi povećali efikasnost ispušnog sistema, a svaki sistem prilagođen je određenom automobilu tako da sportski automobili mogu imati efikasnu snagu kroz čitav raspon okretaja, dok će limuzina i karavan imati veći naglasak na stvaranju obrtnog momenta.

Obično je kut savijanja cijevi izduvnih sistema zaliha prilično oštar jer su troškovi, smanjenje buke i obrtni momenat pri malim brzinama usmjereni na dizajn sistema. Prigušivač je pregradne konstrukcije koja difuzira ispušne plinove pregradom unutar prigušivača.

Izduvni sistemi sportskog tipa obično se fokusiraju na bolju efikasnost izduvnih gasova; stoga je kut savijanja cijevi gladak, a prigušivač je ravna konstrukcija kroz koju cijev prolazi ravno unutar prigušivača. Razina zvuka izduvnih gasova obično raste, ali u posljednje vrijeme tihi sportski ispušni sistemi se povećavaju.Aluminijske felge

Katalizator

čisti ispušne plinove tako da budu manje štetni za okoliš. Katalizator ima finu mrežastu strukturu s mnogo sitnih rupica što uzrokuje otpor protoku ispušnih plinova. Kada se uzme u obzir samo efikasnost ispušnih plinova, najbolji rezultati postigli bi se uklanjanjem katalizatora, ali to bi oslobodilo mnogo štetnih plinova u atmosferu i ispušni zvuk učinio vrlo glasnim. 

Iz ovih razloga uklanjanje katalizatora iz vozila zabranjeno je zakonom u mnogim zemljama. Kako bi se prevladalo ovo pitanje, razvijen je metalni katalizator HKS 150 koji ima znatno grublji mrežasti dizajn (ćelijski) dizajn koji omogućava učinkovitiji protok ispušnih plinova, a istovremeno održava svojstva čišćenja kroz inovativan dizajn kombinirajući performanse s društvenim odgovornostima.

katalizator

Primjer ugađanja za automobile sa turbopunjačem

KORAK 1: Prigušivač i promjena unosa

Neki kažu da će promjena usisnog sistema dovesti do toga da automobil radi vitko (više zraka / manje goriva) i oštetit će automobil. Međutim, sve dok se pažnja posvećuje svjećicama, a preostali dijelovi (poput ECU-a) su na lageru, malo je vjerojatno da će to predstavljati problem. 

Tačno je da će povećanje količine zraka smjesu učiniti mršavijom, ali s ECU-om zaliha, smjesa ima tendenciju da bude malo bogatija (više goriva / manje zraka), pa povećanje zraka često može smjesu približiti idealnim uvjetima . U HKS-u su svi usisni i prigušivački sustavi dizajnirani za rad s matičnom ECU-om, tako da ne bi trebalo biti zabrinutosti za sigurnost prilikom upotrebe HKS-ovih proizvoda.

KORAK 2: Korak 1 + ” Pojačaj “

Pojačanje podiže EVC, ali ECU zaliha može otkriti grešku kada vidi više pojačanja od postavljenog i smanjiti gorivo da bi spasio motor. Da bi to spriječio, FCD može poslati signal nižeg nivoa na ECU i natjerati ECU da vjeruje da pojačanje nije preraslo određeni nivo.

 Međutim, u praksi je potrebno povećati količine goriva kako bi se uravnotežio porast usisnog zraka. Riječima, bilo bi bolje koristiti uređaj koji može funkcionirati i kao FCD, i kao nešto što može kontrolirati gorivo, poput F-CON iS. Takođe je potrebno učiniti slično prilikom zamjene hladnjaka.

KORAK 3: Korak 2 + Turbo promjena

Promjena turbo turbine može dovesti do masovnog povećanja snage, pa je generalno potrebno promijeniti pumpu za gorivo koja doprema gorivo iz spremnika, a također i mlaznice u jednu veću zapreminsku zapreminu. 

Neka vozila mogu zahtijevati nadogradnju dijelova goriva čak i sa samo “pojačanim” podešavanjem, a to se može nadzirati pomoću manometra, a također nadzirati funkcije putem F-CON koji omogućava korisnicima da provjere koliki se kapacitet mlaznice koristi. Ovisno o vrsti turboa koje se koristi i ciljanoj izlaznoj snazi, možda će biti potrebno zamijeniti i ojačati i neke dijelove motora.

Tuning sportskog auta
REFERENCE:

https://www.hks-power.co.jp/en/tuning/p2.html

Komentariši