fbpx
notino popust

Benzinske motorne pile: Sve što trebate znati o ovom korisnom alatu

benzinske motorne pile

Motorna pila je alat koji se koristi za piljenje drva, ali ona može biti i mnogo više od toga. Za neke ljude, motorna pila je više od alata, ona je sredstvo za stvaranje umjetnosti. Na primjer, umjetnici koji se bave izradom drvenih skulptura koriste motornu pilu kako bi oblikovali komade drveta u prekrasne oblike.

Motorna pila je jednostavna za upotrebu, ali se mora koristiti s oprezom. Kada se koristi na pravi način, ona može biti vrlo korisna, no kada se ne koristi ispravno, može biti iznimno opasna. Zato je vrlo važno znati kako sigurno koristiti motornu pilu i uvijek slijediti upute proizvođača.

Postoje različite vrste motornih pila, a svaka ima svoje prednosti i mane. Bez obzira na vrstu pile koju odaberete, važno je da odaberete model koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Ukratko, motorna pila je izuzetno koristan alat koji se može koristiti za različite vrste poslova. Bez obzira na to kako je koristite, uvijek slijedite upute proizvođača i pazite da je koristite na siguran način.

vrste motornih pila

Vrste motornih pila

Postoji nekoliko vrsta motornih pila, a najčešće su podijeljene u tri glavne kategorije: električne pile, benzinske pile i pile na baterije (aku pile).

Električne pile

Električne pile su obično manje i lakše od benzinskih, što ih čini lakšima za rukovanje i prikladnijima za manje poslove. One se obično koriste za manje kućanske poslove, kao što su rezanje drva za ogrjev, piljenje grana i slično. Električne pile se mogu koristiti i u zatvorenim prostorima jer proizvode manje buke i manje su opasne od benzinskih pila.

elektricna motorna pila

Benzinske motorne pile

Benzinske pile su obično jače i snažnije od električnih, a pogodnije su za veće poslove kao što su rušenje stabala, graditeljstvo, građevinski radovi i slično. Međutim, benzinske pile su obično veće i teže, te ih je stoga teže rukovati, a pri uporabi proizvode i više buke i zagađuju okoliš.

benzinska motorna pila

Pile na baterije

Pile na baterije su relativno novi oblik motornih pila. One su obično manje i lakše od benzinskih, te snažnije od električnih. Pogodne su za manje poslove, a prednost im je što su tiše i čišće od benzinskih pila, te ne zahtijevaju spremnik za gorivo. Međutim, nedostatak im je to što ovisite o trajanju baterije, koje obično ne traju jako dugo, te stoga nisu najbolji izbor za dulje poslove.

Svaka od ovih vrsta motornih pila ima svoje prednosti i mane, pa je važno odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i zahtjevima. Bez obzira na to koju vrstu odaberete, važno je slijediti upute proizvođača i uvijek koristiti pile na siguran način.

aku motorna pila

Dijelovi benzinske motorne pile

Benzinska motorna pila je složen alat koji se sastoji od mnogo dijelova. Ovdje je popis nekih ključnih dijelova benzinske motorne pile:

 1. Motor – srce pile, izvor energije koji pokreće lanac za piljenje.
 2. Spremnik goriva – gdje se nalazi gorivo koje se koristi za pogon motora.
 3. Karburator – miješa gorivo i zrak kako bi stvorio eksplozivnu smjesu koja pokreće motor.
 4. Usisna grana – omogućuje da eksplozivna smjesa uđe u motor.
 5. Cilindar – gdje se stvara eksplozija koja pokreće klip i osovinu motora.
 6. Svjećica – stvara iskru koja zapaljuje eksplozivnu smjesu u cilindru.
 7. Lanac za piljenje – sastoji se od zuba koji se kreću po vodilici i režu drvo.
 8. Vodilica – ravna traka koja drži lanac na mjestu i vodi ga pri piljenju.
 9. Lančanik – povezan s osovinom motora, pokreće lanac za piljenje.
 10. Ručka za upravljanje – gdje korisnik drži pilu, sadrži osnovne kontrole i prekidač.
 11. Antivibracijski sustav – smanjuje vibracije koje se prenose na ruke i tijelo korisnika pri radu s pilom.
 12. Sustav podmazivanja lanca – osigurava da se lanac podmazuje uljem kako bi se smanjilo trenje i produžio vijek trajanja.

Ovi dijelovi rade zajedno kako bi benzinska motorna pila funkcionirala. Važno je pridržavati se uputa proizvođača pri postavljanju, održavanju i zamjeni dijelova kako bi se osigurala sigurnost i dugotrajnost vaše pile.

dijelovi motorne pile

Lanac benzinske motorne pile

Lanac benzinske motorne pile jedan je od njenih ključnih dijelova i igra važnu ulogu u obavljanju poslova piljenja. Lanac se sastoji od niza oštrih zuba koji se kreću po vodilici i režu drvo. Kada motor pokrene lančanik, on pokreće i lanac koji počinje režati drvo.

Lanci benzinskih motornih pila obično se razlikuju po veličini, broju zubi, dubini utora i materijalu od kojeg su napravljeni. Veličina lanca ovisi o veličini pile i vodilice, a različiti lanci se koriste za različite vrste poslova. Lanac s manje zuba, obično se koristi za čišćenje ili piljenje tanjih grana, dok lanac s više zuba koristite za piljenje debla i većih komada drva.

lanac motorna pila

Duljina

Duljina lanca benzinske motorne pile ovisi o veličini pile i vodilice, a može se kretati od 10 inča (25,4 cm) do 48 inča (121,92 cm) ili više. Međutim, većina lanaca za benzinske motorne pile obično se kreće u rasponu od 16 do 20 inča (40,64 do 50,8 cm) za kućnu upotrebu, dok se lanaci od 24 inča (60,96 cm) ili više koriste za profesionalnu upotrebu, kao što su poslovi rušenja stabala i velikih radova u graditeljstvu.

Važno je pravilno odabrati duljinu lanca za vašu benzinsku motoru pilu kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost reza, te izbjeglo oštećenje pile ili ozljede korisnika.

Dubina utora

Dubina utora određuje koliko piljevine se može izbaciti tijekom piljenja. Dublji utori pomažu u uklanjanju više piljevine, što može pomoći u povećanju učinkovitosti reza.

Materijal od kojeg je lanac napravljen, obično je čelik, ali postoje i lanci od karbidnog čelika koji su izdržljiviji i dulje traju.

Redovito održavanje i zamjena lanca ključno je za sigurno i učinkovito korištenje benzinske motorne pile. Važno je provjeriti stanje zuba na lancu i dubinu utora te zamijeniti lanac ako su zubi oštećeni ili ako je lanac istrošen. Također je važno pravilno namazati lanac uljem kako bi se smanjilo trenje i produžio vijek trajanja lanca.

Kako benzinska motorna pila radi?

Benzinska motorna pila koristi unutarnje izgaranje kako bi pokrenula motor i pogonila lanac za piljenje. Evo kratkog pregleda kako benzinska motorna pila radi:

 1. Gorivo se nalazi u spremniku goriva na pili. U većini slučajeva, gorivo je smjesa benzina i ulja u određenom omjeru.
 2. Zrak se usisava u motor preko zračnog filtra, koji čisti zrak i sprječava ulazak nečistoća u motor.
 3. Mješavina goriva ulazi u karburator, gdje se miješa s zrakom kako bi se stvorila eksplozivna smjesa.
 4. Zatim se eksplozivna smjesa uvodi u motor preko usisne grane. U motoru, smjesa se komprimira u cilindru.
 5. Električna svjećica stvara iskru koja zapaljuje smjesu goriva i zraka u cilindru.
 6. Eksplozija stvara pritisak koji gura klip prema dolje, a klip pokreće osovinu motora.
 7. Osovinom motora pokreće se lančanik koji je povezan s lancem za piljenje.
 8. Kada se lančanik pokrene, lanac se počinje kretati i reže drvo.
 9. U nekim modelima benzinskih motornih pila, postoji sustav podmazivanja lanca koji automatski podmazuje lanac s uljem kako bi se smanjilo trošenje i povećala učinkovitost reza.
 10. Također, u nekim modelima benzinskih motornih pila, postoje i antivibracijski sustavi koji smanjuju vibracije pile kako bi bila ugodnija za rukovanje.

To su osnovni koraci kako benzinska motorna pila radi. Važno je redovito održavati i pravilno koristiti pilu kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito obavljanje poslova piljenja.

karburator motorna pila

Savjeti za odabir najbolje benzinske motorne pile

Odabir najbolje benzinske motorne pile ovisi o nekoliko faktora, kao što su vaše potrebe, proračun, iskustvo i slično. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru benzinske motorne pile:

 1. Snaga: Benzinske pile su poznate po svojoj snazi, pa je važno odabrati model koji odgovara vašim potrebama. Ako planirate raditi manje poslove kao što su piljenje ogrjeva, možda vam neće biti potrebna tako snažna pila kao kad rušite stabla ili obavljate veće građevinske radove.
 2. Veličina i težina: Velika i teška pila može biti teška za rukovanje, stoga je važno uzeti u obzir veličinu i težinu pile pri odabiru. Ako ćete koristiti pilu za duže vrijeme, odaberite model koji je lakši i udobniji za držanje.
 3. Kvaliteta i cijena: Jeftinije pile obično su lošije kvalitete i neće trajati tako dugo kao skuplji modeli. Ipak, skuplji modeli ne moraju uvijek biti bolji, pa je važno napraviti istraživanje i pronaći model koji ima dobar omjer kvalitete i cijene.
 4. Dodatne značajke: Neke benzinske pile dolaze s dodatnim značajkama kao što su antivibracijski sustavi, brzi sustavi za zamjenu lanca i automatski sustavi podmazivanja lanca. Takve značajke mogu olakšati rad i učiniti pilu učinkovitijom.
 5. Iskustvo korisnika: Provjerite mišljenja i iskustva drugih korisnika benzinskih motornih pila. To će vam dati bolji uvid u to kako pile radi u praksi i hoće li zadovoljiti vaše potrebe.

Uzimajući u obzir ove faktore, možete pronaći najbolju benzinsku motornu pilu koja će odgovarati vašim potrebama. Važno je odabrati pilu koja će biti sigurna i učinkovita, te koju ćete moći koristiti na siguran i učinkovit način.

Često postavljenja pitanja

 1. Koliko teška je benzinska motorna pila? – Težina benzinske motorne pile varira ovisno o veličini i modelu, a može se kretati od oko 4 kg do preko 10 kg.
 2. Koji je najbolji način za održavanje benzinske motorne pile? – Najbolji način za održavanje benzinske motorna pile uključuje redovito čišćenje, zamjenu ulja i filtera zraka, provjeru oštrine zuba lanca, pravilno zatezanje lanca i podmazivanje lanca uljem.
 3. Kako pravilno napuniti spremnik goriva na benzinskoj motornoj pili? – Potrebno je koristiti gorivo s ispravnim omjerom benzina i ulja, te pažljivo ulijevati gorivo u spremnik.
 4. Koliko često treba mijenjati ulje u benzinskoj motornoj pili? – Ulje za podmazivanje lanca treba mijenjati nakon svakog punjenja spremnika goriva, dok se ulje u motoru mijenja prema uputama proizvođača.
 5. Koliko jaka treba biti benzinska motorna pila za posao kojeg planiram obaviti? – Snaga pile ovisi o vrsti posla, pa je potrebno odabrati pile s dovoljnom snagom za obavljanje posla, ali ne i prejaku za posao.
 6. Kako odabrati pravi lanac za benzinsku motornu pilu? – Potrebno je odabrati lanac koji odgovara veličini i modelu pile, a koji je dizajniran za vrstu posla koji se obavlja.
 7. Kako pravilno pokrenuti benzinsku motornu pilu? – Potrebno je pridržavati se uputa proizvođača i pravilno rukovati prekidačima i regulatorima kako bi se sigurno pokrenula i koristila pilu.
 8. Kako smanjiti vibracije koje se prenose na ruke i tijelo tijekom korištenja benzinske motornih pila? – Korištenje pile s antivibracijskim sustavom i pravilno držanje pile može pomoći smanjiti vibracije koje se prenose na ruke i tijelo korisnika.
 9. Kako pravilno prilagoditi i zatezati lanac benzinske motorne pile? – Lanac treba biti pravilno prilagođen i zategnut, ali ne previše čvrsto kako bi se osigurala učinkovitost i sigurnost reza.
 10. Koji su sigurnosni savjeti za rad s benzinskim motornim pilama? – Pri radu s benzinskim motornim pilama, važno je nositi zaštitnu opremu kao što su naočale, čepići za uši i rukavice, te pridržavati se sigurnosnih uputa proizvođača, kao što je držanje pile s obje ruke, izbjegavanje radova iznad glave, piljenje samo stabilnih i fiksiranih predmeta, i izbjegavanje upotrebe pile pri lošim uvjetima, kao što su kiša ili magla. Također je važno držati pilu oštru i pravilno održavanu kako bi se smanjila opasnost od ozljeda i povećala sigurnost korištenja.

Prednosti benzinskih motornih pila

Benzinske motorne pile su važan alat za poslove piljenja drva i obavljanje drugih zadataka u kući, vrtu, građevinarstvu i industriji.

Evo nekoliko prednosti benzinskih motornih pila:

 1. Snaga: Snaga koju imaju omogućuje im da obavljaju čak i najteže poslove, poput sječe stabala i pripreme drva za zimu. Njihova trajnost znači da mogu trajati godinama, omogućujući korisnicima da rade bez prekida.
 2. Mobilnost: Budući da nisu vezane za električnu utičnicu, benzinske motorne pile su vrlo mobilne i pogodne za rad na mjestima gdje nema struje.
 3. Fleksibilnost: Benzinske motornih pile mogu se koristiti za razne poslove, uključujući piljenje drva, obrezivanje grana, uklanjanje stabala, obradu drveta i drugo.
 4. Trajnost: Benzinske motorne pile su izrađene od izdržljivih materijala i mogu trajati dugi niz godina uz redovito održavanje.
 5. Brzina rada: Zahvaljujući svojoj snazi, benzinske motornih pile mogu obavljati poslove brže od drugih vrsta pila.
 6. Bez ograničenja: Benzinske motorne pile nemaju ograničenje kabla ili baterije, što znači da možete raditi koliko god vam je potrebno bez potrebe za čestim punjenjem ili mijenjanjem baterija.
 7. Prilagodljivost: Različiti lanci mogu se koristiti s benzinskim motorne pilama za različite vrste poslova, što znači da se mogu prilagoditi potrebama korisnika.
 8. Efikasnost: Benzinske motorne pile su vrlo učinkovite za velike poslove, što znači da mogu smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje posla.
 9. Samostalnost: Bez potrebe za priključkom na struju, benzinske motorne pile omogućuju korisnicima da budu samostalni i neovisni u svojim radovima.

Komentariši