fbpx
notino popust

Granulom zuba: uzroci, simptomi i metode liječenja saznajte sve što vas zanima

granulom-zubi

Bol u zubima nakon ispijanja tople ili hladne tekućine može biti znak prisutnosti granuloma zuba, česte upale koja nastaje kao posljedica infekcije ili nekroze. Ova bolna stanja često se pokušavaju ublažiti lijekovima protiv bolova, ali pravilna dijagnoza i tretman granuloma su ključni za dugoročno zdravlje zuba i usta.

U nastavku saznajte više o uzrocima, simptomima i liječenju granuloma zuba.

Što je granulom zuba?

Granulom zuba je upala tkiva u korijenu zuba, koja se razvija kao posljedica bakterijske infekcije. Infekcija se najčešće javlja kada bakterije prodru kroz oštećenu caklinu zuba i dalje napreduju prema pulpi (mekom tkivu zuba). Granulom zuba može biti mali gnojni čvor promjera od 5 do 8 mm, a često se ne manifestira simptomima.

Tek kad se na desnima pojavi zadebljanje ispunjeno gnojem ili kad se otkrije slučajno, primjerice na rendgenskoj snimci, može se otkriti njegovo postojanje. Granulom zuba treba tretirati što prije kako bi se spriječile komplikacije i daljnje širenje infekcije.

Granulom zuba, poznat i kao apikalni ili periapikalni granulom, predstavlja čestu upalu zubnog tkiva koja se javlja kao posljedica infekcije ili odumiranja korijena zuba.

granulom zubi

Najčešći uzrok granuloma zuba

Granulom zuba najčešće nastaje kao komplikacija pulpitisa, upale živca koji prolazi kroz korijen zuba. Drugi mogući uzroci su upala okolnih tkiva zuba, ozljede i prijelomi zuba, te infekcije koje nastaju nepoštivanjem pravila asepse i antiseptika pri zahvatima poput uklanjanja zubne pulpe ili liječenju korijenskih kanala.

Čimbenici koji mogu izazvati akutni razvoj zubnog granuloma uključuju hipotermiju, stresne situacije, imunosupresija (oslabljeni imunološki sustav) naglu promjenu klime, pretjerana tjelovježba, umni napor, fizički stres i pritisak.

Simptomi

Simptomi granuloma zuba uključuju bol u zubu, oticanje desni, osjetljivost zuba na hladno ili vruće, promjenu boje zuba i neugodan okus ili miris iz zuba.

Granulom zuba je upalna formacija s tankom stijenkom koja se može javiti u području korijena zuba. Često se otkriva slučajno tijekom rendgenskog snimanja ili ortopanograma.

Moguće su simptomi poput boli, oticanja i crvenila desni te tamnjenja zuba. U nekim slučajevima granulom može dovesti do gnojenja te razvoja odontogenog periostitisa. S kroničnim tijekom, granulom se može transformirati u maksilarnu cistu. Njegovo redovito praćenje i liječenje su važni kako bi se spriječile komplikacije.

Stoga, kod prvih simptoma potrebno je konzultirati stomatologa kako bi se pravodobno utvrdila dijagnoza i pristupilo liječenju.

Dijagnoza zubnog granuloma

Zubni granulom može se dijagnosticirati nakon pregleda kod stomatologa koji će obaviti klinički pregled zuba i napraviti rendgenski snimak. Na rendgenskom snimku će se uočiti granulom u području vrha korijena zuba, što potvrđuje prisutnost infekcije.

Ponekad je potrebno napraviti i dodatne dijagnostičke pretrage, kao što su kompjuterska tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) kako bi se detaljnije prikazalo stanje zahvaćenog područja i utvrdilo širenje infekcije.

Kako se liječi granulom zuba?

Granulom zuba se liječi endodontskim tretmanom, koji uključuje uklanjanje zaraženog tkiva i punjenje kanala. Endodontski tretman može spriječiti daljnje širenje infekcije i spasiti zub od izvlačenja. Idealni kandidati za endodontski tretman su oni kod kojih je granulom zuba u ranoj fazi i zubi s dovoljno zdravog zubnog tkiva za održavanje funkcije.

Idealni kandidati za endodontski tretman su pacijenti koji imaju simptome infekcije pulpe zuba, poput jake boli, oticanja, osjetljivosti na toplinu ili hladnoću te bolnosti pri zagrizu. Međutim, granulom zuba može rasti bez simptoma, pa je važno redovito posjećivati stomatologa kako bi se pravovremeno dijagnosticirao i liječio.

U nekim slučajevima, kada endodontski tretman ne uspije ili granulom zuba uzrokuje ozbiljne probleme, može biti potrebna apikotomija zuba, kirurški postupak koji uključuje uklanjanje dijela korijena zuba.

Apikotomija zuba

Apikotomija zuba je kirurški zahvat koji se primjenjuje u slučajevima kada endodontski tretman nije dovoljan za uklanjanje granuloma zuba. Tijekom apikotomije se uklanja vrh zuba i zahvaćeni granulom, a zatim se zub zatvara plombom. Iako je rizik od komplikacija nizak, moguće su manje nuspojave poput oticanja, bolova ili osjetljivosti.

Uz to, neki pacijenti mogu iskusiti blage krvarenje nakon zahvata. Međutim, rizik od nuspojava se smanjuje ako se zahvat obavi u specijaliziranoj stomatološkoj ordinaciji s iskusnim stomatolozima.

Prevencija granuloma zuba

Konzervativna metoda liječenja zubnog granuloma uključuje liječenje korijenskog kanala zuba, poznato kao endodoncija. Ovim postupkom se spašava oštećeni zub, a unutrašnjost zuba se čisti i sterilizira kako bi se uklonila infekcija. Nakon toga, šupljine se ispunjavaju različitim materijalima za punjenje uvedenim kroz korijenski kanal.

Ova metoda je učinkovita u spašavanju zuba i sprječavanju potrebe za vađenjem zuba. Važno je također redovito održavati oralnu higijenu, redovito posjećivati stomatologa i izbjegavati prehlade, stres i druge faktore koji mogu utjecati na pojavu zubnih problema.

U većini slučajeva, konzervativne metode liječenja zubnog granuloma su učinkovite, ali u nekim slučajevima, ako granulom ne reagira na liječenje, može se koristiti kirurško uklanjanje. Kirurški zahvat uključuje uklanjanje vrha korijena zuba zajedno s granulomom. Ako to ne uspije, vađenje oštećenog zuba je posljednje rješenje.

Kada dođe do okomite pukotine ili perforacije korijena zuba, zub postaje nepovratno oštećen i njegovo vađenje postaje neizbježno. U tim slučajevima, čak i ako se primijene sve dostupne konzervativne ili kirurške metode liječenja, zub neće moći uspješno obavljati svoju funkciju.

Ispiranje usta slanom vodom, antiseptikom i čajem od kadulje mogu biti korisni u prevenciji zubnog granuloma.

Rizici i nuspojave granuloma zuba

Granulom zuba je kronično žarište infekcije koje, ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Rast granuloma može dovesti do uništavanja korijena zuba i gubitka zuba. Širenje upale na okolna tkiva može uzrokovati ograničeni ili difuzni apsces, te čak i osteomijelitis donje čeljusti.

Širenje infekcije hematogenim putem može dovesti do razvoja sinusitisa, pijelonefritisa, infektivnog miokarditisa, pa čak i sepse. Rano otkrivanje i liječenje granuloma zuba je stoga vrlo važno kako bi se spriječile komplikacije i nuspojave. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ili kroničnim bolestima posebno su osjetljive na ovu bolest.

Kako ublažiti bol kod apscesa zuba a da ne možete doći kod stomatologa

Kada je riječ o apscesu zuba, samopomoć može biti od velike pomoći u ublažavanju boli i simptoma. Uzimanje lijekova protiv bolova i protuupalnih lijekova, dezinfekcija zuba kapima ulja te ispiranje usne šupljine čajem od kadulje samo su neki od savjeta koji mogu biti korisni u ovom slučaju. Ipak, važno je napomenuti da ovo nisu dugoročna rješenja te je u slučaju nastavka simptoma nužno potražiti stručnu pomoć stomatologa.

Moguće posljedice neliječenja

Neliječeni granulom zuba može izazvati brojne komplikacije izvan stomatologije, kao što su cista zuba, upala zubnog mesa, infekcije bubrega, srca i drugih vitalnih organa, osteomijelitis mandibule, flegmona, trovanje krvi, itd.

Ove posljedice mogu nastati kada se granulom ne liječi u početnoj fazi bolesti, kada se gnojne vrećice na tkivu desni znatno povećaju. Važno je stoga potražiti stomatološku pomoć čim se primijete simptomi granuloma zuba.

Komentariši