fbpx
notino popust

Tesla Cybertruck 2020 – Automobil budućnosti

Tesla Cybertruck

Teslin Cybertruck jedan je od naj polarizirajućih dizajna automobila koji će biti predstavljen desetljećima. U stvari, mogli biste reći da pokreće klin između različitih frakcija automobilske zajednice.

Neki misle da izgleda brutalno, agresivno i robusno poput nekakvog električnog, distopijskog Matrix brozera. Drugi misle da izgleda kao nešto što bi Ikea mogla ponuditi kao svoje prvo vozilo s ravnim paketom. Ali šta mi u stvari znamo o tome?

Bilo je svakakvih rasprava o tome kako se Tesla Cybertruck uspoređuje sa uobičajenim pickup i da li će vozači pikapa kupiti Cybertruck. Takođe je bilo puno rasprava o drugim vrstama vozila kojima se takmiči iz različitih oblasti, zašto bi neko mogao poželjeti ovako jedinstveno vozilo.

Upoznajte Cybertruck. Ne, nikada prije nismo vidjeli ništa slično. Teslin odgovor na konvencionalne pickup modele iz Forda, GM-a i Dodgea, svoju inspiraciju crpi negdje drugdje u potpunosti. Uključujući, prema Elonu Musku, Lotus Esprit.

Šta je novo?

Tesla proširuje svoju liniju tako da uključuje jedan od najpopularnijih stilova karoserije u Americi – pickup. Sa ozbiljno impresivnim statistikama za električno vozilo i pickup, Cybertruck daje kompaniji teoretski as s obzirom na to koliko se dobro kamioni prodaju u ovoj zemlji. Iako Ford i General Motors kažu da će u naredne dvije godine imati vlastite elektrificirane verzije, Teslina jedina druga konkurencija su Bollinger B2 i Rivian R1T.

Dizajn

Tesla Cybertruck može izgledati neobično, ali njegov kutni i estetički nadahnuti bombarder zapravo skriva neke ozbiljno pametne detalje parkiranja. Cybertruck koji je predstavio Elon Musk, pokazao se još izazovnijim u svom dizajnu nego što nas je upozorio Musk.

Dizajn kabine prema naprijed je poput klina od nehrđajućeg čelika, svih oštrih uglova i oštrih površina. Prema Tesli, karoserija je neprobojna, a oklopno staklo treba izdržati jake udarce.

Exterijer je izrađen od novorazvijene legure nehrđajućeg čelika, istog metala koji se koristi za rakete SpaceX.

Unutra ima šest mjesta za putnike. Više prostora za pohranu može se naći ispod zadnje klupe. Krevet se može koristiti i za čuvanje Cyberquada, električnog ATV-a koji je Tesla specijalno napravio da bi odgovarao sa pikapom. Dok je parkiran, može se napuniti putem priključaka 110 / 240V. Tu je i kompresor za zrak, koji se koristi i za sistem koji održava vazdušni ovjes.

Što se tiče vuče, Cybertruck može podnijeti i do 6,350 kg kaže Tesla. To će, naravno ovisiti o konkretnom modelu koji odaberete.

Za razliku od mnogih pickup vozila, Cybertruck ima jedinstven dizajn, što znači da je vozilo napravljeno od metalnih skela. U standardnim kamionima za pikap, karoserija vozila je oslonjena na metalni okvir koji i podržava motor i apsorbuje fizičke napore.

Jedinstveni dizajn je uobičajen u osobnim automobilima i mnogim SUV automobilima, značajno smanjuje ukupnu masu vozila, istovremeno pružajući zaštićeno mjesto za odlaganje baterija u karoseriji – ključna karakteristika Tesle. U Cybertruck-u, baterije su smještene ispod vozila, ali ostaju zaštićene karoserijom automobila. Isti raspored ne bi funkcionirao u pikapu s ramom.

Cyberquad

Cyberquad je četvorotočkaš za dvije osobe koji se može voziti na Cybertrucku, a četvorotočkaški ATV koristi Cybertruckov impresivan adaptivni ovjes koji se naslanja na leđa za lakše punjenje Cyberquada. Tesla čak uključuje stanicu za punjenje na Cybertrucka za ATV Cyberquad.

U početku nije bilo jasno hoće li ATV biti dostupan kupcima ili je to bilo samo za izložbu. Tada je Musk na Twitteru objavio da će ATV izaći istog trenutka kao i Cybertruck.

Unutrašnjost

Oni koji su mislili da je Tesla Model 3 unutrašnjost minimalistička, imat će istu reakciju kada vide Cybertruckovu spartansku kabinu. Iako mnoge standardne funkcije i opcije nisu otkrivene, prve slike prikazuju nadzornu ploču na kojoj dominira samo jedan veliki dodirni ekran.

U Cybertrucku će se moći smjestiti i do šest osoba, a njegov teretni krevet od 2 m nudi zapreminu od 100 kubičnih metara. Također ima izvrsna klizna vrata prtljažnika koja se izdvajaju kao rampa za utovar četvorotočkaša i motocikla.

Motor, mjenjač i performanse

Cybertruck je dostupan ne samo jednim motorom nego i tri elektromotora. Dok jednomotorni pickup ima pogon na zadnjim točkovima, modeli sa dva i tri motora imaju pogon na svim točkovima. Tesla tvrdi da će za 6,5 sekundi postići brzinu od 0 do 96 km/h.

Oni koji traže vrhunske performanse cijenit će model s tri motora, za koji Tesla kaže da će u osnovi teleportirati od 0 do 100 km/h za 2,9 sekunde. Maksimalnom brzinom od 209 km/h. Svi Cybertrucks imaju podesivi zračni ovjes koji se može podići ili spustiti tijekom vožnje i pruža do 40 cm visine od tla. Tesla pickup mogao bi se pokazati kao nevjerojatan terenski stroj.

Značajke sigurnosti i pomoći vozaču

Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na cestama ili Institut za sigurnost na cestama nisu testirali pad sistema na Cybertruck. Međutim svaki model će sadržavati Teslinu kontroverznu značajku autopilota za samostalnu vožnju, a kompanija kaže da će nuditi opciju potpunog autopilota za 7000 dolara.

Musk je tvrdio da je Cybertruck bio neprobojan tokom testa – konkretno, otporan na 9mm municiju koja se može ispaliti iz pištolja zahvaljujući hladno valjanoj leguri čelika koji je 3mm debljine.

Kapacitet vuče i nosivosti

Ako Cybertruck doista može izvući onoliko koliko Tesla tvrdi, imat će višu maksimalnu ocjenu od popularnih alternativa poput Ram 1500. Dok jednomotorni i dvomotorni Tesla imaju maksimalnu vuču od 3,402 kg i 4,536 kg,   modeli s trećim motorom moći će povući nevjerojatnih 6,350 kg. Svaki Cybertruck također može uvući 1,587 kg u svoj teretni krevet od 2m.

Domet, punjenje i vijek trajanja baterije

Tesla nije otkrio veličinu baterije koje će napajati elektrificirani pickup. Međutim, svaki će model imati kabl za punjenje snage 250 kW. Naravno, imat će i pristup Teslinoj ogromnoj mreži superpunjača. Tesla ima naprednu i veliku mrežu punjenja koja omogućuje vlasnicima svojih proizvoda da se brzo dopunjavaju na putu. Trenutno širom svijeta postoji više od 14.000 super punjača.

Njegov opseg vožnje varira od broja motora, ali Tesla tvrdi da model sa jednim motor ima domet od 250 km, dvostruki motori imaju domet preko 300 kilometara, a vrhunsko podešavanje tri motora trebalo bi da nudi više od 800 kilometara sa jednim punjenjem.

Ekonomija goriva i MPG u stvarnom svijetu

Budući da EPA ( Američka agencija za zaštitu okoliša ) nije objavila nijednu službenu ocjenu za Cybertruck, možemo isključiti samo Tesline preliminarne procjene. Isto tako, morat ćemo pričekati dok ne primimo stvarni proizvodni model kako bismo testirali njegov ambiciozni maksimalni domet vožnje u stvarnom svijetu.

Cijena

Predstavljanje-Teslinog-Cybertrucka

Cybertruck će biti dostupan u tri različite konfiguracije, koje se sve temelje na broju elektromotora koji svaki ima. Iako je pogon na sve kotače standardan kod svih, osim verzije s jednim motorom, svaki dodatni motor znači brže ubrzanje, duži domet vožnje i veći kapacitet vuče.

Jedan motor: 35,792 € Dvostruki motor: 44,760 € Tri motora:  62,700 €

Garancija i održavanje

Tesla pruža sveobuhvatnu garanciju na svoje trenutne modele, međutim ono ne uključuje besplatno održavanje.

  • Ograničena garancija pokriva 4 godine ili 80.000 km
  • Jamstvo pogonskog sklopa pokriva 8 godina, bez obzira na pređene kilometre
  • Nema besplatnog redovnog održavanja.

Zaključak

Dizaj u cjelini je pomalo čudan, posebno oko točkova i njihovih proporcija. Možda se neće svidjeti većini klasičnih ljudi koji voze pickup-ove, ali može stvoriti novu klasu entuzijasta za segment, marku i samu elektrifikaciju.

Komentariši