fbpx
notino popust

Sve što trebate znati o toplomjerima sa živom: prednosti, nedostaci, zabrane i alternative

toplomjer-na-zivu

Kada je riječ o mjerenju tjelesne temperature, jedna od najpopularnijih opcija su toplomjeri sa živom. Međutim, ovaj tip toplomjera je u posljednje vrijeme postao predmet rasprava zbog potencijalne opasnosti od trovanja živom. Roditelji se često pitaju da li kupiti toplomjer sa živom ili ne, stoga u nastavku donosimo sve informacije koje bi vam mogle biti od pomoći u donošenju odluke.

Toplomjer na živu

Živin toplomjer je tradicionalni medicinski instrument koji se koristi za mjerenje tjelesne temperature. Sastoji se od staklene cijevi napunjene živom koja se širi i skuplja ovisno o temperaturi, a koja je pričvršćena na mjernu skalu. Iako se često koristio u prošlosti, danas se sve više zamjenjuje digitalnim toplomjerima zbog svoje opasnosti po okoliš i ljudsko zdravlje zbog žive koja se koristi u njemu.

zivin toplomjer

Koja je razlika između živinog toplomjera i toplomjera s alkoholnom živom?

Živin toplomjer i toplomjer s alkoholnom živom su vrste klasičnih toplomjera koji se temelje na širenju tekućina u staklenoj cijevi u odnosu na promjenu temperature. Glavna razlika između njih je u tekućini koja se koristi za mjerenje temperature.

Živin toplomjer koristi živu kao tekućinu, dok toplomjer s alkoholnom živom koristi obojenu alkoholnu otopinu. Iako su oba toplomjera vrlo precizna, živin toplomjer je obično precizniji i brže pokazuje rezultate, ali zbog uporabe žive može biti opasan za okoliš i zdravlje ako se razbije. Stoga se u mnogim zemljama danas koristi toplomjer s alkoholnom živom koji se smatra sigurnijim.

toplomjeri

Toplomjeri na živu: jesu li najtočniji?

Toplomjeri na živu smatraju se tradicionalno najpreciznijim vrstama toplomjera, no danas su dostupni i drugi tipovi toplomjera koji su također vrlo precizni, poput digitalnih toplomjera.

Stoga, iako su toplomjeri na živu vrlo precizni, ne može se reći da su uvijek najprecizniji. Međutim, toplomjeri na živu se još uvijek koriste u nekim situacijama, kao što su pedijatrijski pregledi, gdje je važno imati što precizniji rezultat.

Je li živa opasna?

Živa je opasna ako se ne rukuje njome na odgovarajući način i ako se udiše njezini pare. To je zbog toga što živa može biti toksična za ljudsko tijelo i utjecati na različite organe, uključujući mozak, bubrege i jetru. Zbog toga je važno rukovati živom oprezno i pažljivo i izbjegavati izloženost njezinim parama ili tekućini.

Danas se u medicinskoj i stomatološkoj praksi gotovo u potpunosti koriste drugi, sigurniji materijali za toplomjere i druge medicinske uređaje.

Je li živin toplomjer opasan?

Živin toplomjer može biti opasan ako se razbije i dođe do curenja žive. Udisanje živine pare ili gutanje žive može uzrokovati zdravstvene probleme, posebno kod djece, trudnica i osoba s određenim zdravstvenim problemima.

Zbog toga se preporučuje korištenje digitalnih toplomjera umjesto živinih toplomjera. Ako imate živin toplomjer, važno je pravilno ga rukovati i odložiti na siguran način nakon upotrebe.

Dakle, što valja napraviti ukoliko ste razbili živin toplomjer?

Ako ste razbili živin toplomjer, potrebno je poduzeti sljedeće korake:

  1. Udaljite djecu i kućne ljubimce od područja na kojem se razbio toplomjer. Zatim odaberite odgovornu osobu koja će se pobrinuti za sigurno uklanjanje žive i saniranje problema.
  2. Ako razbijete živin toplomjer, prvo skinite nakit jer živa se veže za srebro i zlato.
  3. Otvorite prozore i vrata kako bi se prostorija dobro prozračila. Otvorite prozore i ugasite grijanje, te izađite iz sobe. Pričekajte minimalno 15 minuta da se soba dobro provjetri, a zatim možete početi čistiti ili ostati uz prozor.
  4. Nemojte koristiti usisavač za čišćenje žive, jer će se time samo raspršiti još više. Umjesto toga, koristite papirnate maramice, gumene rukavice i ljepljivu traku za čišćenje.
  5. Pokupite sve vidljive kuglice žive i stavite ih u staklenku s poklopcem. Možete koristiti i vlažne maramice kako biste uklonili preostale kapi žive. Koristite ne-metalne predmete za skupljanje žive i stakla, kao što su karton ili karte. Skupljajte sve kuglice žive na jedno mjesto i gurajte ih prema sredini. Nakon toga, sve prikupljene dijelove žive trebate staviti u čvrstu plastičnu vrećicu.
  6. Bacite sve materijale koji su došli u dodir s živom, uključujući papirnate maramice i rukavice, u zasebnu plastičnu vrećicu.
  7. Ne smijete koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže amonijak i klor jer mogu reagirati s živom. Stavite masku ili nešto preko nosa i usta i koristite svjetiljku da biste vidjeli sve kapljice žive, posebno one teško dostupne. Živa se može skriti u pukotine između pločica ili parketa.
  1. Očistite područje s otopinom koja sadrži jednu žličicu natrijevog bikarbonata pomiješanog s jednom litrom vode.
  2. Odbacite staklenku s poklopcem, plastičnu vrećicu i sve ostale materijale koji su bili u kontaktu s živom na mjesto za odlaganje opasnog otpada.
  3. Ako se živa razlije na tepihu, taj tepih treba baciti jer se ne može u potpunosti očistiti od žive. Nemojte tresti tepih jer će se živa raširiti. Sve tkanine koje su došle u kontakt sa živom treba ukloniti i baciti u smeće.

Važno je imati na umu da se s malim količinama žive može sigurno rukovati kod kuće, ali je uvijek bolje biti oprezan i slijediti gore navedene upute kako bi se izbjegle bilo kakve komplikacije. Ako se osjećate neugodno ili zabrinuto, uvijek se možete obratiti stručnjaku za pomoć i savjet.

Gdje baciti živin toplomjer?

Živin toplomjer može biti opasan ako se razbije, jer sadrži otrovnu živu koja može ispariti i ući u vaš organizam. Ako vam se dogodi da razbijete živin toplomjer, morate poduzeti određene korake kako biste se zaštitili od štetnih učinaka žive. To uključuje otvaranje prozora, izbjegavanje korištenja usisavača i bilo kakvih sredstava za čišćenje, te korištenje papirnatih ili plastičnih rukavica i maski za lice.

I ne zaboravite – ne bacajte živu u smeće i u odvod !!!

Gdje kupiti živin toplomjer i kolika mu je cijena?

Budući da su živini toplomjeri sve manje dostupni u trgovinama zbog opasnosti od žive, preporučuje se kupnja digitalnih ili infracrvenih toplomjera. Cijena živinog toplomjera može varirati, ali u prosjeku košta oko 8 Eura.

Toplomjeri sa živom u Bosni i Hercegovini koštaju između 3 i 10 KM, ovisno o modelu i brendu. Međutim, treba uzeti u obzir da su toplomjeri na živu sve manje dostupni. Apoteke u Sarajevu ne prodaju toplomjere sa živom već nekoliko godina.

Razlog za to je odluka Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kojom se zabranjuje upotreba žive u svim mernim instrumentima u zdravstvu, uključujući toplomjere. To znači da se na tržištu BiH ne bi trebali prodavati toplomjeri sa živom, a ako se negdje i prodaju, to je ilegalno.

Komentariši