fbpx
notino popust

Koraci i postupci u liječenju zuba: sve što trebate znati

lijecenje zuba

Liječenje zuba je proces koji obuhvaća dijagnostiku, prevenciju i liječenje različitih problema s zubima i usnom šupljinom. To može uključivati liječenje karijesa, parodontalnih bolesti, povreda zuba ili drugih stanja koja zahtijevaju stručnu stomatološku pomoć. Važno je pravovremeno otkriti i liječiti probleme s zubima kako bi se spriječile ozbiljnije komplikacije i sačuvalo oralno zdravlje.

Liječenje korijenskog kanala, poznato i kao endodoncija, jedna je od uobičajenih procedura koja se primjenjuje kada je zub inficiran ili ozlijeđen. Ova procedura može spasiti zub i spriječiti daljnje komplikacije. U nastavku ćemo objasniti što je liječenje zuba i kako se postupak obavlja.

Kada je potrebno liječenje zuba?

Liječenje zuba obično je potrebno kada se pojave karijesi, upale zubnog mesa, infekcije korijena zuba, kvarovi i lomovi zuba, te druge vrste oštećenja zuba. Ako se problemi ne liječe na vrijeme, mogu dovesti do daljnjih komplikacija i gubitka zuba, stoga je važno redovito održavati oralnu higijenu i posjećivati stomatologa radi pregleda i održavanja zdravlja zubi.

karijes

Kada se stavlja lijek u zub?

Lijek u zub ide kada je potrebno liječiti neku vrstu infekcije ili upale u zubu. To se najčešće događa kada se karijes ili trauma na zubu prošire do pulpe, unutarnjeg dijela zuba koji sadrži krvne žile i živce. Lijek se koristi kako bi se ublažila bol, smanjila upala i spriječila daljnje širenje infekcije. U nekim slučajevima, lijek se koristi i tijekom endodontskog liječenja, koje uključuje uklanjanje zubne pulpe.

Koraci u liječenju zuba

Liječenje zuba se provodi u nekoliko koraka:

 1. Pregled i dijagnoza: stomatolog pregledava zub i radi rendgenski snimak kako bi utvrdio stupanj oštećenja i postojanje infekcije u korijenu zuba.
 2. Lokalna anestezija: prije početka liječenja, zub se mora anestezirati kako bi se izbjegla bol i nelagoda.
 3. Otvaranje zuba: stomatolog pravi otvor na zubu kako bi mu se mogao pristupiti.
 4. Uklanjanje zubne pulpe: zubna pulpa, mekano tkivo unutar zuba, uklanja se pomoću posebnih instrumenata.
 5. Čišćenje i dezinfekcija korijenskih kanala: korijenski kanali se čiste od ostatka zubne pulpe i dezinficiraju kako bi se spriječila infekcija.
 6. Punjenje kanala: nakon čišćenja i dezinfekcije, kanali se pune materijalom za punjenje kako bi se spriječila daljnja infekcija.
 7. Izrada i postavljanje privremenog zubnog ispuna (plombe): nakon što su korijenski kanali ispunjeni, privremeni ispuni se stavljaju u zub dok se ne izradi trajni ispuna.
 8. Izrada trajnog ispuna (plombe): nakon što se zub oporavi od postupka liječenja, izrađuje se trajni ispuna koji se postavlja u zub kako bi se spriječilo daljnje oštećenje i infekcija.
 9. Nadogradnja i krunica: u nekim slučajevima, zub će zahtijevati nadogradnju ili krunu kako bi se ojačao i vratio mu se funkcionalni izgled.
 10. Kontrola: nakon liječenja, stomatolog će vas pozvati na kontrolni pregled kako bi provjerio je li zub dobro zacijelio i funkcionalan.

Bol u zubu kod upale živca: uzroci i simptomi

Da, zub može jako boljeti kada se upali živac. Upala živca u zubu često uzrokuje jake bolove koji mogu biti nepodnošljivi, a uz to može doći i do drugih simptoma kao što su oticanje i osjetljivost na toplo i hladno. U takvim slučajevima, potrebno je potražiti stomatološku pomoć kako bi se dijagnosticirao problem i poduzele odgovarajuće mjere liječenja.

Komplikacije tijekom liječenja zuba

Svako liječenje zuba nosi određene rizike za komplikacije. Iako su komplikacije relativno rijetke, važno je biti svjestan mogućnosti i znati kako ih prepoznati. Neki od potencijalnih problema tijekom liječenja zuba uključuju infekcije, alergijske reakcije na lijekove, pukotine zuba ili korijena, pogreške pri izradi ispuna i dr.

Ako primijetite bilo kakve simptome nakon liječenja zuba, obratite se svom stomatologu ili specijalisti.

Komplikacije tijekom liječenja zuba mogu se javiti ako se infekcija proširi na okolna područja usta ili ako se ne ukloni dovoljno zubne pulpe tijekom endodontskog zahvata.

Moguće su i alergijske reakcije na anesteziju ili materijale koji se koriste za punjenje zuba. U rijetkim slučajevima, zubi koji su podvrgnuti endodontskom liječenju mogu postati krhki i slomiti se. Zato je važno da se o svim mogućim komplikacijama razgovara sa stomatologom prije početka zahvata.

Endodoncija: Definicija i područje djelovanja

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zuba iznutra, posebice kada je zub oštećen dovoljno da dođe do upale ili infekcije živca. Ovaj postupak se naziva i “izliječenje kanala” (engl. root canal therapy) i uključuje uklanjanje oštećenog ili inficiranog tkiva iz unutarnjeg dijela zuba (pulpe), čišćenje i dezinfekciju kanala, te zatvaranje kanala trajnim materijalom.

Endodontist (specijalist endodoncije) koristi precizne alate i tehnologije, uključujući rendgen i mikroskop, kako bi se osigurala učinkovita i precizna obrada zuba. Cilj endodoncije je sačuvati prirodni zub i spriječiti potrebu za njegovim vađenjem i nadomjesnim rješenjima poput mostova ili implantata.

korijenski kanal

Postupak liječenja korijenskog kanala

Evo popisa koraka u postupku liječenja korijenskog kanala:

 1. Lokalna anestezija: pacijentu se daje lokalna anestezija kako bi se omogućilo bezbolno liječenje.
 2. Pristup korijenskom kanalu: zubar stvara otvor u zubu kako bi se mogao pristupiti korijenskom kanalu.
 3. Uklanjanje oštećenog tkiva: zubar uklanja zubno meso, živac i oštećeno tkivo koje je uzrokovalo infekciju.
 4. Čišćenje korijenskog kanala: zubar koristi posebne alate za uklanjanje bakterija i ostalih nečistoća iz korijenskog kanala.
 5. Priprema korijenskog kanala: korijenski kanal se oblikuje tako da se mogu staviti zubni materijali koji će ispuniti prazninu i spriječiti ponovnu infekciju.
 6. Punjenje korijenskog kanala: nakon što je kanal očišćen i pripremljen, zubar će umetnuti gumiranu smjesu, koja se naziva zubni materijal, kako bi ispuni praznine i ojačao zub.
 7. Popravak zuba: nakon što je korijenski kanal tretiran, zubar će popraviti zub i vratiti njegovu funkciju.
 8. Kontrolni pregled: nakon nekoliko tjedana pacijent se vraća na kontrolni pregled kako bi zubar provjerio jesu li korijenski kanali pravilno zapečaćeni i kako bi osigurao da se infekcija ne ponavlja.

U nekim slučajevima, postupak liječenja korijenskog kanala može zahtijevati više od jednog termina za završetak.

liječenje korijenskog kanala

Zašto je važno liječiti zube

Važno je održavati zdrave zube i redovito posjećivati stomatologa. Zanemarivanje problema s zubima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, kao što su infekcije, gubitak zuba, pa čak i srčani problemi. Liječenje zuba može biti neugodno i bolno, ali ignoriranje problema nije rješenje.

Važno je provoditi preventivne mjere, kao što je redovito četkanje i upotreba zubnog konca te posjećivanje stomatologa radi pregleda i čišćenja zubi. Također, kod bilo kakvih simptoma problema s zubima, treba odmah potražiti stomatološku pomoć kako bi se problem mogao riješiti na vrijeme i spriječiti daljnje komplikacije.

Komentariši