fbpx
notino popust

Kultna videoigra oživljava na malim ekranima: pogledajte seriju The Last of Us na HBO MAX (Spoiler Alert)

The Last of Us serija

The Last of Us (Posljednji od nas) je postapokaliptična videoigra iz 2013. godine koju je razvio Naughty Dog, a priča prati putovanje mlade djevojke Ellie i njezinog zaštitnika Joela kroz opustošeni svijet pogođen virusom koji pretvara ljude u zombije. Serija koju je HBO MAX najavio bazirana je na ovoj igri i vjerno će pratiti njezinu priču.

Dosadašnje adaptacije videoigara nisu baš bile uspješne “The Last of Us” serija je uspjela podići ljestvicu kvalitete i postati izvrsna adaptacija. Također treba napomenuti i da je Netflixova serija “Witcher” bila uspješna adaptacija istoimenih knjiga a ne videoigre.

Trebamo naglasiti i činjenicu da je svaka pojedina epizoda serije koštala između 10 i 15 milijuna dolara. Ovo je iznimno visok budžet za svaku epizodu, što ukazuje na to da su autori bili spremni uložiti veliki novac kako bi serija bila što kvalitetnija i vjernija izvornoj videoigri.

Serija bi se trebala sastojati od deset epizoda, a za režiju i scenarij zadužen je Craig Mazin, koji je ranije bio zadužen za popularnu seriju Černobil. Glavne uloge igraju Pedro Pascal kao Joel i Bella Ramsey kao Ellie.

Domaćim gledateljima će biti posebno zanimljivo pratiti seriju “The Last of Us” zbog šeste epizode koju je režirala Jasmila Žbanić, koja je poznata po svom renomiranom radu u filmskoj industriji.

Ovo ukazuje na to da su autori bili spremni dati priliku talentiranim redateljima iz manje poznatih zemalja, što je za gledatelje uvijek zanimljivo i pozitivno. Također, činjenica da se epizode emitiraju jednom tjedno do sredine ožujka znači da će gledatelji imati priliku uživati u avanturama Joela i Ellie kroz nekoliko tjedana, što može dodatno povećati uzbuđenje i interes za seriju.

The Last of Us: Pregled Po Epizodama – Kako Joel i Ellie Preživljavaju u Postapokaliptičnom Svijetu

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Serija “The Last of Us” temelji se na istoimenoj igri iz 2013. godine, a radnja se odvija 2023. godine, dvije decenije nakon što je pandemija kordicepsa uništila ljudsku populaciju i pretvorila Sjedinjene Države u pustoš.

Glavni likovi serije su Joel (Pedro Pascal) i Ellie (Bella Ramsey), a Joel dobiva zadatak da prokrijumčari Ellie preko granica bivše države u pobunjeničku grupu poznatu kao Krijesnice.

Epizoda 1

U prvoj epizodi emisije “The Last of Us, Kad se izgubiš u tami” nakon što je Ellie pokazala svoj ugriz, čuvar iz karantenske zone (QZ) je počeo je testirati na infekciju. Test je bio negativan, što je bilo iznenađujuće s obzirom na to da se infekcija kordicepsom obično razvija u roku od dva dana i završava smrću zaražene osobe.

Saznajemo i da je Ellie dragocjen teret zbog činjenice da je jedina poznata osoba koja je imuna na infekciju kordicepsom koja pretvara ljude u “zombije” u roku od 48 sati od infekcije. Krijesnice se nadaju da će iskoristiti njenu krv za razvoj vakcine koja bi spasila čovječanstvo.

Ovo je ključni element radnje serije, a razvoj priče oko Ellie-ine imunosti i pokušaja stvaranja vakcine predstavlja jednu od najvažnijih tema koja će se vjerojatno nastaviti tijekom cijele sezone.

Epizoda 2

U drugoj epizodi “Inficiran”, Joel i Tess otkrivaju da se zaraženost infekcijom kordicepsom može vidjeti na izgledu ugriza. Tess je ugrizena u ruku i ugriz se jasno vidi. Kada Ellie pokaže svoj ugriz, nema nikakvih vidljivih znakova infekcije, što zbunjuje Joela i Tess.

Epizoda 3

U trećoj epizodi “The Last of Us, Dugo dugo”, Joel i Ellie dolaze do Billove tvrđave u potrazi za dijelovima koji su im potrebni za popravak njihovog kamiona. Međutim, njihov dolazak ne ide glatko, jer ih Bill uhvati u zamku i pokušava ih izdati kako bi se spasio od napada klikera. Ipak, trio se udružuje kada se klikera probiju kroz zidove tvrđave, te bježe u kamionu, dok Bill bježi u drugom smjeru.

Tijekom njihovog putovanja, Joel otkriva da je Bill bio nekadašnji partner u kriminalu koji se odselio u tvrđavu nakon što je počela epidemija, i da se priprema za samostalan život izvan tvrđave.

Joel i Ellie shvataju da Bill ima svoje razloge za to, kada upoznaju tajanstvenog stranca koji se prikrada Billovoj tvrđavi. Trio uspijeva pobijediti stranca i nastavlja putovanje sa svježe otkrivenim poštovanjem jedni prema drugima.

Epizoda 4

U četvrtoj epizodi “Molim te drži me za ruku”, Joel i Ellie stižu u univerzitetski kamp u kojem se nadaju pronaći Krijesnice. No, umjesto toga otkrivaju opustošeni kamp prepun Klikera.

Dok se bore za opstanak, Joel otkriva tajnu iz svoje prošlosti koja ga proganja. U međuvremenu, Ellie se sprijateljuje s mladim studentom po imenu Sam i njegovom starijom sestrom Tess, dok zajedno planiraju pobjeći iz opasne situacije.

Epizoda 5

U ovoj epizodi “Izdrži i preživi”, Joel i Ellie doživljavaju neke ozbiljne poteškoće, dok se bore da prežive u divljini. Nakon što se suoče sa neprijateljima i izgube svoj jedini prijevoz, oni se moraju osloniti na svoju snalažljivost kako bi preživjeli.

U međuvremenu, gledamo Džoelove traume iz prošlosti kako se vraćaju da ga progone, dok Ellie upoznaje novog prijatelja koji joj pomaže u suočavanju sa svojim strahovima.

Epizoda 6

U ovoj epizodi “Kin”, Joel i Ellie se bore da prežive u surovim uslovima koje donosi postapokaliptični svijet. Dok putuju kroz napuštene gradove i borave u opasnim okruženjima, nailaze na ozbiljna upozorenja koja ih upozoravaju na opasnosti koje im prijete.

Također, Ellie saznaje više o Džoelovoj prošlosti, dok se Džoel trudi da zaboravi. Kroz njihovu interakciju i dijaloge, saznajemo da je Džoel bio vrlo uspješan trgovac prije izbijanja epidemije, ali da su se stvari drastično promijenile nakon toga. Također, otkrivamo da je Džoel imao kćerku koja je preminula tokom početka pandemije, što je ostavilo dubok trag na njemu.

Pas koji navodno može nanjušiti infekciju, a koji se pojavljuje u šestoj epizodi, također daje novu perspektivu. S obzirom na to da pas nije detektovao nikakvu infekciju kod Ellie, to bi moglo sugerirati da postoji neka razlika u virusu kordicepsa koji utiče na nju.

Međutim, ovaj aspekt nije detaljno objašnjen u emisiji, pa ostaje nejasno da li postoji nešto u Eliinom imunološkom sistemu što ga čini otpornim na infekciju ili nešto drugo. To može biti pitanje koje će biti istraženo u budućim epizodama ili možda ostaje otvoreno za tumačenje gledaocima.

Epizoda 7

Epizoda sedam, nazvana “Ostaviti iza”, vraća nas u prošlost i prikazuje kako je Ellie, prije nego što je upoznala Joela, provela nezaboravnu noć sa svojom najboljom prijateljicom Rileyom. Te noći su otišle u napušteni tržni centar, gdje su se suočile sa zaraženim.

Još uvijek nije jasno kako je Ellie preživjela taj susret sa zaraženim i stekla imunitet, ali ova epizoda pruža uvid u njen život prije nego što se pridružila Joelu u njegovoj misiji da preveze Ellie do Fireflyja.

Zašto je Ellie imuna na virus?

Jedno od najvećih pitanja koje iščekujemo da će serija “The Last of Us” odgovoriti je zašto je Ellie (Bella Ramsey) imuna na infekciju kordicepsom koja je uništila svijet. Ovo pitanje intrigira fanove od samog izlaska igre, ali do sada nismo imali priliku saznati odgovor. Stoga, nestrpljivo iščekujemo daljnji razvoj priče i nadamo se da će serija pružiti odgovor na ovo pitanje koje je ključno za razumijevanje postapokaliptičnog svijeta The Last of Us.

U igri “The Last of Us” iz 2013. godine, igrači imaju priliku pregledati njen ranac i pronaći nekoliko artefakta koji otkrivaju više o njoj i njenom životu prije pandemije. Jedan od tih artefakta je pismo koje je napisala njena majka, Ana, na samrti, a koje je adresirano na Ellie.

Međutim, igra nudi nekoliko tragova koji su do sada izostavljeni u seriji. Na primjer, u igri se spominje da je Ellie imuna zato što je bila u kontaktu s gljivom kordicepsa koja se nalazila u životinji. Ovaj trag može ukazivati na to da je Ellie dobila imunitet od kontakta s gljivom, a ne nasljedno, kao što se prvotno mislilo.

Druga teorija koja se pojavila u igri jest da je Ellie imuna na infekciju kordicepsom zbog antitijela koja je dobila od svoje majke dok je bila trudna. Ova teorija potiče iz artefakta u igri – pisma Elieine majke na samrti, u kojem se sugeriše da je majka bila zaražena kordicepsom dok je još bila trudna.

U posljednjim mjesecima trudnoće, antitijela se mogu prenijeti preko pupčane vrpce na fetus, što znači da bi Ellie mogla biti rođena sa imunitetom.

U pismu, Ana opisuje kako se osjeća prema bebi i izražava zabrinutost za njenu budućnost u opasnom svijetu. Osim što joj govori da je život vrijedan življenja i da treba pronaći svoju svrhu i boriti se za nju, majka vidi snagu i potencijal u svojoj kćeri i vjeruje da će postati žena kakva treba da bude.

Ove riječi vjerojatno su utjecale na Ellie i dale joj snagu i motivaciju da se bori kroz sve teškoće koje će joj život donijeti.

Također, ona nagovještava da je svjesna da ima malo vremena i da Marlene (članica skupine Krijesnica) zna više o njoj i može podijeliti informacije s Ellie kada dođe vrijeme. U cjelini, pismo otkriva neke detalje o Elieinoj prošlosti i odnosu s majkom, te sugerira da bi mogla postojati veza između infekcije kordicepsom i Elieinog imuniteta.

Ovi tragovi su bili ključni elementi u igri, ali za sada nisu spomenuti u seriji. Međutim, postoji mogućnost da će se ovi tragovi pojaviti u kasnijim epizodama i pomoći nam u razumijevanju zašto je Ellie imuna na infekciju kordicepsom.

Obavezno pogledati

The Last of Us serija na HBO MAX donosi nam uzbudljivo putovanje kroz postapokaliptični svijet, gdje Joel i Ellie pokušavaju preživjeti i spasiti čovječanstvo. Svaka epizoda donosi nove izazove, opasnosti i otkrića, dok se likovi suočavaju s moralnim dilemama i traže smisao u svijetu koji je uništen.

Serija je izvrsno izvedena, s dobro razvijenim likovima i uzbudljivom radnjom koja će vas držati prikovanim za TV do samog kraja. The Last of Us je savršena serija za ljubitelje postapokaliptičnih priča, avanturističkih putovanja i uzbudljivih preokreta.

Reference:

Komentariši